一. 教学内容: Unit 5 Can you come to my party? 二. 语言目标:
  1. Make、accept and decline invitations 发生、接受 和 拒绝 邀请
  2. Talk about obligations 谈论义务 三. 目标语言: A: --Can you come to my party on Wednesday? B: --Sure, I’d love to. --Sorry, I can’t. I have a piano lesson. --I’m sorry, too. I have to go to the doctor. --Sure. Thanks for asking. 四. 重、难点诠释:
  1. ?Can you come to my party? ?Sure, I’d love to.
  1)本句中的 Can you…?表示邀请,意为“你能……吗?”在这种句式中,用 could 代替 can 语气更委婉,如“Could you help me?”如果接受对方的邀请,常用 Yes/ Sure/ Certainly/ Great, I’d love/ like to;如果不接受邀请,则用 I’m sorry, but I can’t. 并说明原 因。 For example: ①--Can you go shopping with me this afternoon? --Sure, I’d love to. --Sorry, I can’t. I have to help my parents. ②--Could you come to my home for dinner? --Great, I’d like to. --Sorry, I can’t. I have too much work to do.
  2)表示邀请的句式还有:Would you like to do sth. ?或 Will you please do sth.? 或 Would you please do sth. ? e. g.: Would you like to have a drink?
  3)当自己发出的邀请被对方拒绝时,可以说:That’s too bad. / What a pity! 或 I’m sorry to hear that. Maybe another time.
  2. I’m sorry, but I can’t come so early. ①I’m sorry, but…常用来表示客气地拒绝。sorry 意为“遗憾,抱歉”。如 I’m sorry, but I have to do my homework. ②sorry 还可表示“难过,不安”。如 I’m sorry to hear your bad news. ③sorry 常用来表示“对不起”。如 I’m sorry to give you so much trouble.
  3. I have to help my mother with the housework. ①have to 意为“不得不,必须”,后接动词原形,第三人称单数作主语时用 has to,过去式为 had to,将来时用 will have to。 其否定形式为 don’t/ doesn’t/ didn’t/ won’t+ have to。疑问形式为“Do/ Does/ Did/Will+主语+have to”. e.g.: I have to study for the test. 否定句:I don’t have to study for the test. 疑问句:Do you have to study for the test? Yes, I do./ No, I don’t. He has to look after his grandfather. 否定句:He doesn’t have to look after his grandfather. 疑问句:Does he have to look after his grandfather? Yes, he does./ No, he doesn’t. 特殊疑问句:What does he ? ②have to 与 must 的区别: 二者表达的意思都是“必须,应当”,但 have to 强调的是客观条件造成的,而 must 则强调主观意愿。e.g.: My mother is ill, I have to look after her. I really must stop smoking. (主观)而且,must 是情态动词,不能与 do/ does/ did/ will 等助动词连用,而 have to 相当于实义动词,在否定句和疑问句中必须借助助动词 do 的不同形式。e.g.: He doesn’t get up so early. 还要注意,have to 的否定形式意为“不必做……”相当于“needn’t”,而 must 的否定形式,即 mustn’t 意为“禁止做……, 不准做……”。 e.g.: ①You don’t have to worry about us. (=needn’t) ②You mustn’t smoke here. (=can’t) ③Does he (必须)wait for us? ④I go now? ?No, you needn’t. ⑤Do I go now? ?No, you don’t.
  4. ?What’s today? 今天是什么日子? --It’s Monday the 14th. 如果询问“今天是几号星期几”,则用“What’s today?”回答时通常先写星期,然后写日期,如“It’s Tuesday, July 5th”or“It’s Sunday 12th.” 若要询问“今天星期几?”则用“What day is today?”or “What day is it today?”回答时只用星期几。如“It’s Monday.” 若想询问“今天是几月几号?”则应该说“What’s the date (today)?”只回答日期即可,如“It’s September the 10th.” ex: ①It was Tuesday 16th yesterday. it yesterday? ②It’s Friday tomorrow. it tomorrow? ③It’s October 1st today. today?
