2011 年普通高等学校招生全国统一考试大纲(英语) 年普通高等学校招生全国统一考试大纲(英语)
Ⅰ.考试性质 普通高等学校招生全国统一考试是由合格的高中毕业生和具有同等学力的考生参加的选拔性考试。 高 等学校根据考生的成绩,按已确定的招生计划,德、智、体全面衡量,择优录取。因此,高考应有较高的 信度、效度,适当的难度和必要的区分度。 英语科考试是按照标准化测试要求设计的。 Ⅱ.考试内容和要求 根据普通高等学校对新生文化素质的要求,参照教育部 2000 年颁发的《全日制高级中学英语教学大 纲(试验修订版)》,并考虑中学教学实际,制订本学科考试内容。 一、语言知识 要求考生能够适当运用基本的语法知识(见附录),掌握 2000 左右的词汇及相关词组(见《全日制 高级中学英语教学大纲(试验修订版)》) 二、语言运用

  1.听力 要求考生听懂有关日常生活中所熟悉话题的简短独白和对话。考生应能: (
  1)理解主旨和要义; (
  2)获取事实性的具体信息; (
  3)对所听内容作出简单推断; (
  4)理解说话者的意图、观点和态度。

  2.阅读 要求考生读懂公告、说明、广告以及书、报、杂志中关于一般性话题的简短文章。考生应能: (
  1)理解主旨和要义; (
  2)理解文中具体信息; (
  3)根据上下文推断生词的词义;

  4)作出简单判断和推理; (
  5)理解文章的基本结构; (
  6)理解作者的意图、观点和态度。

  3.写作 要求考生根据题示进行书面表达。考生应能: (
  1)准确使用语法和词汇; (
  2)使用一定的句型、词汇,清楚、连贯地表达自己的意思。 Ⅲ.考试形式与试卷结构

  1.答卷方式:闭卷、笔试。
  2.考试时间:120 分钟。试卷满分为 150 分。

  3.题型:试卷一般包括多项选择题、完形填空题、听力填空题、短文改错和书面表达等题型。

  4.试题难易比例:试卷包括容易题、中等题和难题,以中等题为主。 Ⅳ.题型示例 一、多项选择题 (一)考查听力
M:Well, I wonder why the office is still not open .
W:But it's not yet eight. In fact, it's only a quarter to eight.

  1.At what time does the office open ?
A.7:
  45.
B.8:
  15.
C.8:
  00.
M:It's Alice's birthday tomorrow.
W:Are you sure ? I think it should be the day after tomorrow.
M:Well, let me see. Oh, I'm sorry. You're right. It is the day after tomorrow. Shall we buy her a present?
W:Yes, of course. Shall we give her some flowers?
M:Flowers are lovely. But I think it's better to buy her a nice box of chocolates.
W:Alice doesn't like sweet things. Didn't you know that?
M:You're right. Er…I know. We can give her a record. She loves music.
W:That's a good idea. Let's go to the music shop and choose one for her.

  2.When is Alice's birthday?
A.The next day.
B.The day after next.
C.The day they had the talk.

  3.What will the man and the woman buy for Alice ?
A.A record.
B.Some flowers.
C.A box of chocolates.
(二)考查语法和词汇知识

  1.Paul doesn't have to be made.He always works hard.
A.study
B.to study
C.studied
D.studying

  2.I first met Lisa three years ago when we at a radio station together.
A.have worked
B.had been working
C.were working
D.had worked

  3.She thought I was talking about her daughter,,in fact, I was talking about my daughter.
A.whom
B.where
C.which
D.while

  4.?When shall we meet again?
?Make it day you like; it's all the same to me.
A.one (三)考查阅读理解
B.any
C.another
D.some
We walked in so quietly that the nurse at the desk didn't even lift here eyes from the book. Mum pointed at a big chair by the door and I knew she wanted me to sit down. While I watched, mouth ope n in surprise, Mum took off her hat and coat and gave them to me to hold. She walked quietly to the s
mall room by the lift and took out a wet mop(拖把). She pushed the mop past the desk and as the nurs e looked up, Mum nodded and said, "Very dirty floors."
"Yes. I'm glad they've finally decided to clean them," the nurse answered. She looked at Mum stran gely and said, "But aren't you working late?"
Mum just pushed harder, each swipe(拖) of the mop taking her farther and farther down the hall. I watched until she was out of sight and the nurse had turned back to writing in the big book.
After a long time Mum came back. Her eyes were shining. She quickly put the mop back and took my hand. As we turned to go out of the door, Mum nodded politely to the nurse and said, "Thank you. "
Outside, Mum told me, "Dagmar is fine. No fever."
"You saw her, Mum?"
"Of course. I told her about the hospital rules, and she will not expect us until tomorrow. Dad will stop worrying as well. It's a fine hospital. But such floors! A mop is no good. You need a brush."

