全国 2008 年 4 月高等教育自学考试 英语语法试题 单项选择题(本大题共 小题, 一、单项选择题 本大题共 21 小题,每小题 1 分,共 21 分) Choose the best answers from the choices given and put the letter in the brackets.
  1. Natalie fault with the way her husband eats.( ) A. has always found B. always found C. is always finding D. always finds
  2. We in France now, but the flight .( ) A. are; puts off B. were; was put off C. were to arrive; put off D. were to have been; was put off
  3. The ghost as the clock twelve.( ) A. appeared, was striking B. appeared, struck C. was appearing, struck D. was appearing, was striking
  4. Once a satellite into orbit round Pluto, scientists will be able to find a great deal. () A. will be put B. has been put C. would be put D. was put
  5. You talk as though it a small thing to leave the country for good.( ) A. is B. was C. will be D. were
  6. The method of painting is known as far back as the Song Dynasty.( ) A. to be used B. to have used C. to have been using D. to have been used
  7. There used to be an old apple tree in the garden, ?( ) A. used there B. could there C. was there D. use there
  8. The boss demanded that the letter typed today.( ) A. can be B. should be C. shall be D. must be
  9. Aren’t you tired? I you enough for today.( ) A. think; did B. thought; had done C. would have thought; had done D. should have thought; did
  10. Let me start with a issue before I explain the problem of our major concern.( ) A. less B. more C. lesser D. least
  11. I went to see my parents National Day.( ) A. on B. at C. in D. for
  12. They are going to visit Sydney Christmas.( ) A. at B. in C. for D. on
  13. While for costs , my solicitor’s case quite obviously revolved around the fact that I had a ‘brilliant academic record’.( ) A. asked; awarded B. asking; awarded C. asked; to be awarded D. asking; to be awarded
  14. The mother didn’t know who for the broken vase.( ) A. blames B. blamed C. to blame D. will blame
  15. Judging from the latest information, you’d better make up your mind now it is too late.( ) A. after B. since C. when D. before
  16. She was very angry with the person called her early in the morning. ( ) A. which B. who C. whom D./
  17. Thank you very much for the lovely toy you sent my son.( ) A. where B. who C. whom D./
  18. , they refused to come to the party.( ) A. Strange enough B. Slowly C. Happily D. Always
  19. It is true that John drove .( )
1
A. frankly B. all of a sudden C. slowly D. clearly
  20. She stood up order to see better.( ) A. in B. by C. at D. on
  21. I used to read a lot I don’t have much time for books now.( ) A. although B. since C. as D. nevertheless 多项选择题(本大题共 小题, 二、多项选择题 本大题共 8 小题,每小题 2 分,共 16 分) Fill in each of the blanks with one of the items given.
  22. is, are, was, were, will be, shall be Except for the eatable that allowed into the spot, everything else confiscated that day.
  23. is, are, was, were, itself, himself, themselves The family enjoying immensely at the Spring Festival dinner party.
  24. be, is, was, are, were, will be, shall be a. Three years too long a time for the master program. b. Three-fourths of the water in the bottle expected to leak out within ten minutes.
  25. than, as, more, so, less She speaks French well the rest of us.
  26. is, are, has, have, having A team which full of enthusiasm a better chance of winning.
  27. woman, women, has, have, having The number of doctors in the hospital increased dramatically over the past decade.
  28. than, as, more, most, the more money he makes, the useless things he buys.
  29. bacteria, optics, nucleus, jeans, measles, cattle a. Singular only: b. Plural only: 填空题(本大题共 小题, 三、填空题 本大题共 16 小题,每小题 1 分,共 16 分) Fill in each of the blanks as required. A. With questions tags:
  30. Nobody agreed with you, ?
  31. Let’s go out to dinner, ?
  32. You had your watch repaired yesterday, ?
  33. Close the door, ? B. With a determiner:
  34. There is a line of trees on side of the river.
  35. “Can you come on Saturday or Sunday?” “I’m afraid day is possible.”
  36. I suddenly realized I’d come out without money.
  37. Do you know Browns? They live next to us. C. With an appropriate form of the verb or verb phrase given:
  38. They arranged that the demonstration (take place) in their new showrooms.
  39. Observations (make) daily at two hundred weather stations in and around the British Isles, which send in reports every three hours.
  40. She couldn’t find her way to my apartment, (give) the wrong address. D. With an appropriate preposition:
  41. The man was accused stealing a diamond ring.
  42. The woman driver was charged speeding.
2
E. With an appropriate conjunctive:
  43. Mr Smith graduated from California University in 2001 now he is working as a lawyer. F. With an appropriate relative pronoun:
  44. He is a very capable manager, none of his predecessors was.
  45. A few years later Mary returned home as a famous musician, a fact came as quite a surprise to her friends. 改错题(本大题共 小题, 四、改错题 本大题共 11 小题,每小题 1 分,共 11 分) Correct one error in each of the following sentences.
  46. He watched each gesture of her as if she was a stranger.
  47. Every person in turn went to see the doctor.
  48. On the stand there were newspapers and magazines of any kind.
  49. I’ve just read whole of Pride and Prejudice.
  50. It is known to all that 70% of the earth are consisted of water.
  51. Running into the room, a rug caught her foot and she fell.
  52. His two sons look the same age. Which is the older?
  53. Why didn’t you go with your friends in the trip at Africa?
  54. I’m afraid the boy is very rude at his parents.
  55. Do you like the idea which we risk cheating in the English exam?
  56.The man about which they talked happens to be the new director of their department. 改写句子题(本大题共 小题, 五、改写句子题 本大题共 13 小题,每小题 2 分,共 26 分) Rewrite the following sentences as required. A. Turning the following statement into a YES-NO question
  57. He’s always telling me that I don’t plan for the future. B. Using relative pronouns
  58. Jack was born in Brisbane. It is a beautiful city in Australia.
  59. John is a very agreeable person. His brother is not an agreeable person at all. C. Using an adverbial clause
  60. She wasn’t feeling well. As a result she went to lie down on the couch. D. Using passive voice
  61. People are not paying enough attention to such kind of illness in this district.
  62. All the tourists who want to swim in the beach must observe this rule. E. Using a modal auxiliary
  63. To get laid off was the last thing he ever anticipated. F. Using nonfinite verb form
  64. I can’t imagine that he would ever agree to such a proposition.
  65. She ran from the house. This looked as if she were escaping. G. Using discontinuity
  66. Excessive drinking is more harmful than expected to anybody. H. Using whatever cohesive device is appropriate
  67. If you mark your luggage conspicuously, other passengers will not mistake your luggage with their own luggage.
  68. If John wants to marry Susan soon, he shouldn’t quarrel with Mary over such a trivial matter.
  69. He lost his old bike so he bought a new bike the next day. 名词解释(本大题共 小题, 六、名词解释 本大题共 3 小题,每小题 2 分,共 6 分) Define the following terms with examples.
  70. Non-finite verbs
3

