壹、交际用语的考查形式
一、给出问语,选答语(常考) 二、给出问语的一部分,补充完整问语 三、给出答语,选问语 四、给出答语的一部分,补充完整答语 说明:给出问语或答语的一部分,这就给了考生更多的提示,缩小了选择的范围,在一定程 度上降低了试题的难度。在做类似考题时,应抓住题干中已有文字提供的信息,选择最符合题 意的选项,排除干扰项。例如: 例如: 例如 ?Would you like another slice of Christmas cake? ? I’m full. A. Yes, please. B. No more, thanks. C. Why not? D. Nothing more. 讲解: 讲解:第一说话人询问对方“你要不要再吃一块圣诞蛋糕?”,根据答者的第二句话I’m full. “我吃饱了”,推断出前一句的答语应该是No more, thanks“吃不下了,谢谢”。而选项A,C 表示接受邀请,D表示“没有什么(要说/做)的了”,均不符合题意,可直接排除。所以选B。
贰、交际用语的答题方法
一、答语的三个原则 在学习、使用和复习交际用语部分时,大家要掌握使用交际用语的几个原则: A. 礼貌原则 无论在任何场合、表达什么看法/情感,发话/发问和应答都要有礼貌,即使表达不同看法 或批评意见,也要委婉间接表达,使对方听起来不刺耳,例如: ? Do you think I can use your car for one day? ? . A. I’m afraid not. B. No, you can’t. C. I won’t let you do that. D. Absolutely not. 解析: 解析:此题第一说话人向对方提出请求“想借车一用”,对方如果不能答应,应该委婉地 表示拒绝。因此选A。 礼貌原则还表现在拒绝一个请求的方式上:一种是委婉地回绝,上面例子“I’m afraid not”就是这种情况;另一种是先表同意,然后用“but”来个转折,表达出不同意的意思。例如: I would like to,but… That’s a good idea,but… B. 利他原则 在日常交际中,英语国家人民形成了一种习俗,即要尽可能为对方提供帮助和方便,对别 人遇到的好事/成功要表示高兴, 坏事要表示难过/惋惜, 因此在交际用语中也要体现出来这种倾 向,例如: ? I am going to the City Hall, can you tell me how to get there, madam? ? . A. No, you don’t know B. I don’t know. C. Yes, you will. D. Sorry, I am new here too. But you can ask the policeman over there. 解析:此题第一说话人在向对方询问道路,按照利他原则,应尽可能为对方提供帮助和方 便。所以选D,首先表示歉意,自己也不知道,同时给出一些有帮助的建议。 C. 文化遵从原则 在选择交际用语时, 大家要有跨文化视角, 也就是说, 要克服本民族的习惯思维和应答模式,
1
要使用得体的、符合对方习惯的方式来应答。例如: ?Mary, your dress is really beautiful. How is John? . ? A. Thank you very much B. No, no, John is not bad C. Thank you. He is fine D. Don’t say that. It’s ugly. John is good 解析: 解析:按照英美国家的文化,当受到他人的赞扬时,应该真诚地表示感谢,这也是对说话人 的尊重。如果一味谦虚说“不、没有、还差得远”等,反而就不礼貌了, 这与中国人的习惯和 思维不太一样,所以选C。 二、排除法 交际用语部分试题的选项中,错误选项不但错得比较明显,而且有一定规律可循,这为我们 在解题时使用排除法提供了机会。错项的类型大体有: A.选项明显违反上述三原则; B.选项本身语法错误; C.选项议题与谈话主题无关; D.选项虽然与谈话主题有关,但不能提供发问者要求的信息、态度或观点。例如:
  1)? Mary, are you and your husband busy this weekend? . ? A. this weekend we may go to cinema B. No, we’re not C. Oh, it’s none of your business D. Welcome to our party 讲解: 讲解:Mary 的问题包含了“忙不忙”的询问,她可能想邀请对方作点什么。选项A属于上 述D 的情况,虽然与提问句的主题有关,但并未直接提供“忙”还是“不忙”的信息;C 回答 很不客气,显然违反礼貌原则;D 与谈话主题无关,最后只剩下B是答案。
  2)? You are not the manager here, are you? ? . A. Yes, I’m not B. No, I am C. Yes, I am D. No, not at all 讲解: 讲解: 选项A,B 都属于本身语法错误,不看发问句也可以排除。D 语法无错,但不能提 供发问句要求的信息,属错项,答案是C。
叁、分类题目
一、自我介绍
  1. Hello, I'm Harry Potter. Hello, my name is Charles Green, but . A:call my Charles B:call me at Charles 答案:C
  2. Let me introduce myself. I'm steward. A:What a pleasure. B:Pleased to meet you. 答案:B
C:call me Charles
D:call Charles me
C:I don't know.
D:Thanks a lot.
二、问候 (一)第一次见面,彼此自我介绍之后的问候。
  1. How do you do? A:Fine, thank you. B:How do you do? C:Not too bad. 答案:B
  2. How do you do? A:Very well. B:How do you do? C:I'm a doctor.
D:Very well.
D:Nice to have known you.
2
答案:B
  3. How do you do? Glad to meet you. B:How do you do? Glad to meet you, too. A:Fine. How are you? C:How are you? Thank you! D:Nice. How are you? 答案:B 其他的说法还有 “Nice to meet you.”, “Nice to know you.” (二) 熟人之间的问候
  1. How are you, Bob? , Ted. A:How are you? B:I'm fine. Thank you. C:How do you do? D:Nice to meet you. 答案:B
