初三英语语法之被动语态讲解及练习
?
揉脸党
1楼
? ?
只因我们太像 4 位粉丝
?
英语动词有两种语态:主动语态和被动语态。初中阶段 的被动语态有五种时态,我们可以从以下方面进行小结: 一、被动语态的时态及结构(以动词 do 为例) 结构:主语 + be + 过去分词 时态:
  1. 一般现在时: am (is, are) done.
  2.带情态动词的被动语态: must (can, may, should, need, would) be done
  3. 一般过去时: was (were) done *
  4. 一般将来时: will (shall) be done *
  5. 现在进行时: am (is, are) being done
  6. 现在完成时: have (has) been done 二、从初中阶段所学五种基本句型谈变被动语态时应注 意的问题。
  1.主语 + 连系动词 + 表语 (S+V+P) 此结构不可用被动语态。 (正) The flowers smell sweet. (误) The flowers are smelt sweet.
  2.主语 + 不及物动词 (S+V) 此结构不可变被动语态。 (正) An accident happened last night. (误) An accident was happened last night.
  3.主语 + 及物动词 + 宾语 (S + V+ O) (
  1)将主动语态的宾语变为被动语态的主语 Children often sing this song This song is often sung by children. (
  2)将含有介词或副词的动词短语变为被动结构时,不 可将介词或副词去掉。 We should listen to the teachers carefully. The teachers should be listened to carefully.
  4.主语 + 及物动词 + 间接宾语 + 直接宾语 (S + V+ IO+ DO) (
  1).将表人的间接宾语变为主语,直接宾语不变。 He showed us a picture . We were shown a picture. (
  2).将指物的直接宾语变为主语, 要在间接宾语前加介 词 to 或 for. 常用加 to 的动词 give, show, pass, read 等 常用加 for 的动词 buy, get, make, sing, draw 等 A picture was shown to us.
A dictionary was bought for me by my parents.
  5. 主语+及物动词 + 宾语 + 宾语补足语 (S+ V+ O + C) 如动词为 make, see, hear, watch 等, 后接宾语补足语为 不带“to”不定式时,变被动语态时要加上“to” 。 I saw him fall off the tree. He was seen to fall off the tree.
  6. "be + 过去分词" 并非都是被动语态,系动词 be, fee l, seem,look,等词后面的过去分词已转化为形容词,作表 语用,表示某种状态。 I'm interested in mathematics. 我对数学感兴趣。 *
  7. 某些动词用主动语态来表示被动含义。 The woman's clothes sell well. 女装卖的快。This book sells best.这本书很畅销.
? ?
2010-7-30 16:43 回复
?
揉脸党
2楼
? ?
只因我们太像 4 位粉丝
?
被动语态专项练习 一、选择题 ( )
  1. a new library in our school last yea r? A.Is; built B.Was; bulit C.Does; build D.Did; build ( )
  2.An accident on this road last week. A.has been happened B.was happened C.is happened D.happened ( )
  3.Cotton in the southeast of China. A.is grown B.are grown C.grows D.grow ( )
  4.So far,the moon by man already. A.is visited B.will be visited C.has been visited D.was visited ( )
  5.A talk on Chinese history in th school hall next week. A.is given B.has been given C.will be given D.gives ( )
  6.How many trees this year? A.are planted B.will plant C.have been planted D.plant ed ( )
  7.A lot of things by people to save the little girl now. A.are doing B.are being done C.has been done D.will be done
( )
  8.Neither of them in China. A.is made B.are made C.were made D.made ( )
  9.Look! A nice picture for our teacher. A.is drawing B.is being drawn C.has been drawn D.dr aws ( )
  10.Your shoes . You need a new pair. A.wear out B.worn out C.are worn out D.is worn ( )
  11.The doctor for yet. A.isn't sent B.hasn't been sent C.won't be sent D.wasn' t sent ( )
  12.--When this kind of computers? --Las t year. A.did; use B.was; used C.is; used D.are; used ( )
  13.The Great Wall all over the world. A.knows B.knew C.is known D.was known ( )
  14.I in summer. A.born B.was born C.have been born D.am born ( )
  15.He says that Mr Zhang to the factory nex t week. A.is sent B.would send C.was sent D.will be sent ( )
  16.Who this book ? A.did; written B.was; written by C.did; written D.was; written ( )
  17.Mary show me her new dictionary. A.has asked to B.was asked to C.is asked D.asks to ( )
  18.A story by Granny yesterday. A.was told us B.was told to us C.is told us D.told us ( )
  19.The monkey was seen off the tree. A.jump B.jumps C.jumped D.to jump ( )
  20.The school bag behind the chair. A.puts B.can be put C.can be putted D.can put ( )
  21.Older people well. A.looks after B.must be looked after C.must look after D.looked after ( )
  22.Our teacher carefully. A.should be listened to B.should be listen C.be listene d D.is listened
? ?
2010-7-30 16:44 回复
?
揉脸党
3楼
? ?
只因我们太像 4 位粉丝
?
二、把下列句子改写成被动语态
  1.They make machines in that factory.
  2.Every body likes this song.
  3.He doesn't show the stamps to me.
  4.People don't grow rice in the west of Japan.
  5.He often helps Tom when Tom is in trouble.
  6.Do the workers build many buildings?
  7.Does Kate sometimes break glasses?
  8.Do you always send a letter to Mr Hu?
  9.What does the teacher often tell the boys to do?
  10.How many desks do they buy every term?
  11.They sold that kind of shoes in this shop last wee k.
  12.Granny told us a story last night.
  13.He didn't give the dictionary to me yesterday.
  14.He didn't buy anything there before he left.
  15.Did he clean the blackboard just now?
  16.When did she cook supper yesterday?
  17.Where did she make them?
  18.Whose ruler did you borrow?
  19.We must tie the young tree to the stick.
  20.They can't mend the bike in that shop.
  21.You should take good care of her baby.

