状语从句

  1. 时间状语从句
  2. 条件状语从句
  3. 原因状语从句
  4. 结果状语从句 5 让步状语从句
  1. 时间状语从句 (
  1)时间状语从句常用 when, as, while, before, after, since, till, until, as soon as 等 连词来引导。例如: It was raining hard when got to school yesterday. While he was doing his homework, the telephone rang. As he walked along the lake, he sang happily. He had learned a little Chinese before he came to China. After he finished middle school, he went to work in a factory. (
  2)在时间状语从句里,主句为将来时,从句用一般现在时 在时间状语从句里, 在时间状语从句里 主句为将来时, I’ll ring you up as soon as I get to New York. I will tell him everything when he comes back. He won’t believe it until he sees it with his own eyes. (
  3)若就时间状语从句提问,应用 when 来提问。如: 若就时间状语从句提问, 来提问。 若就时间状语从句提问 While we were sweeping the floor, the bell rang. (就划线部分提问)
  2. 条件状语从句 (
  1)条件状语从句通常由 if 引导。例如: What shall we do if it snows tomorrow? (
  2)在条件状语从句里,主句为将来时,从句用一般现在时 在条件状语从句里, 将来时, 在条件状语从句里 主句为将来时 I’ll help you with your English if am free tomorrow. He won’t be late unless he is ill.
  3. 原因状语从句 (
  1)原因状语从句通常由 because, as 引导。例如: He didn’t come to school because he was ill. As it is raining, we shall not go the zoo. Since you can’t answer the question, I’ll ask someone else. (
  2)because 和 so 不能同用在一个句子里。
  4. 结果状语从句 (
  1)结果状语从句由 so…that, such…that, so that 引导。例如: He is so poor that he can’t buy a bike for his son. She is such a good teacher that everybody likes her. My pencil fell under the desk, so that I couldn’t see it. (
  2)so…that 语 such...that 可以互换。例如: 在由 so...that 引导的结果状语从句中,so 是副词,与形容词连用。其结构 是: “...so + 形容词(副词)+ that + 从句” 。例如: He was so glad that he couldn’t say a word. The hall is so big that it can hold 2,000 people. Mother lives so far away that we hardly ever see her. 在由 such…that 引导的结果状语从句中,such 是形容词,它修饰的可以是
单数或复数可数名词,也可以是不可数名词;名词前面可以带形容词,也 可不带。如果是单数可数名词,前面需加不定冠词 a 或 an。例如: It was such a hot day that nobody wanted to do anything. He had such long arms that he could almost touch the ceiling. He made such rapid progress that he did very well in the mid-term. 有时上述两种结构是可以互换的。例如: It was such a wonderful film that all of us wanted to see it again. =The film was so wonderful that all of us wanted to see it again. It is such an important match that nobody wants to miss it. =The match is so important that nobody wants to miss it. (
  3)如果名词前由 many, much, little, few 等词修饰时,只能用 so, 不用 such。 例如: Soon there were so many deer that they ate up all the wild roses. He has so little time that he can’t go to the cinema with you.
  5. 目的状语从句 (
  1)目的状语从句通常由 so that, in order that 引导。例如: We started early so that we could catch the first train. He studies hard so that he could work better in the future. We used the computer in order that we might save time. (
  2)so that 既可引导目的状语从句,又可引导结果状语从句。区别这两种从句 的办法有两个:
  1)目的状语从句里往往带有情态动词 can, could, may, might 等。
  2)从意思上看,目的状语从句往往表示的目的很明确。例如: Speak clearly so that they may understand you. (目的状语从句) Jack is badly ill so that he has to rest. (结果状语从句)
  6. 让步状语从句 (
  1)让步状语从句通常由 although, though 等连词引导。例如: Though he is young, he knows a lot. Although I am tired, I must go on working. (
  2)although(though)不能用在同一个句子中。例如: 我们不能说:Though it was raining hard, but he still went out. 应该说:Though it was raining hard, he still went out.或 It was raining hard, but he still went out. 【实例解析】 1 You will stay healthy you do more exercise, such as running and walking. A. if B. how C. before D. where 答案:A。该题考查的是引导状语从句的从属连词的选择。从意思上看,从句 应是一个条件状语从句,在这四个选项中只有 if 能引导条件状语从句,所以 选 A。
