《大学英语精读(一) 》2010 年 7 月期末考试指导
04
  90《大学英语(一) 》2011 年 1 月期末考试指导
一、 考试说明

  1. 考试时间:90 分钟。
  2. 试卷总分:100 分。
  3. 试卷题型:交际用语;阅读理解;词汇和结构;完型填空;翻译;写作。
二、 重点知识及习题
(一)重点知识 第一部分: 第一部分:交际用语 答题技巧: 答题技巧:这部分主要考察日常英语交际能力,考察内容全部为日常生活的对话,相对来说这部分比较简单,掌 握常用的交际用语原则和习惯搭配就好。但是也要注意这方面的题目往往上充满陷阱,答题时一定要做到仔细,不能 一晃而过。考前请同学们一定要把课本里面的每单元 Talk about it 部分多读几遍,熟悉关于问候、感谢以及一些其它 的日常话题。
  1、交际用语的原则: 、交际用语的原则: 在学习、使用和复习交际用语部分时,大家要掌握使用交际用语的几个原则: A. 礼貌原则。无论在任何场合、表达什么看法/情感,发话/发问和应答都要有礼貌,即使表达不同看法或批评意见, 礼貌原则。 也要委婉间接表达。 对于别人的要求如果不同意,也要先说 sorry,然后用 but 做连接词表示委婉。 对于别人给予的 好意,首先要表示感谢,用 thanks 或 thank you,其次不可断然拒绝或否定别人的做法,如果不同意可以用 but 做连 接词表示委婉。 B. 利他原则。在日常交际中,英语国家人民形成了一种习俗,即要尽可能为对方提供帮助和方便,对别人遇到的好事、 利他原则。 成功要表示高兴,坏事要表示难过、惋惜,因此在交际用语中也要体现出来这种倾向 别人的好消息,要表示祝贺 对别人的道歉表示接受,并说明无关紧要
  2、特定场景中的惯用语 、
  1). 打电话的常用语 ?Who’s that speaking??This is Tom speaking. 在电话用语中用 This is/ that is 来表示通话中的双方,动词则常用 speaking 和 talking。
  2). 征询意见的用语和答语 ?How about going to dinner at the Mexican restaurant tonight? ?That’s great! ?How about going to the cinema tonight, Jane? ?I’m sorry. I have to drive my mother home tonight. ?Shall we sit up here on the grass or down there near the water? ? I’d rather stay here if you don’t mind What about、 how about、 shall we 用来询问情况、 征求意见, 表示赞同的答语可以用 why not?\Good idea\Wonderful 等,在表示不同意见时应注意委婉,比如 I’m afraid that….I’m sorry that…。 (
  3)购物消费的常用语 ?Excuse me, how much is the jacket? ?It’s 499 Yuan. Would you like to try it on? How much? 这是在购物时常见的“询价”用语,一般由顾客发起,由售货员来回答,try on 的意思是“试穿” 。 举例: 举例:
  1. ?How are you, Bob? ? A. How are you? B. I’m fine. Thank you. C. How do you do? D. Nice to meet you.
1
《大学英语精读(一) 》2010 年 7 月期末考试指导