  71. Extraposition
  72. Text 简答题(本大题共 小题, 七、简答题 本大题共 2 小题,每小题 2 分,共 4 分) Answer the following questions.
  73. Illustrate with examples 2 major classes of auxiliaries other than modal auxiliary.
  74. What are special features about modal auxiliaries in semantics and in syntax? 月高等教育自学考试英语语法试题参考答案 全国 2008 年 4 月高等教育自学考试英语语法试题参考答案 单项选择题(本大题共 小题, 一、单项选择题 本大题共 21 小题,每小题 1 分,共 21 分)
  1.C
  2.D
  3.B
  4.B
  5.D
  6.D
  7.A
  8.B
  9.B
  10.C
  11.A
  12.C
  13.A
  14.C
  15.D
  16.B
  17.D
  18.A
  19.C
  20.A
  21.D 二、多项选择题(本大题共 8 小题,每小题 2 分,共 16 分) 多项选择题 本大题共 小题, Fill in each of the blanks with one of the items given.
  22. is, will be,
  23. are, themselves
  24. are, will be,
  25. so, as,
  26. is, has,
  27. women, have,
  28. more, the
  29. a. Singular only:__ optics, measles, _ b. Plural only:_ bacteria nucleus, jeans, cattle 填空题(本大题共 小题, 三、填空题 本大题共 16 小题,每小题 1 分,共 16 分) Fill in each of the blanks as required. A. With questions tags:
  30. did they? Did he?
  31. shall we?
  32.didn’t you?
  33. will you? /won’t you? B. With a determiner:
  34. each/ either
  35. neither
  36. any
  37. the C. With an appropriate form of the verb or verb phrase given:
  38. should take place
  39. are made
  40. having been given D. With an appropriate preposition:
  41.of
  42. with E. With an appropriate conjunctive:
  43.and /since then till F. With an appropriate relative pronoun:
  44. which
  45. that 改错题(本大题共 小题, 四、改错题 本大题共 11 小题,每小题 1 分,共 11 分)
4
Correct one error in each of the following sentences.
  46. was--were.
  47. see the doctor?see a doctor.
  48. there were?were there
  49. whole of ?the whole of.
  50. are consisted of ?consists of.
  51. Running into the room, she was caught and fell .
  52. the older--the elder
  53. at Africa?to Africa
  54. rude at rude to
  55. which--that
  56. about whichabout whom 改写句子题(本大题共 小题, 五、改写句子题 本大题共 13 小题,每小题 2 分,共 26 分) Rewrite the following sentences as required. A. Turning the following statement into a YES-NO question
  57. Is he always telling me that I don’t plan for the future? B. Using relative pronouns
  58. Jack was born in Brisbane, which is a beautiful city in Australia.
  59. John is a very agreeable person, whose brother is not an agreeable person at all. C. Using an adverbial clause
  60. She wasn’t feeling well, so that she went to lie down on the couch. D. Using passive voice
  61. Such kind of illness in this district are not paid enough attention to by people.
  62. This rule must be observed by all the tourists who want to swim in the beach. E. Using a modal auxiliary
  63. He couldn’t have anticipated to get laid off . F. Using nonfinite verb form
  64. I can’t imagine his ever agreeing to such a proposition.
  65. She ran from the house, which looked as if she were escaping. G. Using discontinuity
  66. Excessive drinking is more harmful to anybody than expected. H. Using whatever cohesive device is appropriate
  67. If you mark your luggage conspicuously, other passengers will not mistake yours with theirs.
  68. If John wants to marry Susan soon, he shouldn’t quarrel with her over such a trivial matter.
  69. He lost his old bike so he bought a new one the next day. 名词解释(本大题共 小题, 六、名词解释 本大题共 3 小题,每小题 2 分,共 6 分) Define the following terms with examples.
  70. Non-finite verbs : The non-finite verb phrase: its first element is a non-finite verb free from the restrict of tense and concord of subject, and it has 3 forms: infinitive (to do), -ing participle, -ed participle. Eg: I hope you to go. He minds smoking. They had the book written.
  71. Extraposition : It occurs in a nominal clause, which moves a whole clause element to the final focal position. The extraposed item is S or O in function, and it is finite or non-finite in form. Grammatically, “ It” is the formal subject, the extraposed clause is the real or notional S or O.
  72. Text: Text: refers to a unified passage and it is a semantic unit. It is structurally well-integrated , and semantically coherent.
5
七、简答题(本大题共 2 小题,每小题 2 分,共 4 分) 简答题 本大题共 小题, Answer the following questions.
  73. Illustrate with examples 2 major classes of auxiliaries other than modal auxiliary. Lexical verbs, auxiliaries; finite verbs, non-finite verbs
  74. What are special features about modal auxiliaries in semantics and in syntax? Model auxiliary: inflectionally defective verbs, they lack a full set of forms no non-finite forms or S-V concord. the two major semantic categories of modal auxiliaries: Predictive, non-predictive.
6
 