  1.When she took a mop from the small room, what Mum really wanted to do was.
A.to clean the floor
B.to please the nurse
C.to see a patient
D.to surprise the story-teller

  2.When the nurse talked to Mum, she thought Mum was a.
A.nurse
B.visitor
C.patient
D.cleaner

  3.After reading the story what can we infer about the hospital?
A.It is a children's hospital.
B.It has strict rules about visiting hours.
C.The nurses and doctors there don't work hard. ry day.
D.A lot of patients come to this hospital eve

  4.Why did Mum go to see Dagmar in the hospital?
A.To give her some messages about Dad.
B.To make sure her room was clean.
C.To check that she was still there.
D.To find out how she was.

  5.Which of the following words best describes Mum?
A.polite 二、完形填空题
B.patient
C.changeable
D.clever
Washoe is a young chimpanzee(黑猩猩). She is no(
  1)chimpanzee, though. Scientists are doing r esearch(
  2)her. They want to see how civilized (驯化) she can(
  3). Already she can do many thin gs a human being does.
For example, she has been learning how to exchange(
  4)with people. The scientists are teaching he r(
  5)language. When she wants to be picked(
  6), Washoe points up with one finger. She rubs her teet h with her finger(
  7)she wants to brush her teeth. This is done after every meal.
Washoe has also been(
  8)to find answers to problems. Once she was put in a(
  9)with food hangi ng from the ceiling. It was too high to (
  10) After she considered the . (
  11) she got a tall box to , (
  12) . The food was still too high to be reached. Washoe found a(
  13)pole. Then she climbed onto the(
  14), grasped(抓取)the pole, and(
  15)down the food with the pole.
Washoe(
  16)like a human, too. The scien, tists keep her in a fully furnished house. After a hard(1
  7)in the lab, she goes home.(
  18)she plays with her toys. She(
  19)enjoys watching television before going to bed.
Scientists hope to(
  20)more about people by studying our closest relative-the chimpanzee.

  1.A.foolish
B.simple
C.special
D.ordinary

  2.A.for
B.on
C.to
D.by

  3.A.experience
B.change
C.develop
D.become

  4.A.actions
B.views
C.messages D.feelings

  5.A.human
B.sign
C.spoken
D.foreign

  6.A.out
B.at
C.on
D.up

  7.A.when
B.until
C.since
D.while

  8.A.trained
B.raised
C.ordered
D.led

  9.A.hole
B.zoo
C.room
D.museum

  10.A.pull
B.see
C.eat
D.reach

  11.A.problem
B.position
C.food
D.ceiling

  12.A.stand by
B.stand on
C.stand up
D.stand with

  13.A.straight
B.strong
C.long
D.heavy

  14.A.wall
B.box
C.ceiling
D.pole

  15.A.knocked
B.picked
C.took
D.pulled

  16.A.lives
B.works
C.thinks
D.plays

  17.A.task
B.lesson
C.time
D.day

  18.A.But
B.There
C.So
D.Besides

  19.A.quite
B.already
C.even
D.still

  20.A.see B.answer
C.learn
D.gain
三、听力填空题
Man:…and lastly this week I have some information about a course at the Country College near Bu rnside, which might be of interest to someone wanting a late-season break, or to groups. They tell me th ey have spaces on their Country Sports courses the weekend after next. There are three courses that you might like to join: fishing, hill-walking, and rock-climbing. So, quite a lot of variety there. The fishing is open to anyone over the age of 12, and so is the hill-walking. For the rock-climbing you must be six teen or older, for safety reasons. All these courses are really enjoyable.
BURNSIDE COUNTRY COLLEGE
Country Sports Weekends
COURSE Fishing
AGE 12+

  1. Rock-climbing 四、短文改错题

  2. 16+
Today I visited the Smiths-my first time visit

  1.
to a American family. They live in a small

  2.
town. It was very kind for them to meet me

  3.
at the railway station and drove me to their home.

