沪江网校
www.HJclass.com
沪江英语绿宝书之
2010年
12月大学英语四级考试
参考答案
Part Ⅰ
Writing
How Should Parents Help Children to be Independent
Nowadays, there is a growing concern over such a phenomenon, that is, some parents
take care of almost everything concerned with their children, including study, work,
marriage. Some parents believe that this is love, however, it is only to destroy
children’s independence thoroughly.
For the future of the next generation, more efforts should be made by parents to help
their children to be independent. The fundamental one is to cultivate the awareness,
confidence step by step.
namely, the importance and necessity of being independent, which is supposed to
begin from childhood. Children should be taught that no one can be stronger and more
helpful than themselves in this world.
The quality of independence is so indispensable for us that parents had better act as a
tutor, not a dictator. And only with parents’
trust, can the next generation accumulate
今年的作文主题非常贴近考生的生活,给了考生很大的发挥空间,擅长写日常生
活细节的学生可以写上三五个句子勾勒父母对于子女的过度关爱,而擅长逻辑思
考的学生则可以更多地阐述父母怎样的行为才可以培养子女独立的品格,而过度
宠爱正导致了独立精神的消失。
从具体操作的角度来说,对于基础较为薄弱的考生,这次的考试题目是比较容易
套用模板的,第一段,把现实状况描述清楚;第二段,写清楚父母亲帮助子女独
立的策略;第三段,呼吁父母亲多给自己一些自由。怎样解决(解决方案的优缺
点)
沪江考前模板专题里面关于解决问题类作文提到了类似的结构:
沪江网校内部资料,转载请注明出处。
www.HJclass.com
沪江网校
www.HJclass.com
In recent days, we have to face a problemA, which is becoming more and more
serious.(说明
A的现状).
Confronted with A, we should take a series of effective measures to cope with the
situation. For one thing, (解决方法一). For another (解决方法
二). Finally, (解决方法三).
Personally, I believe that (我的解决方法
). Consequently, I’m confident
that a bright future is awaiting us because (带来的好处).
像这样子的模板能够帮助无话可说,或者说英语表达能力比较弱的同学迅速找到
思路,只需要填入关键的字词就可以完成作文。
但是对于能够用流畅的英语表达自己的思路的同学来说,写作如果希望取得比较
高的分数,则需要注意语言必须尽可能简洁才能够在规定字数以内说清楚自己的
论点,而句子的表达要求,也从有话可说,上升到言之有理,甚至上升到语言精
致优美,内在逻辑严密的高度了。
在我们给出大家的这篇范文里面,三段文字结构清晰,语言简明优美又没有落入
模板的窠臼,属于在临场作文中的优秀之作。
Part Ⅱ
Reading Comprehension(Skimming and Scanning)

  1.A) People instinctively seek nature in different ways.
解析:第一段最后一句直接给出关键字
profound belief, whether 引导的从句对应
答案中的
instinctively

  2.D) Things that are purchased.
解析:第二段最后一句,what is best对应题目中的
prefer, that is to say作为暗示
直接引出之后的
things that can be bought,选择
D

  3.B) More access to nature makes children less likely to fall ill.
解析:题干中有关瑞典研究,定位到第四段第一句,结合语义,不难得出
B的
正确答案

  4.D) are less likely to be involved in bullying
解析:A选项具有干扰性,第三段结尾给出自然熏陶能够提高学生学科水平的线
索,但考虑到快速阅读题的传统,即题目顺序对应文章顺序,所以应该定
位到第四段之后的内容,即大段有关
bullying的段落,得出答案
D。

  5.B) Provide more green spaces for them.
解析:对应第八段内容,作者通过否定患儿对药物的依赖性来给出自己的建议,
结合全文主旨自然环境的重要性,得出
B答案

  6.B) They enjoy a life of better quality.
解析:第九段第二句点出老龄人口增长的侧重点是在高质量的生活水平上,紧接
着又指出绿色的生活方式是达到该种高质量生活水平的最重要因素。

  7.C) access to nature contributes to the reduction of violence
解析:十一段引文中
can reduce violent behavior,直接对应
C选项

  8.separated
解析:题干是有关人们错误观念的问题,找到倒数第三段的关键段
error引导的
沪江网校内部资料,转载请注明出处。
www.HJclass.com
沪江网校
www.HJclass.com
内容,再对应到
humanity and the natural world,得出
separated(照抄原文
separable

can重复,separable本身词义即能够分离的)

