2008 年上海市初中毕业生统一学业考试
英语试卷
(满分 150 分,考试时间 100 分钟)
考生注意:本卷有 10 大题,共 110 小题。试题均采用连续编号,所有答案务必按照规定在 答题纸上完成,做在试卷上不给分。
Part 1
Listening (第一部分 听力)
I. Listen and choose the right picture (根据你听到的内容,选出相应的图片): (共 6 分) 根据你听到的内容,选出相应的图片 共 根据你听到的内容
A
B
C
D
  1.
  2.
E
  3.
  4.
F
  5.
G
  6.
II. Listen to the dialogue and choose the best answer to the question you hear (根据你听到的 根据你听到的 对话和问题,选出最恰当的答案): 共 对话和问题,选出最恰当的答案 (共 10 分)
  7. A) Coffee. B) Milk. C) Tea. D) Water.
  8. A) Sue. B) Lucy. C) Sue’s cousin. D) Lucy’s sister.
  9. A) A fireman. B) A driver. C) A clerk. D) A pilot.
  10. A) Beijing. B) Xi’an. C) Guilin. D) Hainan Island.
  11. A) For one day. B) For two days. C) For three days. D) For four days.
  12. A) Have a picnic. B) Cook for his family. C) Go shopping. D) Have dinner with the woman.
  13. A) In the classroom. B) In the library. C) In the language lab. D) In the computer room.
  14. A) He didn’t go to bed. B) He didn’t sleep well. C) He has got a stomachache. D) He has worked too hard.
  15. A) In the kitchen. B) In the bedroom. C) In the sitting room. D) In the garden.
  16. A) Waitress and customer. B) Teacher and student. C) Wife and husband. D) Boss and clerk.
第 1 页,共 15 页
III. Listen to the passage and tell whether the following statements are true or false (判断下 判断下 列句子是否符合你听到的短文内容, 符合的用“T”表示,不符合的用 表示, 表示): 列句子是否符合你听到的短文内容 符合的用 表示 不符合的用“F”表示 表示 (共 7 分) 共
  17. Zhang Ping came to London two years ago.
  18. She works in a hotel in London.
  19. She thinks London is a very interesting city.
  20. She likes the big parks and some of the buildings in London.
  21. She is never lonely because she has many friends there.
  22. A friend from Canada shares a room with her.
  23. She likes London in some ways, but she still wants to work in shanghai. IV. Listen to the dialogue and complete the table (听对话,完成下列表格,每空格限填一词 听对话, 听对话 完成下列表格,每空格限填一词): (共 7 分) 共
Personal Information
Name: (
  24) 55 years Age: (
  25)
Years living here:
********************************************************* Opinions on the Changes
Good points: ? More tall buildings, (
  26) roads
? New hospitals, supermarkets and schools ? Children get (
  27) education. (
  28) .
? Many young people study
? Old people have more time for fun. Weak points: ? Fewer (
  29) fields for children
第 2 页,共 15 页
Part 2
Vocabulary and Grammar (第二部分 词汇和语法)
V. Choose the best answer (选择最恰当的答案 (共 20 分) 选择最恰当的答案): 选择最恰当的答案 共
  31. Some girls get sick after they try so hard to lose weight. A) a B) the C) / D) an
  32. The plane will take off an hour. Please check in right now. A) at B) in C) on D) to
  33. Did Mary visit that old town by last week? A) her B) she C) hers D) herself
  34. After moving to their new house, the Lees bought some in the mall nearby. A) furniture B) chair C) table D) shelf
  35. her great joy, her daughter was finally saved by the doctors. A) In B) To C) At D) For
  36. “Have try, you are so close to the answer,” the teacher said to Eric. A) the other B) one another C) other D) another
  37. Everyone likes Kevin because he talks to others . A) friendly B) lovely C) politely D) luckily
  38. Jenny goes to school than any other student in her class. A) early B) earlier C) earliest D) the earliest
  39. Which one is heavier, the wooden ball the iron ball? A) or B) and C) but D) so
  40. Tim didn’t have dinner he finished watching the cartoon. A) while B) unless C) until D) since
  41. Landing on the moon sounds . I hope I can go there one day. A) wonderful B) wonderfully C) terrible D) terribly
  42. Soon you a senior high school student. Isn’t it exciting! A) become B) will become C) became D) have become
  43. I a copy of Yi Zhongtian’s book yet. I might buy one tomorrow. A) hadn’t bought B) don’t buy C) won’t buy D) haven’t bought
  44. You write the poem down. Our teacher will give us a copy. A) can’t B) shouldn’t C) needn’t D) mustn’t
  45. ? Would you like to play table tennis with me? ? I don’t feel like it. I would rather at home and watch TV. A) stay B) to stay C) staying D) stayed
  46. After Donghai Bridge , it became a new tourist attraction. A) completed B) complete C) is completed D) was completed
  47. How long can I this magazine? A) borrow B) return C) buy D) keep
  48. As soon as he the bus, the poor man realized he had left his wallet on it. A) got on B) got off C) got to D) got in
第 3 页,共 15 页