相关内容

03年4月自考英语翻译试题及答案

   2003 年 4 月全国高等教育自学考试英语翻译试题 将答案写在答题纸相应位置上,否则不计分。 Part One Ⅰ。Multiple Choice Questions (30 points, 2 points for each) A. Directions: This part consists of ten sentences, each followed by four different versions marked [A], [B], [C], and [D]. Choose t ...

01年4月自考英语语法试卷及答案已校

   2001 2001 年 4 月全国高等教育自学考试英语语法试题 I.单项选择题(本大题共 20 大题,每题 1 分,共 20 分) 单项选择题( 大题, 单项选择题 Choose the best answer from the choices given: 1.In the end, he .[ ] a. got invited b. gets invited c. was invited d. was to be invited 2.He wore dark glasses to avo ...

08年4月自考英语语法试题及答案已校

   全国 2008 年 4 月高等教育自学考试 英语语法试题 单项选择题(本大题共 小题, 一、单项选择题 本大题共 21 小题,每小题 1 分,共 21 分) Choose the best answers from the choices given and put the letter in the brackets. 1. Natalie fault with the way her husband eats.( ) A. has always found B. always found ...

06年4月自考英语语法试题及答案已校

   2006 年 4 月高等教育自学考试全国统一命题考试 英语语法试卷 第一部分选择题(共 第一部分选择题 共 20 分) 单项选择题(本大题共 小题, 一、单项选择题 本大题共 20 小题,每小题 1 分,共 20 分) 在每小题列出的四个备选项中只有一个是符合题目要求的,请将其选出并将“答题卡 答题卡”的相应代码涂 在每小题列出的四个备选项中只有一个是符合题目要求的,请将其选出并将 答题卡 的相应代码涂 未涂、错涂或多涂均无分。 黑。未涂、错涂或多涂均无分。 the luxury that ...

02年4月自考英语语法试题及答案已校

   2002 2002 年 4 月全国高等教育自学考试英语语法试题 I.单项选择题(本大题共 20 小题,每题 1 分,共 20 分) .单项选择题( 小题, Choose the best answer from the choices given: 1.When they arrived at the airport, the plane A. already set off B. set off already C. had already set off D. has already s ...

