阅读综合辅导讲义 阅读综合辅导讲义 SAMPLE 1 Recent years have brought minority-owned businesses in the United States unprecedented opportunities ? as well as new and significant risks. Civil rights activists have long argued that one of the principal reasons why Blacks, Hispanics, and other minority groups have difficulty establishing themselves in business is that they lack access to the sizable orders and subcontracts that are generated by large companies. Now Congress, in apparent agreement, has required by law that businesses awarded federal contracts of more than $500,000 do their best to find minority subcontractors and record their efforts to do so on forms filed with the government. Indeed, some federal and local agencies have gone so far as to set specific percentage goals for apportioning parts of public works contracts to minority enterprises. Corporate response appears to have been substantial. According to figures collected in 1977, the total of corporate contracts with minority businesses rose from $77 million in 1972 to $
  1.1 billion in 19
  77. The projected total of corporate contracts with minority businesses for the early 1980’s is estimated to be over 53 billion per year with no letup anticipated in the next decade. Promising as it is for minority businesses, this increased patronage poses dangers for them, too. First, minority firms risk expanding too fast and overextending themselves financially, since most are small concerns and, unlike large businesses, they often need to make substantial investments in new plants, staff, equipment, and the like in order to perform work subcontracted to them. If, thereafter, their subcontracts are for some reason reduced, such firms can face potentially crippling fixed expenses. The world of corporate purchasing can be frustrating for small entrepreneurs who get requests for elaborate formal estimates and bids. Both consume valuable time and resources, and a small company’s efforts must soon result in orders, or both the morale and the financial health of the business will suffer. A second risk is that White-owned companies may seek to cash in on the increasing apportionments through formation of joint ventures with minority-owned concerns. Of course, in many instances there are legitimate reasons for joint ventures; clearly, White and minority enterprises can team up to acquire business that neither could acquire alone. But civil rights groups and minority business owners have complained to Congress about minorities being set up as “fronts” with White backing, rather than being accepted as full partners in legitimate joint ventures. Third, a minority enterprise that secures the business of one large corporate customer often run the danger of becoming- and remaining-dependent. Even in the best of circumstances, fierce competition from larger, more established companies makes it difficult for small concerns to broaden their customer bases: when such firms have nearly guaranteed orders from a single corporate benefactor, they may truly have to struggle against complacency arising from their current success.

