高考英语交际用语分类总结
  1.告别 告别 考点:See you. Take care. 难点: “See you. ”道别时用语.同 Good-bye.但有别于 You see,“你知道”.如:You see , everything has two sides.而 Take care 也是道别是用语,但表示“多保重” 真题: It‘s getting late. I’m afraid I must be going now . OK.. A. Take it easy B.Go slowly C. Stay longer D. See you
  2.介绍 ?考点: Nice/ Pleased/ Glad to see /meet you. Nice meeting you ?难点: Nice to meet you.’’为初次见面时的礼貌用语; ”Nice meeting you.’’为初次见面后的告别 “ 语。 ? 真题:Let me introduce myself. I’m Albert . . A. What a pleasure B. It’s my pleasure C. Pleased to meet you D. I’m very pleased
  3.感谢和应答 感谢:Thank you. Thanks. It’s very kind /nice of you. 回答:Not at all. It’s/That’s all right . You’re welcome. It’s a pleasure . My pleasure .That’s OK. Don’t mention it. 难点 “My pleasure.’’ 同”It’s a pleasure.’’是感谢应答语译作“不用谢’’;而”With pleasure.’’是请求 应答语译作“乐意效劳,非常愿意’’ 真题 --It’s been a wonderful evening .Thank you --.A. My pleasure B. I’m glad to hear that C. No ,thanks D. It’s OK
  4.道歉、遗憾和应答 道 道歉:What a pity/ shame . I’m sorry.应答:It’s /That’s all right .It doesn’tmatter. Never mind . Forget it . That’s OK. 难点:“Forget it.’’ 共有三种意义: ①休想,不可能。You expect Tom to come earlier .Forget it, he always comes late.②没关系,别在意。I’m terribly sorry for having broken your mirror.Forget it .③ 别提它了, 表不原重复所说之话。 What were you saying just now? I didn’t hear. Oh, nothing ,forget it. Get it .明白了. Make it.干成,做成. Take it.拿去吧。 真题 --I’m sorry I’m calling you so late. --Okay. A.This is B.You’re C.That’s D. I’m
  5.请求、允许和应答 请求、 请求 请求:May /Can /Could I…? Would /Do You mind…?应答肯定) :Yes/Sure/Certainly.Yes,please.Of course( not) ,you may/can. Take your time. Yes ,help yourself .Go ahead, please .Not at all .That’s OK
1
/all right .Not in the least .Not a bit. (否定) I’d rather you didn’t .You’d better not. I’m sorry you can’t. : ?难点:“Take it easy.’’安慰对方不要生气、紧张不安,即 to tell someone to become less upset or angry; ”Take your time.’’同 no hurry .安慰对方不要急,慢慢来,即 to do something slowly without hurrying; “Sure, go ahead .’’当然可以,干吧、做吧、说吧等,即 to tell somebody they can do something ; ”Yes ,help yourself.’’同意对方使用,让对方自己动手取,英语解释为 take something you want by yourself. Not in the least.一点也不.如 : --I hope you don’t mind my turning on the radio . --Not in the least. 真题 -- Can I look at the menu for a few more minutes before I decide? --Of course . ,sir. A. Make yourself at home B . Enjoy yourself C. It doesn’t matter D. Take your time
  6.祝愿、祝贺和应答 祝愿、 祝愿 祝愿:Good luck! Enjoy yourself! Have fun! Congratulations.应答:Thank you. The same to you . You, too. 难: Well done!干得好, 真棒! 用以赞扬对方做得好。 Congratulations! 祝贺对方已取得成功。 “Good luck !‘’ 祝愿对方交好运,反语为:Bad luck!或 Just my luck! ”Have fun!’’祝愿对方玩得开 心,同 Enjoy yourself.
  7.打电话 打电话 ?考点:Is that… speaking? Hold on,please。 Just a minute,please. Hello,who is it /that 〈speaking〉?Hello ,this is …speaking。 There’s no Pippa here. Speaking. ?难点: 熟练掌握打电话用语.指对方时用指示代词 that/it.指说话者本人时用指示代词 this.打电话 用语还有:Are you there?你还在接听吗?Suppose you ring me up.你给我打电话好吗?等等. 真题: --Good morning ,Grand Hotel. ? Hello, I’d like to book a room for the nights of the 18th and 19th. --. A. What can I do for you ? B. Just a minute,please C. What’s the matter? D. At your service
  8.就餐 就餐 ?考点 Help yourself to some… I’m full, thank you. Just a little ,please .Yes, I’d like a drink .Yes ,sir ?难点: “Yes,sir?’’ 是应答语,用于应答呼唤 或表示在关注倾听对方,不必作出回答,可译作语气词”哎’’而“What?’’则表对方介绍一种情况,说话 者觉得难已置信,希望对方重复部分内容,译作”啥’’.真题: --Waiter! --. --I can’t eat this. It’s too salty. A. Yes ,sir? B. What? C. All right ? D. Pardon? 9 .提醒注意 提醒注意 ?考点:Mind your step/ head! Wet floor!、Look out!、Be careful!、Don’t touch!、Take care! ?难点: “Look out!’’警告对方有危险,英语解释为 warn somebody they are in danger ."Take care ” 警告对方做事要小心,英语解释为 warn somebody to do something carefully,还可作道别时用语, 译 为“请多保重’’.与 look 相关的交际用语还有:Just have a look.随便看看.Look what you ’ve done! 看
2