  49. The Oriental Pearl TV Tower is all Shanghai citizens. A) famous for B) familiar to C) pleased with
  50. ? I won the 100-meter race on our sports day. ? We are proud of you! A) That’s all right. B) Sorry to hear that. C) Congratulations.
D) interested in
D) I’d love to.
VI. Choose the word or expression which is closest in meaning to the underlined part in each sentence(选择与下列各句中划线部分内容意思相近的单词或短语,用 A、B、C、 (选择与下列各句中划线部分内容意思相近的单词或短语, 、 、 、 D 等表示 (共 8 分) 等表示): 共 A) shakes … hand B) does … a favour C) apologized D) decided E) take place
  51.
  52.
  53.
  54. She said sorry to Mike for taking his paper home by mistake. The English party will be held three days before Christmas. Her friend always gives her a hand whenever she is in trouble. Nancy has made up her mind to work in the mountain area. A) boring B) is delicious C) don’t know D) wonder E) again

  55. Mm… the soup tastes very nice! How did you make it?
  56. Sorry, I didn’t hear you clearly. Could you say it once more?
  57. ? Do you feel it dull to take a walk for an hour every morning? ? Not at all. It’s very good exercise.
  58. ? How many parents will attend the Open Day in our school? ? I have no idea. VII. Complete the sentences with the given words in their proper forms(用括号中所给单词 ( 的适当形式完成下列句子): 共 的适当形式完成下列句子 (共 8 分)
  59. Billy looks upset. What happened to ? (he)
  60. It is said that eight of water a day can help you keep fit. (glass)
  61. Linton is interested in Chinese history and this is his visit to Beijing. (four)
  62. Don’t throw the old watch away. It is still . (use)
  63. Fishing is one of my outdoor activities. (favour)
  64. Grandpa is going to his house and live with us. (sale)
  65. Nowadays too many boys want to become . (act)
  66. Mary is good at writing. She will be a reporter in the future. (possible) VIII. Rewrite the following sentences as required(根据所给要求,改写下列句子。每空格限 (根据所给要求,改写下列句子。 填一词): 共 填一词 (共 10 分)
  67. Susan has her piano lesson on Saturday afternoon. (改为一般疑问句) Susan her piano lesson on Saturday afternoon?
  68. That new blue car is my father’s. (对划线部分提问) is your father’s?
  69. The new housing estate in the city center is very expensive.(改为感叹句) the new housing estate in the city center is !
第 4 页,共 15 页

