初三系列复习资料(
  10)定语从句的考点集汇,讲解和训练 十、定语从句 【考点扫描】 考点扫描】 中考对定语从句的考查主要集中在以下几个方面: 定语从句的功用和结构 关系代词和关系副词的功用 各个关系代词和关系副词的具体用法 考查的主要形式是单项填空、完型填空、短文填空和完成句子。阅读理解和书面表达肯定也 要用到定语从句。 名师精讲】 【名师精讲】 一. 定语从句的功用和结构 在复合句中,修饰某一名词或代词的从句叫做定语从句。被定从句修饰的词叫做先行词。 定语从句必须放在先行词之后。引导定语从句的关联词有关系代词和关系副词。例如: This is the present that he gave me for my birthday. Do you know everybody who came to the party? I still remember the night when I first came to the village? This is the place where Chairman Mao once lived. 二. 关系代词和关系副词的功用 关系代词和关系副词用来引导定于从句,在先行词和定语从句之间起纽带作用,使二者 联系起来。关系代词和关系副词又在定语从句中充当一个成分。关系待客做主语,宾语,定 语,关系副词可作状语。
  1. 作主语:关系代词在定语从句中作主语时,从句的谓语动词的人称和数须和先行词一 致。例如: I don’t like people who talk much but do little. The cars which are produced in Hubei Province sell very well.
  2. 作宾语: She is the person that I met at the school gate yesterday. The book that my grandmother gave me is called “The Great Escape”.
  3. 作定语 关系代词 whose 在定语从句中作定语用。例如: What’s the name of the young man whose sister is a doctor? The girl whose father is a teacher studies very hard.
  4. 作状语 I’ll never forget the day when I first came to Beijing. This is the house where I was born. 三. 各个关系代词和关系副词的具体用法
  1. who 指人,在定语从句中作主语。例如: The person who broke the window must pay for it. The boy who is wearing the black jacket is very clever.
  2. whom 指人,在定语从句中作宾语。例如: Do you know the young man (whom) we met at the gate? Mr Lee (whom) you want to see has come.
  3. whose 指人,在定语从句中作定语。例如: The girl whose mother is ill is staying at home today. I know the boy whose father is a professor.

  2.
  3.

  1.
1

  4. which 指物,在定语从中作主语或宾语。例如: A dictionary is a book which gives the meaning of words. Here is the book (which) the teacher mentioned yesterday.
  5. that 多指物,有时也指人,在定语从句中作主语或宾语。例如: I’ve read the newspaper that(which) carries the important news. Who is the person that is reading the newspaper over there?
  6. when 指时间,在定语从句中作状语。例如: I’ll never forget the time when we worked on the farm. He arrived in Beijing on the day when I left.
  7. where 指地点,在定语从句中作状语。例如: This is the house where we lived last year. The factory where his father works is in the east of the city. 四. 关系代词 whom, which 在定语从句中作介词宾语时, , 在定语从句中作介词宾语时,可以和介词一起放于先行词与定 语从句之间 之间, 与先行词紧挨着书写, 语从句之间,有时为了关系紧凑也可以将 whom 与 which 与先行词紧挨着书写,而将 介词置于定语从句的后面, 介词置于定语从句的后面,如: That was the room in which we had lived for ten years. = That was the room which we had lived in for ten years. 具体使用时还要注意下列问题 要注意下列问题: 五. 具体使用时还要注意下列问题:
  1. 只能使用 that,不用 which 的情况: (
  1) 先行词是 all, few, little, nothing, everything, anything 等不定代词时。例如: All that he said is true. (
  2) 先行词被 only, no, any, all,等词修饰时。例如: He is the only foreigner that has been to that place. (
  3) 先行词是序数词或被序数词修饰的词。例如: He was the second (person) that told me the secret. (
  4) 先行词是形容词最高级或被形容词最高级修饰的词。 This is the best book (that) I have read this year. (
  5) 先行词既包括人又包括物时。例如: He talked about the people and the things he remembered.
  2. 只能用 which,不用 that 的情况: (
  1) 在非限制性定语从中。例如: The meeting was put off, which was exactly what we wanted. (
  2) 定语从句由介词+关系代词引导,先行词是物时。例如: The thing about which he is talking is of great importance. 中考范例】 【中考范例】
  1. (2004 年哈尔滨中考试题) Does the teacher know everybody planted the trees? Yes, he does. A. which B. whose C. where D. who 【解析 解析】答案:D。该题考查的是引导定语从句的关系代词的选择。因为先行词是人,而 解析 关系代词又在定语从句中作主语,所以只有 who 合适。
  2. (2004 年常州市中考试题) The letter I received from him yesterday is very important. A. who B. where C. what D. that 【解析 解析】答案:D。该题考查的是定语从句的关系代词的选择。因为先行词是物,而关系 解析 代词在定语从句中作宾语,所以只有 that 合适。
2