看你干了些什么!?真题:--for the glass ! ? --It’s OK. I’m wearing shoes . A.Look out B. Walk out C .Go out D. Set out
  10.请求和应答 请求和应答 请求:Can/Could/ Would you please…?应答:No/ Less noise ,please .What for? 难点:与 what 相关的交际应语:“what for?’’ 相当于“why?’’表’’为什么’’,还可表示’’为何’’,即 for what purpose ; “Guess what!’’ ‘’你猜猜发生了什么事?’’用于说出令人感到惊讶的事情前;而“What’s up ?’’表示“What’s happening ?’’译作:有啥事? “So what?’’ 表示“是??????又怎么样’’;’’那有什么了不 起’’ “与我有什么关系’’ “What’s wrong?’’ 表焦虑; “What a shame!’’ 表遗憾; “What is it?’’ 是什么; “What about…?’’ 表劝告或建议; “What a surprise !’’表惊讶. 真题:--Susan, will you please go and empty that drawer? --. A.What for B.What is it C.How is it D.How come
  11.同意和不同意 同意和不同意同意:Certainly /Sure/Of course/Exactly .No problem.Yes ,please.Yes,I think 同意和不同意 so .All right/OK.It’s a good idea.Sounds good. I couldn’t agree more.I will.With pleasure.Sure, go ahead. Yes, help yourself. I dare say, .I should think so. If you like, Why not? So it is.不同意: No. I don’t think so.I’m afraid not. No way. Far from it. Forget it. No chance.? ?难点:No way.没门儿;No chance.决不可能,即说话者确信某事不可能发生; I couldn’t agree more .我非常赞成或我再同意不过了。 比较级用于否定句中表最高级。 又如: can’t be better/worse. It Far from it. 远不是,差得远呢,表远非达到某种程度,视具体语境,译法灵活。如:Do you think he is a good worker ?Far from it. “I will.’’表允诺、同意,译作”我会的’’。如:--Do you remember me to your wife ? --I will. I should think so.表强烈赞成,译作“当然’’.I should think not. 与之 相反, 译作”当然不’’。 如: --I’m not going out tonight. --I should think not, you’re always busy. ?真题:I think you should phone Jenny and say sorry to her . . It was her fault. A. No way 、B. Not possible C. No chance 、 D. Not at all
  12.肯定和不肯定 肯定和不肯定 ?考点: Perhaps/Maybe. It’s hard to say . I have no idea . It depends. It’s up to you . No chance. Not as far as I know . That’s right. ?难点:It depends.“视情况而定’’,表目前尚不确定,待情况发展而定。I have no idea .”不清楚、 不知道’’,表说话者对此事不曾知晓。如:--Has Bob finished his homework? --I have no idea . It’s up to you.“你看着办吧’’,表说话者无所谓或无权作出决定,靠对方自己作出决定。 ?真题:--How often do you eat out? --, but usually once a week. A.Have no idea B.It depends C.As usual D.Generally speaking
  13.意愿和预见 意愿和预见 ?考点:I hope so /not. I would rather not tell you .I believe so /not. I guess so/ not. ?难点:I(don’t) guess/ believe/think /suppose so /not.但不可说 I don’t hope so.
3
?真题:--You haven’t lost the ticket, have you ? --.I know it’s not easy to get another one at the moment . A. I hope not B. Yes ,I have C. I hope so D. Yes ,I’m afraid so
  14.表扬和鼓励 表扬和鼓励 表扬和鼓 ?考点:Well done/Good work ! Come on ! You can do it !You’re doing fine!?难点:“Come on!’’有 多种意义:①表敦促,译作”快点’’。②表鼓励、煽动,译作"加油,打呀,高兴点’’等。如:Come on, boys ,you can do it. Come on , then, hit me! I dare you ! ③ 了解对方所说的不是事实,译作" 别逗了,算了吧’’。如:Oh ,come on ,nobody will believe you .?真题:--Now , where is my purse? --! We’ll be late for the picnic. A. Take your time B. Don’t worry C. Come on D. Take it easy
  15.高兴 高兴 ?考点:That’s nice /wonderful/great/lovely! How nice/wonderful! I’m glad/pleased /happy to… ?难点:I’m glad to hear that.此句是考查热点,表高兴或喜悦。如:--I had a really good weekend at my uncle’s. --Oh, I’m glad to hear that. ?真题:?Guess what! I came across an old friend at the party last night . --. I’m sure you had a wonderful time. A. Sounds good! B.Very well. C. How nice! D.All right
  16.惊奇 惊奇 ?考点 Really? Guess what! Oh dear! How come? what? What a surprise! No wonder. ?难点 Guess what!“你猜猜发生了什么事!”用于说出令人感到惊讶的事情前。 What?则表对方 介绍一种情况,说话者觉得难以置信,希望对方重复部分内容。No wonder.表因果,前一原因导 致后来结果, 译作“难怪, 不足为奇’’。 How come ?“怎么会呢?”表惊讶。 How come you are still 如: here ? I thought you had left. How’s that?询问对方是否满意,译作“怎么样?’’ 如:Come up ! How’s that ? Can you see it clearer now ?还表示”“那是怎么回事? 如:I,m sorry I can’t go with you . How’s that? Haven’t we fixed it? ?真题?Brand was Jane’s brother! ?--he reminded me so much of Jane! ?A.No doubt B.Above all C. No wonder D.Of course
4
 