  70. Why don’t the twins look the same as each other? (保持句意基本不变) Why do the twins look each other?
  71. What would Bob like to be in the future? Bob hasn’t told his friends yet.(合并句子) Bob hasn’t told his friends would like to be in the future.
Part 3
Reading and Writing (第三部分 读写)
IX. Reading comprehension (阅读理解 (共 58 分) 阅读理解): 阅读理解 共 A. Complete the following dialogue with proper sentences in the box (选出适当的句子完成 选出适当的句子完成 下列对话): 下列对话 ( 6 分) A) C) E) G) Certainly. B) Can I help you? You’re welcome. D) When can I get my tickets? Would you like me to try the later one? F) How do you like Harry Potter films? Can I take your name and telephone number, please?
W: UCI booking line. 72 M: Hello…yes… I’d like to book two tickets for the new Harry Potter film, please. W: 73 When for? There are showings at 5:30 pm, 8 pm and 10:30 pm every day. M: In that case, I think the 5:30 one on Friday, please. W: I’ll just check. … Sorry, that showing is fully booked. 74 M: Er… yes, please. If you could. W: Yes, there are seats for the 8 o’clock showing. Do you want them? M: Yes, please. W: 75 M: Darren Brown. It’s 6398 01
  02. 76 W: You can collect your tickets from the box office any time from 5 pm today until ten minutes before the start of the film on Friday. M: Thank you. W: 77 Goodbye. B. True or False(判断下列句子是否符合短文内容,符合的用 表示, (判断下列句子是否符合短文内容,符合的用“T”表示,不符合的用 表示 不符合的用“F”表 表 示): ( 6 分) I am an e-mail user. When I first started to use the e-mail system I used to read all my e-mail. I didn’t have much mail. I was very excited about receiving any e-mail. I gave my friends my e-mail address. Soon I had more mail than I wanted. Some of the mail was junk mail (垃圾邮件). I was worried. I didn’t want my mail to control me. I’ve tried some methods to help me get control of my mail. First, I check my mail at the same time every day. Also I try to allow myself only 15-20 minutes every day to process my e-mail. This doesn’t always work, but I try. Sometimes I save the messages. Sometimes I just read them,
第 5 页,共 15 页
maybe answer a few, and then delete them. Sometimes I’m not at all interested in a message, so I don’t even open it. I delete it right away. This is very much the way I go through the mail that the postal service delivers to my home. These methods are very simple. I have some friends who are very clever with computers. From time to time, they teach me new tricks for managing my e-mail. I’ve also learned to transfer (转存) some messages to a disk so they don’t fill up my mail files (文件夹). Then I can read them later and maybe use them in my work. I’m still amazed at what e-mail can do for me! I’m still worried, however, about having too much to read.
  78.
  79.
  80.
  81.
  82.
  83. The writer used to read all his e-mail because he didn’t have much mail. After giving his friends his e-mail address the writer had more mail than he wanted. Sometimes the writer checks his mail in the morning and sometimes in the evening. The writer always spends less than 15 minutes processing his e-mail. Sometimes the writer doesn’t open the mail because he is not at all interested in it. The writer teaches his friends how to manage their e-mail.
C. Choose the best answer(根据短文内容,选择最恰当的答案 ( 6 分) (根据短文内容,选择最恰当的答案): The tradition of birthday parties started a long time ago. There are some traditions that you can find almost anywhere, anytime, such as sending birthday cards, blowing out the candles on a birthday cake and singing the ‘Happy Birthday’ song. Others are only found for certain ages and in certain countries. In China, on a child’s second birthday, family members put many things on the floor around the child. According to Chinese tradition, the first thing that the child picks up tells you what profession the child will choose later in life. For Japanese children, the third, fifth and seventh birthdays are especially important. At this age, there is a special celebration Shichi-Go-San (seven, five, three in Japanese) when children go to the temple wearing a new kimono (和服). The priest (僧侣) gives them special sweets, and the parents usually organize a party for their friends in their home. In Argentina, Mexico and several other Latin American countries, girls have a special birthday celebration when they reach the age of fifteen. After a special ceremony (仪式), the girls dance a waltz with their father and other boys. Eighteen is the traditional ‘coming of age’? the age when (in many countries) you have the right to vote (选举), join the army and (in Britain) drink alcohol or buy a house. In many English-speaking countries, a twenty-first birthday cake often has a key on top, or the cake itself is sometimes in the shape of a key. The key means that the young person is now old enough to leave and enter the family home at any time they want to!
  84. Which of the following birthday traditions can be found almost anywhere, anytime? A) Putting many things on the floor. B) Wearing a new kimono. C) Dancing a waltz. D) Sending birthday cards. usually organize a party at children’s special birthday celebration in Japan.
  85. The A) priests B)
 