00年4月自考英语语法试卷及答案已校

   2000 年 4 月全国高等教育自学考试英语语法试题 第一部分 选择题 I.单项选择题(本大题共 20 小题,每小题 1 分,共 20 分) Choo Choose the best answer from the choices given: 1.??I hope you will be ready to leave on time. ??Don’t worry. I’ll be ready by the time the taxi.( A. arriving D. will have a ...

2010年重庆中考英语试题及答案

   中国最大的教育门户网站 合并自:AoShu.com(奥数)、ZhongKao.com(中考)、GaoKao.com(高考)、ZuoWen.com(作文)、 YingYu.com(英语)、 YouJiao.com(幼教)、BBS.eduU.com、Home.eduU.com 等站 重庆市 2010 年初中毕业暨高中招生考试 英 语 试 卷 (全卷共八个大题 满分:150 分 考试时间:120 分钟) 全卷共八个大题 满分: 考试时间: 分钟) 注意: 卷的答案做在答题卡上, 注意:全卷分为第 ...

2010年陕西中考英语试题及答案

   中国最大的教育门户网站 合并自:AoShu.com(奥数)、ZhongKao.com(中考)、GaoKao.com(高考)、ZuoWen.com(作文)、 YingYu.com(英语)、 YouJiao.com(幼教)、BBS.eduU.com、Home.eduU.com 等站 http://www.eduU.com E 度教育网 中国最大的教育门户网站 合并自:AoShu.com(奥数)、ZhongKao.com(中考)、GaoKao.com(高考)、ZuoWen.com(作文)、 Yin ...

2010年宁德中考英语试题及答案

   中国最大的教育门户网站 合并自:AoShu.com(奥数)、ZhongKao.com(中考)、GaoKao.com(高考)、ZuoWen.com(作文)、 YingYu.com(英语)、 YouJiao.com(幼教)、BBS.eduU.com、Home.eduU.com 等站 http://www.eduU.com E 度教育网 中国最大的教育门户网站 合并自:AoShu.com(奥数)、ZhongKao.com(中考)、GaoKao.com(高考)、ZuoWen.com(作文)、 Yin ...

2010年北京市宣武区中考英语一模试题及答案

   北京市宣武区 2009-2010 学年度英语第二学期第一次质量检测 九年级英语参考答案及评分标准 一、听对话,选择与对话内容相符的图片。 4 分,每小题 1 分) (共 1.A 2.C 3. C 4. B 2010. 5 二、听对话和独白,根据对话和独白的内容,选择正确答案。 (共 12 分,每小题 1 分) 5.C 6.C 7.A 8.B 9.A 10.B 11.A 12.C 13.A 14.B 15.A 16.C 三、听对话,记录关键信息。 (共 8 分,每小题 2 分) 17. Tom ...

热门内容

1929稻田中学2009届高三第二次月考英语试题

   稻田中学 2009 届高三第二次月考英语试题 第一卷(三部分, 第一卷 三部分,共 115 分) 三部分 第一部分:听力(共两节,满分 30 分) 第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分) 1.Where does the conversation most probably take place? A.At home. B.In a hotel. C.At a restaurant. 2.Which of the following best describes the ...

湖北省八校2009届高三第一次联考英语试题

   黄牛课件 www.kejian123.com 黄牛课件 www.kejian123.com 黄牛课件 www.kejian123.com 黄牛课件 www.kejian123.com 黄牛课件 www.kejian123.com 黄牛课件 www.kejian123.com 黄牛课件 www.kejian123.com 黄牛课件 www.kejian123.com 黄牛课件 www.kejian123.com 黄牛课件 www.kejian123.com 2009 届高三第一次八校联考答案 ...

【推荐】出国人员英语日常用语900句

   ★北京大学★英语系学生专用口语学习机:更适合出国工作旅游学习使用。 官方网站:http://beida.yeryy.com/ 出国人员英语日常用语 900 句(一) 一、Greetings 问候语 1. Hello! / Hi! 你好! 2. Good morning / afternoon / evening! 早晨(下午/晚上)好! 3. Im Kathy King. 我是凯西?金。 4. Are you Peter Smith? 你是彼得?史密斯吗? 5. Yes, I am. / N ...

2011年中考英语作文预测17套

   2011 年中考英语作文预测 17 套 中考英语作文预测 1 Write at least 60 words about the topic "An argument with xx(you parent classmate,f riend…)".(以"我和某某的一次争吵"为题写一篇不少于 60 个词的短文,标点符号不占格。) (注意:短文中不得出现考生的姓名、校名及其他相关信息,否则不予评分。) Use the following points as ...

现代大学英语(精读)2--lesson6

   Unit 6 The Man in the Water Pre-reading questions: 1. Do you think ordinary persons like you and me can become heroes in certain circumstances? When something dangerous happens, what will first come to your mind? Pre-reading questions no need to be ...