初三英语专项训练 阅读 阅读
No. 4 Middle School Qian Xueping
中考阅读题型: 中考阅读题型:
一.完形填空 二.阅读理解 三.主观阅读 四.首字母填空
联系上文+ 联系上文 词义辨析
( A ) As soon as he finished his homework, Eric jumped onto his bike and rode off along the beach . While he was along , he thought about the whales . (07 年南京市中考完形填空 年南京市中考完形填空) A. riding B. running C. getting D. walking
( C ) In 2000 , the Chinese novelist Gao Xingjian won the Nobel Prize for literature (诺贝尔文学奖 诺贝尔文学奖). 诺贝尔文学奖 He was the first Chinese to win the world’s most important literary prize . A. actor B. singer C. writer D. dancer
联系下文
The Earth is moving all the time. It turns around a make-believe(想象的 想象的) through its center . 想象的 We call this make-believe line Earth’s axis (轴). 轴 ( C ) A. end B. way C. line D. point If a seagull (海鸥 flies out too far and it is too 海鸥) 海鸥 tired to fly back to the beach, it does not get frightened because it can sit and rest upon the . A seagull can even sleep on the waves . ( D ) A. ships B. trees C. rocks D. waves
通过语境 推理判断
His most famous novel is “Soul Mountain( 灵 山). The novel has changed into languages . ( D ) A. no B. few C. little D. many
It was Daniel’s birthday. But there were no presents, not even a card . He was very . ( B )
  21. A. happy B. sad C. excited D. grateful
固定搭配要牢记
a result of her hard work , the first American Mother’s Day was celebrated in Philadelphia on 10th May 19
  08. ( A ) A. As B. For C. With D. To Daniel is not good at his English. So his parents are very worried him . ( B ) A. with B. about C. at D. in
分析句子结构 Jim is only 4 years old. He can neither read write . ( D )
  20. A. or B. and C. but D. nor Some people are shy they are that afraid when they meet new people . (C ) A. very B. quite C. so D. such
完形填空的解题方法: 完形填空的解题方法 联系上下文 词义辨析 固定搭配 理解语境 推理判断 分析句子结构
Let’ Let’s have a try ! 完成第一项: 完成第一项:完形填空
Now let’s check your answers :
  1. C
  6. B
  2. D
  7. A
  3. A
  8. B
  4. A
  9. D
  5. D
  10. C
固定搭配: 固定搭配 would rather…than… Our eating habits are very important to us. Many times, most of us would rather eat sweets and ice creameat meat and rice. ( C )
  1. A. and B. to C. than D. or
联系上文 Many times, most of us would rather eat sweets and ice cream than eat meat and rice. are not bad if we eat them at the end of a meal. ( D)
  2. A. Meat and sweets B. Sweets and rice C. Meat and rice D. Sweets and ice cream
联系上文, 联系上文, 巧用连词进行推理 Sweets and ice cream are not bad if we eat them But if we eat them at the end of a meal. a meal, they take away our appetite (食欲 . 食欲) 食欲 ( A )
  3. A. before C. during ( A )
  4. A. may C. should B. after D. in B. must D. need
语境理解 When we feel , our body is in need of food. ( D )
  5. A. angry C. worried B. excited D. hungry
固定搭配+ 固定搭配+短语辨析 A long time ago, some judges ( 法官 in 法官) England to decide whether a man was telling the truth __ giving him some…bread. ( B )
  6. A. is used B. used used to do sth.
C. was used D. use ( A )
  7. A. by B. with C. about D. to by doing sth.
联系下文 A long time ago , some judges in England used to decide whether a man was telling the truth by giving him some bread. …… ( B )