相关内容

交际用语分类总结(英语)

   英语交际用语分类总结 1.告别 告别 考点:See you. Take care. 难点: “See you. ”道别时用语.同 Good-bye.但有别于 You see,“你知道”.如:You see , everything has two sides.而 Take care 也是道别是用语,但表示“多保重” 真题: It‘s getting late. I’m afraid I must be going now . OK.. A. Take it easy B.Go slowly ...

英语口语交际用语

   交际用语 I quit! 我不干了! Not yet. 还没 Shut up! 闭嘴! So long. 再见 Allow me. 让我来 Good job! 做得好! I'm home. 我回来了 My treat. 我请客 After you. 您先 Bless you! 祝福你! Forget it! 休想! (算了!) I decline! 我拒绝! I promise. 我保证 Take care! 保重! They hurt. (伤口)疼 Try again. 再试试 Watch ...

日常英语交际用语大全

   日常英语交际用语大全 祝愿, responses) 一, 祝愿,祝贺和应答 (Good wishes, congratulations and responses) 1.- Well done and congratulations to you. - Thanks very much. 2.- I hope you'll succeed in everything. - So do I. 3.- I wish you success. - Thank you. 4.- We send yo ...

英语交际用语讲解与练习

   交际英语要遵循的原则:1、减少他人付出的代价,增 加自己的付出的代价 2、减少对他人的评价,增加对他 人的赞扬 3、缩小对自己标榜 4、缩小与他人的的不同 意见 5、缩小对人人的厌恶,扩大对他人的同情等等 以下为十种典型的案例“ 1. 根据不同的情景,实用不同的表达方法 根据不同的情景, ?How are you? ? A. How are you? B. Yes,I am fine. C. Fine,thank you D. How do you do? 初次见面用 D 熟人问候用 A 回 ...

英语口语交际用语444例

   30 天学不会英语 无效退款 www.28k.cn 交际用语 444 例 1. I see. 我明白了. 2. I quit! 我不干了! 3. Let go! 放手! 4. Me too. 我也是. 5. My god! 天哪! 6. No way! 不行! 7. Come on. 来吧(赶快) 8. Hold on. 等一等. 9. I agree. 我同意. 10. Not bad. 还不错. 11. Not yet. 还没. 12. See you. 再见. 13. Shut up! ...

