初中英语知识点
一般现在时的用法

  1) 经常性或习惯性的动作,常与表示频腮度的时间状语连用。 时间状语: every…, sometimes, at…, on Sunday I leave home for school at 7 every morning.

  2) 客观真理,客观存在,科学事实。 The earth moves around the sun. Shanghai lies in the east of China.
  3) 表示格言或警句中。 Pride goes before a fall. 骄者必败。
注意:此用法如果出现在宾语从句中,即使主句是过去时,从句谓语也要用一般 现在时。 例:Columbus proved that the earth is round..

  4) 现在时刻的状态、能力、性格、个性。 I don’t want so much. Ann Wang writes good English but does not speak well. 比较:Now I put the sugar in the cup. I am doing my homework now. 第一句用一般现在时,用于操作演示或指导说明的示范性动作,表示言行的瞬间 动作。再如:Now watch me, I switch on the current and stand back. 第二句中 的 now 是进行时的标志,表示正在进行的动作的客观状况,所以后句用一般现 在时。

  2. 一般过去时的用法

  1)在确定的过去时间里所发生的动作或存在的状态。 时间状语有:yesterday, last week, an hour ago, the other day, in 1982 等。 Where did you go just now?

  2)表示在过去一段时间内,经常性或习惯性的动作。 When I was a child, I often played football in the street. Whenever the Browns went during their visit, they were given a warm welcome.

  3)句型: It is time for sb. to do sth "到……时间了" "该……了" It is time sb. did sth. "时间已迟了" "早该……了" It is time for you to go to bed. 你该睡觉了。 It is time you went to bed. 你早该睡觉了。 would (had) rather sb. did sth. 表示’宁愿某人做某事’ I’d rather you came tomorrow.

  4) wish, wonder, think, hope 等用过去时,作试探性的询问、请求、建议等。 I thought you might have some. 我以为你想要一些。
比较: 一般过去时表示的动作或状态都已成为过去,现已不复存在。 Christine was an invalid all her life. (含义:她已不在人间。)
Christine has been an invalid all her life. (含义:她现在还活着) Mrs. Darby lived in Kentucky for seven years. (含义:达比太太已不再住在肯塔基州。) Mrs. Darby has lived in Kentucky for seven years. ( 含义:现在还住在肯塔基州,有可能指刚离去)
注意: 用过去时表示现在,表示委婉语气。
  1)动词 want, hope, wonder, think, intend 等。 Did you want anything else? I wondered if you could help me.
  2)情态动词 could, would. Could you lend me your bike?
  3. used to / be used to
used to + do:"过去常常"表示过去习惯性的动作或状态,但如今已不存在。 Mother used not to be so forgetful. Scarf used to take a walk. (过去常常散步)
be used to + doing: 对……已感到习惯,或"习惯于",to 是介词,后需加名词 或动名词。 He is used to a vegetarian diet. Scarf is used to taking a walk.(现在习惯于散步)
典型例题 Your phone number again? I quite catch it. It’s 695684
  42.
A. didn’t B. couldn’t C. don’t D. can’t 答案 A. 本句虽没有明确的时间状语,但从语意上看 出,在听的时候没有听懂 这个动作发生在过去,因此应用过去时。
  4. 一般将来时

  1) shall 用于第一人称,常被 will 所代替。 will 在陈述句中用于各人称,在争求意见时常用于第二人称。 Which paragraph shall I read first. Will you be at home at seven this evening?

  2) be going to +不定式,表示将来。 a. 主语的意图,即将做某事。 What are you going to do tomorrow? b. 计划,安排要发生的事。 The play is going to be produced next month。 c. 有迹象要发生的事 Look at the dark clouds, there is going to be a storm.

  3) be +不定式表将来,按计划或正式安排将发生的事。 We are to discuss the report next Saturday.

  4) be about to +不定式,意为马上做某事。 He is about to leave for Beijing. 注意:be about to 不能与 tomorrow, next week 等表示明确将来时的时间状语 连用。
  5. be going to / will
用于条件句时, be going to 表将来
will 表意愿 If you are going to make a journey, you’d better get ready for it a s soon as possible. Now if you will take off your clothes, we will fit the new clothes on you in front of the mirror.
  6. be to 和 be going to
be to 表示客观安排或受人指示而做某事。 be going to 表示主观的打算或计划。 I am to play football tomorrow afternoon. (客观安排) I’m going to play football tomorrow afternoon. (主观安排)
  7. 一般现在时表将来

  1)下列动词:come, go, arrive, leave, start, begin, return 的一般现在时表将来。 这主要用来表示在时间上已确定或安排好的事情。 The train leaves at six tomorrow morning. When does the bus star? It stars in ten minutes.

  2)倒装句,表示动作正在进行,如: Here comes the bus. = The bus is coming. There goes the bell. = The bell is ringing.