  8. A. sweet B. dry C. wet D. salty
A man who is worrying about has difficulty in eating anything Because dry. he is worrying , he loses his appetite and does not want to eat food . dry
联系上文 逻辑推理 Some judges in England used to decide whether a man was telling the truth by giving him some dry bread. If the man could not eat the bread, it showed that he was telling . ( D )
  9. A. truth B. facts C. lie tell a lie / tell lies D. lies
理解语境 A man who is worrying about has difficulty in eating anything dry. Because he is worrying , he loses his appetite and does not want to eat dry food . ( C )
  10. A. everything B. anything C. something D. nothing something 某事
完形填空解题技巧: 完形填空解题技巧: 第一遍: 通读全文, 了解大意. (选中部分答案 第一遍: 通读全文, 了解大意. (选中部分答案) 选中部分答案) 第二遍: 仔细研读, 推敲细节. (运用解题方法 第二遍: 仔细研读, 推敲细节. (运用解题方法) 运用解题方法) 第三遍: 代入答案, 检验阅读. (全面理解文章 第三遍: 代入答案, 检验阅读. (全面理解文章) 全面理解文章)
回答反意疑问句: 回答反意疑问句: 要判断是否与事实相符 Sweets and ice cream may take away our appetite (食欲 if we eat them before a 食欲) 食欲 meal . It’s not good for us to eat sweets or ice cream before a meal , is it ? No, it isn’t. Is it good for us to eat sweets and ice cream before a meal ? No, it isn’t.
(A)
Dear Dad I haven’t visited the Summer Palace yet . Uncle Li has promised to take me there this coming Sunday. Yesterday, Uncle Li took me to visit his factory . … Hope to hear from you soon . Yours Lin Hua
句中信息细体会, 巧用转换来答题. 句中信息细体会 巧用转换来答题 What did Lin Hua do yesterday ? She / He visited Uncle Li’s factory . Yesterday, Uncle Li took me to visit his factory . me = ? Lin Hua his= ? Uncle Li’s she / he
(B) When an earthquake hit a small town, many houses fell down. After the earthquake, many people donated lots of money and things to help the poor people there . I decided to let my children share what they have with them . I filled a box with foods and clothes. While I was doing this , I encouraged the boys to choose their toys and donate some of their less favourite things .
分析所含信息,答题要有针对性 分析所含信息 答题要有针对性 Where did the writer put the foods and clothes ? In the box. I filled the box with foods and clothes. 包含信息: 包含信息 Who : I ( the writer) What : foods and clothes Where : in the box
(C) There is a wonderful underground in Shanghai. So the visitors can travel around the city very easily. How can visitors travel around Shanghai easily ? By underground.
( D) Eating in space is different from eating on the earth. The food that astronauts carry with them does not look like the food we eat on the earth. … Eating in space is not easy . Astronauts must learn to eat this way .
取标题, 看头尾, 归纳中心, 确定短语. 取标题 看头尾 归纳中心 确定短语 Eating in space is different from eating The food that astronauts on the earth. carry with them does not look like the food we eat on the earth.
……
Eating in space is not easy . Astronauts must learn to eat this way .
  1. What is the best title of the passage? Eating in space.
英译汉:分析句子结构 确定主谓 优先翻译, 英译汉 分析句子结构,确定主谓 宾),优先翻译 然 分析句子结构 确定主谓(宾 优先翻译 后添加修饰成分.符合汉语习惯 切勿逐词翻译 符合汉语习惯,切勿逐词翻译 后添加修饰成分 符合汉语习惯 切勿逐词翻译!

