阅读理解应试技巧
LOGO LOGO
一、阅读方法: 阅读方法:
首先,在解题前,应先快速浏览文章后的问题, 首先,在解题前,应先快速浏览文章后的问题,找出题干 中的关键词,明确需要解决的问题, 中的关键词,明确需要解决的问题,这样阅读的目的就很明 然后带着这些问题的关键词句开始阅读, 确;然后带着这些问题的关键词句开始阅读,并结合以下三 种阅读方法解不同的题型。 种阅读方法解不同的题型。 略读(Skimming):这种阅读方式用于快速浏览, ):这种阅读方式用于快速浏览 略读(Skimming):这种阅读方式用于快速浏览,其主要 目的就是把握全文的大意。要按意群扫视,连贯阅读; 目的就是把握全文的大意。要按意群扫视,连贯阅读;要特 别注意文章的开始段、结束段、 别注意文章的开始段、结束段、每段的首句和结尾句以及段 落之间的连接词语和文章中的信息词, 落之间的连接词语和文章中的信息词,它们往往是了解文章 大意的关键。 大意的关键。 查读(Scanning):这种阅读方式适于寻找具体细节 例如: ):这种阅读方式适于寻找具体细节, 查读(Scanning):这种阅读方式适于寻找具体细节,例如: 事实、数字、人物、原因、年代、方式等。 事实、数字、人物、原因、年代、方式等。这种方法主要用 于做细节题。 于做细节题。 细读( understanding):这种阅读方式适 ):这种阅读方式 细读(Reading for full understanding):这种阅读方式适 于某些需要判断或思考的问题。 于某些需要判断或思考的问题。对于这种问题先要找到它在 文章中的相关段落,然后逐句阅读, 文章中的相关段落,然后逐句阅读,特别是对与问题有关的 www.1ppt.com LOGO 关键词、关键句要仔细推敲。 关键词、关键句要仔细推敲。
二.阅读考题类型及相应的应答技巧
(一)细节题: 细节题: 主要是考查学生对文章某些事实的细节和数据的掌握, 主要是考查学生对文章某些事实的细节和数据的掌握,这类 问题的答案一般都能在原文中找到。对于事实细节题, 问题的答案一般都能在原文中找到。对于事实细节题,关键 是要定位准确。应首先找到它的考查点,这种题只要找到细 是要定位准确。应首先找到它的考查点, 节题所在的地方,再联系上下文, 节题所在的地方,再联系上下文,然后根据它的命题规律答 题即可。这类题的题干+ 题即可。这类题的题干+答案在意义上通常等于原文中某一 部分的内容,也就是说用不同的表达方式使题干+ 部分的内容,也就是说用不同的表达方式使题干+答案与原 文等值(即同义结构, 文等值(即同义结构,如:educational institution school; strive)。文中的时间、地点、 )。文中的时间 make strenuous efforts strive)。文中的时间、地点、人 数量或事实多为提问的对象( 物、数量或事实多为提问的对象(即when, where, who, many/much,..), ),而这些问题的表达常不 why, how, how many/much,..),而这些问题的表达常不 采用文章中的原话提问,而是使用同义词语等,因此, 采用文章中的原话提问,而是使用同义词语等,因此,在选 择答案前应首先看准题干, 择答案前应首先看准题干,看清问题所问究竟是什么细节内 然后,在查读时注意寻找与题目相关的关键词语;最后, 容;然后,在查读时注意寻找与题目相关的关键词语;最后, 在充分理解原文、原题的基础上确定答案。 在充分理解原文、原题的基础上确定答案。
www.1ppt.com
LOGO
The French Revolution broke out in 17
  89. At the time France was in a people’s crisis. The government was badly run and people s lives were miserable. King Louis XIV tried to control the national parliament and raise more taxes. But his effort failed. He ordered his troops to Versailles. The people thought that Louis intended to put down the Revolution by force. On July 14, 1789, they stormed and took the Bastille, where political prisoners were kept.
  12. Which did not happen in 1789? A. The French Revolution broke out. B. The national economy was developing rapidly. wasn’t C. The government wasn t well run. D. King Louis XIV was in power.
  13. Where were the political prisoners kept? A. In Versailles. B. In Austria. C. In Prussia. D. In Bastille.
www.1ppt.com
LOGO
A couple, John and Mary, had two lovely children. John had just been asked to go on a business trip and would be gone for several days. Mary would go along too. They hired a reliable woman to care for the children and made the trip, returning home a little earlier than they had planned. As they drove into their hometown, they noticed smoke, and they went off their usual route to see what it was. They found a home home.“ in flames. Mary said, "Well, it isn't our fire, let's go home. .John and Mary hired a woman to look after their children when John . A. the children were getting out of control. B. John would be on a business trip and Mary would go along, too. C. there was a car accident. D. they were too tired to do it themselves. On their way home the couple . A. found a murder. B. found a robbery. C. first noticed smoke and then they found a house in fire. D. found that they were running out of gas.
www.1ppt.com
LOGO
I often find myself trying to explain the attraction traveling holds for me. Traveling, according to many people, is often uncomfortable and even, at least sometimes, dangerous. But one benefit of traveling is that it creates a perfect atmosphere for the observation of life, an environment that can lead to better understanding and enlightenment. Many wonderful people and places lie on the road ahead. The fact that there are obstacles as well only makes the journey more rewarding. My life and my memories will be improved after encountering these people and That’s places. That s a pretty big benefit! . According to the author, can only make the journey more worthwhile. A. obstacles B. memories C. additional fascination D. benefit www.1ppt.com LOGO
Of course I could also enrich my life without traveling very far at all, but there is something about foreign lands that provides an nonadditional fascination. I think most non-travelers are simply too distracted by things such as work, home, and friends to devote their full attention to observation of life. I'm more observant when I'm on the road and therefore, more alive. I talk to more people and listen to them carefully. I keenly notice everything about my strange new for(弥补 弥补) environment. I see a lot of humor that can compensate for(弥补) the misery(痛苦 痛苦) misery(痛苦) of moving about. nonAccording to the author, the problem with most non-travelers is that . A. they live a busy life without having fun. B. their attention centers so much on work, home and friends that don’t they don t observe life wholeheartedly. moneyC. they consider money-making the most important thing. can’t don’t D. they can t enrich their life because they don t travel very far.
www.1ppt.com
LOGO