  9.the wild world
解析:最后一段第二句直接命中题干,照抄
the wild world即可。

  10. harmony
解析:最后几段内容的小标题直接给出
harmony
Part Ⅲ
Listening Comprehension
Section A
短对话(
11~
  18)
答案及解析:

  11. A) The man should visit the museums.
C) The beach resort is a good choice.
答案:D
B) She can’t stand the hot weather.
D) She enjoys staying in Washington.
解析:Woman最后说到I’ll be happy here no matter what the temperature. 这表明
了她待在这里很愉快,很享受待在华盛顿,故选D。

  12. A) Her new responsibilities in the company.
B) What her job prospects are.
C) What the customers’feedback is.
D) The director’s opinion of her work.
答案:D
解析:Woman说到
but I wish the director would give me some feedback. 这表明了
她希望得到
director的意见(即反馈),故选
D。

  13. A) Combine her training with dieting.
B) Repeat the training every three days.
C) Avoid excessive physical training.
D) Include weightlifting in the program.
答案:C
解析:Man以自己上次因运动(举重)过量而受伤为例,建议女士应该量力而行,
避免过量运动,故选
C。
沪江网校内部资料,转载请注明出处。
www.HJclass.com
沪江网校
www.HJclass.com

  14. A) When she will return home.
B) Whether she can go by herself.
C) Whether she can travel by air. D) Whether she will completely recover.
答案:C
解析:Man开头就说到
I’m worried about her going on a plane. 从中可知,他担心
的是年老的母亲能不能乘飞机,故选
C。

  15. A) The woman knows how to deal with the police.
B) The woman had been fined many times before.
C) The woman had violated traffic regulations.
D) The woman is good at finding excuses.
答案:C
解析:警察开头问到
Why didn’t you stop when we first signaled you at the
crossroads? 通过这句话就可以知道女士没有遵守交通规则,故选
C。

  16. A) Switch off the refrigerator for a while.
B) Have someone repair the refrigerator.
C) Ask the man to fix the refrigerator.
D) Buy a refrigerator of better quality.
答案:B
解析:Man说到
Maybe you should have it fixed,女士回答到
You’re right.
这说明女士也同意男士的看法,但并未提到让这个男士来修,故选
B。


  17. A) He owns a piece of land in the downtown area.
B) He has got enough money to buy a house.
C) He can finally do what he has dreamed of.
D) He is moving into a bigger apartment.
答案:C
析:Man第二句话说到
Now, I have enough money to buy that piece of land I’ve
had my eye on and build a house on it. 表明他能实现买地建房的理想了,故选
C。