  1. The primary purpose of the text is to [A] present a commonplace idea and its inaccuracies. [B] describe a situation and its potential drawbacks. [C] propose a temporary solution to a problem. [D] analyze a frequent source of disagreement.
  2. The text suggests that the failure of a large business to have its bids for subcontracts result quickly in orders might causes it to [A] experience frustration but not serious financial harm. [B] face potentially crippling fixed expenses. [C] have to record its efforts on forms filed with the government. [D] increase its spending with minority subcontractors.
  3. It can be inferred from the text that, compared with the requirements of law, the percentage goals set by “some federal and local agencies” (line 9, paragraph
  1) are [A] more popular with large corporations. [B] more concrete. [C] less controversial. [D] less expensive to enforce.
  4. Which of the following, if true, would most weaken the author’s assertion that, in the 1970’s, corporate response to federal requirements (line 1, paragraph
  2) was substantial? [A] Corporate contracts with minority-owned businesses totaled $2 billion in 19
  79. [B] Between 1970 and 1972, corporate contracts with minority-owned businesses declined by 25 percent. [C] The figures collected in 1977 underrepresented the extent of corporate contracts with minority-owned businesses. [D] The $
  1.1 billion represented the same percentage of total corporate spending in 1977 as did $77 million in 19
  72.
  5. The author would most likely agree with which of the following statements about corporate response to working with minority subcontractors? [A] Annoyed by the proliferation of “front” organizations, corporations are likely to reduce their efforts to work with minority-owned subcontractors in the near future. [B] Although corporations showed considerable interest in working with minority businesses in the 1970’s, their aversion to government paperwork made them reluctant to pursue many government contracts. [C] The significant response of corporations in the 1970’s is likely to be sustained and conceivably be increased throughout the
1980’s. [D] Although corporations are eager to cooperate with minority-owned businesses, a shortage of capital in the 1970’s made substantial response impossible. [答案与考点解析 答案与考点解析] 答案与考点解析
  1. 【答案】B 【考点解析】本题是一道中心主旨题。破解本题的关键在于考生是否完全理解本文第一段首句的内容,尤其是第一句 中破折号后面的内容。破折号后面的内容和选项 B 中的 “its potential drawbacks”是相互吻合的。望考生注意培养捕捉 全文中心主旨句的能力。
  2. 【答案】A 【考点解析】这是一道逻辑思维上的反推题,也可以说是逆向思维题。本题反推即逆向思维的信息依据在第三段的最 后一句。该句在谈论小的企业,大概内容是“……一个小企业的投资要马上在定货中反映出效果,否则其士气和财政 前景都将深受影响” 。根据小的企业的状况,我们可以推导出大的企业所面临的处境。希望考生加强逆向思维即反推的 解题能力。
  3. 【答案】B 【考点解析】本题是一道关键词语的理解题目,其答案信息来源在第一段的尾句,原文当中的 “specific”一词是本题的 答案所在。考生要加强对原文中重点形容词和副词的理解。
  4. 【答案】D 【考点解析】这是一道反论题。这种题的关键在于利用原文的信息否定原文所要表达的观点。原文讲“少数民族企业 签订的合同金额由 1972 年的 7700 万美元升至 1977 年的 11 亿美元” 。原文所要表达的观点是合同金额的增长。选项 D 正是利用原文的信息否定了原文所要表达的观点。选项 D 所表达的信息是变化增长数字背后的不变。这种题属于较难 的题型,希望考生加以重视。
  5. 【答案】C 【考点解析】这是一道关键词语理解题。本题的答案信息在第二段的尾句,句中 “letup”一词决定了本题的正确答案是 C,因为该词的含义是“停顿,减弱” 。考生在备考过程中要尽力扩大自己的词汇量。