  2. Hello, how are you? A:Hello, how are you? B:How do you do? C:Fine, thank you. D:That's OK. 答案:C
  3. Good morning, John. How are you doing? (= How are you?) A:I'm pleased. B:Good night. C:Not so bad. And you? D:How do you do? 答案:C
  4. How's your mother doing? B:She is very well. A:She is very kind. C:She is not very old. D:She is doing shopping now. 答案:B
  5. How's your family? A:Thanks all the same. B:Thanks for calling. C:Not too bad. D:Don't mention it. 答案:C
  6. Hi, Tom, how's everything with you? , and how are you? A:Don't mention it B:Hm, not too bad C:Thanks D:Pretty fast 答案:B
  7. How are you feeling? Much better. . A:Thanks for coming to see me B:You look great C:You are so kind D:Don't mention it 答案:A
  8. Hey, Tom, what's up? A:Yes, definitely! B:Oh, not much. C:What is happening in your life? D:You are lucky. 答案:B “what's up?”的意思是“(你)怎么了?”或“出了什么事?”;如果回答是“not much”, 其意思是“没什么大不了的”。
  9. -Ted: Hi, Christine. . -Christine: Hi, Ted. I just bought a new camping tent. I can’t wait to use it.
3
A. What’s on? B. What’s up? C. What’s wrong? D. What’s right? 答案:B 三、告别
  1. Good-bye for now. A:The same to you. B:That's OK. C:See you. D:Long time no see. 答案:C
  2. - It’s late. I have to say goodbye. - A. Why do you want to go now? B. I’d like to say goodbye, too. C. That’s all right. D. Hope you had a good time. See you tomorrow. 答案:D
  3.-W: I've come to say goodbye. I'm flying home on Sunday afternoon. -M: Well, A. will your parents meet you at the airport? B. help yourself. C. have a safe trip and remember me to your parents. D. I’m longing to see you. 答案:C
  4. Marilyn, I'm afraid I have to be leaving now. B:Oh, so early? C:Not at all. D:Good luck! A:That sounds wonderful. 答案:B
  5.-Well, it’s getting late. I must be going. Thank you again for inviting me to the party. -. A. Oh, it’s so late B. Thank you for coming C. Oh, so soon? D. I really had a happy time 答案:B
  6.-Guest: Oh, it’s ten o’clock. I’d better go now. -Host: A. OK. Please walk slowly. B. Why do you want to go now? Don’t you want to stay? C. Won’t you stay for another cup of coffee? D. Yeah, it’s really late. Why not immediately? 答案:C
  7.-Speaker A: Well, it’s getting late. Maybe we could get together sometime. -Speaker B: A. Sounds good. I’ll give you a call B. Take it easy C. Nice to see you back D. Yes, I’ve enjoyed it 答案:A 四、打电话
  1. Who's that speaking?(讲话者是谁呀?,相当于“您是哪位啊?”) This is Tom.(讲话者是汤姆。) A:speaks B:spoken C:speaking D:saying 答案:C
  2. Is Mary there? A:Speaking. B:I'm not Mary. C:Who are you? D:Mary is well today. 答案:A (“speaking”的意思是“讲话者就是Mary”。)
  3. Could I speak to Don Watkins, please?
4
A:I'm listening. B:Oh, how are you? C:Speaking, please. D:I'm Don. 答案:C
  4. ? Could I speak to John Harris, please? ?. A. Oh, how are you B. I’m John C. I’m listening D. Speaking 答案:D
  5.-Is that Mr. Robert Lee? -. A. Yes, Lee speaking B. Hello, what do you want C. Sorry, speaking D. I don’t know 答案:A
  6. Good morning, may I speak to Mark, please? B:Who's speaking?(“讲话者是谁呀?”) A:Who's there? C:Who are you? D:Who wants to speak to Mark? 答案:B