(二)正误判断题 由于所提信息在文中比较清晰,可以一一找到,所以, 由于所提信息在文中比较清晰,可以一一找到,所以,解 决这类问题可采用带选题跳读的阅读技巧, 决这类问题可采用带选题跳读的阅读技巧,首先找出问题 或选项中出现的关键词语或主要检测点,然后略读文章, 或选项中出现的关键词语或主要检测点,然后略读文章, 扫描这些词所在的句子,再详细读这些句子。必要时, 扫描这些词所在的句子,再详细读这些句子。必要时,连 同它们前后的句子也要仔细阅读, 同它们前后的句子也要仔细阅读,以便综合考虑和确定答 这样做可以有根据地排除多余的信息及干扰, 案。这样做可以有根据地排除多余的信息及干扰,快速抓 住供解题用的信息点,提高解题速度和准确性。 住供解题用的信息点,提高解题速度和准确性。 A: According to the passage, which of the following is (NOT) true? B: According to the passage, which of the following statements is wrong?
www.1ppt.com
LOGO
In the United States, it is not customary to telephone someone very early in the morning. If you telephone him early in the day, while he is shaving or having breakfast, the time of the call shows that the matter is very important and requires immediate attention. The same meaning is attached to telephone calls made after it’s 11:00 p.m. If someone receives a call during sleeping hours, he assumes it s a matter of life or death. The time chosen for the call communicates its importance. In social life, time plays a very important part. In the U.S.A. guests tend to feel they are not highly regarded if the invitation to a dinner party is extended only three or four days before the party date. But it is not true in all countries. In other areas of the world, it may be considered foolish to make an appointment too far in advance because plans which are made for a date more than a week away tend to be forgotten. forgotten. The meaning of time differs in different parts of the world. Thus, misunderstandings arise between people from different cultures that treat time differently. Promptness is valued highly in American life, for example. If people are not prompt, they may be regarded as impolite or not fully responsible. In the U.S. no one would think of keeping a business associate waiting for an hour, it would be too impolite. A person who is 5 minutes late, will say a few words of explanation, though perhaps he will not complete the sentence. Which of the following statements is true according to the passage? A. In the U.S.A guests tend to feel they are highly regarded if the invitation to a dinner party is extended only three or four days before the party date. B. There is no misunderstanding arising between people from different cultures about the concept of time. C. It may be considered foolish to make an appointment well in advance in the U.S.A.. D. Promptness is valued highly in American life.
www.1ppt.com
LOGO
Great writers are those who not only have great thoughts but also express these thoughts in words which appeal powerfully to our minds and emotions. This charming and telling use of words is what we call literary style. Above all, the real poet is a master of words. He can convey his meaning in words which sing like music and which by their position and association can move men to tears. We should therefore learn to choose our words carefully and use them accurately, or they will make our speech silly and vulgar. Which of the following statements about the real poet is NOT true? A. He is no more than a master of words. B. He can convey his ideas in words which sing like music. C. He can move men to tears. D. His style is always charming.
www.1ppt.com
LOGO
Congress approved the Rehabilitation Act(助残法案) in 19
  73. This Act(助残法案) 助残法案 law requires schools to provide disabled students with opportunities equal to those for other students. A more recent law requires public schools to establish a program for each child found to have a disability. Schools must write, and follow, a statement called an I.E.P., an individualized education program. If not, parents may take legal action. States must provide special education services for free. Teachers with these skills are in great demand. There are many ways to meet the needs of a student who has disabilities. One way is to give the student extra time to complete work. Teachers might also permit the student to take tests differently from others in class. What is NOT mentioned in the article? A. States must provide special education services without asking students for money. B. Teachers with skills to help disabled students are needed badly. C. Teachers might prevent the student from taking tests differently from others in class. students’ D. One way to meet disabled students need is to give the students extra time to complete work.
www.1ppt.com
LOGO
There are many ways to meet the needs of a student who has disabilities… disabilities Technology is one way to help. There are computer programs, for example, designed for the needs of people with learning disabilities. There are some schools in the United States that teach only students with learning disabilities. One is Landmark College in the northeastern state of Vermont. Students attend for up to three years. It prepares them to continue their education at other colleges. Classes at Landmark College are small. Students have their own learning plan, and a special teacher to help them study. Which of the following is TRUE? A. There are few ways to meet the needs of a student who has learning disabilities B. There are some schools in the United States that teach only students with learning disabilities. C. Computer programs designed for the needs of people with learning disabilities are not availabl
 