[参考译文 参考译文] 参考译文 最近几年美国少数民族所有的企业可以说是空前的机会和重大风险并存。人权活动家早就指出过:黑人,拉美裔美国 人,以及其他少数民族难以在生意场中立足的主要原因是他们缺少能得到有规模的订货或与大公司分合同的机会。现在议 会以一致意见通过法律,要求企业获得价值 50 万美元以上的联邦合同后要尽最大可能来寻找少数民族合作者,并且需将 他们在此点上的成效如何在政府中存档立案。实际上,一些联邦和地方机构走得更远,它们甚至规定了公共合同有多少比 例要分给少数民族公司。 企业对此的反应是强烈的。从 1977 年统计的数据看,与少数民族企业签订的合同金额由 1972 年的 7700 万美元升至 1977 年的 11 亿美元。预计此金额要在 80 年代前期达到每年 30 亿美元以上,在下一个 10 年中看来也不会停止。 尽管这对少数民族企业来说前途光明,这种增加的财源也给它们带来了危险。首先,少数民族企业冒着过快膨胀和财 政上力不从心的危险,因为它们大部分是小企业,和大企业不同之外在于它们为履行合同常需要在厂房、人员、设备(以 及诸如此类)等上做一大笔投资。如果其后由于某种原因其合同量减少,它们将会遇到潜在的财政危机。对于被要求做正 式评估和投标的小企业来说,市场供求情况有可能令人非常沮丧。评估和投标都消耗时间、资源,而且一个小企业的投资 要马上在定货中反映出效果,否则其士气和财政前景都将深受影响。 第二个危险是有些白人企业想通过和少数民族企业合资也能享受更好的待遇。当然,在许多时候,合资是有正当理由 的;显然,白人和少数民族企业可以联合起来做成任何一方都无法单独完成的事业。但是人权组织和少数民族企业主已经 向议会报怨:少数民族企业常在合资中成为白人操纵者的前台傀儡,而不是平等的合作伙伴。 第三,已获得一个大客户的生意的少数民族企业常会有陷入依赖性的危险。即使在最好的环境下,来自更大、更完备 的对手的竞争常使一个小企业很难扩展自己的客户;当这样的企业已拥有来自一个客户的近乎稳定的定货时,它们确实需 要和眼前的胜利所滋生出的自满做斗争。 SAMPLE 2 Between the eighth and eleventh centuries A. D., the Byzantine Empire staged an almost unparalleled economic and cultural revival, a recovery that is all the more striking because it followed a long period of severe internal decline. By the early eighth century, the empire had lost roughly two-thirds of the territory it had possessed in the year 600, and its remaining area was being
raided by Arabs and Bulgarians, who at times threatened to take Constantinople and extinguished the empire altogether. The wealth of the state and its subjects was greatly diminished, and artistic and literary production had virtually ceased. By the early eleventh century, however, the empire had regained almost half of its lost possessions, its new frontiers were secure, and its influence extended far beyond its borders. The economy had recovered, the treasury was full, and art and scholarship had advanced. To consider the Byzantine military, cultural, and economic advances as differentiated aspects of a single phenomenon is reasonable. After all, these three forms of progress have gone together in a number of states and civilizations. Rome under Augustus and fifth-century Athens provide the most obvious examples in antiquity. Moreover, an examination of the apparent sequential connections among military, economic, and cultural forms of progress might help explain the dynamics of historical change. The common explanation of these apparent connections in the case of Byzantium would run like this: when the empire had turned back enemy raids on its own territory and had begun to raid and conquer enemy territory, Byzantine resources naturally expanded and more money became available to patronize art and literature. Therefore, Byzantine military achievements led to economic advances, which in turn led to cultural revival. No doubt this hypothetical pattern did apply at times during the course of the recovery. Yet it is not clear that military advances invariably came first. Economic advances second, and intellectual advances third. In the 860’s the Byzantine Empire began to recover from Arab incursions so that by 872 the military balance with the Abbasid Caliphate had been permanently altered in the empire’s favor. The beginning of the empire’s economic revival, however, can be placed between 810 and 8
  30. Finally, the Byzantine revival of learning appears to have begun even earlier. A number of notable scholars and writers appeared by 788 and, by the last decade of the eighth century, a cultural revival was in full bloom, a revival that lasted until the fall of Constantinople in 14
  53. Thus the commonly expected order of military revival followed by economic and then by cultural recovery was reversed in Byzantium. In fact, the revival of Byzantine learning may itself have influenced the subsequent economic and military expansion.