  4.
The Smiths did his best to make me feel

  5.
at home. They offered me coffee and other

  6.
drinks. We have a good time talking and laughing

  7.
together. They were eager know everything about

  8.
China and asked me lots of question. In fact,

  9.
they are planning to visit China in next year. 五、书面表达题

  10.
假定你是李华。你和几个朋友约定星期天在人民公园野餐。你们的英国朋友 Peter 也应邀参加。请你 根据下面的示意图,给他写封短信,告诉他进公园后如何找到你们。
注意:

  1.词数 80~1
  20;

  2.开头语已为你写好。
Dear Peter, June 1st
We're so glad you're coming to join us on Sunday. Here is how you can find us.
Li Hua 附录 语法项目表

  1.词类

  1)名词 感叹词

  2)形容词
  3)副词

  4)动词

  5)代词

  6)冠词

  7)数词

  8)介词

  9)连词

  10)

  2.名词

  1)可数和不可数名词

  2)名词的复数形式

  3)专有名词

  4)所有格

  3.代词

  1)人称代词 代词

  2)物主代词

  3)反身代词

  4)指示代词

  5)不定代词

  6)疑问

  4.数词

  1)基数词

  2)序数词

  5.介词

  6.连词

  7.形容词

  1)形容词作定语、表语和宾语补足语的用法

  2)比较等级:原级、比较级、最高级

  8.副词

  1)时间、地点、方式、程度、疑问、连接、关系等副词的用法

  2)比较等级:原级、比较级、最高级

  9.冠词的一般用法

  10.动词

  1)动词的基本形式 (
  1)现在式 (
  2)过去式 (
  3)过去分词 (
  4)-ing 形式

  2)行为动词的及物性和不及物性
  3)连系动词 be, get, look, seem, turn, grow, become 等
  4)助动词 be, do, have, shall, will 等
  5)情态动词 can, may, must, ought, need, dare 等

  6)动词的时态 (
  1)一般现在时 (
  2)一般过去时 (
  3)一般将来时 (
  4)现在进行时 (
  5)过去进行时 (
  6)现 在完成时 (
  7)过去完成时 (
  8)过去将来时

  7)动词的被动语态 (
  1)一般现在时的被动语态 (
  2)一般过去时的被动语态 (
  3)一般将来时的被动语态 (
  4)现在 进行时的被动语态 (
  5)现在完成时的被动语态 (
  6)带情态动词的被动语态

  8)动词的不定式 (
  1)作主语 (
  2)作宾语 (
  3)作宾语补足语 (
  4)作状语 (
  5)作定语 (
  6)作表语 (
  7)用在 how, when, where, what,which, who, whether 等后面

  9)动词的过去分词 (
  1)作定语 (
  2)作表语 (
  3)作宾语补足语 (
  4)作状语
  10)动词的-ing 形式 (
  1)作主语 (
  2)作宾语 (
  3)作宾语补足语 (
  4)作表语 (
  5)作定语 (
  6)作状语

  11.句子

  1)句子的种类

  1)陈述句(肯定式和否定式) (
  2)疑问句(一般疑问句、特殊疑问句、选择疑问句、反意疑问 句) (
  3)祈使句 (
  4)感叹句

  2)句子的成分 (
  1)主语 (
  2)谓语 (
  3)表语 (
  4)宾语 (
  5)直接宾语和间接宾语 (
  6)宾语补足语 (
  7)定 语 (
  8)状语

  3)主谓的一致关系

  4)简单句的五种基本句型

  5)并列句

  6)复合句 (
  1)名词性从句 (
  2)状语从句 (
  3)定语从句

  7)倒装句

  8)省略句

  12.构词法

  1)合成法 blackboard, man-made, overthrow, however, everyone

  2)转换法 hand(n.)-hand(v.), break(v.)-break(n.) empty(adj.)-empty(v.)

  3)派生法 (
  1)加前缀:dis-, in-, re-, un-, non(
  2)加后缀:-able, -al, -an, -ful, -ive, -er, -ese, -st, -ment, -ness, -tion, -fy, -ian, -ing, -is(z)e, -ly, -teen, -ty, -th, -y
 

相关内容

2011年普通高等学校招生全国统一考试(广东卷)英语考试大纲的说明

   欢迎关注高考微博:http://t.sina.com.cn/gaokao96040 广东省普通高校招生统考大纲及细节说明:英语 一.考试特点及题型说明 Ⅰ.考试性质 普通高等学校招生全国统一考试是由合格的高中毕业生和具有同等学力的考生参加的选拔性考 试。高等学校根据考生的成绩,按已确定的招生计划,德、智、体全面衡量,择优录取。因此,高 考应有较高的信度、效度,适当的难度和必要的区分度。 英语科考试是按照标准化测试要求设计的。 Ⅱ.考试内容和要求 根据普通高等学校对新生文化素质的要求,参照教育 ...

