猜测词义 猜测词义

  1.
Teaching background 教学背景
阅 读 理 解
题 型 及 解 题

  1. 主旨大意
  2. 细节理解
  3. 猜测词义
  4.
  5.
  6. 理
Question form (常见提问方式) (常见提问方式 常见提问方式)
The underlined word “__”in the passage means __ . What does “”in the third paragraph stand for ? The word/phrase “” most nearly means . The word/phrase “__” could best be replaced by __. The word/phrase “__” in Line…,Para …refers to__. Which of the following is closest in meaning to the phrase/word/sentence “”? What’s the meaning of “” in Line …,Para …? The author uses the word “” to indicate?
做题要领

  1)文中找线索或信息词; 文中找线索或信息词;
  2) 根据熟悉的词及词义 判断新单词之意; 判断新单词之意;
  3)根据上下文判断新词 汇在特定句中确切意思。 汇在特定句中确切意思。
? Quiz: However, men quickly found more
convenient and reliable ways of telling the time. They learned to use the shadows cast by the sun. They marked the hours on candles, used sand in hour- glasses, and invented water-clocks. Indeed, any serious student of antique should spend as much time as possible visiting palaces, stately homes and museums to see some of the finest examples of clocks from the past.(2007 广东卷) 广东卷)
The underlined phrase stately homes in paragraph 4 means
A. state-owned houses B. houses in very good condition C. grand houses open to the public D. houses where statesmen meet regularly
Definition Contrast Similarity
定义法 对比法 相似法
Cause and effect 因果法 Example 例举法
Word Formation 构词法 Context 上下文
Definition 定义法:一般通过定义/ 定义法: 技巧 1 定语从句/ 定语从句/词组或同位语从句来确 定词义
定义猜词时, 定义猜词时,文中常有解释性词语引出生词 含义, 含义,如that is, mean, stand for, namely, in other words, to be等,有时用破折号, 有时用破折号, 括弧来表示,或者用同位语、 括弧来表示,或者用同位语、定语从句的形 式出现。考生要通过上下文来寻求线索, 式出现。考生要通过上下文来寻求线索,找 到关键性的解释性词语或短语。 到关键性的解释性词语或短语。
It will be very hard but very brittle? brittle? that is , it will break easily . The herdsman , who looks after sheep, earns about 650 yuan a year. A calendar is a list of the days, weeks, months of a particular year.
Check the answers
从后面的解释中,我们可以了解到 从后面的解释中, brittle是 易碎的,脆的” brittle是“易碎的,脆的”的意思 定语从句中looks 定语从句中looks after sheep就表明了 sheep就表明了 herdsman的词义为 牧羊人” herdsman的词义为“牧羊人”。 的词义为“
技巧 2
Contrast 对比法:利用文中
的反义词、表对比关系的词猜 的反义词、 测词义。 测词义。 表示对比的词有but 表示对比的词有but 、 yet 、 while 、 however、 otherwise等 however、 otherwise等。
e.g.. Although the early morning ???? had been very cool, the noonday ?? sun was tropical. hot 热的
Unlike Unlike his brother, who is truly a handsome handsome man, John is quite homely. “homely” means “ ugly ”.
In the past the world seemed to run in an orderly way. Now, however, everything seems to be in a state of turmoil. turmoil. 一片混乱
相似法:利用同义词、 技巧 3 Similarity 相似法:利用同义词、 近义词或词组猜测词义
作者可能会用一个近义词或者同义词去 解释另一个更难的词, 解释另一个更难的词,以便使他的文字 意思更清楚, 意思更清楚,近义词往往出现在同一句 或者同一段落中。 或者同一段落中。
also 有害的 adj.
At the beginning they did not have enough capital to start a business, nor were they able to borrow the amount of money they needed from the bank. 资金 n.
同义词常见信号词: 同义词常见信号词: 常见信号词 or, namely, that is, i.e., that is say,等 to say,等。
技巧 4 Cause
Effect 因果法:从 因果法: 原因推测结果, 原因推测结果,从结果推测 原因 That museum is so immense that it will be impossible to see all the exhibits in one day.
既然一天之内看不完所有的展品,这个 博物馆当然是够“大的”了。
The lack of movement caused the muscles to weaken. Sometimes the weakness was permanent.So the player could never play the sport again. 从后面的结果"永远不能再运动 中 , 可以 从后面的结果 永远不能再运动"中 永远不能再运动 的意思为"永远的 永远的, 推测 permanent 的意思为 永远的,永久的 "。 。
例举法: 技巧 5 Example 例举法:利用文中的举 例猜测词义。 例猜测词义。
Today young couples often spend lots of their money on appliances, appliances, for instance , washing-machine, washingrefrigerators and color televisions.
家用电器
Cars must have certain safety devices such as seat belt, headlights, and good brakes. 设备 常见的举例的提 示词有for 示词有for instance, for example, such as 等。
技巧 6
Word Formation 构词法:英语单
词大多是由词根、词头(前缀)、词尾 词大多是由词根、词头(前缀)、词尾 )、 后缀)所组成。 (后缀)所组成。词根是单词最基本的 部分,表达单词的基本含义。 部分,表达单词的基本含义。在词根前 或后加上前缀或后缀, 或后加上前缀或后缀,可以用来引申或 转变原词的意义。 转变原词的意义。只要我们掌握了各种 词根、词头、词尾的基本含义, 词根、词头、词尾的基本含义,那么就 可以很容易地猜测所构成的新词的含义 了。
中学英语中常见的前缀和后缀有
super- (超) mini-(极小的 微小的) 微小的) 超 ( micro-(极微小的) re- (再,反复) 反复) (极微小的) mis-(误,恶) im-(不) ( ( un-(不,非) in-(不,非) ( ( non-(不,非) -able(能…的 ) ( ( 的 -less(不,无) --wards (向) ( 向
Can you guess the meanings of the following words?
superman (超人) 超人) nonnatural (非自然的) 非自然的) homeless (无家可归的) 无家可归的) rebuild (重建) 重建) microwave (微波) 微波) informal (非正式的) 非正式的) mispronounce (发错音) 发错音) nonsmoker (非烟民) 非烟民) eastwards (向东) 向东)
上下文: 技巧 7 Context 上下文:
利用语境及前后的提示来猜测词义
根据上下文判断新词汇的确切意思典型例句 分析。 例题:(
  1) Tom can’t find his sneakers. A.Money B. bowls C. shoes Tom can’t find his white sneakers. A.Money B. bowls C. shoes Tom can’t play tennis now because he can’t find his white sneakers. A.Money B. bowls C. shoes
【解析】sneakers中学课本中未出现过的新词。 根据英语语法,作为名词的A、B、C代入句中意 思也说得通。 但在speakers前加一个修饰语white white就成 white 为Tom can’t find his white sneakers.那 么 A领则可去掉,答案则可能是B和C。 而在这句的前面再加一层意思,这就是:Tom can’t play tennis now because he can’t find his white sneakers. 这样一看就知道bowls(碗) 与打网球没有什么联系,而shoes与打网球却有密 切联系,不穿鞋怎么打网球呢?C就成为唯一正确 选项。