  1. Which of the following best states the central idea of the text? [A] The Byzantine Empire was a unique case in which the usual order of military and economic revival preceding cultural revival was reversed. [B] The economic, cultural, and military revival in the Byzantine Empire between the eighth and eleventh centuries was similar in its order to the sequence of revival in Augustan Rome and fifth-century Athens. [C] After 810 Byzantine economic recovery spurred a military and, later, cultural expansion that lasted until 14
  53. [D] The revival of the Byzantine Empire between the eighth and eleventh centuries shows cultural rebirth preceding e
 

相关内容

2011年考研英语(二)参考答案

   年考研英语( 2011 年考研英语(二)试题客观题部分参考答案 1-5 ACBDD 6-10 BACCA 11-15 DBACA 16-20 CDACD 21-25BBDAA 26-30DBCBB 31-35BDCDB 36-40DCBAC 41-45EDCFG 46 题翻译: 题翻译: 有谁会想到,在全球范围内,IT 行业产生的温室气体跟全球航空公司产生的一样多?占二 氧化碳总排量的 2%. 很多日常工作对环境造成了让人震惊的破坏作用。 根据你查询正确答 案的尝试次数,谷歌搜索引擎会插手 ...

2011年胡敏考研英语阅读讲义

   阅读综合辅导讲义 阅读综合辅导讲义 SAMPLE 1 Recent years have brought minority-owned businesses in the United States unprecedented opportunities ? as well as new and significant risks. Civil rights activists have long argued that one of the principal reasons why Bl ...

2011年医学考博英语阅读理解讲义

   新东方在线 [www.koolearn.com ]考博英语网络课堂电子教材系列 阅读理解 医学考博英语阅读理解讲义 考博英语阅读理解 2011 年医学考博英语阅读理解讲义 主讲: 主讲:金 威 欢迎使用新东方在线电子教材 考博阅读概况 考博阅读概况 考博院校难度: 考博院校难度: 第一类:北大、社科院、党校 课程两大方向: 1) Reading 2) Questions 阅读文章选材 1) 医学科普类文章 看懂文章 熟记大纲内词汇,同时对大纲规定外词汇有所了解;克服长难句 能抓住文章重点和主 ...

2011年考研英语强化翻译讲义 (自动保存的)

   新东方在线 [www.koolearn.com] 2010 年考研网络课堂电子教材系列 翻译 考研英语强化翻译 翻译电子讲义 2011 考研英语强化翻译电子讲义 主讲:唐 静 主讲:唐 欢迎使用新东方在线电子教材 教材说明: 教材说明: 本电子教材讲义为唐静老师主讲的考研强化翻译课程讲义 word 文档下面 1 至 38 页的 讲义为唐静老师主讲的考研强化翻译课程讲义, 本电子教材讲义为唐静老师主讲的考研强化翻译课程讲义, 页码跟教材一致, 页码跟教材一致, 学员只需根据老师说的多少页找到相 ...

2011年考研英语大纲

   指导:按照具体题型解析 指导:按照具体题型解析2011年考研英语大纲 年考研英语大纲 指导:按照具体题型解析 指导:按照具体题型解析2011年考研英语大纲 年考研英语大纲 在同学们的千呼万唤中, 《2011全国硕士研究生入学统一考试英语(一)考试大纲》终于与同学们见面了,万学海 文根据2011年考研英语大纲与2010年考研英语大纲的对比,对2011年考研英语(一)的考查要求和内容进行了全面分析。 2011年全国硕士研究生入学统一考试《英语(一)考试大纲》与去年相比没有任何变化。总体来说,研究 ...

2011年考研英语(一)考试大纲

   2011年考研英语(一)考试大纲 年考研英语( 年考研英语 在同学们的千呼万唤中, 《2011全国硕士研究生入学统一考试英语(一)考试大 纲》终于与同学们见面了,万学 "海文根据2011年考研英语大纲与2010年考研英语大纲的对 比,对2011年考研英语(一)的考查要求和内容进行了全面分析。 2011年全国硕士研究生入学统一考试 《英语 (一) 考试大纲》 与去年相比没有任何变化。 总体来说, 研究生入学英语考试的主要测评目标仍分为语言知识和语言技能, 2011年的新大 纲也保持了这一持续性 ...

2011年考研英语写作范文100篇(何钢)

   2/9 大家网 WORD 模版.doc TopSage.com 考研英语资料大全 首先来点音乐吧 O(∩_∩)O~: 每天记忆 3000 单词:罗扎夫高效记忆音乐+巴洛克超级学习音乐 1986-2009 年历年英语真题及解析音频下载汇总: 2010考研英语万能作文MP31992-2009 年下载 1986-2009 年历年考研英语真题音频阅读+完型+英译汉+写作下载 2010 夏倚荣考研英语历年真题解析(1992-2009)音频下载 2006-2009 经济学家双语阅读汇总下载 2009 年 ...

2011年考研英语小作文冲刺急训之介绍信

   2011 年考研英语小作文冲刺急训之介绍信 范文解析: 范文解析: Directions: Your close friend in college, Li Ming, is going to pursue his postgraduate study in the foreign university where you studied before. Write a letter of no less than 100 words to your former teacher Profe ...