  2. ?Hello, I’m Harry Potter. ?Hello, my name is Charles Green, but. A. call my Charles B. call me at Charles C. call me Charles D. call Charles me
  3. ?Hello, could I speak to Tom please? ?? A. Who are you B. What’s the problem C. Are you Jane D. Who’s speaking
  4. ?What would you like, tea or coffee? ?. A. Yes, I would B. Coffee, please C. Yes, please D. It’s very nice
  5. ?What about going for a walk? ?. A. Why not? A good idea B. That’s all right C. So, do I D. Walking is good to you
  6. ? Nice weather, isn’t it? ? . A. I’m not sure B. You know it well C. Yes, it is D. Yes, it isn’t
  7. ? I think the Internet is very helpful. ? . A. Yes, so do I B. That’s a very good idea C. Neither do I D. I’d rather go surfing on it 参考答案:BCDBACA 第二部分: 第二部分:阅读理解 答题技巧: 答题技巧:这部分是英语考试的重点,其所占分值也是比较大的,因此阅读理解做得好与坏就成了考试成功与否 的关键。在做阅读理解时需要注意到以下几点:
  1、阅读文章之前,可以先浏览一下文后的问题,做到心中有数,带着 问题去阅读,提高阅读的效率。
  2、第一遍阅读时先快速浏览文章各个段落的首尾句,了解文章的大体结构,判断文章 的类别,根据各类文章的性质,在开始阅读后有意识的着重去掌握和记住某些关键的内容和词汇。
  3、第二遍细读,答 题时注意找出主体句,利用主体句查找有关信息。
  4、掌握好解题的速度,有效的控制考试时间,先易后难是考试时答 题的一般方法。碰到难题不要钻牛角尖,耽误太多时间。要懂得果断的舍弃。
  5、对于一般不影响句子或全文理解的生 词,可以放过去,不必务求理解。 举例: 举例: Passage 1 The French Revolution broke out in 17
  89. At the time France was in a crisis. The government was badly run and people’s lives were miserable. King Louis XIV tried to control the national parliament and raise more taxes. But his effort failed. He ordered his troops to Versailles. The people thought that Louis intended to put down the Revolution by force. On July 14, 1789, they stormed and took the Bastille, where political prisoners were kept. Ever since that day, July 14 has been the French National Day. Louis tried to flee the country in 1792 to get support from Austria and Prussia. However, he was caught and put in prison. In September 1792, the monarchy was abolished. In the same year, Louis was executed. A few months later his wife, Marie also had her head cut off. The Revolution of France had frightened the other kings of Europe. Armies from Austria and Prussia began to march against France. The French raised republican armies to defend the nation. The Revolution went through a period of terror. Thousands of people lost their lives. In the end, power passed to Napoleon Bonaparte. (190 words)
  1. What’s this passage about? A. France. B. King Louis. C. The French Revolution. D. Europe.
  2. Which did not happen in 1789? A. The French Revolution broke out. B. The national economy was developing rapidly. C. The government wasn’t well run. D. King Louis XIV was in power.
  3. Where were the political prisoners kept? A. In Versailles. B. In Austria. C. In Prussia. D. In Bastille.
2
《大学英语精读(一) 》2010 年 7 月期末考试指导

  4. What does the underlined word “abolished” mean? A. Put off. B. Established. C. United. D. Ended.
  5. What was NOT the effect of the Revolution? A. July 14 has become the French National Day. B. It brought some impact on the other European kings. C. Louis’s wife, Marie was killed. D. The king tried to control the national parliament. 参考答案:BCDAD Passage 2 As there are so many nationalities (民族) in America, people can find almost any kind of restaurants in most of the large cities. The telephone book lists restaurants for each city according to the name, area of the city, or kind of food. Restaurants in large cities vary greatly in price. Many restaurants put up their menus on the window so you can have some idea of the price and kind of food before you enter. If you cannot find the menu on the window, and you are not sure about how expensive the place is, ask to see a menu before you sit down at a table, or just ask about the price. Appearances from the outside can be misleading what looks like a small, informal restaurant may really be very expensive, and what looks like a large, expensive restaurant may be very reasonable. You can get a meal for about $4 or $5 or a little more if you eat in a snack bar (快餐馆) or coffee shop, but in most city restaurants you should expect to pay $8 to $10 a person for dinner, with alcoholic (酒精的) drinks and wine extra. Prices in New York City are even higher.
  1. Restaurants in each city are listed in the telephone book according to the . A. area of the city B. name of the restaurant C. kind of food D. any of the above
  2. Where can you see the menus in many restaurants? A. On the tables. B. On the door. C. On the window. D. On the walls.
  3. To let people get some idea of , many restaurants have their menu put up on the window. A. the price of the food B. the area of the city C. the restaurant. D. the kind of service provided
  4. In most city restaurants, what is the usual dinner price for a person? A. $4 to $
  6. B. $4 to $
  8. C. $6 to $
  8. D. $8 to $
  10.
  5. What does the passage intend to tell us? A. Prices in New York are even higher. B. Restaurants in big cities vary greatly in price. C. Appearances of the restaurants from the outside can give you some wrong idea. D. Any kind of restaurants can be found in most of the large cities. 参考答案:DCADB 第三部分: 第三部分:词汇和结构 答题技巧: 答题技巧:这部分主要考察的是英语语法与词汇的理解及其运用,主要靠平时的不断积累和训练。具体技巧:
  1、 对词类的词形变化规则要熟悉,概念要清楚,记忆要准确,联想要快捷。
  2、在句中填写单词时,注意看清所填单词在 句中充当的成分,看清所填单词前面的修饰语,看是否是固定句式或惯用搭配。
  3、利用上下文提供的情景和线索,进 行合乎逻辑的综合分析和推理,便能轻而易举地猜出词义,写出单词。 此外,在做词汇题时,还可以使用排除法。错误的选项主要体现在以下三个方面:A. 选项本身语法错误,如主谓、 时态不一致,形式不符;B.选项议题与谈话主题无关;C. 选项虽然与谈话主题有关,但不能提供发问者要求的信息、 态度或观点。
  1. He is no longer his study, so he often daydreams in class. A. tired of B. sick of C. bored with D. interested in
  2. Sandy will at the train station on Saturday. A. see him off B. see off him C. see him of D. see him away
3
《大学英语精读(一) 》2010 年 7 月期末考试指导