  2. Put the underlined sentence into Chinese. 宇航员带的食物和我们在地球上吃的食物 看起来是不一样的. 看起来是不一样的 The food ( that astronauts carry with them) ) does not look like the food ( eat on the earth. we
(E) Matt comes from New York. He loves pop music. When he walks between classes, he always wears earphones . His classmates are afraid of him because he’s big for his age. And he’s really noisy! In his free time he watches action films and practices Kung Fu (功夫 Today he’s 功夫). 功夫 entering a Kung Fu competition.
英译汉: 英译汉 符合中文的习惯 ; 结合文章的中心与 语境; 通顺准确. 语境 通顺准确 His classmates are afraid of him because he’s big for his age. Put the underlined sentence into Chinese : 同学们很怕他, 同学们很怕他 因为相对于他的年 龄来说, 他长的很高大. 龄来说 他长的很高大
Location(位置 位置) 位置 Opening hours Facilities(设施 设施) 设施 for visitors
(F) in the south
  1. of
Guangzhou
  2.every from 9:30 to 16:30 day public toilets
  3. car-parks
  4. shopping centre ,first-aid stations, BBQ places, public telephones Sport Centre
  5. , the Plant Garden .
Main Attraction
讨论: 讨论 主观阅读答题技巧

  1. 认真审题 简洁明了. 认真审题,简洁明了 简洁明了
  2. 人称转换 注意时态. 人称转换,注意时态 注意时态
  3. 理解语境 逻辑推理. 理解语境,逻辑推理 逻辑推理
  4. 英译汉要符合汉语习惯. 英译汉要符合汉语习惯.
  5. 定标题 看头尾 找中心句 确定短语 . 定标题, 看头尾,找中心句 找中心句,
Homework : 完成《南京市中考指导书》 完成《南京市中考指导书》 P86 A) / P125 五, A) 要求: 要求 分钟) 运用解题技巧限时阅读 (15分钟 分钟
Thank you !
 

相关内容

初三英语总复习

   八种动词时态,有的只要求达到理解层次,有的则要求达到熟练运用层次。 八种动词时态,有的只要求达到理解层次,有的则要求达到熟练运用层次。至少其中五种时态包括过去进 行时是要求达到熟练运用层次的,而且其考查方式肯定不会以某一时态的独立形式出现, 行时是要求达到熟练运用层次的,而且其考查方式肯定不会以某一时态的独立形式出现,而是时态的综合 运用,尤其要重视各种时态之间的区别。 运用,尤其要重视各种时态之间的区别。 找出它们之间的不同冠词的用法. 找出它们之间的不同冠词的用法 现以冠词为例: 1.J ...

初三英语总复习建议

   初三英语总复习建议 初三中考前的复习,备考主要分三个阶段. 1. ●第一轮复习(纵向复习).这一阶段复习主要是复习教材的基础 知识,其目的是唤起学生对几册书的内容的记忆.由于新学期开学后,还 有初三下半学期的新课要上.据了解,各个学校大概要在 6 周前后才能进 入总复习阶段,因此这段时间,教师应该本着"依纲靠本"和"温故知新"的 原则,扎扎实实搞好基础知识的复习.在复习旧知识时,建议采取分册复 习法,即将初中已学过的几册教材的主要内容一一进行复习.这是 ...

初三英语总复习

   复习思路: 第一轮复习针对学生对已学基础知识。因时间久,部分已遗忘的共性,本着“依 纲靠本”和“温故知新”的原则要求学生一步一个脚印,扎扎实实搞好基础知识的 复习。(暂定于四月中旬结束)具体安排如下: 一: 按教材顺序归纳语言点, 并形成电子档, 印发给每个学生, 讲透语言点运用, 对各个单元的知识要点进行梳理。我们备课组八位老师轮流按单元整理归纳,每 天都有复习目标。二:根据复习内容,备课组自编练习一套,及时巩固。三:单 词按单元顺序打印出中文,每单元默写,及时批改并要求订正。四:词组按单 ...

初三英语总复习计划

   初三英语总复习计划 南安中学英语组 吴芳敏 初三英语开始进入总复习阶段,由于只有三个多月时间,要在短短的时间里 完成初中三个学年所学到的知识的复习并非轻而易举的事。所以复习要有计划 性,针对性,在复习中要抓纲务本。 “纲”就是教师要进一步明确中学英语教学 大纲中对初中各个年级的教学要求, 从而根据其要求, 把学生三年来所学的语言, 基础知识和基本技 能进行全面复习。 “本”就是要统编初中课本预备教材到 9B 的内容作为复习知识和训练技能的重点。 从近几年中考试题来看,其试题容量大,覆盖 面广 ...

初三英语总复习建议

   英语作文常用谚语、 英语作文常用谚语、俗语 1、A liar is not believed when he speaks the truth. 说谎者即 、 使讲真话也没人相信。 使讲真话也没人相信。 2、A little knowledge is a dangerous thing. 一知半解,自欺 、 一知半解, 欺人。 欺人。 3、All rivers run into sea. 海纳百川。 、 海纳百川。 4、All roads lead to Rome. 条条大路通罗马。 、 条 ...

初三英语总复习 7B Unit2 学案提纲

   初三英语总复习 7B Unit2 学案提纲 班级: 姓名: 1. none (not any, no one ) 三个或三个以上一个也没有(指固定泛围内)nothing None of us (去过) to Beijing. Twelve girls were invited, but arrived. How many boys are there in the classroom? . Is there any meat left in the fridg e? No, there’s ...