  18. A) She is black and blue all over.
B) She has to go to see a doctor.
C) She stayed away from work for a few days.
D) She got hurt in an accident yesterday.
答案:D
解析:Woman说的第一句话是
My hands still hurts from the fall on the ice yesterday.
沪江网校内部资料,转载请注明出处。
www.HJclass.com
沪江网校
www.HJclass.com
从中可知这位女士昨天在冰上滑倒受伤了,但是男士认为伤势并不严重,只建议
她休养几天就可以了,不必去看医生。C是较强的干扰项,应该是女士现在需要
休息而不是过去已经休息了几天,故选
D。
对话精析:
第一个短对话:
谈论天气
the heat is unbearable,强调有了华盛顿的
museums and restaurants,天
气再热也无所谓
I’ll be happy here no matter what the temperature.
学会看看生活中的积极因素,有了博物馆和餐馆,天气再热都热爱华盛顿,这是
何等的乐天精神啊!
第二个短对话:
谈论新工作,I’m learning a lot of new things, but I wish the director would give me
some feedback.我学了很多新东西呢,但是我希望上司能给我点反馈!!!feedback
是反馈也是答案的题眼。这位女士想知道什么呢,想知道上司对她的看法嘛!
第三个短对话:
关于锻炼身体的,还是关于制定锻炼身体的计划的!Can you help me work out a
physical training program, John?你能帮我制定个锻炼的项目吗?
Sure, but
whatever you do be careful not to overdo it. 当然啦,不过不管你做什么,得小心点
别过头啊!接下来的句子是举例子
Last time I had two weeks’
worth of
weight-lifting in three days and I hurt myself.上次我三天就完成了两个星期的举重
的训练,结果我就受伤了。
问题是这个男人要建议这个女人什么?
四六级考试委员会一片苦心啊,这里分明在告诫同学们,平时锻炼身体悠着点儿。
第四个短对话:
这个对话好!弘扬爱护老人的美德的!
儿子说,我妈妈年纪大啦,I have an elderly mother 然后表达他对妈妈乘飞机的
担心 I’m worried about her going on a plane. Is there any risk?有没有危险啊?
接下来,医生的回答,再次体现四六级客观而乐观的精神,Not if her heart is all
right. If she has a heart condition, I’d recommend against it.她心脏没问题就没事啊,
如果她心脏有问题的话,那我就不建议她去(乘飞机啦)
第五个短对话:
交通违规怎么做?!四六级听力教你谦恭有礼做回答。首先,第一句的男士质问,
Why didn’t you stop when we first signaled you at the crossroads?我们第一次示意
让你在交叉口停车,你干嘛不停呢?(潜台词是,瞧,还不是被我给逮回来训话了
么?!在这种情况之下,这位女士态度是诚恳的,Sorry, I was just a bit
absent-minded. Anyway, do I have to pay a fine? 对不起啊,我有点心不在焉。但不
管怎么说,我需要罚款吗?
人嘛,都是有时候情绪化的嘛,并且我认罚,这句子学会了顺便大家开车的素质
都提高了哈!
沪江网校内部资料,转载请注明出处。
www.HJclass.com
沪江网校
www.HJclass.com
第六个短对话:
家庭琐事。
第一个人说,I’m no expert我不是专家
but that noise in your refrigerator doesn’t
sound right. Maybe you should have it fixed.但是你冰箱里面的噪音听起来不大对
啊,也许你应该去修理了吧。
have it fixed这个结构是考官们发誓要考生学会的
have sth done的结构。
第二个人开腔了,You’re right.对话基调钉牢,我同意你,就是冰箱确实坏了。
And I suppose I’ve put it off long enough.我恐怕我已经拖得够久了,put off,另一个
考官立誓要教会全中国考生的内容,拖延,put off,核心之核心。
问题,这女的可能会怎么做呢?
她学会了核心单词听懂了整个对话以后,一定会去修冰箱!!并且,这里强调是
找人修冰箱,
have it fixed而不是她自己修!
she will fix it herself.
第七个短对话:
买房问题。全国热议啊,考试考到的角度那是真叫一个艺术!
我市区的公寓卖得不错!I did extremely well on the sale of my downtown apartment.
也就是说卖了一个好价钱啦!
Now, I have enough money to buy that piece of land
I’ve had my eye on and build a house on it.现在,我可有钱买一块我早就看中的地
啦,我能建一所房子啦!
偷偷感叹下,这说明了城乡的房价是多么滴有茶具啊!不过考官还是仁慈的,不
考那么隐晦的,来个简单的,听到这句话的人呢说
Congratulations!Does that mean
you’ll be moving soon?
恭喜你啊,那这是不是说明你很快要搬家了啊?!
问题问我们知道第一个陈述的那个男人什么情况?!简单,字面意思就够你用来

摔坏哪儿了啊
答了,卖公寓了有了钱买地建房子了!
第八个短对话:
还是运动,不过这里面涉及了一点点西方的
 

相关内容

2010年12月英语四级真题及答案

   2010 年 12 月大学英语四级真题 Part I Writing (30 minutes) Directions:For this part, you are allowed 30 minutes to write a short essay entitled How Should Parents Help Children to Be Independent? You should write at least 150 words following the outline given ...

2010年12月英语四级完整版答案及解析

   沪江网校 www.HJclass.com 沪江英语绿宝书之 2010年 12月大学英语四级考试 参考答案 Part Ⅰ Writing How Should Parents Help Children to be Independent Nowadays, there is a growing concern over such a phenomenon, that is, some parents take care of almost everything concerned with t ...

2010年12月英语四级完整版答案及解析

   沪江网校 www.HJclass.com 沪江英语绿宝书之 2010 年 12 月大学英语四级考试 参考答案 Part Ⅰ Writing How Should Parents Help Children to be Independent Nowadays, there is a growing concern over such a phenomenon, that is, some parents take care of almost everything concerned wit ...

2010年12月英语四级真题试卷word下载附答案

   2010 年 12 月大学英语四级考试真题 Part I Writing (30 minutes) Directions:For this part, you are allowed 30 minutes to write a short essay entitled How Should Parents Help Children to Be Independent? You should write at least 150 words following the outline giv ...

2010年12月大学英语四级考试常用语法精选表(网友分享版)学习啊

   学英语简单吗?肯定会有许多学生说: 难死了 难死了”。 学英语简单吗?肯定会有许多学生说:“难死了 。 为什么有好多学生对英语的学习都感到头疼呢?答案只有一个:“不得法。” 英语与汉语一样都是 为什么有好多学生对英语的学习都感到头疼呢? 答案只有一个: 不得法。 不得法 一种语言,为什么你说汉语会如此流利?那是因为你置身于一个汉语环境中, 一种语言,为什么你说汉语会如此流利?那是因为你置身于一个汉语环境中,如果你在伦敦呆上 半年,保准说起英语来会非常流利。但很多中学生没有很好的英语环境, 半 ...