  3. Whenever she asks help, he is always ready to help. A. with B. for C. in
  4. Tom and Dick are good friends and often visit . A. one another B. one the other C. each others
  5. We soon the place where we often meet. A. arrived at B. got C. came
  6. After that unforgettable love, he became more understanding. A. has experienced B. experiencing C. experience
  7. The food in the restaurant is very . A. delighted B. detailed C. delayed
  8. The monitor takes care the class. A. of B. in C. at
  9. Please me introduce my sister to you. A. give B. have C. let
  10. They will to Paris next year. A. trip B. leave C. visit
  11. Tom and Dick are good friends and often visit . A. one another B. one the other C. each others
  12. There is a of two hours with the 7:40 train. A. delay B. delays C. late
  13. John is helping his girlfriend her paper. A. for B. on C. with
  14. You should fill in this application very carefully. A. passport B. letter C. visa
  15. He many beautiful post cards to us. A. takes B. shows C. obtains
D. over D. each other D. returned D. experienced D. delicious D. over D. ask D. travel D. each other D. later D. over D. form D. has
DACDB 参考答案:DABDA BDACD 第四部分: 第四部分:完型填空 答题技巧: 答题技巧:这部分题目是集词语辨析、词的用法以及搭配、语法、单句理解、语篇理解的考查为一体的综合题, 不但要求同学们具有扎实的基础知识,而且还要求必须具备较强的分析理解、逻辑推断能力及语感。解题时注意以下 三点: 首先通览全文,了解大意。由于完型填空试题主要测试同学们在语篇层面上综合运用语言的能力,在解答试题的 之前应快速阅读全文,抓住文章的主题,搞清作者的思路及上下文的逻辑关系。其次找到文章的突破口之后,就要趁 着思路清晰时,快速做出反应,一鼓作气将文中所有能填的空填起来,不因某试题暂时给不了答案的题停留太久。最 后,初选过后,可能还会留下一些空档,此时,再重读文章,从语义和逻辑的角度审视全文,看其是否通顺流畅、条 理清晰、符合逻辑。与此同时,将未填的空档全部补齐。由于选答案时讲求一气呵成,初选过后还应根据上下文对有 疑问或把握不准的答案进行推敲。 举例: 举例: It's very interesting to study names of different countries. Chinese names are different 1 foreign names. Once an English lady came to __2 me. When I was introduced to her she said, "Glad to meet you, Miss Ping." Then she gave me her name card with three words on it: "Betty J. Black". So I said, "Thank you, Miss Betty, "We looked at each other and laughed heartily. Later I found that the English people __3 their family names last and the given names __4, while their middles are 5 used very much. I explained to her that the Chinese family name 6 first, the given name last, so she __7 never call me Miss Ping. She asked if we Chinese had a middle name. I told her we didn't. 8__ people may often find three
 

相关内容

大学英语作文

   带着译文的是 09 年 12 月新增的题目 1) Why I Like Learning English 为什么喜欢学英语 Why I like learning English? Firstly, English is very useful. English is the most widely used language in the world. If we make a visit to foreign countries or do business with foreigner ...