2011年海文考研英语基础导学视频班讲义-吴耀武

   I will not give you a fish but tell you how to fish 2011 考研英语导学班讲义 主讲: 吴耀武 共同探讨英语人生 量身定做学习计划 紧紧把握考试脉搏 传授英语应试策略 奠定良好心理基础 培养进取人生态度 2010 年 3 月 -1- 主讲教师简介 吴耀武:著名英语教学与测试专家;西安外国语大学国际学院副院长;全国公共英语 等级考试(PETS)考官;陕西省高考英语阅卷中心组副组长;西安外国语大学语言测试研 究中心副主任;多次参加国家,省,市 ...

考研英语阅读

   题型一??细节题 细节题 题型一 1. 标志:针对 6w1h 提问 2. 作题的关键在于返回原文,不要凭印象作题,返回原文要有定位意识。 3. 细节题迷惑选项的常用手段:偷换概念、扩大范围、正反混淆、颠倒因果、常识判断 (列举和文章无关的常识,尽管常识是对的,但文章中未提,也是错的) 题型二??例证题 例证题 题型二 1. 标志:case,example,illustrate,demonstrate,exemplify 2. 解题的关键不在于是否看懂例子,而在于例子所支持的论点。 3. 具体 ...

热门内容

新目标八年级英语上册Unit 2 教案2

   新目标八年级英语上册 Unit 2 教案 What's the matter? Part 1: Teaching design (第一部分:教学设计 第一部分: 第一部分 教学设计) Structures have for talking about health problems Modal should/shouldn't Target language What's the matter? I have a headache. You should drink some tea. Th ...

电大开放英语(2)答案

   学 前 准 备 P5--6 1.B 2.B 3.C 4.C 5.C 6.C 7.C 8.A 9.C 10.C 学习记录卡 1(P7--8) 三种时态之 1:一般过去时(Unit19) 从你学过的动词中各找出两个规则动词和不规则动词,写出动词原形和过去式: 规则动词:work worked finish finished 写出下面句子的否定句和疑问句: Tom went to see his parents in the country. 否定句: Tom didn't go to see h ...

2011最新仁爱版九年级英语试卷Unit 5 Topic 2

   Unit 5 题号 Ⅰ 得分 第一部分 Ⅱ Ⅲ Ⅳ Ⅰ Topic 2 第三部分 Ⅳ Ⅰ Ⅱ Ⅲ 总分 (考试时间:90 分钟,满分:100 分) 第二部分 Ⅱ Ⅲ 第一部分 听力 (20 分) Ⅰ.听句子,选择正确图片。每个句子读一遍。(5 分) A. B. C. D. E. 1. 2. 3. 4. 5. Ⅱ.听句子,选择正确答语。每个句子读一遍。(5 分) ( )6.A.Sure. B.Of course not. C.He is certainly great. ( )7.A.Yes, ...

2011届高三一轮复习英语第一册精品教案(3)

   Unit 3 "?考纲要求: 考纲要求: Going places ◆ 考纲规定的考试范围 考纲规定的考试范围: 1.重点单词与短语 consider; means; board; destination; experience; equipment; paddle; normal; excitement; similarity; particular; combine; get away from; watch out; protect sb./sth. from; see sb. off ...

英语日常口语教程

   英语日常口语教程 英语日常口语教程 最牛英语口语培训模式:躺在家里练口语,全程外教一对一,三个月畅谈无阻! 最牛英语口语培训模式:躺在家里练口语,全程外教一对一,三个月畅谈无阻! 太平洋英语,免费体验全部外教一对一课程: 体验全部外教一对一课程 太平洋英语,免费体验全部外教一对一课程:http://www.pacificenglish.cn 英语日常口语是一个系列英语口语对话教程, 介绍住同一公寓的四位 伙伴在英国生活和工作的经历,下面是关于本课程中四位公寓伙伴 Tim, Michal, A ...