  5. I’m sorry I can’t visit next week. 1
①此句中的 visit 是不及物动词,意思是“拜访,参观”,如:They’re visiting in our school.它也可以用作及物动词,如 I visited my friend. 它还可以用作名词。e.g.: He is on a visit to Paris. ②next week 意为下周,next 是形容词,意为“紧接着的,下一个的,挨着的”;for example, in the next room 在隔壁。next 与 the next 有所不同,next 是以现在为起点,e.g. next year, next week. 而 the next 是以过去或将来某一时间为起点,e.g.: We started the next day. (第二天) They will arrive on June 14th , and they will visit here the next day.
  6. Thanks for your invitation. Thanks for…表示“因……而感谢某人”,介词 for 表示原因, 后接名词或动名词。这句话还可以说成 Thanks for inviting /asking me. e.g.: Thank you for your help. =Thanks for helping me.
  7. I’m really busy. ①busy 是形容词,意为“忙碌的”,反义词是 free。 e.g.: I’m busy, so I have no time to visit you.(=not free) ②be busy with sth. 表示“忙于……”。 e.g.: He’s busy with his homework. What are you busy with? ③be busy doing sth. 表示“忙于做某事”。 e.g.: We are busy studying for the test. The boy is busy playing on the computer.
  8. Please call me after the vacation. call me 意为“给我打电话。”表示“给某人打电话”时,有多种表达方法: ①ring/ call/ phone/ telephone +sb. ②ring sb. (代词)up 或 ring up sb. (名词). e.g.: ring me up; ring up the police; ③make a telephone call to sb. ④give sb. a ring/ call
  9. I’m going fishing with grandpa the whole day. ①句中的 whole 是形容词,意思是“全部的,整个的,完整的。”强调整体性,其后通常接可数名词的单数形式。不能跟不 可数名词。与定冠词 the 连用时,放在 the 后面,如 the whole day/ week/ night. 当 whole 与复数名词连用时,强调“整个的”。e.g.: the whole three days. ②all 指“一切的,所有的”,可以修饰不可数名词或可数名词的复数形式,all 放在定冠词 the、物主代词或名词所有格之前。 如: all the water, all the apples, all my money, all Jim’s books, all the three days
  10. Can you come over to my house? 此句中的 come over 意为“顺便来访”,其后通常跟地点名词或表示某一动作的不定式。e.g.: ①Would you like to come over to my office after work? ②Can you come over to see me next week?
  11. I’m free till tomorrow. ①free 是形容词,意为“空闲的,有空的”,be free=have time;还可表示“免费的”,“自由的” ②till 是个连词,意为“直到……”。e.g.: I’ll be here till next Sunday. 五. 语法:情态动词 can 的用法 can 是一个情态动词,其后接动词原形,否定式为 cannot 或 can’t,它的过去式是 could,否定句为 couldn’t。它的用法包括:
  1. 用在疑问句中,表示请求或邀请。 Can/ Could you come to my party? 邀请 Can you help me with my math? 请求
  2. 表示能力,意思是“能,会”,相当于“be able to” I can sing in English. (= am able to) He can’t swim. (=isn’t able to) Can they come here on time? (=Are they able to) Yes, they can./ No, they can’t.
  3. can 在肯定句中还可表示许可,意为“可以”,相当于 may;在疑问句或否定句中表推测,意为“可能”或“不可能”。 You can come at 5:
  00. (=may,可以) Can that be true? 那会是真的吗?(表推测) Mr Black can’t be at school. (表推测,“不可能”) That can’t be true. 模拟试题】 【模拟试题】(答题时间:30 分钟) 一、单项选择
  1. Please keep the door . A. closing B. close C. closed D. closes
  2. Thanks for me. A. invitation B. invite C. inviting D. to invite
  3. Don’t forget her to come to my party. A. tell B. tells C. telling D. to tell
  4. ?Will you go shopping with us? ?Yes, . A. I do B. I’d like to C. I’d love to do D. I’m busy 2

