2004年普通高等学校招生全国统一考试(天津卷) [ 2007-1-26 ]

2004年普通高等学校招生全国统一考试(天津卷)
英 语
本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分,共150分,考试用时120分钟。
第Ⅰ卷(三部分,共115分)
第一部分:听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题,每小题
  1.5分,满分
  7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt ?
A. £
  19.15 . B. £
  9.15 . C. £
  9.18 .
答案是B

  1. What do we learn about the man ?
A. He slept well on the plane .
B. He had a long trip .
C. He had a meeting .

  2. Why will the woman stay home in the evening ?
A. To wait for a call .
B. To watch a ball game on TV .
C. To have dinner with a friend .

  3. What gift will the woman probably get for Mary ?
A. A school bag . B. A record . C. A theatre ticket .

  4. What does the man mainly do in his spare time ?
A. Learn a language . B. Do some sports . C. Play the piano .

  5. What did the woman like doing when she was young ?
A. Riding a bicycle with friends .
B. Travelling the country .
C. Reading alone .
第二节(共15小题,每小题
  1.5分,满分
  22.5分)
听下面5段对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。
听下面一段材料,回答第6和第7题

  6. Where does the conversation take place ?
A. In a hotel . B. At a booking office . C. At a friend’s house .

  7. What will the man probably do in a few days ?
A. Fly to another country .
B. Come to the same hotel .
C. Drive here to visit friends .
听下面一段材料,回答第8至第10题

  8. What did the man worry about at the beginning of the conversation ?
A. He might not find everything he wanted .
B. He might not have enough money with him .
C. He might not be able to carry the shopping .

  9. How much should the man pay ?
A. $5 . B. $75 . C. $
  75.05 .

  10. What did the woman do in the end ?
A. She charged the man a little less .
B. She asked the man to pay her later .
C. She made a mistake in adding up the cost .
听下面一段材料,回答第11至第13题

  11. Where are the speakers ?
A. In a classroom . B. In a theatre . C. In an office .

  12. Why does the man plan to leave early ?
A. He is going on vacation .
B. He is going to a performance .
C. He is going to the post office .

  13. What does the woman offer to do ?
A. Clean the office .
B. Pick up the man’s son .
C. Finish the man’s work .
听下面一段材料,回答第14至第17题

  14. How does the woman feel at the beginning of the conversation ?
A. Angry . B. Surprised . C. Sad .

  15. What size bag does the woman want ?
A. A 24-inch bag . B. A 29-inch bag . C. A 32-inch bag .

  16. When will the woman leave for Mexico ?
A. On Thursday . B. On Friday . C. On Saturday .

  17. Where does the man work ?
A. At a mail order company .
B. At an international travel service .
C. At the airport information desk .
听下面一段材料,回答第18至第20题

  18. Why did the woman not go to college ?
A. She didn’t pass the exam .
B. She wasn’t interested in college ?
C. She couldn’t afford college education .

  19. What job does the woman say she did ?
A. She was a bus conductor .
B. She was a shop assistant .
C. She was a housekeeper .

  20. What did the woman think of her friend’s college life ?
A. It was busy . B. It was wonderful . C. It was dull .
第二部分:英语知识运用(共两节,满分45分)
第一节:单项填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
例:It is generally considered unwise to give a child he or she wants .
A. however B. whatever C. whichever D. whenever
答案是B

  21. ? How often do you eat out ?
? , but usually once a week .
A. Have no idea B. It depends C. As usual D. Generally speaking

  22. Stand over there you’ll be able to see it better .
A. or B. while C. but D. and

  23. Helen was much kinder to her youngest son than to the others , , of course , made the others envy him .
A. who B. that C. what D. which

  24. When he left college , he got a job as reporter in a newspaper office .
A. 不填;a B. 不填;the C. a ; the D. the ; the

  25. Happy birthday , Alice ! So you have twenty-one already !
A. become B. turned C. grown D. passed

  26. I keep medicines on the top shelf , out of the children’s .
A. reach B. hand C. hold D. place

  27. Mr. Smith used to smoke but he has given it up .
A. seriously B. heavily C. badly D. hardly

  28. ? What were you doing when Tony phoned you ?
? I had just finished my work and to take a shower .
A. had started B. started C. have started D. was starting

  29. I got the story from Tom and people who had worked with him .
A. every other B. many others C. some other D. other than

  30. It is easy to do the repair , you need is a hammer and some nails .
A. Something B. All C. Both D. Everything

  31. ? Who is the girl standing over there ?
? Well , if you know , her name is Mabel .
A. may B. can C. must D. shall