  7. Hi, is Mary there, please? B:No, she isn't here. A:Hold on. I'll get her. C:Yes, she lives here. D:Yes, what do you want? 答案:A
  8. Hello, may I talk to the director now? . A:Sorry, he is busy at the moment B:No, you can't C:Sorry, you can't D:I don't know 答案:A
  9. Thank you for calling. A:Don't mention it. B:That's fine. C:Nice talking to you. D:Call back again. 答案:C
  10. ? Good morning, Dr Johnson’s office. Can I help you? ? A. Speaking, please. B. I’d like to make an appointment, please. C. Yes, go on. D. No, you can’t. 答案:B
  11. ? Hello, is that Shanghai Airlines? ? . B. Yes, what do you want? A. Yes, can I help you? C. Yes, you’re right D. Yes, right number 答案:A
  12. Hello, can you tell me if the library will be open Saturday evening? . I’ll find out. A. No, I can’t B. Hold the line, please C. Yes, it will be open D. Sorry, I don’t know 答案:B
  13. - Operator. (我是接线员) - A. would you please put me through to extension 211? (请接分机2
  11) B. may I know your name?
5
C. does this bus go to the train station? D. could you show me something less expensive? 答案:A 五、道歉与应答 做了不如人意的事情或者出现了过失,一般要及时道歉,并简要说明理由,或者表达不会 再出现类似的事情;而接受道歉的人往往会说Never mind(别在意),It doesn’t matter (没关 系),That's Okay ,That’s all right (不要紧),don't worry about it(别担心)等。
  1. I'm sorry. I lost the key. . A:Well, it's OK B:No, it's all right D:You are wrong C:You are welcome 答案:A
  2. Oh, sorry to bother you. . A:That's Okay B:No, you can't D:Oh, I don't know C:That's good 答案:A
  3. Sorry, I have kept you waiting. . A. That’s all right B. I don’t care C. I’m sad D. No, not at all. 答案:A
  4. I'm terribly sorry that I've spilled some coffee on the carpet. . A:Sorry B:It doesn't matter C:That's right D:Don't mention it 答案:B 5 I didn't mean to do that. Please forgive me. B:That's all right. A:Not too bad. C:It's a pleasure. D:Thank you. 答案:B
  6. Oh, I’m sorry. But I promise I’ll be careful next time. . A. It’s nothing at all B. Oh, never mind. It doesn’t matter C. Thank you D. There are no questions 答案:B
  7. John, I’m sorry to be late. Thank you for waiting. Oh, . I’ve been here only 5 minutes. A. you should be earlier B. I really got bored C. I don’t mind D. I don’t care 答案:C
  8.-W: I'm afraid I spilled coffee on the tablecloth. -M: A. You should have been more careful. B. Do you think I care? C. Then wash it for me. D. Oh, don't worry about it. 答案:D
  9. - I'm sorry to have kept you waiting. - A:It doesn't matter. B:Forget it. C:My pleasure. D:It's nice of you.
6
答案:A 六、抱怨与致歉
  1.-Customer: Why is it so hard to get fast service in this store? -Waiter: A. I don’t think it’s hard. B. Don’t be too particular about it. C. I’m really sorry about that. D. You’ll get it next time. 答案:C
  2. --Smoking is forbidden in the workshop, please stop it.--Sorry, I . A:am not sure B:have no idea C:do know D:did not know 答案: D 邀请与应答 七、邀请与应答 (一)邀请
  1. I’ve got your invitation.? Oh, good. A. Can you come? B. Thanks a lot. C. I’ll take it. D. May I help you? 答案:A (二)邀请与接受邀请
  1. ? have dinner with me this evening? ?Yes. It’s very kind of you.
 