  3. (2004 年扬州市中考试题) Where is the scientist gave us the talk yesterday? He has gone back to Qinghua University. A. whom B. who C. whose D. which 【解析 解析】答案:B。该题考查的是引导定语从句的关系代词的选择。因为先行词是人,而 解析 关系代词又在定语从句中作主语,所以只有 who 合适。
  4. (2004 年益阳市中考试题) I hate people talk much but do little. A. whose B. whom C. which D. who 【解析 解析】答案:D。该题考查的是引导定语从句的关系代词的选择。因为先行词是人,而 解析 关系代词又在定语从句中作主语,所以只有 who 合适。 满分演练】 【满分演练】 一. 单项填空
  1. Who is the man was talking to our English teacher? Oh! It’s Mr Baker, our maths teacher. A. he B. that C. whom D. which
  2. I hate the people don’t help others when they are in trouble. A. who B. which C. they D. where
  3. The foreigner visited our school is from Canada. A. which B. when C. who D. whom
  4. George Mallory was an English school teacher loved climbing. A. who B. whom C. he D. which
  5. This is the place I have ever visited. A. there B. when C. where D. which
  6. Nobody knows the reason she didn’t come to the meeting. A. that B. which C. why D. when
  7. The moon is a world there is no life. A. that B. which C. where D. why
  8. He has forgotten the day he arrived. A. when B. where C. that D. which
  9. He still remembers the days he spent with your family. A. when B. where C. that D. on which
  10. Mr. White, car had been stolen, came to the policeman. A. who B. that C. whose D. which
  11. He got to the village his family once lived before liberation. A. that B. which C. when D. where
  12. This is the house I want to buy. A. in which B. that C. whose D. where
  13. This is the house our beloved Premier Zhou once lived and worked. A. which B. that C. when D. where
  14. He didn’t tell me the place he was born. A. that B. which C. when D. where
  15. He lived in a small village, was a long way from the railway station. A. that B. which C. where D. when 二. 用关系代词或关系副词将下列每对句子连成一个复合句
  1. The boy is my younger brother. He was here a minute ago.
3

  2. The old man is a professor. He teaches chemistry in a college.
  3. Beijing Hotel is near Tian An Men Square. The foreign visitors live there.
  4. The woman is here now. You were talking about her.
  5. This is the hall. We listened to the report in it the other day.
  6. The car was going 90 miles an hour. The car just passed us.
  7. The man waved to us. The man was my uncle.
  8. I enjoyed reading the book. You gave me a book last week.
  9. I prefer the subject. The subject is science.
  10. I spoke to the man. The man is a professor. 三. 用适当的关系代词或关系副词填空
  1. The house we live in is very big.
  2. The boy is wearing the black jacket is very clever.
  3. This is the present he gave me for my birthday.
  4. The man talked to you just now is an engineer.
  5. He talked about the teachers and schools he had visited.
  6. There is nothing in the world can frighten him.
  7. She wears a gold ring, is very uncommon in our class.
  8. We visited a factory makes toys for children.
  9. Is this the place your father once lived?
  10. I’ll never forget the days I joined the League.
【练习答案】 习答案】 一.
  1.B
  2.A
  3.C
  4.A
  5.D
  6.C
  7.C
  8.A
  9.C
  10.C
  11.D
  12.B
  13.D
  14.D
  15.B 二.
  1.The boy who was here a minute ago is my younger brother.
  2. The old man who teaches chemistry in a college is a professor.
  3. Beijing Hotel where the foreign visitors live is near Tian An Men Square.
  4. The woman whom you were talking about is here now.
  5. This is the hall where we listened to the report the other day.
  6. The car which just passed us was going 90 miles an hour.
  7. The man who waved us was my uncle.
  8. I enjoyed reading the book you gave me last week.
  9. The subject I prefer is science.
  10.The man I spoke to is a professor. 三.
  1.that/ which
  2.who/ that
  3.that/ which
  4.who/ that
  5.that
  6.that
  7.which
  8.which/ that
  9.where
  10.when
4
 