  32. It was evening we reached the little town of Winchester .
A. that B. until C. since D. before

  33. It was not a serious illness , and she soon it .
A. got over B. got on with C. got around D. got out of

  34. Don’t leave the water while you brush your teeth .
A. run B. running C. being run D. to run

  35. A modern city has been set up in was a wasteland ten years ago .
A. what B. which C. that D. where
第二节:完形填空(共20小题,每小题
  1.5分,满分30分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从36?55各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
It was the district sports meet . My foot still hadn’t healed(痊愈)from a(n) 36 injury .
I had 37 whether or not I should attend the meet . But there I was , 38 for the 3,000-meter run .
“ Ready … set … ” The gun popped and we were off . The other girls rushed 39 me . I felt 40 as I fell farther and farther behind .
“ Hooray ! ” shouted the crowd . It was the loudest 41 I had ever heard at a meet . The first-place runner was two laps(圈)ahead of me when she crossed the finish line .
“ Maybe I should 42 , ” I thought as I moved on . 43 , I decided to keep going . During the last two laps , I ran 44 and decided not to 45 in track next year . It wouldn’t be worth it , 46 my foot did heal .
When I finished , I heard a cheer? 47 than the one I’d heard earlier . I turned around and 48 , the boys were preparing for their race . “ They must be cheering for the boys . ”
I was leaving 49 several girls came up to me . “ Wow , you’ve got courage ! ” one of them told me .
“ Courage ? I just 50 a race ! ” I thought .
“ I would have given up on the first lap , ” said another girl . “ We were cheering for you . Did you hear us ? ”
Suddenly I regained 51 . I decided to 52 track next year . I realized strength and courage aren’t always 53 in medals and victories , but in the 54 we overcome(战胜). The strongest people are not always the people who win , 55 the people who don’t give up when they lose .

  36. A. slighter B. worse C. earlier D. heavier

  37. A. expected B. supposed C. imagined D. doubted

  38. A. late B. eager C. ready D. thirsty

  39. A. from behind B. ahead of C. next to D. close to

  40. A. ashamed B. astonished C. excited D. frightened

  41. A. cheer B. shout C. cry D. noise

  42. A. slow down B. drop out C. go on D. speed up

  43. A. Therefore B. Otherwise C. Besides D. However

  44. A. with delight B. with fear C. in pain D. in advance

  45. A. play B. arrive C. race D. attend

  46. A. even if B. only if C. unless D. until

  47. A. weaker B. longer C. lower D. louder

  48. A. well enough B. sure enough
C. surprisingly enough D. strangely enough

  49. A. while B. when C. as D. since

  50. A. finished B. won C. passed D. lost

  51. A. cheer B. hope C. interest D. experience

  52. A. hold on B. turn to C. begin with D. stick with

  53. A. measured B. praised C. tested D. increased

  54. A. sadness B. struggles C. diseases D. tiredness

  55. A. or B. nor C. and D. but
第三部分:阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
Monarch butterflies(黑脉金斑蝶)are a common summer sight in the northern United States and Canada . These large orange and black insects(昆虫)brighten parks and gardens as they fly lightly among the flowers . What makes monarchs particularly interesting is that they migrate(迁飞)?all the way to California or Mexico and back . They are thought to be the only insect that does this .
Every year in the late summer monarchs begin their journey to the south . Those heading for Mexico go first for the Louisiana-Mississippi area , then fly across the Gulf of Mexico into Texas . Once in Mexico , they settle themselves in one of about fifteen places in a mountain forest filled with fir trees . Each place provides a winter home for millions of monarchs . The butterflies are so many that they often cover entire trees . When spring comes , they begin their long journey north .
The question is often asked whether every butterfly makes the round-trip journey every year . And the answer is no . The average monarch lives about nine months . So one flying north might lay eggs in Louisiana and then die . The eggs of that generation may be found in Kentucky ; the eggs of the next generation may end up in Wisconsin or Michigan . The last generation of the season , about the fourth , will make their way back to Mexico and restart the journey .
Scientists learn about monarchs’ migration by catching and making marks on the insects . By
recatching a monarch with such a mark and noticing where it came from , the next scientist can get to know things like the butterfly’s age and its routing(路线).