相关内容

中考英语阅读理解解题技巧综析

   中考英语阅读理解解题技巧综析 英语网 我要评论(0)中考英语阅读理解解题技巧综析:阅读理解能力的培养是中学英语 学习的一项重要任务, 也是中考的一项重要考查内容。 阅读理解能力的培养是中学英语学习 的一项重要任务,也是中考的一项重要考查内容。一般来说,中考英语试卷至少包含三篇或 以上的阅读文章,阅读量在 1,000 单词左右;要求阅读速度为每分钟 40-50 词。文章的题材 广泛、体裁多样。 《新课程标准》 要求学生在阅读中既要能理解个别句子的意义, 也要能理解上下文的逻辑关 系,把握篇章结 ...

高考英语阅读理解解题技巧汇总

   Onions 资料库:2011 年高考英语总复习??高考英语阅读理解解题技巧探究 高考英语阅读理解解题技巧汇总 高考英语阅读理解解题技巧汇总 提 要:高考英语试题中阅读理解占 40 分,是试卷中所占比例最大的一部分。阅读理解能力的高低, 是能否取得高考英语成绩好坏的关键所在。阅读理解的重要性已被广大英语教师和考生所共同认识。本文 要主要讨论两个方面的问题:(1)了解高考阅读理解题型和命题方法;(2)熟悉高考英语阅读理解解题方法和 技巧。 关键词:高考英语;阅读理解;解题技巧 关键词 众所周知 ...