相关内容

2010上海中考英语试题及答案

   ★哈佛 大学★英语系研究,美国布什推荐。专为中小学生英语量身定做。 大学★英语系研究,美国布什推荐。专为中小学生英语量身定做。 官方网站: 官方网站:http://hafo.yeryy.com/ 哈佛大学英语教授研究组提供 学英语简单吗?肯定会有许多学生说:“难死了”。为什么有好多学生对英语的学 习都感到头疼呢?答案只有一个:“不得法。” 英语与汉语一样都是一种语言, 为什么你说汉语会如此流利?那是因为你置身于一个汉语环境中, 如果你在伦敦 呆上半年,保准说起英语来会非常流利。但很多中学生没 ...

2010年陕西中考英语试题及答案

   中国最大的教育门户网站 合并自:AoShu.com(奥数)、ZhongKao.com(中考)、GaoKao.com(高考)、ZuoWen.com(作文)、 YingYu.com(英语)、 YouJiao.com(幼教)、BBS.eduU.com、Home.eduU.com 等站 http://www.eduU.com E 度教育网 中国最大的教育门户网站 合并自:AoShu.com(奥数)、ZhongKao.com(中考)、GaoKao.com(高考)、ZuoWen.com(作文)、 Yin ...

2010年宁德中考英语试题及答案

   中国最大的教育门户网站 合并自:AoShu.com(奥数)、ZhongKao.com(中考)、GaoKao.com(高考)、ZuoWen.com(作文)、 YingYu.com(英语)、 YouJiao.com(幼教)、BBS.eduU.com、Home.eduU.com 等站 http://www.eduU.com E 度教育网 中国最大的教育门户网站 合并自:AoShu.com(奥数)、ZhongKao.com(中考)、GaoKao.com(高考)、ZuoWen.com(作文)、 Yin ...

青岛中考英语试题及答案

   二○○九年山东省青岛市初级中学学业水平考试 ○○九年山东省青岛市初级中学学业水平考试 英语试题 (考试时间:120 分钟;满分:105 分) 友情提示:Hi,亲爱的同学,欢迎你参加本次考试,祝你答题成功! 1.请务必在指定位置填写座号,并将密封线内的项目填写清楚。 2.请将第一卷的 1?50 小题的答案涂在答题卡上。请将第 IV 大题的答案写在 第二卷的相应位置上。 第一卷(共 60 分) 第一部分 听力测试 (25 分) I.听句子,选择最佳答语。每个句子读一遍。你将有 10 秒钟的时间完 ...

2005年1月大学英语四级考试试题真题及答案

   ★★★★★ 2005 年 1 月大学英语四级考试试题 Part I Section A (20 minutes) Listening Comprehension Directions: In this section, you will hear 10 short conversations. At the end of each conversation, a question will be asked about what was said. Both the conversation ...

2008年小学英语教师公开招聘考试试题及答案

   2008 年小学教师业务考试英语试题及答案 分值:100 分 时间:100 分钟 一、单项选择:下面每题四个选择中只有一个答案,请选出,并填入答案卡内。(1?30 小 题,每小题 1 分,计 30 分) 1. Binbin gets up about 8:30 Saturdays. A. on, at B. in , on C. at, on 2. ? What’s he like ? 3. How 4. I'd like 5. What ? .A. He likes beef. B. He ...

2010年北京市宣武区中考英语一模试题及答案

   北京市宣武区 2009-2010 学年度英语第二学期第一次质量检测 九年级英语参考答案及评分标准 一、听对话,选择与对话内容相符的图片。 4 分,每小题 1 分) (共 1.A 2.C 3. C 4. B 2010. 5 二、听对话和独白,根据对话和独白的内容,选择正确答案。 (共 12 分,每小题 1 分) 5.C 6.C 7.A 8.B 9.A 10.B 11.A 12.C 13.A 14.B 15.A 16.C 三、听对话,记录关键信息。 (共 8 分,每小题 2 分) 17. Tom ...