  22.You may take it back home.
  23.May I look after the baby at home?
  24.Must we hand in our exercise-books now?
  25.Can you mend this radio here? 被 动 语 态 练 习 2 一、 将下列句子变为被动语态,每空一词。
  1. We can finish the work in two days. The work in two days.
  2. They produce silk in Suzhou. Silk in Suzhou.
  3. The children will sing an English song. An Engli sh song by the children.
  4. You needn't do it now. It by you now.
  5. Lucy sent me a New Year Card last week. A Ne w Year Card her by me last week.
  6. Peole use metal for making machines. Metal _ for making machines.
  7. He made me do that for him. I that for him.
  8.I have given this book to the library. This book _ __ to the library.
  9.Did they build a bridge here a year ago? a b ridge here by them a year ago?
  10.We'll put on an English play in our school.An Engl ish play on in our school.
  11.More and more farmers buy colour TV sets. Colo ur TV sets more and more farmers.
  12.My brother often mends his watch. His watch __ __ by my brother.
  13.We must water the flowers every day. The flowe rs must (by us) every day.
  14.They use knives for cutting things. Knives _ __ for cutting things.
  15.He made the farmers work for a long time. The f armers for a long time.
  16.Did he break the window yesterday? the wi ndow yesterday?
  17.They have sold out the light green dresses. The li
ght green dresses out.
  18.We clean the classroom every day. The classroo m every day.
  19. You must not plant trees in very dry earth. Trees in very dry earth.
  20.You can dig a hole in the earth. A Hole __ __ in the earth.
? ?
2010-7-30 16:44 回复
?
揉脸党
4楼
? ?
只因我们太像 4 位粉丝
?
二、 用动词的正确语态填空。
  1. The students often (tell) to take care o f their desks and chairs.
  2. That play (put) on again sometime next m onth.
  3. The old man is ill. He (must send) to the hospital.
  4. Vegetables,eggs and fruits (sell) in this sh op.
  5. What a knife (make) of? It (make) of metal and wood.
  6. A Piano concert (give) here last Frid ay.
  7. the magazine (can take) out of the libr ary?
  8. The room (clean) by me every day.
  9. The stars (can see) in the daytime.
  10. Some flowers (water) by Li Ming alrea dy.
  11. These kinds of machines (make) in Jap an.
  12. Apples (grow) in this farm.
  13. Russian (learn)as the second lang uage by some students in China.
  14. Planes,cars and trains (use) by busine ss people for travelling.
  15. The cinema (bulid) in 19
  85.
  16. The bike (must not put) here.
  17. A beautiful horse (draw) by John next day.