  2. Shall we go on working? Yes, I prefer to have a rest. A. when B. if C. because D. though 答案:D。该题考查的是引导状语从句的从属连词的选择。从意思上看,只有 选 though 才能说得通。
  3. None of us knew what had happened they told us about it. A. when B. until C. after D. though
答案: 该题考查的是引导状语从句的从属连词选择。 B。 本句的意思是 “在…… 以前我们没人知道这件事。 ”要表达着一意思应用“not…until” 这一句型。
  4. I hope you’ll enjoy your trip, dear! Thank you, mum. I’ll give you a call I get there. A. until B. as soon as C. since D. till 答案:B。该题考查的是引导状语从句的从属连词的选择。本题的意思是“一 到那里,我就给你打电话。 ”要表达这个意思应选用 as soon as。 【中考演练】 一. 单项填空
  1. he’s old, he can still carry this heavy bag. A. Though B. Since C. For D. So
  2. Do you know if he to play basket ball with us? I think he will come if he free tomorrow. A. comes; is B. comes; will be C. will come; is D. will come; will be
  3. In the zoo if a child into the water and can’t swim, the dolphins may come up him. A. will fall; to help B. falls; to help C. will fall; help D. falls; helping
  4. I don’t remember he worked in that city when he was young. A. what B. which C. where D. who
  5. We will stay at home if my aunt to visit us tomorrow. A. comes B. come C. will come D. is coming
  6. The police asked the children cross the street the traffic lights turned green. A. not; before B. don’t; when C. not to; until D. not; after
  7. I was late for class yesterday there was something wrong with my bike. A. when B. that C. until D. because
  8. I’ll go swimming with you if I free tomorrow. A. will be B. shall be C. am D. was
  9. In the exam, the you are, the mistakes you will make. A. careful; little B. more careful; fewest C. more careful; fewer D. more careful; less
  10. You should finish your lessons you go out to paly. A. before B. after C. when D. while
  11. I hurried I wouldn’t be late for class. A. since B. so that C. as if D. unless
  12. When you read the book, you’d better make a mark you have any questions. A. which B. that C. where D. though
  13. The teacher raised his voice all the students could hear him. A. for B. so that C. because D. in order
  14. He took off his coat he felt hot. A. because B. as C. if D. since
  15. It is that we’d like to go out for a walk. A. a lovely day B. too lovely a day C. so lovely a day D. such lovely a day
  16. Mary had much work to do that she stayed at her office all day.
A. such B. so C. too D. very
  17. I felt very tired, I tried to finish the work. A. Although B. Because C. As D. As if
  18. the day went on, the weather got worse. A. With B. Since C. While D. As
  19. well you can drive, you must drive carefully. A. So long as B. In order that C. No matter how D. The moment
  20. Write to me as soon as you to Beijing. A. will get B. get C. getting D. got 二. 根据中文意思完成下列英语句子
  1. 不管他跟我开什麽玩笑,我都不生气。 I am not angry with him, jokes he on me.
  2. 布鲁斯太太对学生非常亲切,以至于学生把她当做母亲。 Mrs Bruce was kind to her students they her their mother.
  3. 只要我们竭尽全力,父母就会满意我们的表现。 Our parents will be pleased with our performance we try our best.
  4. 你一到上海就给我打个电话好吗? Will you please call me you get to Shanghai.
  5. 这个七岁的女孩酷爱钢琴,以至于他已经坚持练习两年了。 The seven-year-old girl likes playing the piano she has kept practicing for two years.
  6. 虽然她很忙,他还坚持自学英语。 , she kept on learning English by herself.
  7. 他长大后相当一名记者。 He wants to be a journalist .
  8. 无论刮风下雨,我们的老师总是第一个到校。 windy or rainy, our teacher is always the first to get to school.
  9. 如果人人为保护环境做出贡献,世界将会变得更美好。 to protecting the environment, the world will become much more beautiful.
  10. 李明昨天没来上学,因为他病了。 Li Ming didn’t come to school .
 