大学英语听力答案

   新视野大学英语听说教程【第二版】第二册答案 新视野大学英语听说教程【第二版】第二册Unit 1 International Clock Talk Short Conversations 1.B 2.D 3.C 4.D 5.C 6.C 7.B 8.B 9.A 10.C Long Conversation 1.D 2.D 3.A 4.B 5.C Understanding a Passage 1.C 2.D ...

[K]牛津大学英语词典

   【《小说下载网》www.noveldown.com , 欢迎您来noveldown推荐好书!】   K, k   / keI; ke/ n (pl K's, k's / keIz; kez/) the eleventh letter of the English alphabet 英语字母表的第十一个字母: `King' begins with (a) K/`K' king字以k字母开始.   K   / keI; ke/ abbr 缩写 = 1 kelvin(s). 2 (infml 口 ...

大学英语四级听力技巧

   大学英语四级听力技巧 来源: 外语系 作者: 发表日期: 2009-11-9 22:45:00 阅读次数: 10 查看权限: 普通新闻 按照新的教学大纲的要求,六级学生在学完 1-6 级基础阶段的英语课程后,对所给的英语口 头材料应达到一定的理解程度。对题材熟悉,内容浅于课文,基本上无生词、语速每分钟为 150 个单词的材料,一遍可以听懂,准确率不低于 70%。 通过对历年试卷的听力部分所作的题项分析,充分表明考生听力的高低完全取决于他们是 否具备了以下 4 个方面的基础: 一. 坚实的语言 ...

大学英语四级考试短文听力的训练办法

   大学英语四级考试短文听力的训练办法 一般说来,短文听力备考训练必须抓住竖听和横听两点结合来进行。 所谓竖听,是指一套题目从头听到尾,从第一题听到最后一题。所谓 横听,是指把相同题材和体裁的文章放在一块对照比较着听,从而迅 速抓住同类型文章的规律,真正做到以不变应万变。例如,有关人物 传记的文章在近几年的考题中共出现过两篇, 1999 年 1 月的 passage1 和 1996 年 1 月的 passage1,把这两篇文章放在一起听,可以发现这 类型文章都以介绍式写法开头,将记叙人物的姓名、 ...

菜鸟学英语

   《菜鸟学英语》是在以前的帖子基础上整理写成的,这里不光有 baobab 的个人经验,旺友 提出问题也让 baobab 发现了很多问题,与旺友在交流中 baobab 也在不断调整学习方法。可 以说,没有旺旺,没有旺友,就没有《菜鸟学英语》 。 欢迎旺友提出具体问题。但由于本贴跟贴较多,为了方便大家看贴,仅表示赞同与感谢的, 就不必跟贴了。 目前 baobab 已经回到对外经济贸易大学,校园网上旺旺速度很慢,尤其是短消息,基本都 打不开,非常抱歉不能回复。由于功课紧张,以后可能不太能及时回复旺友 ...

菜鸟学英语

   Baobab 的学英语经历 菜鸟学英语 前言 这是一本菜鸟写的书,亦是写给菜鸟们看的书. 这两年,我一直都在旺旺英语论坛答疑,写些英语学习的心得体会,平常也时常指点他人如何自学,偶尔还被请 到某某外语学校做报告,不过一直都没敢想过有天会写英语学习的书:首先,我的英语不怎么样;其次,我没有名气, 也没有取得什么成就.这样的菜鸟,有什么资格写书?又会有什么人读呢? 直到有天,读到了一位大学英语老师写的英语学习的书.这位老师英文非常好,遗憾的是,在他书中只给出宏观 的一些指导,并未给出具体的方法. ...

菜鸟学英语

   Baobab 的学英语经历 菜鸟学英语 前言 这是一本菜鸟写的书,亦是写给菜鸟们看的书. 这两年,我一直都在旺旺英语论坛答疑,写些英语学习的心得体会,平常也时常指点他人如何自学,偶 尔还被请到某某外语学校做报告,不过一直都没敢想过有天会写英语学习的书:首先,我的英语不怎么 样;其次,我没有名气,也没有取得什么成就.这样的菜鸟,有什么资格写书?又会有什么人读呢? 直到有天,读到了一位大学英语老师写的英语学习的书.这位老师英文非常好,遗憾的是,在他书中只 给出宏观的一些指导,并未给出具体的方法. ...