  18. This kind of machine (can made) by uncle Wang.
  19. Mr. Green (open) two new school.
  20. The PLA (found) on August 1st,19
  27.
  21. By the time he was ten, the boy (learn)E nglish and French.
  22. How long your uncle (be) in the city?
  23. you (see) the film yet? Yes, I (see) it last week.
  24. Uncle Wang (live) here since 1980
  25. Listen! Someone (sing).
  26. Tom (not have) breakfast yesterday morni ng.A
? ?
2010-7-30 16:45 回复
?
揉脸党
5楼
好了 语法暂且到这里
希望同学们可以自学初三的语法
? ?
只因我们太像 4 位粉丝
?
? ?
2010-7-30 16:45 回复
6楼
已经自学当中
? ? ?
素颜的 smile 15 位粉丝
?
? ?
2010-7-30 20:54 回复
 

相关内容

初三英语语法之被动语态讲解及练习

   初三英语语法之被动语态讲解及练习 " 揉脸党 1楼 " " 只因我们太像 4 位粉丝 " 英语动词有两种语态:主动语态和被动语态。初中阶段 的被动语态有五种时态,我们可以从以下方面进行小结: 一、被动语态的时态及结构(以动词 do 为例) 结构:主语 + be + 过去分词 时态:1. 一般现在时: am (is, are) done. 2.带情态动词的被动语态: must (can, may, should, need, would) be done 3. 一般过去时: was (w ...

初三英语语法之被动语态讲解及练习

   初三英语语法之被动语态讲解及练习 初三英语语法之被动语态讲解及练习 英语动词有两种语态:主动语态和被动语态.初中阶段的被动语态有五种时态,我们可以从以下方面进行小结: 一,被动语态的时态及结构(以动词 do 为例) 结构:主语 + be + 过去分词 时态:1. 一般现在时: am (is, are) done. 2.带情态动词的被动语态:must (can, may, should, need, would) be done 3. 一般过去时: was (were) done * 4. 一 ...

英语被动语态讲解与练习

   英语被动语态讲解及练习 一,什么是被动语态? 英语中时态很多,但语态不多,只有两种,即:主动语态和被 动语态.所谓"被动语态",相当于中文中常说的"被……","由……" 的句式,如:"他的自行车被偷了.","这座楼房是由他们建造的." 二,被动语态的结构 那么,英语中被动语态是怎么样构成的呢?请看下面的例句 (注意划线部分) : His bicycle was stolen. The buil ...

英语被动语态讲解及习题

   英语被动语态讲解及习题 英语动词有两种语态:主动语态和被动语态。主动语态表示主语是动作的执行者,被动语态表示主语是动作的承受者。如: Many people speak English.(主动语态) English is spoken by many people.(被动语态) 1.被动语态的构成 由于不及物动词不能带宾语,故无被动语态,只有及物动词或相当于及物动词的动词短语才有被动语态,其基本构成方式是“助动词 be+ 过去分词”。 注意:“be+过去分词”结构不一定都是被动语态,有些动词 ...

英语被动语态讲解及习题

   英语动词有两种语态:主动语态和被动语态.主动语态表示主语是动作的执行者,被动语态表示主语是动作的承受者.如: Many people speak English.(主动语态) English is spoken by many people.(被动语态) 1.被动语态的构成 由于不及物动词不能带宾语,故无被动语态,只有及物动词或相当于及物动词的动词短语才有被动语态,其基本构成方式是"助动词 be+过去分词". 注意:"be+过去分词"结构不一定都是被动 ...

小学英语时态讲解及练习

   小学英语语法【一】一般现在时 一般现在时基本用法介绍 一、一般现在时的功能 1.表示事物或人物的特征、状态。如:The sky is blue.天空是蓝色的。 2.表示经常性或习惯性的动作。如:I get up at six every day.我每天六点起床。 3.表示客观现实。如:The earth goes around the sun.地球绕着太阳转。 二、一般现在时的构成 1.be 动词 肯定句:主语+be(am,is,are)+其它。如:I am a boy. 动词:肯定句 肯定 ...

初中英语八种时态讲解及练习

   初中英语八种时态讲解及练习 1.一般现在时的用法 1)表示经常性,习惯性的动作;表示现在的状态,特征 和真理。 句中常用 often, usually, every day 等时间状语,例如: He goes to school every day. (经常性动作) He is very happy.(现在的状态) The earth moves around the sun. (真理) 2) 在时间状语从句和条件状语从句中, 用现在时表示将来, 例如: If you come this a ...

