2011 年中考英语复习七:宾语从句考点讲解和训练 年中考英语复习七:
【考点扫描】 中考对宾语从句的考查主要集中在以下几个方面:
  1. 引导宾语从句的连词和代词选择;
  2. 宾语从句的语序;
  3. 宾语从句的时态。 考查的主要形式是单项填空、完型填空、短文填空和完成句子。阅读理解和书面表达肯 定也要用到宾语从句。 【名师精讲】 一. 宾语从句的种类 宾语从句是一种名词性从句,在句中作及物动词的宾语,或介词的宾语,或 形容词的宾语。根据引导宾语从句的不同连词,宾语从句可分为三类。
  1. 由 that 引导的宾语从句。That 只有语法作用,没有实在的意义,在口语 和非正式文体中可以省略。例如: He said (that) he wanted to stay at home. She doesn’t know (that) she is seriously ill. I am sure (that) he will succeed.
  2. 由连接代词 who, whom, whose, what, which 和连接副词 when, where, why, how 引导的宾语从句。这些连接代词和连接副词在宾语从句中充当某个成分。例如: Do you know who (whom) they are waiting foe? He asked whose handwriting was the best. Can you tell me where the No.3 bus stop is?
I don’t know why the train is late.
  3. 由 if 或 whether 引导的宾语从句。If 和 whether 在句中的意思是“是否”。例如: I want to know if (whether) he lives there. He asked me whether (if) I could help him. 二. 宾语从句的语序 宾语从句的语序应为陈述句的语序。例如: I hear (that) physics isn’t easy. I think (that) you will like this school soon. Can you tell me how I can get to zoo? Please tell me when we’ll have the meeting. 三. 宾语从句的时态
  1. 如果主句的时态是一般现在时,宾语从句该用什麽时态就用什麽时态。 如: I don’t think (that) you are right. Please tell us where he is. Can you tell me how I can get to the railway station?
  2. 如果主句的时态是一般过去时,宾语从句只能用相应的过去时态(一般过去时, 过 去进行时, 过去将来时,过去完成时)。例如: He asked what time it was. He told me that he was preparing for the sports meet. He asked if you had written to Peter. He said that he would go back to the U.S. soon.

  3. 如果宾语从句所陈述的是客观真理,其时态常用一般现在时。例如: Our teacher said that January is the first month of the year. Scientists have proved that the earth turns around the sun. 【中考范例】
  1. (2004 年北京市中考试题) Miss Green didn’t tell us in 20
  02. A. where does she live B. Where she lives C. where did she live D. where she lived 【解析】答案:D。该题考查的是宾语从句的语序和时态。宾语从句应用陈述句的语序 和时态,所以应选 D。
  2. (2004 年上海市徐汇区中考试题) Would you please tell me ? A. when did he come home B. where he would play football C. if he had seen the film D. why he didn’t watch the game 【解析】答案:D。该题考查的是宾语从句的语序和时态。主句用的实际上是现在时, 宾语从句在这个句子里应用陈述句的语序和一般过去时。
  3. (2004 年哈尔滨市中考试题) I don’t know when . A. will the train leave B. the train will leave C. would the train leave D. the train leave
【解析】答案:B。该题考查的是宾语从句的语序和时态。只有 B 在语序和时态上符合 要求。
  4. (2004 年常州市中考试题) We don’t know . It is said that he was born in Sweden. A. what he is B. if he lives here C. where he comes from D. which country is he from 【解析】答案: C。该题考查的是宾语从句的语序。按照他们谈论的话题可知:他们说 的是某人是哪里人。A 和 B 可以排除掉。D 的语序不对,只有 C 正确。 【满分演练】 一. 单项填空
  1. Do you know during the coming summer holiday? A. what will Tom do B. what did Tom do C. what Tom will do D. what Tom did
  2. I want to know. A. what is his name B. what’s his name C. that his name is D. what his name is
  3. Do you know I could pass the exam? A. that B. whether C. what D. which
  4. Jim doesn’t understand . A. which is the way to the museum B. why his wife always goes shopping C. what is the way to the museum
D. why does she always go shopping
  5. Could you tell me she is looking for? A. that B. whose C. who D. which
  6. Mr. King didn’t know yesterday evening. A. when does his son come home B. when his son comes home C. when did his son come home D. when his son came home
  7. Could you tell me the bike this morning? A. how does he mend B. how he mends C. how he mended D. how did he mend
  8. I’m waiting for the mail. Do you know it will arrive? Usually it comes by 4:
  00. A. how B. where C. when D. what
  9. Excuse me, would you please tell me ? Certainly. Go straight along here. It’s next to a hospital. A. how we can get to the post office B. how can we get to the post office C. how get to the post office D. how could we get to the post office
  10. Can I help you?
Yes. I’d like a ticket to Mount Emei. Can you tell me take to ge t there? A. how soon will it B. how soon it will C. how long it will D. how long will it
  11. He wanted to know . A. whether he speaks at the meeting B. when the meeting would start C. what he’s going to do at the meeting D. where would the meeting be held
  12. Could you tell me the Bamboo Garden? The day after tomorrow, I think. A. when will you visit B. when you will visit C. when would you visit D. when you would visit
  13. Would you please tell me next, Mr Wang? A. what should we do B. we should do what C. what we should do D. should we do what
  14. You can’t imagine when they received these nice Christmas pr esents. A. how they were excited B. how excited they were C. how excited were they D. they were how excited
  15. I want to know you will come back at 8:00 tomorrow. A. that B. when C. where D. whether
  16. Could you tell me ?
Sorry, I don’t know. I was not at the meeting. A. what does he say at the meeting B. what did he say at the meeting C. what he says at the meeting D. what he said at the meeting
  17. Could you tell me last night? Er, I was watching Euro 2004 at home. A. what you were doing B. what were you doing C. what you are doing D. what are you doing
  18. The teacher asked the students . A. if they were interested in dinosaurs B. when was Albert Einstein born C. what they will do with the computers D. how many trees they have planted
  19. Every morning the patients are asked if their temperature take n. A. they had had B. have they had C. they have had D. had they had
  20. It’s up to you to decide you’ll go there, by air or by road. A. how B. why C. that D. when 二. 根据汉语句子的意思完成下列英语句子
  1. 李明说他对玩电脑游戏感兴趣。
Li Ming says interested in playing computer games.
  2. 我认为玛丽不回来了。 I don’t think Mary .
  3. 山姆给我说他准备去上海。 Sam told me that he for Shanghai.
  4. 请你告诉我去钟楼怎麽走吗? Could you tell me I can get to the Bell Tower?
  5. 父亲说他买了一台新电脑。 Father said that he a new computer..
  6. 我想知道今天晚上还有没有去北京的火车。 I want to know there is a train to Beijing.
  7. 你知道一个双人间多少钱吗? Do you know a double room ?
  8. 请你告诉我我们外出多长时间好吗? Could you tell me we’re going to be away?
  9. 叔叔说他正在写一本新小说。 Uncle said that he a new novel.
  10. 杰克说他有重要事情要做。 Jack said he something important to do. 【练习答案】 一.
  1.C
  2.D
  3.B
  4.B
  5.C
  6.D
  7.C
  8.C
  9.A
  10.C
  11.B
  12.B
  13.C
  14.B
  15.D
  16.D
  17.A
  18.A
  19.C
  20.A
二.
  1.he is
  2.will come
  3.was leaving
  4.how
  5.had bought
  6.if (whether)
  7.h ow much
  8.how long
  9.was writing
  10.had
 