  2)Tom saw an owl last night. night. A .a bird B.an animal C. a star Tom saw an owl in a tree last night. night. A .a bird B.an animal C. a star Tom saw an owl last night but it flew away when he got near. near. A .a bird B.an animal C. a star

  3)The children are looking at an ape. ape. A.a kind of monkey B.a kind of tree B C.a kind of bird The children are looking at an ape at the zoo. zoo.
A A.a kind of monkey B.a kind of tree C.a kind of bird
The children are looking at a large, hairy(毛的) ape hairy(毛的 毛的) at the zoo. zoo. A.a kind of monkey B.a kind of tree C.a kind of bird
?
  1) He sounded quite nervous and he had been talking for a minute or so before I understand anything. Even then all I could make out was that someone called Milly had had a very bad accident. ? A see clearly B understand C expect
从上句“他显得非常紧张, 从上句“他显得非常紧张,讲了一会我才 懂得他讲的内容 …” 中判断 make out 意为 understand, 故选B 故选B

  2. A good teacher works in quite a different way. His audience take an active part in his play: they ask and answer questions, they obey orders, and if they don’t understand something, they say so. ? The word “audience” in the paragraph means . ? A. students ? B. people who watch a play ? C. people who act on the stage ? D. people who listen to something
3 In spite of the fact the fishermen were wearing sou’ westers , the storm was so heavy that they were wet through. A a kind of raincoat B a kind of umbrella C a kind of shoes 4 Please give me your recipe for this cake,so I , can make it too. . A.a dish B.directions for cooking . . C.a meal D.directions to your house . .
  5.There is a stack of papers on Mr. Green’s desk. . A.piece B.balance . . C.mixture . D.pile .
6 Mr. Brown is an amateur photographer.He is an . engineer.But in his free time he likes to take . pictures. . A. as a hobby B.for money . C.as a job D.as work . .
  7.Chicken pox can be very serious for a child who is not in good health.The child develops . red spots,and feels hot and uncomfortable. , . A healthy child gets well quickly. . A. a kind of animal B.a kind of food . C. a kind of childhood disease D. a lack of pure water
Definition Contrast Similarity
定义法 对比法 相似法
Cause and effect 因果法 Example 例举法
Word Formation 构词法 Context 上下文
Practice练习 练习
Guess the correct meanings