相关内容

2011年4月英语网考口语交际英语详细版,有讲解

   壹、交际用语的考查形式 一、给出问语,选答语(常考) 二、给出问语的一部分,补充完整问语 三、给出答语,选问语 四、给出答语的一部分,补充完整答语 说明:给出问语或答语的一部分,这就给了考生更多的提示,缩小了选择的范围,在一定程 度上降低了试题的难度。在做类似考题时,应抓住题干中已有文字提供的信息,选择最符合题 意的选项,排除干扰项。例如: 例如: 例如 ?Would you like another slice of Christmas cake? ? I’m full. A. Yes, ...

2011年4月英语四级真题和答案

   2011年英语专四真题参考答案:语法词汇部分 年英语专四真题参考答案: 年英语专四真题参考答案 51-55 DCABD 56-60 BACBD 61-65 ACBAB 66-70 BACBD 71-75 ACBDA 76-80 CBADB 2011年英语专四真题参考答案:阅读部分 年英语专四真题参考答案: 年英语专四真题参考答案 81-85 BDBAC 85-90 ACADB 91-95 BADDC 96-100 BCACB 黔南师院08音本(2)包金福 上传 UK, and more pe ...

2011年4月英语网考作文写作(打印版小抄)

   学习类 1) Why I Like Learning English 为什么喜欢学英 语 Why I like learning English? Firstly, English is very useful. English is the most widely used language in the world. If we make a visit to foreign countries or do business with foreigners, we need commun ...

2011年4月电大英语网考阅读理解整理

   阅读理解 Test(一) Passage 1 The French Revolution broke out in 1789.At the time France was in a crisis. The government was badly run and people's lives were miserable. King Louis XIV tried to control the national parliament and raise more taxes. But his ...

英语网考B级交际英语

   交际用语(5 题,每题 3 分,共 15 分) 1. How are you, Bob? B. 2. Ted. I'm fine. Thank you. Thanks for your help. A. My pleasure. Hello, I'm Harry Potter. Hello, my name is Charles Green, but C. call me Charles. Paul, ? Oh, that's my father! And beside him, my mo ...

2011年4月英语统考题型

   2011 年 4 月 大学英语(B)模拟试卷 第一部分:交际用语(共 5 小题;每小题 3 分,满分 15 分) 此部分共有 5 个未完成的对话,针对每个对话中未完成的部分有 4 个选项,请从 A.B.C.D 四个选 项中选出正确选项。 1. - The weather report says it will rain tomorrow. - . It hasn't rained for a long time. A. I hope so B. I hope not C. That's wr ...

2011年4月英语网考模拟试题

   月英语网考模拟试题 2011 年 4 月英语网考模拟试题 交际用语: 交际用语: 1 1 2 3 4 5 题干 -Are you fond of reading novels? - --Don’t worry. I’ll leave the message on his desk. --. --How often do you go dancing? --. -Hi, welcome back! Have a nice trip? -. -Why didn’t you come to my ...