  5. is today? It’s October 2nd. A. When B. What time C. What day D. What date
  6. Could you ask him here? A. comes B. come C. to come D. coming
  7. ?Would you like to come with us? . A. Great! I’d love to. B. Good, I’d like. C. Yes, I would. D. Sure, I like.
  8. Thanks a lot helping me my English. A. to, in B. to, with C. for, with D. of, with
  9. I’m free 22:00 tonight. A. at B. till C. / D. on
  10. ?What are you next Wednesday? --I do my homework. A. doing, can’t B. do, may C. does, want D. doing, have to
  11. go for a walk after dinner? ?That’s a good idea. A. How about B. Would you like C. Why don’t D. Why not
  12. What’s the date? It’s . A. Saturday B. July C. August 20th, 2007 D. Monday the 11th
  13. This one is too big. Can you show me one? A. the other B. other C. another D. others
  14. It’s cold today. A. too much B. too many C. much too D. many too
  15. Don’t drink water. A. the whole B. all the C. the all D. whole the
  16. You can’t go out the bad weather. A. on B. at C. in D. for
  17. He came back a windy evening. A. in B. on C. at D. to
  18. Does she finish reading the book today? A. must B. can C. have to D. need
  19. This man be his father, I’m sure. A. can B. may C. mustn’t D. can’t
  20. He didn’t go home so early. A. has to B. had to C. have to D. need 二、改为同义句。
  1. Please telephone him after you finish the work. Please after you finish the work.
  2. They are visiting London. They are to London.
  3. They needn’t clean the room now. They clean the room now.
  4. You visited me last Sunday. Thank you. Thank you me last Sunday.
  5. Can you come over to my house? you to come over to my house? 三、完形填空 There is going to be a picnic(野餐)on Sunday. We’re 1that you can come to it. Here is 2you can find us. We will 3our picnic in the People’s Park. You know 4it is, don’t you? 5you get into the park, walk 6 the road till you come to a small river. 7 the river and turn left. After walking for 8minutes, you’ll come to a hill. There you’ll see a lake. We’ll have our picnic in the small forest 9the lake. I’m 10that you can find it easily.
  1. A. happy B. sorry C. nice D. kind
  2. A. where B. what C. the way D. the map
  3. A. make B. cook C. have D. put
  4. A. where B. who C. why D. what
  5. A. Because B. Before C. After D. Until
  6. A. to B. along C. around D. from
  7. A. Jump B. Fall C. Cross D. Swim
  8. A. few B. a few C. a little D. little
  9. A. in B. on C. by D. at
  10. A. afraid B. sure C. glad D. worried 四、书面表达。 Tom 邀请 Mike 周五参加他的生日聚会,但 Mike 很忙,周一要复习考试,周二要去纽约,并在那呆两天,周四要上钢琴课, 周五要去看望爷爷,所以他不能参加生日聚会。假如你是 Mike,请根据信息提示写封电子邮件发给 Tom. 【试题答案】 试题答案】 一、
  1. C
  2. C
  11. D
  12. C 二、