沪江英语【2010年12月英语四级六级考前答疑会】葛竞老师讲解文字稿

   沪江网校 Class.YesHJ.com 沪江英语【2010 年 12 月英语四级六级考前答疑会】 葛竞老师讲解文字稿 写作部分的解题方法和技巧 首先,我们大家略略的想一下之前考过的那些四六级的作文题。以 2009 年 12 月份的四级 考试的考题来给大家做一个范例。 来看一下这一年的 Writing,是给出提纲让你来写作文这样的一个形式。这是四六级考试中 最为典型的一种形式。给出的提纲是中文,同时给出了英文的作文题目。 写作的考试时间是 30 分钟。 Directions: For thi ...

2010年6月英语四级A卷真题及答案

   外语下载中心 http://down.tingroom.com 2010 年 6 月英语四级真题 月英语四级真题?A 卷完整答案(题目在后) 卷完整答案(题目在后) 答案: 答案: 四级作文: 四级作文: 1、如今不少学生在英语学习中不重视拼写 2、出现这个现象的原因是 3、为了改变这种状况,我认为 Due Attention Should Be Given to Spelling(上海昂立教育 阿古琳娜) 阿古琳娜) ( Nowadays fewer and fewer students ...

2010年6月英语四级B卷真题及答案

   外语下载中心 http://down.tingroom.com 2010 年 6 月英语四级真题 月英语四级真题?B 卷完整答案(题目在后) 卷完整答案(题目在后) 答案: 答案: 作文范文: Due Attention Should Be Given To Spelling Correct spelling is a basic skill in English study. However, nowadays many students do not pay much attention ...

2010年12月英语六级作文范文及解析及高分版

   2010 年 12 月英语六级作文范文及解析 及高分版 My View on University Ranking In recent years, all kinds of University Ranking Lists can be found on some educational websites, or newspapers. The ranking standards also vary. These lists have great influence on students ...

09年12月英语四级真题及答案

   2009 年 12 月大学英语四级考试真题及答案 Part Ⅰ Writing (30 minutes) 注意: 注意:此部分试题在答题卡 1 上。 Directions: For this part, you are allowed 30 minutes to write a short essay on the topic of Creating a Green Campus. You should write at least 120 words following the outli ...

热门内容

英语听力中常出现的语句

   听力中常出现的语句(要熟记呀 听力中常出现的语句 要熟记呀) 要熟记呀 1) take a rain check 延期 2) lost count 弄不清楚 3) be in another world 精神恍惚 魂不守舍 精神恍惚;魂不守舍 4) make yourself at home 随意,随便 随意, 5) save your breath 省口气吧 别白费口舌了 省口气吧;别白费口舌了 6) make sense 有意义,理解 有意义, 7) cost sb. an arm an ...

第三人称单数和英语名词复数练习题

   在一般现在时中, 在一般现在时中,当主语是第三人称单数时,谓语动词要用第三人称单 数形式,即常在动词原形后加-s 或-es。但有些同学们对于哪些主语是第三人称单数还 不十分清楚,现归纳总结如下: 一、人称代词 he, she, it 是第三人称单数。如: He likes watching TV. 他喜欢看电视。 She has lunch at twelve. 她十二点吃午餐。 It looks like a cat. 它看起来像只猫。 二、单个人名、地名或称呼作主语;是第三人称单数。如: ...

高二英语教案5

   UNIT 5 Reading Teaching aims Knowledge and skills: THE BRITISH ISLES The British Isles 1. Learn and master the following words and expressions: Words: form, influence, mountainous, narrow, union, republic, diversity, strength, mild, Wales, welsh, s ...

七年英语下册Unit56课件新课标人教版

   Units5,6 I`m watching TV It's raining! Wanjindian Middle School Ask Pairwork Answer He is walking. What’s he doing? Ask What’s he doing? Answer He is fishing. Ask What’s she doing? Answer She is running. Ask What’s it doing? Answer It is swimming. ...

八年级、九年级英语

   八年级下 Unit 1 Will people have robots? 1. in the future 在将来 2. live to (be) … years old 活到……岁 3. in 100 years 一百年后 4. free time 空闲时间 5. talk about 谈论,谈及,谈到 6. high school 高中 7. computer programmer 电脑程序员 8. on a space station 太空站 9. fall/be in love wi ...