  1. There are some glaciers moving down the mountain valleys. A glacier is a river of ice. A 雪山 B 树枝 C 冰河 D 冰
  2. He is a resolute man. Once he made up his mind to do something , he won’t give it up halfway. A weak B firm C kind D clever
  3. Mr. Brown is now working at Princeton University far away from home. For this reason he has to rent a room near the office where he works. A 租用 B 借出 C 购买 D 参观

  4. The official asked the man what his occupation was. The man told him that he worked as an engineer. (context) A work B study C name D interest
  5. The old woman has a strange habit to keep over 100 cats in her house. Her neighbor all call her an eccentric lady. A 爱猫的 B 古怪的 C 闲不住 D 动物 保护主义者
  6. In many countries there are two financial extremes, from penury to great wealth. A 便士 B 温饱 C 非常贫困 D 虚弱

  7. Mrs. Smith is loquacious while her husband is the silent type. A 活泼的 B 好动的 C 多嘴多舌的 D 可爱的
  8. Those new comers were not used to the life in the suburbs which was so different from that inside the city. A town B capital C countryside D house
  9. This boy is not stupid, on the contrary, no one could be more intelligent. intelligent. A 勤奋的 B 愚蠢的 C 聪明的 D 情报
高考题:
  1.When some kind of pain killer(止疼药)
was brought out recently, researchers found that the colors turned the customers off because they made the product look weak and ineffective. Eventually, it came on the market in a dark blue and white packageblue because we think of it as safe, and white as calm.(2004年NMET全国,广东卷)

  65.The underlined part “the colors turned the customers off” (in Para.
  3) means that the colors. A.had weak effects on the customers B. tricked the customers into shopping C. caused the customers to lose interest D.attracted the customers strongly 通过因果法可知答案为C
Q: Which of the following is closest in meaning to the underlined word “illiterate” A. repeat B. reiterated C. uneducated D. sick
Passage2: Most women in Ghana ??
the educated and illiterate, the urban and rural, the young and old work to earn an income in addition to maintaining their roles as housewives and mothers. Their reputation for economic independence, self-reliance, and hard work is well known and well deserved(应得的,值得的 应得的, 应得的 值得的).
解 释 本题答案选C 本题答案选C
这段文字中讲到加纳这个国家中 的大多数妇女, 的大多数妇女,受过教育的 (educated)和没有受过教育的 );住在城市的 (illiterate);住在城市的 和住在农村的( (urban)和住在农村的(rural), 年轻的( 和年长的( 年轻的(young)和年长的(old) 正好是一对对反义词。 正好是一对对反义词。因此选 C 项。
? Passage
  3. We can not feel speed. But our sense let us know that we are moving. We see things moving past and feel that we are being shaken. We can feel acceleration, an increase in speed. But we notice it for only a short time. For example we feel it during the t
 

相关内容

高考英语阅读理解专项指导?猜测词义1

   猜测词义 猜测词义 1. Teaching background 教学背景 阅 读 理 解 题 型 及 解 题 1. 主旨大意 2. 细节理解 3. 猜测词义 4. 5. 6. 理 Question form (常见提问方式) (常见提问方式 常见提问方式) The underlined word “__”in the passage means __ . What does “”in the third paragraph stand for ? The word/phrase “” mo ...

高考英语阅读理解专项指导--猜测词义4

   猜测词义 猜测词义 猜测词义是考生阅读理解能力 的一个重要方面. 的一个重要方面 NMET 阅读理解 主要测试考生根据上下文和构词 主要测试考生根据 上下文和构词 法 知识猜出生词词义或旧词新意 的能力. 的能力 猜测生词的方法 ⑴根据构词法猜测 英语中的构词法主要有三种: 英语中的构词法主要有三种: (Derivation) 派生 ) (Conversion) 转化 ) (Compounding)合成 ) ①派生: 派生: 由一个词根加上前缀或后缀构成一个新的 单词,该法是猜测英语单词的主 ...

09年中考英语阅读理解专项训练4

   HuGangMiddleSchool LiXiaoyuan 常用句型 What is the best title for the passage ? What can we learn from the passage ? What does the text mainly talk about ? The text is mainly about . Which of the following is the passage about ? In this passage the wri ...

2011届中考英语阅读理解专项训练试题

   中考英语阅读理解试题 一、 There are many wetlands(湿地) in China and some of them have become the world‘s important wetlands. The Chinese Yellow Sea Wetlands are among them. They are in Yancheng, Jiangsu Province. They are home for many different kinds of birds ...

高一英语阅读理解专练

   高一英语阅读理解专练 A When many people are worried that there are no more heroes in the modern era, two university students who lost their lives to rescue drowning children have shown that heroes still exist(存在). According to the Inner Mongolia Morning Post ...