相关内容

初三英语总复习资料-状语从句

   状语从句 1. 时间状语从句 2. 条件状语从句 3. 原因状语从句 4. 结果状语从句 5 让步状语从句 1. 时间状语从句 (1)时间状语从句常用 when, as, while, before, after, since, till, until, as soon as 等 连词来引导。例如: It was raining hard when got to school yesterday. While he was doing his homework, the telephone ...

初三英语总复习

   八种动词时态,有的只要求达到理解层次,有的则要求达到熟练运用层次。 八种动词时态,有的只要求达到理解层次,有的则要求达到熟练运用层次。至少其中五种时态包括过去进 行时是要求达到熟练运用层次的,而且其考查方式肯定不会以某一时态的独立形式出现, 行时是要求达到熟练运用层次的,而且其考查方式肯定不会以某一时态的独立形式出现,而是时态的综合 运用,尤其要重视各种时态之间的区别。 运用,尤其要重视各种时态之间的区别。 找出它们之间的不同冠词的用法. 找出它们之间的不同冠词的用法 现以冠词为例: 1.J ...

初三英语总复习纲要

   初三英语总复习纲要 (一) 坚持听说能力的训练 如上所谈,为了提高素质,初三英语总复习阶段听说能力势在必行,不能忽视,笔者往往 采取以下做法: 1、坚持值日生报告制。充分利用 5 分钟,为学生提供听说机会,在这段时间,教师也经常 口述或朗读一些短篇故事、对话,提供听说机会,同时补充一些有关英语口语中表达习惯的 差异知识。 如英语中用 "Hi" 、 "Hi" 、 "Dood morning!"等称呼; 而汉语则用 "Have ...

初三英语总复习资料

   初三英语总复习资料 八种动词时态,有的只要求达到理解层次,有的则要求达到熟练运用层次。至少其中 五种时态包括过去进行时是要求达到熟练运用层次的, 而且其考查方式肯定不会以某一时态 的独立形式出现,而是时态的综合运用,尤其要重视各种时态之间的区别。 找出它们之间的不同冠词的用法. 现以冠词为例: 1.John was given orange bag for his birthday but bag was lost just now. A.an,a B.a,the C.the,a D.an, ...

备战2011中考英语总复习资料

   备战 2011 中考英语总复习资料 名词 (一) 知识概要 名词的概念在不同的语法教课书中有不同的解释和分类方法, 但就实际应用来讲还是不 要过分地追求其理论概念, 而更多的要把注意力放在其应用上来。 我们不妨把它分为两大类: 专有名词与普通名词。顾名思义,专有名词是指:个人、事物、机关等所专有的名称,如, the Great Wall, America…它们是不能随意变动的。而普通名词中则包括个体名词,如 pen, worker…它表示单一的个体人或事物;集体名词,如:family, cl ...

备战2011中考英语总复习资料

   备战 2010 中考英语总复习资料 介 词 (一) 知识概要 介词在英语中用法很活, 也无一定规律可循。 在初中范围内还应学一个记住一个, 特别是那些和动词的特殊搭配。 这样长期下去不断学习自然会总结出一套自己的 规律来。下面是一般的规律,可帮助学习时参考,千万不要作为定律去背诵,照 搬。 介词 表示时间 表示地点方位 表示原因方式 其 他 about 大约在……时间 about five o'clock 在周围,大约多远 about five kilometres 关于、涉及 ...