  56. One of the places where monarchs spend the winter is .
A. the Gulf of Mexico B. an area in Mississippi
C. a forest in Mexico D. a plain in Texas

  57. The routing of monarchs’ migration can be learned .
A. by examining the marks made on them
B. by collecting their eggs in the mountains
C. by comparing their different ages
D. by counting the dead ones in the forests

  58. What is the subject discussed in the passage ?
A. Migration of monarchs . B. Scientists’ interest in monarchs .
C. Winter home of monarchs . D. Life and death of monarchs .
B
SYDNEY: As they sat sharing sweets beside a swimming pool in 1999 , Shane Gould and Jessicah Schipper were simply getting along well , chatting about sport , life and “ anything else that came up . ”
Yet in Sydney next month , they will meet again by the pool , and for a short time the friends will race against each other in the 50-meter butterfly(蝶泳)in the Australian championships at Homebush Bay .
Gould , now a 47-year-old mother of four , has announced she will be making a return to elite competition(顶级赛事)to swim the one event , having set a qualifying(合格的)time of
  30.32 seconds in winning gold at last year’s United States Masters championships . Her comeback comes 32 years after she won three golds at the Munich Olympics .
Schipper , now a 17-year-old from Brisbane with a bright future of going to Athens for her first Olympics , yesterday recalled(回忆)her time with Gould fie years ago .
“ I was at a national youth came on the Gold Coast and Shane had come along to talk to us and watch us train , ” Schipper explained . “ It seemed as if we had long been god friends . I don’t know why . We just started talking and it went from there . ”
 

相关内容

高考英语作文

   一.开头句型 1.As far as ...is concerned 2.It goes without saying that... 3.It can be said with certainty that... 4.As the proverb says, 5.It has to be noticed that... 6.It`s generally recognized that... 7.It`s likely that ... 8.It`s hardly that... 9.It’ ...

2011年高考英语听力必记词汇

   1、月份 12 months:Abb. January Jan. February Feb. March Mar. April Apr. May May.June Jun. July Jul. August Aug. September Sep(t) 。October Oct. November Nov. December Dec. 2、星期 Seven days:Abb. Sunday Sun. Monday Mon. Tuesday Tue. Wednesday Wed(s) 。 Thu ...

2010年北京高考英语听力原文

   2010 年北京高考英语听力原文 第一节 Text 1 W: Congratulations! I hear you are going to join the army. M: Thanks. But actually, it’s my twin brother who’s going to join the army. I am going to university. I wish to be a lawyer in the future. Text 2 W: Dad, can we ...

备战2011:高考英语听力解题技巧课件及素材

   Drills and Guide to Techniques of Listening Comprehension (the first period) 第一课时) 听力训练与解题技巧指导 (第一课时 第一课时 1.Where does the conversation most probably take place?08湖北 湖北1 ? 湖北 A. In an office M: …Is this dictionary available? : ? Michael Owen has W ...

中考考英语

   收藏 转载到 QQ 空间 求新目标初中英语重点句子 100 [ 标签:英语,求新 目标,句子 ] 比如条件状语从句 if you ....,you‘ll.... 还有 while....,the boy ..... 还有间接引语这些 越多越好,有分析加分 匿名 回答:3 人气:8 解决时间:2009-09-11 13:31 满意答案 自己去翻书翻报纸,这更好 完善答案 "晓_瓦 回答采纳率:75.0% 2009-09-11 13:21 0次 相关内容 求新初中数学那里买 19 个回 ...

英语口语[1]

   1. I wasn't born yesterday.(我又不是三岁小孩) 2. How do I address you?(我怎么称呼你) 3. She turns me off.(她使我厌烦。 ) 4. So far so good.(目前为止,一切都好。 ) 5. Be my guest.(请便、别客气) 6. That was a close call.(太危险了/千钧一发) 7. Far from it.(一点也不。 ) 8. It's a pain in the neck[麻烦的 ...

高考英语听力!!

   首先, 考生要抓住听力的要素。 高考英语听力都是特殊疑问句, 一般5段短对话, 4段长对话和1段长对话组成。考生需要根据特殊疑问句问什么答什么的特点,考前学会预测, 先划出疑问词和选项中对比的关键, 利用好生活常识和英语文化知识提前预热, 增强信心。 第二、考生要了解高考听力考试部分的特点: 1.语速特点:听力部分的朗读速度约为每分钟42~45个单词,低于或相当于《高中英语课程标准》中规定的语速。 2.语音特点:在高考英语的考试说明中,并没有对听力部分的语音做出任何规定。这两年高 ...