七年级英语阅读理解专项

   百草园文化辅导中心 七年级英语阅读理解专项 一.阅读下列短文,判断正误。 阅读下列短文,判断正误。 (A) I am Alice. My Chinese teacher is Rose. This is my English teacher. Her name is Mary Mary is a good teacher. I can spell her name. 1. My name is not Alice. My is Rose. 2. My English teacher is R ...

高考英语阅读理解解题技巧汇总

   Onions 资料库:2011 年高考英语总复习??高考英语阅读理解解题技巧探究 高考英语阅读理解解题技巧汇总 高考英语阅读理解解题技巧汇总 提 要:高考英语试题中阅读理解占 40 分,是试卷中所占比例最大的一部分。阅读理解能力的高低, 是能否取得高考英语成绩好坏的关键所在。阅读理解的重要性已被广大英语教师和考生所共同认识。本文 要主要讨论两个方面的问题:(1)了解高考阅读理解题型和命题方法;(2)熟悉高考英语阅读理解解题方法和 技巧。 关键词:高考英语;阅读理解;解题技巧 关键词 众所周知 ...

考研英语阅读理解复习要点剖析

   号网网址: 考研 1 号网网址:www.ky007.com 考研英语基础知识点必知: 考研英语基础知识点必知: 英语基础知识点必知 1:考研英语真题的结构: :考研英语真题的结构: 考研英语满分 100 分。 完形填空【10 分】 ; 阅读理解: 【60 分】 阅读理解 题型及分数 PartA 4 篇阅读【40 分】 PartB 新题型(排序、填空、小标题) 【10 分】 PartC 英译汉 5 个【10 分】 作文:小作文: 【10 分】 大作文: 【20 分】 2:学术型研究生考英语一, ...

高一英语基础阅读理解专项解析

   嘉兴英语网 www.jxenglish.com 收集整理 欢迎使用 高一英语基础阅读理解专项解析 文学与艺术 应考专项解析 ??提问文章标题或者大意的选择题怎么回答? 一篇文章是一个有机的整体,如果有几个段落,则它们之间都有紧密的联系.每篇文章 又有各自的中心思想,我们又叫它主题句.主题句的出现大致分为以下几种情况: (1)位于 文章的首段; (2)位于文章的尾段; (3)位于文章的中段; (4)贯穿于文章的全文; (5)文 章中没有直接表现出来,要通过深层理解才能找出文章的主题 在抓文章的 ...

MBA英语阅读理解(精读精解)13

   09 年 MBA 英语阅读理解(精读精解)13 英语阅读理解( 精读精解) [日期:2008-10-09] 来源:太奇 MBA 网 作者: [字体:大 中 小] 背景: As a track star in high school, Sallie Krawcheck ranked amon g her state's best at the high jump. But she hasn't jumped for a nyone since, and her unshakable indep ...

热门内容

一部电影一句话---英语课演示PPT

   中南大学 A film 一部电影 A sentence 一句话 A sensation 一份感动 黎程鑫、崔庆辉、 黎程鑫、崔庆辉、曹芝维 中南大学 TITANIC 尼克号 One may fall in love with many people during the lifetime. When you finally get your own happiness, you will understand the previous sadness is a kind of treasur ...

4英语名言警句(学习工作篇)

   英语名言警句(学习工作篇) 英语名言警句(学习工作篇)【1】 Nothing in all the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity. -Martin Luther King Jr. 世界上再也没有比纯粹的无知和认真的愚蠢更危险的了。 世界上再也没有比纯粹的无知和认真的愚蠢更危险的了。 - 小 马丁?路德? 马丁?路德?金 That we want is to see the ...

英语常用副词

   标签: 英语 常用 副词 分类: ImproveOurEnglish 常用的 : (国外博客,电影中 常用的 ) actually 实际上;真实地 [ Actually, it bores me stiff. totally 完全地?[ I totally agree. 我完全同意。] eventually最后?[ so that amazing progress eventually occurs in short periods.] recently 最近?[?has recently ...

高考英语成语(谚语)翻译

   高考英语成语(谚语)翻译 ( 2010-5-16 10:37 ) 1. 机不可失,失不在来 Opportunity knocks once 2. 事实胜于雄辩 Actions speak louder than words 3. 活到老学到老 It is never too old to learn 4. 千里之行始于足下 A thousand li journey begins /starts with the first step 5. 人不可貌相,海水不可斗量 A man can't ...

2010NECCS(大学生英语竞赛C)答案

   Part I Listening Comprehension (30 marks) Section A (5 marks) 1. B 2. C 3. A 4. C 5. C Section B (10 marks) 6. B 7. C 8. A 9. A 10. B 11. A 12. C 13. B 14. C 15. A Section C (5 marks) 16. C 17. C 18. A 19. B 20. B Section D (10 marks) 21. train set ...