2011年英语四级机考基本常识必读

   新四级机考主要有三大不同:   首先是考试形式不同,传统的四级考试是完全的笔试,而新四级考试则是依靠网络和计算机来进行,对计算机和网络设备等技术上要求较高;   其次是考试时间不同,传统的四级考试时间为上午9点至11:20分,而新四级机考时间为上午9点至11点,比原来少了20分钟。据介绍,之所以时间缩短,是因为传统四级考试是分两段式进行的,当中有一个收卷、发卷的停顿过程,而新四级机考由于完全在计算机上考试,不要中途停顿;第三是通过新四级机考的学生除了有四级考试证书以外,还有一张参加机考的 ...

VOA慢速英语讲解2011-04-01

   听力课堂,开放式外语学习平台! 听力课堂,开放式外语学习平台!TingClass.com Microsoft Says Google Blocks Competition in Europe Search Market VOA 慢速英语 微软指责谷歌行为阻碍欧洲搜索市场竞争性 慢速英语:微软指责谷歌行为阻碍欧洲搜索市场竞争性 相关音频收听地址: 相关音频收听地址:http://www.tingclass.com/voa/play216520.html 第一部分: 第一部分:中英对照 This ...

《疯狂英语》2011年3月号美文(中英双语)

   ??原声版 2011 年 3 月号美文 Song of the Flower 花之歌 By Khalil Gibran I am a kind word 1)uttered and repeated By the voice of Nature; I am a star fallen from the Blue tent upon the green carpet. I am the daughter of the elements With whom Winter 2)conceived; ...

热门内容

江苏省常州高级中学高一英语衔接教程Part-I-江苏省常州高级中学高一-

   江苏省常州高级中学高一英语衔接教程 编写: 潘正凯 张梦婷 校对: 黄小燕 Part I 江苏省常州高级中学高一新生英语学习情况调查 同学们,你们好!为了了解大家目前整体的英语学习状况,为了更好地设计英语 教学方式方法, 学校组织了这次小型调查。请你按照自己的实际情况对下面的问题做 出选择(单选) 。如果没有选项符合你的情况,请你在每个问题的括号后面补充上自 己的答案。 谢谢大家的合作! 姓名: 性别: 中考英语(或最近一次大考)成绩: ) (注意: 1. 2 题为一组, 请根据实际情况选做 ...

初中英语

   1.宾语从句: 1.宾语从句: 宾语从句 1.主句现在时从句根据实际进行调整: 1.主句现在时从句根据实际进行调整: 主句现在时从句根据实际进行调整 soon.(一般将来时) He says (that) he will have a walk soon.(一般将来时) rest.(过去将来时) He said he would take a rest.(过去将来时) 2.主 2.主句过去时从句过去时: 去时从 去时: He wondered if I would come. 3.从句表客观 ...

高一英语寒假作业

   高一英语寒假作业 2011. 1 . 1. U1U5 的所有课文要熟读, 有些要求背诵的段落要背。 开学后就进行年级朗读, 背诵展示。 2. U1-U5 所有词汇每个词汇抄写两遍英语, 写一遍汉语。 3. 完成下列练习, 开学后进行检测。 一. 课文填空 A Couch Potato When I wake up, I immediately the television and watch the children’s . When I have to get up and go down ...

小升初英语模拟测试题(一)

   小升初英语模拟测试题(一) 一、根据图片写单词。 (10 分) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 二、根据括号里的提示,把下列句子补充完整。 (10 分) 1. Tom is (高)than Tony. 2. - Where (be) you born? -- I (be) born in Beijing. -- When (be) your birthday? -- It (be) on the tenth of June. 3. Last ...

七彩教育网2009届高考英语一轮复习精品专题辅导 高一 Units 1 - 2

   七彩教育网 http://www.7caiedu.cn 本资料来源于《七彩教育网》 本资料来源于《七彩教育网》http://www.7caiedu.cn 高考英语一轮复习精品专题辅导 中学 2009 届高考英语一轮复习精品专题辅导 高一 Units 1 - 2 ☆重点句型☆ 重点句型☆ 1. What should a friend be like? 询问对方的看法 2. I think he / she should be…表示个人观点的词语 3. I enjoy reading / I' ...