相关内容

英语语法专项训练题:宾语从句

   初三系列复习资料(8)宾语从句考点集汇,讲解和训练 八、宾语从句 【考点扫描】 考点扫描】 中考对宾语从句的考查主要集中在以下几个方面: 1. 引导宾语从句的连词和代词选择; 2. 宾语从句的语序; 3. 宾语从句的时态。 考查的主要形式是单项填空、完型填空、短文填空和完成句子。阅读理解和书面表达肯定也 要用到宾语从句。 名师精讲】 【名师精讲】 一. 宾语从句的种类 宾语从句是一种名词性从句,在句中作及物动词的宾语,或介词的宾语,或 形容词的宾语。根据引导宾语从句的不同连词,宾语从句可分为 ...

初中英语语法专项训练题:定语从句

   初三系列复习资料(10)定语从句的考点集汇,讲解和训练 十、定语从句 【考点扫描】 考点扫描】 中考对定语从句的考查主要集中在以下几个方面: 定语从句的功用和结构 关系代词和关系副词的功用 各个关系代词和关系副词的具体用法 考查的主要形式是单项填空、完型填空、短文填空和完成句子。阅读理解和书面表达肯定也 要用到定语从句。 名师精讲】 【名师精讲】 一. 定语从句的功用和结构 在复合句中,修饰某一名词或代词的从句叫做定语从句。被定从句修饰的词叫做先行词。 定语从句必须放在先行词之后。引导定语从 ...

高考英语二轮复习语法专题:定语从句终极版

   高考资源网(ks5u.com) 您身边的高考专家 定 语 从 句 一、基本概念: 基本概念: 在复合句中,修饰某一名词或代词 名词或代词的从句叫定语从句 定语从句。如: 名词或代词 定语从句 Do you know the man who spoke at the meeting just now? That is the house where he lived ten years ago. 注意: (1)定语从句所修饰的词叫先行词; (2)定语从句一般用关系代词或关系副词来引导,关系词放 ...

初中英语语法专项训练-状语从句

   初中英语语法专项训练 状语从句 初中英语语法专项训练-状语从句 训练 1 ( ) 1 The meeting didn't start everyone was there. A. because B. until C. why D. if ( ) 2 The boy to bed his mother came in. A. went not; until B. didn't go; after C. went; until D. didn't go; until ( ) 3 I won' ...

2010届高三二轮复习语法专题:定语从句(英语)

   语法专题:定语从句 一、关系代词的用法 1. that 既可以用于指人, 也可以用于指物。在从句中作主语或宾语, 作主语时不可省略, 作 宾语可省略。例如: The coat (that) I put on the desk is blue.我放在桌子上的那件外套是蓝色的。 (that 作宾语) 2.which 用于指物, 在句中作主语或宾语, 作主语不可省略, 作宾语可省略。例如: he building which stands near the train station is a s ...