英语阅读理解解题技巧

   英语阅读理解解题技巧 新华网 (2002-03-06 14:47:59) 稿件来源: 对阅读理解能力的测试是英语考试中必不可少的测试项目,主要考查学生 对于不同体裁或不同题材语言材料的理解能力,以及通过材料的阅读,对材料 中信息的捕获能力。此项能力的测试,对考生提出以下几方面要求: 1.不但要求掌握所读材料的主旨大意、中心思想,而且要求掌握文章中的 详细事实与细节。 2.不但要求对于具体事实情节的理解,而且要求对其抽象含义的理解,既 要理解字面意思,又要理解其深层含义,包括作者的态度、观点、 ...

英语阅读理解解题技巧(超强)

   教你"五个绝招 破解英语阅读理解 教你 五个绝招"破解英语阅读理解 五个绝招 阅读是增长知识获取信息的主要途径,阅读能力是英语教学的重点.近年来,注重对初中生阅读理解能力 的考核已成为中考的一大趋势.阅读理解能力影响并制约听,说,读,写能力的形成和发展,中学英语教 学大纲也把培养阅读能力作为一个主要的教学目标.要做好阅读理解,应从以下几方面入手.<BR< P> 分门别类识别文体<BR< 分门别类识别文体<BR< P> 随着信 ...

高考英语阅读理解解题技巧

   阅读理解解题技巧 阅读理解 是英语能力培养的重点项目, 是英语能力培养的重点项目,是考试 的一个重要题型,分值高,题量大. 的一个重要题型,分值高,题量大.阅读 理解考查的根本是检验学生对有关信息的 加工能力. 加工能力. 阅读理解能力的重要标志是阅读速度 和理解力的正确率. 和理解力的正确率. 因此,阅读理解的功夫应下在平时. 因此,阅读理解的功夫应下在平时. 多分析题型,多了解考点, 多分析题型,多了解考点,真正做到有的 放矢,提高命中率. 放矢,提高命中率. 广东 广东2007年考题 ...

决胜高考系列之英语阅读理解解题技巧

   阅读部分所占比例较大, 而学生在这个方面失分又相 英语阅读理解解题技巧 高考试题中, 对较多。因此,我们怎样在平时的 训练中培养学生的解题方法,提高学生的解题能力呢? 一,首先,要了解《考试大纲》对阅读理解的主要要求: 1.掌握所读文章的主旨和大意以 及用以说明主旨和大意的事实和细节; 2. 既理解具体的事实, 也理解抽象的概念; 3. 既 理解字面意思, 也理解根据字面意思可以推断出来的没有明确说出的深沉含义, 包括作者 的态度、 意图等; 4.既理解某句、某段的意义,也理解全篇的逻辑关系 ...

英语阅读理解解题技巧

   英语阅读理解“四要 英语阅读理解 四要” 四要 阅读理解题在英语考试中占了相当重的分量,题量多,分值也大,最能反映学生综合运用英语的能力。 我们可从四个方面入手,来提高英语阅读理解的能力,并争取在考试中取得好的成绩。 一、要扩大词汇量,促进阅读 词汇是语言的三大要素之一,更是阅读理解的基石。我们在阅读理解时所遇到的首要问题是词语障碍, 没有一定的词汇量作基础,就谈不上理解能力的提高。有语言学家通过调查发现,外语学习者如拥有 5000 词汇量,阅读正确率可达 56%,词汇量达到 6400,阅读 ...

高考英语阅读理解词义猜测题解题技巧

   猜测词义 Lead-in(导入 Lead-in(导入) 导入) 词义猜测题常用的提问方式有: 词义猜测题常用的提问方式有: 1. The word “…” refers to / probably means / could best be replaced by . 2.The word “…” is most likely to mean . 3. What do you think the expression “…” stands for? 4. The underlined wor ...