2011年普通高等学校招生全国统一考试大纲??英语

   2011 年普通高等学校招生全国统一考试大纲 年普通高等学校招生全国统一考试大纲??英语 英语 Ⅰ.考试性质 普通高等学校招生 全国统一考试是由合格的高中毕业生和具有同等学力的考生参加 的选拔性考试。高等学校根据考生的成绩,按已确定的招生计划,德、智、体全面衡量,择 优录取。因此,高考应有较高的信度、效度,适当的难度和必要的区分度。 英语科考试是按照标准化测试要求设计的。 Ⅱ.考试内容和要求 根据普通高等学校对新生文化素质的要求, 参照教育部 2000 年颁发的 《全日制高级中 学英语教学大 ...

2011年普通高等学校招生全国统一考试大纲--英语

   英语作文常用谚语、 英语作文常用谚语、俗语 1、A liar is not believed when he speaks the truth. 说谎者即 、 使讲真话也没人相信。 使讲真话也没人相信。 2、A little knowledge is a dangerous thing. 一知半解,自欺 、 一知半解, 欺人。 欺人。 3、All rivers run into sea. 海纳百川。 、 海纳百川。 4、All roads lead to Rome. 条条大路通罗马。 、 条 ...

2011年普通高等学校招生全国统一考试大纲(英语)

   2011 年普通高等学校招生全国统一考试大纲(英语) 年普通高等学校招生全国统一考试大纲(英语) Ⅰ.考试性质 普通高等学校招生全国统一考试是由合格的高中毕业生和具有同等学力的考生参加的 选拔性考试。高等学校根据考生的成绩,按已确定的招生计划,德、智、体全面衡量,择优 录取。因此,高考应有较高的信度、效度,适当的难度和必要的区分度。 英语科考试是按照标准化测试要求设计的。 Ⅱ.考试内容和要求 根据普通高等学校对新生文化素质的要求, 参照教育部 2000 年颁发的 《全日制高级中 学英语教学大 ...

2007年普通高等学校招生全国统一考试英语试卷及答案-辽宁卷

   pba http://www.pbahuli.com/ SEO 条码打印机 http://www.xmbarcode.com/ (友情提供 打底裤-打底裤 友情提供) 友情提供 搭配-仿真皮打底裤-打底裤裙(www.8jie.info/)淘宝专业导购平台,打底裤,打底裤搭配,仿真皮打底裤,打底 裤淘宝专业导购平台柔肤水推荐-柔肤水专业网站,介绍柔肤水相关知识 - 柔肤水作用,怎么用,排行榜及 柔肤水和爽肤水区别 www.roufushui8.info/ 2007 年普通高等学校招生全国统一考 ...

2011年普通高等学校招生全国统一考试英语考试大纲的说明(广东卷)

   2011 年普通高等学校招生全国统一考试英语考试大纲的说明 (广东卷) 广东卷) 一.考试特点及题型说明 Ⅰ.考试性质 普通高等学校招生全国统一考试是由合格的高中毕业生和具有同等学力的考生 参加的选拔性考试。高等学校根据考生的成绩,按已确定的招生计划,德、智、 体全面衡量,择优录取。因此,高考应有较高的信度、效度,适当的难度和必要 的区分度。 英语科考试是按照标准化测试要求设计的。 Ⅱ.考试内容和要求 根据普通高等学校对新生文化素质的要求,参照教育部 2000 年颁发的《全日制 高级中学英语 ...

2010年普通高等学校招生全国统一考试(广东卷)考试大纲的说明(英语)

   2010 年普通高等学校招生全国统一考试(广东卷)考试大纲的说明 (英语) I. 命题指导思想 命题遵循选拔性考试的规律与要求, 贯彻普通高中新课程的理念, 反映本学科课程标准 的整体要求, 考查考生对英语语言基础知识的掌握和理解程度, 注重考查考生在特定语言环 境中运用语言完成任务的能力和综合运用英语语言知识的能力. 命题以教育部考试中心《普通高等学校招生全国统一考试英语考试大纲(课程标准实 验2010 年版) 》和本说明为依据,试题适用于使用经全国中小学教材审定委员会初审通过 的各版本普 ...