2004-2008年高考英语试题作文及范文汇总(广东卷)

   2004 年广东卷 假设你是下图的李华。请根据图画所提供的信息,写一篇英语作文,描述昨天晚上邻居 看足球赛影响你学习的情况,并描写你随后与邻居交涉的过程(如:你向邻居提出要求,对 方向你表示歉意等。 ) 注意:1. 词数:80?120 2. 可以编写对话或其它叙述方式描写你与邻居的交涉过程 范文: 范文: 1.About 9 o'clock last night, I was doing my homework. Suddenly I heard my neighbor shouting a ...

2004-2008年高考英语试题作文及范文汇总(湖南卷)

   2004 年湖南卷 假设你是一位生活在某城市的中学生.暑假打算去乡村度假.请根据下面两幅图提供的 信息,写一篇短文.简要说明城市生活环境的不足,重点说明你去乡村度假的原因. 注意:1.短文应包括图中所提供的主要信息,井做适当发挥,使短文内容连贯、完整; 2.词数: 100 左右. 范文: 范文: I will spend this summer holiday in the countryside.Although the city is modern and convenient,ther ...

厦门2008年福建省厦门市中考英语试题及答案韦博文库

   到韦博学习英语,更方便,更快捷 2008 年福建省厦门市中考英语试题 (满分 l 50 分,考试时间 l 20 分钟) 第 1 卷(选择题,共 110 分) 听力测试(每小题 1 分,共 30 分). 1.Listen and choose the right pictures. (听音.选柽符合内容情景的图片。听两遍) 1. 2. 3. 4. 5. II(听简短对话,然后挑选最佳答案回答所听到的问题。听两遍) 6. A. Milk. 7. A. By train. 8. A. Sarah. ...

热门内容

星火书业+晨读英语美文100篇六级

   星火书业 晨读英语美文 100 篇六级 目录 1 Knowledge and Virtue 知识与美德 2.“Packaging” a Person 人的包装 3.Three . . Passions l Have Lived for 吾 之 三 愿 4 . A Little Girl 小 女 孩 儿 5 . Declaration of Independence 独立宣言 6.A Tribute to the Dog 狗的赞歌 7.Knowledge and Progress 知 . . ...

英语学习42个经典秘诀

   语学习42个经典秘诀 第一要诀:收听英语气象报告   有些教学录音带为配合初学者的学习,故意放慢语速,这对英语听力的练习是不够的。假如听语速正常的英语,初学者又会感到力不从心。英语气象报告的速度虽快,但词汇简单固定,内容单纯,重复的可能性大,而且在生活中随时都可以印证,是听力入门的好教材。   第二要诀:收听中国国际广播电台的英语广播   中国国际广播电台(China Radio International)天天早上7:00--8:00,中午11:00--12:00各有一小时的英语节目。内容包 ...

服装专业英语

   GB/T 15557-2008 综合 服 饰 apparel and accessories:衣着。装饰和 保护人体的物品总称,包括 服装、帽子、围巾、领带、 手套、袜子等。 服 装 apparel ; garments ; clothes:衣服、衣裳。穿于 人体起保护和装饰作用的 制品。 时装 fashion:在一定时间、 地域内,为一大部分人所接 受的新款流行服装。 成衣 ready-to-wear 定制服装 tailor made 中式服装 Chinese costume 西式服装 W ...

英语四六级考试分数换算对照表

   官方解释: 官方解释:英语四六级考试分数换算对照表 自 2005 年 6 月考试起,大学英语四、六级考试的原始分数在经过加权、等值处理后,参 照常模转换为均值为 500、标准差为 70 的常模正态分数。同时,四、六级考试不设及格 线,考试合格证书改为成绩报告单。四、六级考试报道总分计算公式为: 式中 X 表示每个考生加权、等值处理后的原始分数,Mean 表示常模均值,SD 表 示常模标准差。 目前,四、六级的分数常模群体由 1987 年的全国若干所重点大学的近万名本科生组 成。四、六级考试委 ...

小学英语语法考试内容和参考答案

   薄冰小学英语语法考试 一,选择题: 1. Lucy and Lilyin the same class. A. am B. is C. are D. be 2. Which is the to the bus stop, please? A road B way C street D address 3. Hurry up!There is time left. A little B a little C few D a few 4. How many can you see in the ...