实用酒店英语交际用语汇总

   实用酒店英语交际用语汇总- 实用酒店英语交际用语汇总-餐馆篇 餐馆英语 1. 寻问餐厅 到国外游玩,品尝当地美食是行程重头戏之一,然而,身为异乡人,自然无法知道每家餐厅口碑如何。此 时,不妨向饭店中的服务人员询问,说出自己的喜好及需求,请对方做最佳建议。 是否可介绍一家附近口碑不错的餐厅? Could you recommend a nice restaurant near here? 我想去一家价位合理的餐厅。 I want a restaurant with reasonable pri ...

2010新课标中考英语单词分类速记?日常交际用语

   2010 新课标中考英语单词分类速记?日常交际用语 1.问候 Greetings a.Good morning/afternoon/evening. Hello/Hi! How are you? b.Fine,thank you.And you? Very well,thank you. 2.介绍 Introductions a.This is Mr/Mrs/Miss/Ms…/These are…and they are… b.How do you do? Nice/Glad to see/ ...

英语交际用语

   英语交际用语 1 问候 Greetings ㈠Good morning.早上好。 Good afternoon.下午好。 Good evening.晚上好。 Hello!你好! Hi!你好! How are you?你好吗? 1.Fine,thank you.And you?很好,谢谢,你呢? I’m fine,too.我也很好。 I’m OK.我很好。 Very well,thank you.很好,谢谢。 2. 介绍 Introductions (1)This is Wei Hua.这是魏 ...

英语交际用语

   本资料来源于《七彩教育网》 本资料来源于《七彩教育网》http://www.7caiedu.cn 2009 年中考英语复习十二:交际用语的考点讲解和训练 年中考英语复习十二: 十二, 十二,交际用语 【考点扫描】 考点扫描】 近年来的中考试题中, 对日常交际用语的考查比重越来越大. 涉及到在各种情景下的问 和答;涉及到英语国家的文化习俗;涉及到口语和书面表达.考查的形式有听力理解,有补 全对话,有单项选择,有情景反应,有书面表达. 名师精讲】 【名师精讲】 初中阶段要掌握的 30 个日常交际 ...

英语 交际用语

   交际用语( 交际用语(共计 15 分,每题 3 分) 1~5 题:阅读下面的小对话,从 A、B、C 三个选项中选出一个能填入空白处的最佳选项, 阅读下面的小对话, 三个选项中选出一个能填入空白处的最佳选项, 并在答题纸上写出所选的字母。 并在答题纸上写出所选的字母。 1.-Hello. I’m Xiaoyan. Nice to meet you. C. A.I’m nice, too B.Fine, thank you C.Nice to meet you, too. I’m David M ...

热门内容

高中英语外研版必修二第二模块语法

   高一外研版必修二 Module 2 No Drugs Grammar 1动词不定式做目的状语 1.动词不定式做目的状语,常译为“为了; 以便”。主要有to ; in order to; so as to 三种结构。区别为:so as to不能置于句 首 The students are busy preparing for the examstudents are marks. The to get good busy preparing for the = exam in order to ...

英语万能作文模板

   Along with the advance of the society more and more problems are brought to our attention, one of which is that.... 随着社会的不断发展,出现了越来越多的问题, 其中之一便是。 As to whether it is a blessing or a curse, however, people take different attitudes. 然而,对于此类问题,人们持不同的看 ...

新版新视野大学英语【听说教程】第一册

   Unit 1 Click Here for Language Learning Short Conversations 1.B 2. C 3. A 4.C 5.D 6.C 7. C 8.A 9.B 10.D Long Conversation 1.A 2. B 3.B 4. D 5. A Understanding a Passage 1. A 2.A 3. C 4. D 5. D Understanding a Movie Speech 1.honored, 2.interesting 3 ...

大家论坛_2011年职称英语(综合类)阅读理解中英文背诵模板

   2011 年职称英语(综合类)阅读理解中英文背诵模板 ............................................................................................................................................................................................ 3 第一篇 Eat Healthy .............. ...

2009学年度第二学期三年级下册英语教学计划

   学年度第二学期三年级下册英语教学计划 第二学期三年级下册英语 2011 学年度第二学期三年级下册英语教学计划 一、基本情况分析 1.教师情况分析 1.教师情况分析 2011 年已经是教学道路上的第死个年头了,一路走来,经历了很多挫折,也 收获了不少喜悦。 这份职业带给我的快乐和成就感让我对自己的教书育人的使命 更多了一份责任和信心。尽管我依然缺乏经验,教学方法仍不成熟,但我相信, 凭借自己不断的进取和努力,我在教育的道路上会走得更远一些。 连续两年的三年级英语教学,帮助我铺垫和积累了很多。对 ...