初中英语语法大全

   Revision of Junior English 初三英语复习 Adjectives and Adverbs 形容词、副词 形容词、 区别几组易混淆的副词、 区别几组易混淆的副词、形容词 ★ already 常用于肯定句、个别疑问句 常用于肯定句、 yet 常用于否定句、疑问句 常用于否定句、 * The train has already gone. * They haven’t come back yet. yet. 修饰形容词、 ★ such 修饰名词 so 修饰形容词、副词 *I ...

初中英语语法综合

   目 录 日 常 交 际 用 语 简 表(Daily Expressions in Communication)....... 2 语 音 项 目 表(Phonetic Items).................................... 6 语 法 项 目 表...................................................... 8 一、词 ................................................. ...

初中英语语法总结

   初中英语语法总结(打印版) 1 (see 、hear 、notice 、find 、feel 、listen to 、 look at (感官动词)+do eg:I like watching monkeys jump 2 (比较级 and 比较级) 表示越来越怎么样 3 a piece of cake =easy 小菜一碟(容易) 4 agree with sb 赞成某人 5 all kinds of 各种各样 a kind of 一样 6 all over the world = the ...

小学英语语法专项练习

   语法专项练习 1. 名词的所有格 在英语中,有些名词可以加's 来表示所有关系,带这种词尾的名词形式称为该名词的所 有格。例如:a teacher's book。下面我们来看一下名词所有格的构成及用法。 (1)名词所有格的构成法 The children's house is near Tom's. 这些孩子的家靠近汤姆的家。 (2)名词+'s a. 单数名词词尾加's,复数名词词尾如没有 s,也要加's。 the boy's bag 男孩的书包 Mike's knife 迈克的刀子 the ...

中考英语语法专项练习

   中小学 1 对 1 课外辅导专家 \教学内容 教学内容 1. English talking: my favourite person 2. 看图说话 精锐教育网站:www.1smart.org 精锐教育?教务管理部 中小学 1 对 1 课外辅导专家 3.语法专项训练 一、写出下列单词的复数形式。(5%) 写出下列单词的复数形式。(5 。( 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. book mango sheep radio yo-yo knife children m ...

热门内容

英语必修2短语全总结

   Modul1 1 in/ on/ to the south of + 地点 在…南部 3 be located in / on / to = be situated in / on/ to 位于 be famous (known ) to 为… 7.of all time 有史以来 9 ever since 从那以后 所知 5 on the northwest coast 在西北海岸 2 art gallery _美术馆 4 be famous (known ) for 因为… 而出名 be ...

英语四级作文最佳句型

   1. According to a recent survey, four million people die each year from diseases linked to smoking。 依照最近的一项调查,每年有 4,000,000 人死于与吸烟有关的疾病。 2. The latest surveys show that quite a few children have unpleasant associations with homework。 最近的调查显示相当多的孩子对 ...

仁爱版英语教学案例九上Unit3 Topic1

   Unit 3 Topic 1 Section A The main activities are 1a and 3a. 本课重点活动是 1a 和 3a。 Ⅰ. Teaching aims and demands 教学目标 1. Learn some new words and useful expressions: (1)stick, be ready for, language (2)I can’t wait to fly there! You’ll have a good chance ...

高中英语 Unit1 Festivals around the world 情态动词课件 新人教版必修3

   情态动词 ( modal verbs) 情态动词表说话人的某种感情 或语气, 或语气,对某一动作或状态的 某种态度。表示“需要、可以、 某种态度。表示“需要、可以、 必须、应当” 必须、应当”等。 1. can 与could 1.表能力 1.表能力 1) Some of us can use the computer now, but we couldn’t last year. 2) The new-built theatre can seat 1500 people. 2. 表示推测,意 ...

专升本英语

   第一讲 1、 定冠词 1.1 使用定冠词 on the spot(当场<状语>) 位状语>) 冠词 the other day(前些天<过去,时间状语>) on / to the left(在左边 / 朝、去左边<方 on the whole(总的来说,整体来讲<状语>) tell the truth/tell a lie(tell lies)(事实只有一个,谎言可 以有很多个,所以用冠词“a”) Eg:They are paid by the ...