初三英语总复习 7B Unit 3 学案提纲

   初三英语总复习 7B Unit 3 学案提纲 班级 姓名 学号 1. fail vt. &vi. fail to do / in sth. 没有(做某事), 他的英语考试不及格。 ② don’t faill to do sth. 务必,一定 He / / his English examination. 2. stop vt. vi. n. ①stop doing sth. 停止做某事 ②stop to do sth.(把原来在做的事)停下来去做某事 ③come to a stop ...

初三英语总复习 7B Unit 6 学案提纲

   初三英语总复习 7B Unit 6 学案提纲 班级: 姓名: 1. 祈使句 Be quiet, ? Be quick! (否定句) Take care of your parrot,? Let us clean the fish tank today,? Let’s brush the dog’s fur, ? Let us 与 let’s 的区别:let us 不包括对方. Let’s 包括对方. 有时表强调,可以在祈使句前加 do Do come and help me! Do be c ...

初三英语总复习 7A Uint6 学案提纲

   初三英语总复习 班级 姓名 学号 7A Uint6 学案提纲 1. tie n. 领带; v.系,栓,捆,扎 Look , his father (tie ) his tie now . Please the tree the stick so that it is straight . 2. before / ago (1) He can ride a bike now , but he couldn’t a few weeks . (2) Please com e to see me s ...

初三英语总复习 7A Uint2 学案提纲

   初三英语总复习 班级: 1. how to have fun 如何玩得高兴 make fun of sb 取笑某人 7A Uint2 学案提纲 姓名: funny 形容词 fun 不可数名词 what great fun ! It’s fun for sb. to do sth. __(取笑) others. have fun doing sth 做某事有趣 eg. (1)It’s impolite to (2)We will have fun (go) on a field trip . ...

热门内容

大学英语作文自动评分研究中的问题及对策

     山东外语教学            Shandong Foreign Language Teaching Journal            2009 年第 3 期 ( 总第 130 期)   大学英语作文自动评分研究中的问题及对策 葛诗利 , 陈潇潇 1 2 (1. 华南理工大学 外国语学院 ,广东 广州   510640 ;   2. 广东金融学院 外语系 ,广东 广州   510520)    多年来 , 自动作文评分研究在国外 , 尤其是 40 美国 ,得到了长足的发展 ,并已 ...

游戏与小学英语课堂教学

   游戏与小学英语课堂教学 一、游戏的作用 1. 促进智力发展 智力的基本因素记忆力、观察力、思维力、注意力、想象力等都应该得到开发, 而游戏的特点??形象、生动、创造等,无一不是智力开发和发展的有利因素。 (1) 促进儿童记忆力的发展 游戏教学有使知识形象化的特点, 增加记忆的强度, 促进儿童记忆力的发展。 如: 我在教 PEP 教材 Book 2, Unit 2 的几个单词: grandfather,grandmother, man, woman 时,我让学生边说边表演捋着胡子的 grand ...

2010年高考英语试题下载-湖南卷[word版无答案]

   英语周报网 http://www.ew.com.cn/ 绝密★ 绝密★启封并使用完毕前 2010 年普通高等学校招生全国统一考试(湖南卷) 英 语 本试题卷分四个部分,共 13 页。时量 l20 分钟。满分 150 分。 Part I Listening Comprehension (30 marks) Section A (22.5 marks) Directions: In this section, you will hear six conversations between two ...

2010-2011学年新目标英语八年级下册(8b)Unit2单元试题

   2010-2011 学年新目标英语八年级下册(8b)Unit2 单元试题 Ⅰ. 单项选择(15 分) ( ) 1. Please show me your ticket the concert. A. at B. in C. to D. on ( ) 2. He doesn’t like talking with his friends the phone. A. in B. on C. of D. to ( ) 3. Could you turn your radio down a lit ...

高级英语

   Unit 1 Unit 2 Unit 3 Unit 4 1 一场大火把贫民区三百多所房子夷为平地。 A big fire burned to the ground more than 300 homes in the slum neighborhood. 2 只要你为人正直,不怕失去什么,那你对任何人都不会畏惧。 If you are upright and not afraid of losing anything ,you will be able to look anyone in t ...