大学英语四_六级阅读理解题型分析与解题技巧

       本文由13408118140min贡献     pdf文档可能在WAP端浏览体验不佳。建议您优先选择TXT,或下载源文件到本机 查看。     INTELLIGENCE     教 育 战 线     大学英语四, 六级阅读 理解题型分析与解题技巧     山东 滨州学院 钟文静     摘 要: 阅读理解历来在大学英语四, 六级考试中处于主导地位.就目前情况而言  , 阅读仍然是第一 层次的要求 , 是大学英语教学和测试的主要内容.考生具有较强 的阅读能力是学习和考试成功的关键.  ...

大学英语四_六级阅读理解题型分析与解题技巧

   INTELLIGENCE 教 育 战 线 大学英语四, 六级阅读 理解题型分析与解题技巧 山东 滨州学院 钟文静 摘 要: 阅读理解历来在大学英语四, 六级考试中处于主导地位.就目前情况而言 , 阅读仍然是第一 层次的要求 , 是大学英语教学和测试的主要内容.考生具有较强的阅读能力是学习和考试成功的关键. 本文试从分析阅读理解题型和讲解答题技巧两个方面来研析四, 六级阅读材料 , 以期对考生的复习迎考 有所帮助. 关键字: 阅读理解 阅读理解题类型 答题技巧 序言 ( 大 学 英 语 四 , ...

热门内容

少儿英语游戏教学法

   少儿英语教学游戏法 1 拍单词图片:把本节课重点单词先全部过一遍,让学生有更深的印象,然后将图片一横排 贴在黑板上,在图片的下方划个圈,让一男一女上台来并背对老师。老师用口型对下面的同 学作提示,让学生反应单词,并大声说出来。老师再将该词确认一次后,发出明确指示,让 台上的两位学生转身去拍单词下面的圆圈。拍的又快又准的一方胜出得分。如:crab,T: crab,台上学生马上去拍对应图片或单词下的圆圈,又快又准的加分。 要求 1). 贴图片或单词时,让全班学生认一个贴一个。在游戏前,让全班同学 ...

“蛟川书院杯”浙江省宁波市2007年初三年级英语竞赛(初赛)试题

   http://www.djpw88.com ” “蛟川书院杯” 浙江省宁波市 2007 年初三年级英语竞赛(初赛)试 题 (总分:150 分 答题时间: 120 分钟) 听力部分(共四大题,计 30 分) Sentences Ⅰ.句子理解(Sentences (共 5 小题,计 5 分) Sentences) 从下列各组句子中选出与你所听到的句子所表达的意思相同或相近的选项 , 每个句只读 一遍。 (答案涂在答题卷上) 1.A.Lots of people these days eat le ...

六级英语重要词组汇总

   固定搭配 account for 说明…的原因,是…的原因 ccuse…of… 控告;谴责 allow for 考虑到,顾及,为…留出预地 appeal to 诉诸,诉请裁决(或证实等) bring about 导致,引起 call off 取消 care for 照顾,照料;喜欢 check in (在旅馆、机场等)登记,报到 check out 结帐后离开,办妥手续离去 come up with 提出,提供,想出 count on/upon 依靠,指望 count up 共计,算出…的总 ...

七年级英语下册复习课件unit1-unit2

   重 点 短 语 1.be from= come form 来自 来自... 2 .pen pal=pen friend 笔友 3.like and dislike 好恶;爱憎 好恶; 4.live in….在...居住 在 居住 5.speak English 讲英语 6.play sports 做体育运动 7.a little French 一些法语 8.go to the movies 去看电影 9.an action movie 一部动作片 10.on weekends 在周末 11. ...

八年级英语上册试题专练(附答案)--完成句子

   完成句子 U7 1. 让我们做水果沙拉。 fruit salad. 2. 你能切碎西红柿么? Can you ? 3. 然后把材料加入面条里。 Then the ingredients the noodles. 4. 把调料放在一片面包上 Put some relish on bread. U8. 1. 在一天的结束,科学老师非常的累但是很高兴。 the day, the science teacher was very tired but happy. 2. 依我看,尼克在他的休息日晚得不 ...