  3)在时间或条件句中。 When Bill comes (不是 will come), ask him to wait for me. I’ll write to you as soon as I arrive there.

  4)在动词 hope, take care that, make sure that 等后。 I hope they have a nice time next week.
Make sure that the windows are closed before you leave the room.
  11. 用于现在完成时的句型

  1)It is the first / second time…. that…结构中的从句部分,用现在完成时。 It is the first time that I have visited the city. It was the third time that the boy had been late.

  2)This is the… that…结构,that 从句要用现在完成时. This is the best film that I’ve (ever) seen. 这是我看过的最好的电影。 This is the first time (that) I’ve heard him sing. 这是我第一次听他唱歌。
典型例题 (
  1) Do you know our town at all? No, this is the first time I here. A. was B. have been C. came D. am coming 答案 B. This is the first time 后面所加从句应为现在完成时,故选 B。
(
  2) Have you been to our town before? No, it’s the first time I here. A. even, come B. even, have come C. ever, come D. ever, have come 答案 D. ever 意为曾经或无论何时, 反意词为 never, 此两词常用于完成时。 This is the largest fish I have ever seen. It is / was the first time +that-clause 的句型 中,从句要用完成时。 注意:非延续性动词的否定形式可以与表示延续时间的状语连用。即动作不发生 的状态是可以持续的。 (错)I have received his letter for a month. (对)I haven’t received his letter for almost a month.

  12. 比较 since 和 for
Since 用来说明动作起始时间,for 用来说明动作延续时间长度。 I have lived here for more than twenty years. I have lived here since I was born.. My aunt has worked in a clinic since 19
  49. Some new oilfields have been opened up since 19
  76. I have known Xiao Li since she was a little girl. My brother has been in the Youth League for two years. I have not heard from my uncle for a long time.
注意:并非有 for 作为时间状语的句子都用现在完成时。 I worked here for more than twenty years. (我现在已不在这里工作。) I have worked here for many years. (现在我仍在这里工作。)
小窍门: 当现在完成时+一段时间,这一结构中,我们用下面的公式转化,很容 易就能排除非延续动词在完成时中的误使。
  1) (对) Tom has studied Russian for three years. = Tom began to study Russian three years ago, and is still studying it now.
  2) (错) Harry has got married for six years. = Harry began to get married six years ago, and is still getting married now. 显然,第二句不对,它应改为 Harry got married six years ago. 或 Harry has been married for six years.
  13. since 的四种用法

  1) since +过去一个时间点 (如具体的年、 月、 日期、 钟点、 1980, last month, half past six)。 I have been here since 19
  89.

  2) since +一段时间+ ago I have been here since five months ago.

  3) since +从句 Great changes have taken place since you left. Considerable time has elapsed since we have been here.

  4) It is +一段时间+ since 从句 It is two years since I became a postgraduate student. 被动语态的几种类型
  1)主语句中有一个宾语的被动语态,如: He saw her in the shop yesterday. She was seen in the shop yesterday.
  2) 主语有两个宾语的被动语态 Li Lei gave me a chemistry book. I was given a chemistry book by Li Lei. A chemistry book was given to me by Li Lei.
  3)主动句中含宾语补足语的句子的被动语态 若宾语补足语是不带 to 的不定式,变为被动语态时,该不定式前要加"to"。此 类动词为 感官动词:feel, hear, help, listen to, look at, make, observe, see, notice, watch The teacher made me go out of the classroom. --> I was made to go out of the classroom (by the teacher). We saw him play football on the playground.
--> He was seen to play football on the playground. 若宾语补足语是带 to 的不定式,那么被动语态仍保留 to: Mother told me not to be late I was told not to be late by mother.
  5)情态动词+ be +过去分词,构成被动语态。 Coal can be used to produce electricity for agriculture and industry.
  6)表示"据说"或"相信" 的词组 believe, consider, declare, expect, feel , report, say, see, suppose, think, understandν It is said that… 据说 It is reported that… 据报道 It is believed that… 大家相信 It is hoped that… 大家希望 It is well known that… 众所周知 It is thought that… 大家认为 It is suggested that… 据建议 It is taken granted that… 被视为当然 It has been decided that… 大家决定 It must be remember that…务必记住的是 It is said that she will leave for Wuhan on Tuesday.
  14. 延续动词与瞬间动词

  1) 用于完成时的区别 延续动词表示经验、经历; 瞬间动词表示行为的结 果,不能与表示段的时间状 语连用。 He has completed the work. 他已完成了那项工作。 (表结果) I’ve known him since then. 我从那时起就认识他了。(表经历)