相关内容

2011年中考英语复习:易错集锦大全

   学而思教育?学习改变命运! 南京中考网 nj.zhongkao. com 中学英语易错集锦大全 211 道题 (精华珍藏版) 本人所整理收集内容基本囊括初中阶段英语易错内容大全 1.Because he was ill yesterday, so he didn’t go to work. (×) Because he was ill yesterday, he didn’t go to work. (√) He was ill yesterday, so he didn’t go to w ...

2011年中考英语复习专题二十二 条件从句

   2011 年中考英语复习专题二十二 条件从句 选择题 1.(2010.内江中考)I don’t know if ittomorrow.If it,we won’t go on a picnic. A.rains;rains 【解析】选 B 2.(2010?山西中考)In summer , food goes bad easily it is put in the refrigerator. A. until 【解析】选 C 3.(2010?莱芜中考)--I hear Jack Chan wi ...

2011年中考英语复习走出中国式作文的误区

   2011 年中考英语复习走出中国式作文的误区 “为什么我的词汇量如此丰富却仍然写不出能让阅卷老师满意的作 文?”相信不少同学都曾有过这样的疑问。对此,英语老师分析指出, 词汇量的多寡往往并不是一篇英语作文质量好或者坏的关键。 许多同 学即便很努力地去准备作文,但最终分数仍然不理想,这很可能是因 为他们陷入了某种写作的误区。 英语老师特为我们列举了比较常见的 三种英语写作误区,希望能帮广大学生“对号入座”,并施以针对性的 改进。 误区一:用中文思维串联英文词汇 一些同学在绞尽脑汁也写不出英语作 ...

2011年中考英语作文预测

   2011 年中考英语作文预测 关注时事 H1N1 流感 ★ 范文 01. 根据中文大意和英文提示词语,写出意思连贯、 符合逻辑、 不少于 60 词的短文.所给英文提示 词语供选用.请不要写出你的校名和姓名. 世界上已有许多国家发现了新型 H1N1 流感病毒(H1N1 flu virus)病例.据了解,人感染该病 毒后会出现咳嗽、发烧、疲劳等症状.为了加强同学们的预防意识,(21 世纪中学生英语报》 正在举办征文活动,请你给该报投稿,描述感染该病毒的症状并谈一谈为了预防该病毒我们该 怎么做, ...

2011年中考英语复习专题一 冠词

   2011 年中考英语复习专题一 冠词 中考英语复习专题一 选择题 1.(2010 .三亚中考)In the united states, Father’s Day falls on third Sunday in June. A. the, 不填 【解析】选 A 2. (2010. 无锡中考) you go by train, you can have quite comfortable journey, but make If sure you take fast one. A. a, a ...