  3. D
  13. C

  4. B
  14. C

  5. D
  15. B

  6. C
  16. C

  7. A
  17. B

  8. C
  18. C

  9. B
  19. D

  10. D
  20. C 3

  1. give him a call/ ring
  2. on a visit
  3. don’t have to
  4. for visiting
  5. Would, like 三、
  1. A
  2. C
  3. C
  4. A
  5. C
  6. B
  7. C
  8. B
  9. C
  10. B 四、写作 Dear Tom, Thanks a lot for your invitation. I’m sorry I can’t come to your birthday party on Friday. I’m very busy. I have to study for the test on Monday. On Tuesday I’m going to New York, and I’m staying there for two days. On Thursday I have to have the piano lesson. And I will visit my grandpa on Friday. So I don’t have time. I have to say sorry to you. Wish you a good time! Mike
4
 

相关内容

初中二年级人教新目标英语,八年级上同步辅导

   一. 教学内容: Unit 4 How do you get to school? 二. 语言功能: Talk about how to get to places 三. 目标语言: 1. 提问交通方式用 how: ?How do you get to school? ?I take the bus 或 By bus. 2. 对两地之间的距离提问用 how far: ?How far is it from your home to our school? ?It’s 10 minutes b ...

初中二年级人教新目标英语,八年级上同步辅导

   一. 教学内容: Unit 3 What are you doing for vacation? 二. 教学过程: (一)语言功能: Talk about future plans (二)目标语言: 1. ?What are you doing for vacation? ?I’m babysitting my sister. 2. ?What’s she doing? ?She’s going shopping. (三)Importants languages: 1. babysit: ① ...

初中二年级人教新目标英语,八年级上同步辅导

   一. 教学内容: Unit 7 How do you make a banana milk shake? 二. 语言目标: Describe a process Follow instructions 三. 目标语言: 1. ?How do you make a banana milk shake? ?Peel the bananas… 2. ?How many bananas do we need? ?Three. 3. ?How much yogurt do we need? ?We n ...

人教新目标英语八年级下6-10单元课文翻译

   人教新目标英语八年级下6-10单元课文翻译 单元课文翻译 人教新目标英语八年级下 第六单元 Section A 图片 艾莉森,你滑冰多长时间了?我滑五小时了。哇! 1a 昨晚你睡了多长时间?今天你什么时候开始上课的?几天你上课多长时间 了? 1c 艾利森滑冰多长时间了?她滑冰五个小时了。萨姆滑冰多长时间?他滑冰四 个小时。 1.你几天滑冰多长时间?2.你今天滑冰多长时间了?3.这是你首次参加滑冰马拉 松赛吗?4.你每天都滑冰吗?5.你什么时候有了第一双滑冰鞋?6.你滑冰多久 了?a.不,我去 ...

人教版新目标英语八年级下课文翻译

   人教版新目标英语八年级下课文翻译 第一单元 Section A 图片 你认为人们家里将会有机器人吗?是的,会有的。我想家家有会有一个机 器人。孩子们还去学校上学吗?孩子们将不再去学校上学。他们将在家中通过电 脑来学习。 1a 人们家里见会有机器人。人们将不再使用钱。一切都将是免费的。 书只会 在电脑上出现,而不会在纸上。孩子们将不去上学。他们将在家里通过电脑学习。 将会只有一个国家。 人们将会活到 200 岁。 1c 100 年后人们还用钱吗?不,不用了。一切都将会是免费的。人们会活到 20 ...

人教版新目标英语单词表八年级上(可供默写)

   八年级上册英语单词 Unit 1 第一单元单词及短语 1.多久一次 2.锻炼;运动 v.&n . 3.踩滑板;参加滑板运动 v 4..几乎不;几乎没有 adv 5..曾;曾经 adv 6..购物 v 7.一次 adv 8.两次;两倍 adv 9.次;次数 n 10.在激浪上,驾(船);在……冲浪 v 11.网络;互联网 n 12. (戏剧、 广播、 电视等的)节目、 表演;(电脑)程序 n. 13. (美)中学; 14.大多数的;大部分的 adj 15.没有的;全无的 adj. 16 ...

人教新目标英语课文翻译八年级下六---十单元

   Section A 图片 艾莉森,你滑冰多长时间了?我滑五小时了。哇! 1a 昨晚你睡了多长时间?今天你什么时候开始上课的?几天你上课多长时间了? 1c 艾利森滑冰多长时间了?她滑冰五个小时了。萨姆滑冰多长时间?他滑冰四个小时。 1.你几天滑冰多长时间?2.你今天滑冰多长时间了?3.这是你首次参加滑冰马拉松赛吗?4.你每天都滑冰吗?5.你什么时候有了第一双滑冰鞋?6.你滑冰多久了?a.不,我去年参加了马拉松滑冰赛。b.是的。c.六个小时了。b.从我七岁起。 2c A:你滑冰已经多久了?B:自从 ...