  2) 用于 till / until 从句的差异 延续动词用于肯定句,表示"做……直到……" 瞬间动词用于否定句,表示" 到……,才……" He didn’t come back until ten o’clock. 他到 10 点才回来。 He slept until ten o’clock. 他一直睡到 10 点。
典型例题
  1. You don’t need to describe her. I her several times. A. had met B. have met C. met D. meet 答案 B. 首先本题后句强调对现在的影响,我知道她的模样,你不用描述。再次, several times 告知为反复发生的动作,因此用现在完成时。

  2.I’m sorry to keep you waiting. Oh, not at all. I here only a few minutes. A. have been B. had been C. was D. will be 答案 A. 等待的动作由过去开始,持续到现在,应用现 . 不定式作宾语

  1) 动词+ 不定式 afford aim appear agree arrange ask be decide bother care choose come dare demand desire determine expect elect endeavor hope fail happen help hesitate learn long mean manage offer ought plan prepare pretend promise refuse seem tend wait wish undertake 举例: The driver failed to see the other car in time. 司机没能及时看见另一辆车。 I happen to know the answer to your question.
我碰巧知道你那道问题的答案。

  2)动词+不定式 ; 动词+宾语+不定式 ask, beg, choose, expect , hate, help intend like, love, need prefer, prepare, promise, want, wish… I like to keep everything tidy. 我喜欢每件东西都保持整洁。 I like you to keep everything tidy. 我喜欢你年使每件东西都保持整洁。 I want to speak to Tom. 我想和汤姆谈话。 I want you to speak to Tom. 我想让你和汤姆谈话。

  3) 动词+疑问词+ to decide, know, consider forget, learn, remember, show, understand, see, wonder, hear, find out, explain, tell Please show us how to do that. 请演示给我们如何去做。 There are so many kinds of tape-recorders on sale that I can’t make up my mind which to buy.有这么多的录音机,我都拿不定主意买哪一种。
注意:疑问词带不定式在句中作成分时,谓语动词用单数。 The question is how to put it into practice. 问题是怎样把它付诸实施。
  2. 不定式作补语

  1) 动词+宾语+不定式(to do) advise allow appoint believe cause challenge command compel consider declare drive enable encourage find forbid force guess hire imagine impel induce inform instruct invite judge know like order permit persuade remind report request require select send state suppose tell think train trust understand urge warn
例句: a. Father will not allow us to play on the street. 父亲不让我们在街上玩耍。 b. We believe him to be guilty. 我们相信他是有罪的。
Find 的特殊用法: Find 后可用分词做宾补,或先加形式宾语,再加形容词,最后加带 to 的动词不 定式。find 后也可带一个从句。此类动词还有 get,have。 I found him lying on the ground. I found it important to learn. I found that to learn English is important. 典型例题: The next morning she found the man in bed,dead. A. lying B. lie C. lay D. laying
 

相关内容

初中英语知识点

   1. 名词 (1) 不规则名词的单、复数形式要特别记忆: man?men, woman?women, child?children, foot?feet, tooth?teeth (2) 单数、复数同形的名词: fish, sheep, deer, Chinese, Japanese (3) 常用复数形的名词: trousers, shoes, glasses (4) 只有复数形的名词: thanks, clothes (5) 单数形式但其意为复数的可数名词: people, police ...

初三英语知识点

   初三英语重点词组 1 过去常常做某事 used to do sth 习惯做某事 be used to doing sth 激光唱机 a CD player 输入 put into 全神贯注于……中 put one’s heart into 想出、提供 come up with 拾起某物 pick up sth 向某人借某物 borrow sth from sb 把某物借给某人 lend sb sth/lend sth to sb 带给某人知识 give sb knowledge 在校园内的室 ...

高中英语知识点

   高中英语知识点 定语从句 (一)定语从句一般由关系代词和关系副词引导 1,关系代词:who,whom,whose,which,that,as 2,关系副词:when,where,why P.S :关系代词和关系副词必须位于从句之首,主句先行词之后,起着连接先行词和从句 的作用,同时在从句中又充当句子成分. e.g.She is the girl who sings best of all.(关系代词 who 在从句中作主语) The comrade with whom I came know ...

初中英语知识点

   初中英语知识点 一般现在时的用法 1) 经常性或习惯性的动作,常与表示频腮度的时间状语连用。 时间状语: every…, sometimes, at…, on Sunday I leave home for school at 7 every morning. 2) 客观真理,客观存在,科学事实。 The earth moves around the sun. Shanghai lies in the east of China. 3) 表示格言或警句中。 Pride goes before ...

英语知识点讲解

   【词条 1】insist 【课文原句】He insists on us showing him respect. (P46) 【点拨】insist 为动词,意为"坚持,坚决要求"。insist on / upon ...意为"坚持认为……;坚 决要求……"。除接介词 on 或 upon 外,insist 还可接 that 从句。如: I didn’t really want to go but he insisted. They insist on m ...