少儿英语国际音标的讲解及练习

   英语国际音标 Lesson 1 ⑴ 前元音:[i:] [i] [e] [? 前元音发音要领: 前元音发音要领:舌尖抵下齿,舌前部向硬颚抬起,双唇不要收圆。 [i:]①舌尖抵下齿,舌前部尽量向硬颚抬起。②嘴唇向两旁伸开,成扁平形。 注意: 长元音时要比发短元音长两倍 长两倍以上。 注意:[i:]是长元音,发长元音 长元音 长两倍 [i] ①舌尖抵下齿,舌前部向硬颚抬起,比[i:]低,比[e]高。②唇形扁平,牙床开得比[i:]宽,比[e]窄。③可 从发[i:]出发,将小指尖放在上下齿之间,舌前部 ...

英语句子成分和英语句子结构讲解及练习

   英语句子成分和英语句子结构讲解及练习 主语(subject) 句子说明的人或事物。 主语(subject): 句子说明的人或事物。 The sun rises in the east. likes dancing. (代词) 代词) Se (名词) 名词) He (数词 数词) Twenty years is a short time in history. (数词) eing is believing. To see is to believe. 主语从句) eeds is a book. ...

初中英语语法被动语态

   中考语法精讲??被动语态 被动语态的基本构成: 被动语态的基本构成: be+动词的过去分词 be+动词的过去分词 (be+done) 1.一般现在时 一般现在时 am/is/are +done " We clean the classroom every day. " The classroom is cleaned by us every day. 2.一般过去时 一般过去时 was/were+done He made the kite. The kite was made by him ...

热门内容

【超级精品】2011年高考第一轮总复习英语全套学案讲义(教师版)-选修七 Unit 4 Public transport 专题语法

   情景交际几乎是每年各地高考必考的内容。高考对这部分内容的考查主要以单 项选择的形式体现,而且所设置题目的语境真实,考查灵活。其考点主要集中在:打电话、 感 谢 和 应 答 、 劝 告 和 建 议 、 提 供 帮 助 及 表 示 道 歉 等 。 一、打电话的常用语 Hello! Is...in?/May (Could) I speak to...?/Is that ...speaking?/Hold on, please./Hold the line, please./Hello, who i ...

2008-2010年全国大学生英语竞赛参考答案

   2008 年全国大学生英语竞赛初赛试题(C 2008 年全国大学生英语竞赛初赛试题(C 类)参考答案 Section A (5 marks) 1. B 2. B 3. A 4. C 5. C Section B (10 marks) 6. B 7. A 8. C 9. C 10. A 11. A 12. C 13. A 14. B 15. A Section C (5 marks) 16. C 17. C 18. B 19. B 20. B Section D (10 marks) 21. ...

2011年商务英语(BEC)考试阅读应试技巧

   2011 年商务英语(BEC)考试阅读应试技巧 Part1(Questions1Part1(Questions1-7) 这部分有 7 个问题和 4 段文章。 要求考生阅读文章, 根据文章提供的信息选择与文章意思一致的句子。 这部分相对来说不很难。需要注意的是,短文只有 4 段,而问题有 7 个,这样有重复选择,考生要当心似 是而非的答案。 Part2(Questions8-12) Part2(Questions8-12) 这部分较难,主要考学生对文章结构的理解。考生需要理解文章,根据上下文来 ...

教你怎样用英语优雅骂人

   1. I'm so fed up with your BS. Cut the crap. 我受够了你的废话,少说废话吧。 美女(美国的女人)是不喜欢说 shit 这个不雅的字的, 所以她们就说 shoot,或是 BS(=Bull shit)来表示她们还是很有气质的. "Cut your crap."是当你听到对方废话连篇,讲个不停时, 你就可以说, "Cut the crap."相当于中文里的废话少话。 英文脏话 2. Hey! wise up! 放聪 ...

英语同义词

   减少 reduce diminish decline decrease 这组请见讲义的第 6 页 转移 distract 分散,注意和它长相很类似的反义词 attract, 吸引某人的注意力为 attract sb’s attention,以此类推,分散某人的注意力为 distract sb’s attention deviate 偏离, 请特别注意, 这个词语多做贬义词。 一个人写作文跑题了, 叫做 deviate the topic divert 意思为转移,和大家非常熟悉的 trans ...