高考英语听力

   听力部分的解题技巧 一、中考对听力理解能力的考查主要集中在以下 几个方面: 几个方面: 能听懂基本上没有生词, 能听懂基本上没有生词,贴近学生生活的语 言材料,语速为每分钟120个词左右 言材料,语速为每分钟 个词左右 1、能听懂并正确的辨别做听到的句子; 、能听懂并正确的辨别做听到的句子; 2、能听懂声音材料中涉及到的主要信息或 、 重要细节; 重要细节; 3、能听懂对话或短文中谈论的要点、中心 、能听懂对话或短文中谈论的要点、 意思,并根据题目要求做出合理的判断, 意思,并根据题目要求做 ...

高考英语听力

   高考听力课程介绍 高中的英语教学缺乏听说部分的训练, 对于高考听力测试, 中学教师采取让同学自己看 原文解决的方式。事实上,听不懂,决非看原文就可以解决的。本课程首先从学习应对听力 的方法入手,从单词的发音,对话中特色的场景和听力习语的使用,提到许多细微但又十分 重要的注意事项,然后,根据高考听力的特色将题目分类,并通过短对话,长对话和独白三 部分题目的讲解, 教给大家针对不同类型的题目该采用什么样的应对方法, 将会使大家不仅 从技巧上,更从实力上有所提高。 一、高考听力测试题型介绍 高考的 ...

高考英语翻译

   高考英语翻译 (Jan..30) ) 中译英常设考点 形式主语或形式宾语 it 动名词作主语 句型结构 连词 倒装句型 动词或动词短语 中英文化差异 各类从句 成语英译 一:形式主语或形式宾语 it 那些未曾去过那个小村庄的人很难描绘出它的美丽. it ) ( It is very hard for those who haven't been to the small village to describe its beauty. 我发现很难与那些一贯固执己见的人合作. (it ) I f ...

热门内容

大学英语四级考试

   大学英语四级考试 监考员操作规程 8:45 : 组织考生入场 1、组织考生入场。监考员乙在考场门口 逐一检查考生准考证和考场号、有效身 份证件上的照片是否与本人相符,检查 并禁止考生携带违规物品入场。 2、监考员甲保护试卷袋及放音设备,指 导考生在签到表和诚信书上签名,指导 考生按准考证上的座位号入座。 9:00 启封、发答题卡、 : 启封、发答题卡、 禁止迟到的考生入场 3、禁止迟到考生入场。 禁止迟到考生入场。 禁止迟到考生入场 4、发答题卡1和答题卡2。监考员向全体考生 展示试卷袋密封 ...

新概念英语第二册单词表

   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 private a. 私人的; n. 士兵 conversation n. 会话,谈话 theatre n. 剧场,戏院 seat n. 位子,席次,所在地; v. 坐 play n. 游戏,游玩,剧本,比赛; v. 玩,进行比赛,演奏,播放 lou ...

新概念英语第二册课后答案总汇全集

   新概念英语第二册课后答案总汇! Lesson 1. 1.(b) 2.(c) 3.(b) 4.(d) 5.(c) 6.(a) 7.(d) 8.(b) 9..a) 10.(c) 11.(c) 12.(c) Lesson 2. 1.(c.) 2.(d) 3.(c) 4.(c) 5.(a) 6.(b) 7.(b) 8.(a) 9.(d) 10.(c) 1 1.(d) 12.(b) Lesson 3. 1.(c) 2.(a) 3.(c) 4.(a) 5.(d) 6.(b) 7.(c) 8.(c) 9. ...

四年级英语4A期中测试

   四年级英语 4A 期中测试 姓名 ( 一、翻译。 10 分 ) 翻译。 1.那只老虎 3.你的气球 5.这只棕色的钱包 7.在那边 9.Let me see . 2.放风筝 4.她的玩具熊 6.看一看 8. 用英语(表达) 10.Come in , please . 班级 分数 ( 二、按要求写词。 10 分) 按要求写词。 1.this(对应词) 3.like(近义词) 5.cannot(缩略式) 2.he(对应词) 4.small(反义词) 6.let us(缩略式) 7.don’t(完 ...

高一英语作业你会写吗

   高一英语作业你会写吗? 高一英语作业你会写吗? 英语的课外作业是对课上学习的有效延伸,是英语学习的巩固和深化,是学 生课外学习英语的重要手段。对学生来说,通过作业,可以巩固所学的知识,及 时了解自己的学习情况,在作业中遇到不懂的地方,要及时请教老师,从而纠正 错误,端正学习态度,改进学习方法,争取更好的成绩。 同学们写英语作业注意以下环节: 一、准备环节 作业作为学习过程中的一个重要环节,是建立在预习、听课、复习基础之上的一 种智力操作活动。做作业之前,我们应先做系统的复习,然后再动笔。 二 ...