人教新目标英语七年级下1-6单元课文翻译

   人教新目标英语七年级下1-6单元课文翻译 单元课文翻译 人教新目标英语七年级下 第一单元 Section A 图片 你的笔友来自哪?他来自澳大利亚。你的笔友来自哪?她来自日本。 2d 约翰的笔友来自哪? 他来自日本。他住在哪?他住在东京。 Grammar Focus 你的笔友来自哪? 他来自澳大利亚。 约翰的笔友来自哪?他来 自日本。他住在哪?他住在巴黎。 3b 这是我的新笔友。她来自澳大利亚。他讲什么语言? 她讲英语。 4 问题:悉尼在哪儿?答案:在澳大利亚!悉尼在哪儿? 在美国。不,在澳 ...

人教新目标英语七年级下7-12单元课文翻译

   人教新目标英语七年级下7-12单元课文翻译 单元课文翻译 人教新目标英语七年级下 七单元 Section A 1a 袜子 T 恤 短裤 毛衣 包 帽子 裤子 鞋子 衬衫 这件 T 恤多少钱?7美元。这种袜子多少钱?2美元。 Grammar Focus 这件红毛衣多少钱?8美元。 这件蓝衬衫多少钱?7美元。 那 个白包多少钱?9美元。这条黑裤子多少钱?10美元。那双蓝袜子多少钱?3美 元 3a 我能帮助你吗? 是的,请帮忙。我要一件毛衣。 你想要什么颜色的? 蓝 色的。 给您。 多少钱? 9美 ...

新目标英语八年级上册辅导Unit 10 I’m going to be

   方方正正教育网 www.ffzz.com.cn Unit 10 I’m going to be a basketball player. 【单元话题】 单元话题】 1. 识别和了解一些新兴行业的英文表达方式 识别和了解一些新兴行业的英文表达方式. 2. 谈论未来自己理想的职业及为之做出的一些打算和安排 谈论未来自己理想的职业及为之做出的一些打算和安排. 3. 写一个文段介绍同伴理想的职业或是父母对将来的计划及为之做出的打 算和安排. 算和安排 4. 制定未来一段时间的决心要做的事情 制定未来 ...

热门内容

六年级英语Review_and_check课件

   colours jobs clothing items passage 比赛 questions red green black white yellow brown orange blue a green shirt a white blouse a red dress a brown skirt a black jacket a yellow coat a blue T-shirt an orange sweaer a teacher a policeman a worker a wai ...

英语四级六级写作词汇

   大学英语四级六级写作高分词汇 1. 认为,主张 2. 考虑 argue, maintain, hold, believe take…sth. into consideration, consider, ponder, meditate, contemplate, think over, reflect on/ upon, meditate on the matter(思考这 问题), ponder over 3. 下结论, 断定 come into conclusion, arrive at ...

四年级第一学期期中英语复习提纲

   2010 学年第一学期四年级英语期中复习提纲(Unit 1-6) 学年第一学期四年级英语期中复习提纲( 四年级英语期中复习提纲 ) 一、 词汇部分: 1、能正确写出下列单词的复数形式: knifeknives library??libraries(去 y 加 ies) 2、知道同义词、近义词: ?have a look=take a look (Open it and see) 看一看 ?a lot of=lots of=many 许多 ?it’s time for bed=it’s tim ...

白雪公主英语版

   白雪公主与七个小矮人 Snow White and the Seven Dwarfs 旁白:Once upon a time, there was a queen. She had a pretty 旁白: daughter named Snow White. Soon after the child was born, the queen died. The queen married another queen. The stepmother was very jealous. She ...

安徽省合肥八中2011届上学期高三年级第一轮复习(四)考试英语试卷

   届上学期高三年级第一轮复习( 安徽省合肥八中 2011 届上学期高三年级第一轮复习(四)考试英语试卷 本试卷分第 1 卷(选择题_)和第 II 卷(非选择题)两部分。全卷满分 150 分,考试时 间:150 分钟。所有答案均要答在答题卷上,否则无效。考试结束后只交答题卷。 第 I 卷(选择题 共 115 分) 第一部分:听力(共两节, 第一部分:听力(共两节,满分 30 分) 小题; 第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分) 听下面 5 段对话。 每段对话后有一个小题, ...