中考英语总复习复习测试------状语从句

   中考复习测试 状语从句 选择专练 (一) 一 根据句意,从所给的选项中选出最佳选项。 ( )1. Alan ran fast I couldn’t follow him. A. too; to B. so; that C. as; to D. very; so ( )2. ?Why didn’t you go surfing last Sunday? ? I had a bad headache. A. Because B. Since C. As D. For ( )3. ?It’s ti ...

09届高三英语总复习语法专项练习状语从句

   09 届高三英语总复习语法专项练习(2008/9/20) 届高三英语总复习语法专项练习( ) ???????????????????????????? (三) 状语从句练习 三 状语从句练习 从句练习: 1. It is he has behaved so badly that he must be punished. A. as B. since C. because D. that 2. Practise as as you can. A. much B. many C. more D. ...

初三英语总复习提纲19

   初三英语总复习提纲 19,八下 UNIT 7 TOPIC 1-2 , 重点短语和句型 1. hear of/ hear from 2. make money 3. turn to sb for help= ask sb for help 6. think over 4. make a poster 5. chat with sb on the Internet 7. try/ do one’s best to do sth 10. make some green tea 8. send in ...

初三英语总复习资料答案

   初三英语总复习资料 参考答案 编者 王 鹏 于丽亚 周 栋 李惠贤 2006 年 8 月 单项选择答案 1.B . 11. B 21.D 31. B 41.B 51. B 61.D 71.A 81. C 91.C 2.B 12. D 22.A 32. B 42.B 52. B 62. C 72. B 82. A 92. C 3.C 13. D 23.B 33.C 43.B 53. B 63.C 73.D 83.B 93.B 103. D 113.D 4. B 5. B 6. B 16. A ...

热门内容

别再用中国人的方法背英语单词了

   别再用中国人的方法背英语单词了, 别再用中国人的方法背英语单词了,英国人是这样背 的! 转载自 长佐 载 举报 转载于 2010 年 08 月 18 日 11:43 阅读(1) 评论(0) 分类: 转 别再用中国人的方法背英语单词了,英国人是这样背的!rainbow 请大家想一想,英语是谁发明的?英国人呗!英国人认不认识汉语?不认识! 请大家想一想,英语是谁发明的?英国人呗!英国人认不认识汉语?不认识! 那么英国人在学英语单词的时候需不需要记住单词的汉语意思?不需要, 那么英国人在学英语单词 ...

1新世纪研究生公共英语教材___听说__参考答案

   ESSON Part 1 2 a 3 D 4 B 5 D ONE 6 7 8 B 9 B 10 A MUSIC 11 D 12 13 C 14 B 15 A B C Passage 1 B A Passage 2 C Part D 1 D 2 3 4 5 1 D C C C C 1) rural areas in the southern United States 2) simple themes and melodies 3) day-to-day situations and the ...

仁爱版九年级英语上册词汇及短语汇总(完整版)

   仁爱版九年级英语上册短语汇总(完整版) 仁爱版九年级英语上册短语汇总(完整版) Unit 1 Topic 1 短语 1. come back from 回来 32. dream about 梦想 Unit 1 Topic 2 短语 1. get lost 3. call sb up 5. at least 迷路 打电话给某人 2. feel sorry for 为……感到遗憾 3. by the way 顺便问一下 4. take photos 5. do farm work 7. tell ...

全新版大学英语综合教程第一册01

   全新版大学英语第一册 UNIT1 Unit 1 Growing Up Pre-reading Activities Spot dictation Questions & Answers Watch & Discuss Text Analysis Main idea and devices for developing it Expressions & Patterns How to apply to our real life the typical expressi ...

2006年机械工程师《机械专业英语》考试样题

   2006 年机械工程师《机械专业英语》考试样题 年机械工程师《机械专业英语》 栏目名称:资格认证 发布时间:2006-3-17 No. Name No. Professional English: June 2005 PART I Translation (70’) Section A (40’) following Direction: Please translate the following English into Chinese. 1. The lathe hand may fe ...