2011年中考英语复习专题二十三 反疑句

   2011 年中考英语复习专题二十三 反疑句 选择题 1.(2010 三亚中考)He hardly hurt himself in the accident? A. doesn’t he 【解析】选 C 2. (2010 巴中中考) Let’s search the Internet for some information about famous people,? A. will you 【解析】选 C 3. (2010 苏州市)Eric’s never seen a three-D mo ...

2009年中考英语复习课件 连词

   中考总复习之 连词 中考说明及要求 " 连词的用法 连词的用法 一、连词的定义 连词的定义 " 连接词与词、短语与短语、 连接词与词、短语与短语、 句子与句子的词,叫连词。 句子与句子的词,叫连词。 例如: 例如: " It is neither too cold nor too hot in spring. (neither…nor连接两个 连接两个 词) " You can read either in the morning or in the afternoon.(either… ...

中考英语复习要点

   中考英语复习要点 时间:2010-10-11 作者: 来源: (一)听力技能 1、目标 听力测试是评价学生从有声材料中获取信息的能力。其评价目标为通过有关熟悉话题的对话或独白 (短文),根据语调和重音,理解说话者的意图,并从中提取信息。 2、命题原则 听力材料口语化,增加信息输入量,试题以特殊问句方式给出,各选项一般为三个,问题印在试卷 上。 (二)知识运用 知识运用部分又分为两节:“语法和词汇”和“完形填空”。 1、语法和词汇 语法和词汇,即单项填空,主要考查考生的语法知识和运用语法知识的 ...

中考英语复习计划

   中考英语复习资料 中考英语复习计划 行成于思而毁于随 中考是一门艺术,取得好成绩,既要靠考生自身的努力,也要讲究方法和策略, 中考是一门艺术,取得好成绩,既要靠考生自身的努力,也要讲究方法和策略, 中考冲刺到了关键期要注意以下三个方面。首先,巩固夯实基础知识,查漏补缺。要根据教材的章节目录 中考冲刺到了关键期要注意以下三个方面。 对知识点进行梳理,对重点知识进行归纳、分类,更加系统地掌握中考的常考点和必考点。其次,考前冲 刺避免做大量试卷,中考 80%?90%的分数分布在基础题和中等难度题上 ...

中考英语复习作文2

   提建议 had better (not) do 最好(不)做 how about / what about doing …怎么样? I think you should do 我认为你应该… I suggest / advice that you should do 我建议你做… If I were you, I would do… 我要是你的话,我会做… It’s best to do 最好做… Why not do / why don’t you do…? 为什么不… 典型句型 1). ...

热门内容

华科大英语双学位实用翻译lecture 2

   Lecture Two Advertisements Translation 1 Contents I. Review and comments on the assignment II. General introduction to advertisement III. Notes in E-C advertisements translation EIV. Notes in C-E advertisements translation CV. Exercises VI. Summary ...

新视野大学英语3课文翻译第三册

   新视野大学英语课文翻译第三册 Unit 1 威廉斯勋爵代价昂贵的贵族梦 苏格兰托明陶尔??周六晚,在"牢骚酒吧",村民依旧乐意向"威廉斯勋爵"祝酒,尽管这个头衔现在只能引来阵阵笑声。 如今 他们就叫他 "托尼"。 这个美丽的山村座落在苏格兰山区,总共只有 320 人,其中一些村民说,他们一直不太了解安东尼?威廉斯。这位有钱的贵族说 话和气,1986 年和他穿着入时的妻子一同来到这里。 还有一些人说,他们的怀疑是与日俱增的,因为 55 ...

八年级英语上册Course Interpreting Unit4 How do you get to school

   Course Interpreting Name: LiRong (李蓉 李蓉) 李蓉 Number: 070414064 Class: 08 英专(3)班 英专( ) 1 Course Interpreting Unit 4 How do you get to school Part1: Analysis of the teaching material (I) Status and functions 1. This lesson is from PEP junior high scho ...

2010年12月英语六级考试写作模板大全1

   2010 年 12 月英语六级考试写作模板大全(1) 第一部分记叙文题型作文 diy 写作步骤 要求考生写一篇记叙文,描述事件发生的时间、地点、原因、人物及结果,最后对事件 进行简单分析,如:2003 年 6 月四级作文、2003 年 9 月四级作文、2004 年 6 月六级作文。 对这类题型,通常分为三个步骤来写: 第一段、总结描述 交代清楚故事涉及的人物、时间、地点: 主题句 第二段、具体描述 具体描述事件发生的原因、经过和结果 第三段、对事件的分析 分析句 1+分析句 2+分析 3 第 ...

2007年全国硕士研究生入学统一考试英语真题

   1 2007 年全国硕士研究生入学统一考试英语试题 Section I Use of English Directions: Read the following text. Choose the best word(s) for each numbered blank and mark [A], [B], [C] or [D] on ANSWER SHEET 1. (10 points) By 1830, the former Spanish and Portuguese colonies ...