普通高等学校招生全国统一考试大纲(英语.新课程版)

   2004年普通高等学校招生全国统一考试大纲(英语.新课程版) Ⅰ. 考 试 性 质 普通高等学校招生全国统一考试是由合格的高中毕业生和具有同等学力的考生参加的选拔性考试。高等学校根据考生的成绩,按已确定的招生计划,德、智、体全面衡量,择优录取。因此,高考应有较高的信度、效度、必要的区分度和适当的难度。 英语科考试是按照标准化测试要求设计的。 Ⅱ. 考试内容和形式 根据普通高等学校对新生文化素质的要求,参照教育部2000年颁发的《全日制高级中学英语教学大纲(试验修订版)》,并考虑中学教学实际,制 ...

2003年普通高等学校招生全国统一考试英语北京

   绝密★启用前 2003 年普通高等学校招生全国统一考试 英 语(北京卷) (北京卷) 本试卷分第一卷(选择题)和第二卷(非选择题)两部分。 本试卷分第一卷(选择题)和第二卷(非选择题)两部分。共 150 分。考试时间 120 分。 第一卷(三部分,共 115 分) 注意事项: 1.答第一卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号、考试科目用铅笔涂写在答题卡上。 2.每小题选出答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦 干净后,再选涂其它答案标号。不能答在试卷上。 3.考试结 ...

2010年普通高等学校招生全国统一考试2卷(英语)

   www.zgxzw.com 中国校长网 2010 年普通高等学校招生全国统一考试(全国二卷) 英语 第一卷(选择题) 第一部分 英语知识运用 第一节 语音知识(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分) 从 A、B、C、D 四个选项中,找出其 划线部分与所给单词的划线部分读音相同的选项,并 在答题卡上将该项涂黑。 1. Come A. 2. dead A. eager 3. united A. use 4. ours A. outside 5. thirty A. theatre B. t ...

热门内容

英语复合句的用法及解题技巧

   外语下载中心 http://down.tingroom.com 英语复合句的用法及解题技巧 在高考英语试题中,复合句占有较大的比例,复习时应该注意: 1.倡发散思维,忌单向思维,考各种从属句,常常是不同类型的连接词语正误 连缀而至,如果不抓住这一点,不从多方面思考选择,就容易以偏概全, 误入 歧途。 2.弄清主从复合句中的每一个从属连接词的意思、用法、主句与从句在时态上 的呼应、语气、是否需要倒装、固定搭配及逻辑常识等。 3.熟记句型及特殊表达形式。 4.注意各分句之间的特点及区别。 5.注 ...

新视野大学英语听说教程第三册第二版答案(完整个性版)

   新视野大学英语听说教程(第三册) 新视野大学英语听说教程(第三册)第二版 郑树棠) (郑树棠)答案 Unit 1 Warming up 1. F 2.NG 3.T Listening Short conversations 1. C 6.A 2.D 7.D 3.A 8.C 4.D 9.A 5.B 10.B Long conversation 1.A Passage 1.B 2.A 3.C 4.C 5.C 2.C 3.B 4.B 5.D Radio program 1. a journalis ...

地方农业院校学生英语听说能力提高的策略

   教学 艺术  地方农业 院校学生英语 听说能力提高的策略  翟莹莹  ( 河南农业 大学  外 国语 学院 , 南  郑 州 4 0 0 ) 河 5 0 2  摘 要 : 方农 业院校 的学生主要来 自农村及边远地 区 , 地 生源质量相对较低 。 由于经 费紧缺 , 大部分地方农 业院校无 法  满足大学英语教 学改革新模式所 需的硬件 配套设 施 ,这势必影响 学生英语 综合应用能力的提 高。在 客观条件有 限的情况  下, 大学英语教师运 用新 的教 学模 式有效地组织课 堂教 学, ...

经典英语电影对白

   1 2 3 4 王咏咏 杨仙容 杨巧如 黄俏颖 Well, life isn't always what one likes, isn't it? ??Rome Holiday 《罗马假日》 One half of the world cannot understand the pleasures of the other. ??Emma 《爱玛》 Tomorrow is another day! ??Gone with the wind 《乱世佳人》 Life is like a box ...

2011 年理工类职称英语教材新增文章免费下载

   理工类职称英语教材新增文章下载 2011 年理工类职称英语教材新增文章免费下载 阅读理解新增文章( 阅读理解新增文章(共 6 篇) 目录: 第三十四篇(B 级):Batteries Built by Viruses 第三十八篇(B 级):Longer Lives for Wild Elephants 第四十五篇(A 级):Some People Do Not Taste Salt Like Others 第四十六篇(A 级):Marvelous Metamaterials 第三十四篇 Bat ...