菜鸟学英语

   Baobab 的学英语经历 菜鸟学英语 前言 这是一本菜鸟写的书,亦是写给菜鸟们看的书。 这两年,我一直都在旺旺英语论坛答疑,写些英语学习的心得体会,平常也时常指 点他人如何自学,偶尔还被请到某某外语学校做报告,不过一直都没敢想过有天会写英 语学习的书:首先,我的英语不怎么样;其次,我没有名气,也没有取得什么成就。这 样的菜鸟,有什么资格写书?又会有什么人读呢? 直到有天,读到了一位大学英语老师写的英语学习的书。这位老师英文非常好,遗 憾的是,在他书中只给出宏观的一些指导,并未给出具体的方法 ...

菜鸟学英语

   菜鸟学英语 前言 这是一本菜鸟写的书,亦是写给菜鸟们看的书。 这两年,我一直都在旺旺英语论坛答疑,写些英语学习的心得体会,平常也时常指点他人如何自学,偶尔还被请到某某外语学校做报告,不过一直都没敢想过有天会写英语学习的书:首先,我的英语不怎么样;其次,我没有名气,也没有取得什么成就。这样的菜鸟,有什么资格写书?又会有什么人读呢? 直到有天,读到了一位大学英语老师写的英语学习的书。这位老师英文非常好,遗憾的是,在他书中只给出宏观的一些指导,并未给出具体的方法。应该说,他的宏观指导都是非常中肯的, ...

热门内容

高一英语必修2Unit2 Language Points

   Unit 2 1. 1)compete in 参加……比赛/竞争。 2)compete with/ against sb. 为争 取……和……对抗: He will compete with others for a prize. 他将与其他选手竞争奖项。 2. take part in 指参加会议或群众性活 动等,着重说明句子主语参加该项活 动并在活动中发挥作用。例如: We’ll take part in social practice during the summer vacatio ...

新课程标准下的英语教学

   新课程标准下的英语教学 ??如何培养学生创新思维 ??如何培养学生创新思维 昆山市朝阳小学 朱 樱 奈斯比特曾说: “处于伟大的知识经济时代,我们最需要的是创造力和创新 精神。 时代的发展,社会的进步,需要标新立异,求异创新的一代,英语教学 ” 如果脱离了这一时代要求,也便成了无源之水,无本之木,因此英语教学如何培 养学生的创新思维能力成了迫切的需求。 创新??具有个人价值的创新。 它指的是个体发现或创造出相对于个体已有 知识和经验而言的新知识、新事物、新方法。学校是实施创新教育的主阵地,小 ...

14.3高中英语语法系列

   14.3 形容词的位置 14.3.1 形容词作定语的位置 1) 作定语时的通常位置: 作定语的形容词通常放在所修饰词前面,如果有几个形容词,大体上按下列顺 序排列: 冠词 品质形容词 颜 色 形 容 类别形容词 所修饰的 词 词 little white wooden house 一幢白色的小木屋 a a pretty black lacy dress 一件漂亮的带花边的黑裙服 beautiful crimson velvet robe 一件漂亮的深红色丝绒睡袍 a small yellow ...

英语文段欣赏

   英语文段欣赏默认分类 2008-05-04 19:23:16 阅读307 评论0 字号:大中小 订阅 love you love you not because of who you are, but because of who I am when I am with you. No man or woman is worth your tears, and the one who is, won’t make you cry. The worst way to miss someone ...

英语名词

   名词 名词是表示人、事物、抽象概念等名称的词。根据其词汇意义,名词可分为专有名词和普通 名词。 1. 专有名词:指表示人、地方、机构、组织等的专有名称。具体说来,它包括人名、地名、 月份、星期、节日、书名、电影名以及某些抽象名词等。如: Jim 吉姆 China 中国 Mr. Smith 史密斯先生 July 七月 Friday 星期五 the Yellow River 黄河 Christmas 圣诞节 English 英语 2. 普通名词:指表示一类人或东西或抽象概念的名词。 。具体地说, ...