小学英语知识点归纳

   小学英语知识点归纳 1、话题 、 (1) 字母 字母:(大小)辨认、书写顺序 : Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm N n Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz. 元音字母:A a , Ee, Ii, Oo, Uu 半元音字母: Yy 书写容易错误的字母:E , F , G, M, N, d, i, p, q, x, y. (2) 数字 数字:基数词和序数词的运用,如计算、购物等. 基数词: One, two, t ...

初一英语知识点(上册)

   初一英语知识点 二○○四年十二月 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Zero One Two Three four five S i x seven eight nine t e n 1 11 21 31 41 51 61 71 81 9 Eleven Twelve thirteen fourteen fifteen sixteen seventeen eighteen Nineteen 1. 特殊疑问句 What’s your name? I’m Liu Ying. My na ...

高中英语知识点讲解

   重点 18.Nowadays schools often keep the parents informed of their children’s performance by telephone messages. inform sb of sth 通知某人某事 (被动:sb be informed of sth.) 19. Her opinion counts because of her rich experience, so value(重视)it. count 认为,算作,重要 ...

初中英语知识点大全

   初中英语知识点集大全 Unit 1. My name’s Gina (1)特殊疑问句 ?What’s your name? 及回答 ?My name’s Jenny. 或?I’m Jenny. 或?Jenny. 肯定句变特殊疑问句:疑问词置换掉要提问部分并前提,首字母大写,结尾变问号。 (2)主系表结构,系动词 be 的人称及数的对应,am, is , are. Be 在缩写时的规则: 1.常和其前面的词缩写,一般不与后面的词缩写:What’s this? 但在否定回答中则与后面的词缩写:N ...

高中英语知识点讲解 (4)

   【词条 1】raise 【点拨】vt. 可意为"招募,筹措(金钱)"。如: It voted to raise 100,000 troops immediately. He asked me to write a leaflet to raise money for Hope Schools. 【拓展】raise 还可意为"举起;增加,提高;提出;抚养,饲养;引起"。如: The wind raised the fallen leaves from t ...

热门内容

1 _任务教学法_在大学英语写作中的应用

                          Foreign L anguage World No . 4 2001 ( General Serial No . 84) “任务教学法” 在大学英语写作中的应用 □ 蔡兰珍 提要 : 随着国外语言学 、 心理语言学和社会语言学的发展 ,人们逐渐认识到现行的外语写作教学法如 “结果教 学法” “过程教学法” 和 存在一些局限性 ,为此 ,许多写作研究者如 Horowitz 等提出 “任务写作教学法” 。它是过 程教学法和结果教学法的结合体 ,强调 ...

高考二轮复习英语学案:专题二十一 书面表达

   2010 高考二轮复习英语学案 专题二十一 书面表达 (2009 全国卷 I,海南,宁夏卷) 【典例精析】 一, 典例精析】 ( ,海南,宁夏卷) 假定你是李华, 正在英国接受英语培训, 住在一户英国人家里. 今天你的房东 Mrs. Wilson 不在家,你准备外出,请给 Mrs. Wilson 写一留言条,内容包括: 1.外出购物 2.替房东还书 3.Tracy 来电话留言:1)咖啡屋(Bolton Coffee)见面取消 2)此事已告知 Susan 3) 尽快回电 注意:1. 词数 10 ...

93分考研英语达人的阅读笔记

   93分考研英语达人的阅读笔记 这个真的特别好。 分考研英语达人的阅读笔记 这个真的特别好。 ( 希望研友们可以打印下来, 希望研友们可以打印下来, 时常拿出来看看并比照学习) 时常拿出来看看并比照学习) 来源: 哈商大 EG 的日志 这篇文章是我搜集到的考研资料里最珍珠级别的 一.考研阅读的基本解题思路: (四步走) 第一,扫描提干,划关键项。 第二, 通读全文,抓住中心。 1.通读全文,抓两个重点: ①首段(中心句、核心概念常在第一段,常在首段出题) ; ②其他各段的段首和段尾句。 (其他 ...

2007年全国大学生英语竞赛决赛试题C级答案

   2007 National English Contest for College Students (Level C - Final) 参考答案及作文评分标准 Part I Listening Comprehension (25 minutes, 30 points) Section A (6 points) Section B (4 points) 1. B 2. C 3. A 4. C 5. C 6. B 7. B 8. C 9. B 10. A Section C (10 point ...

201009大学英语B考前模拟试题4

   大学英语B模拟试题 大学英语 模拟试题 4 一、交际英语 1、- Wow! This is a marvelous room! I've never known you're so artistic. 、 - A:Great, I am very art-conscious. : B:Don't mention it. : C:Thanks for your compliments. : D:It's fine. : 答案: 答案: C 2、Did you use to play the p ...