高三英语专题复习??完型填空解题方法和技巧指导 高三英语专题复习??完型填空解题方法和技巧指导 ??
开课人: 周金萍 开课班级:高三(
  2)
一:英语完形填空解题步骤
通读全文,统揽全局。 (首句主题) 逐句分析,确定选项。 (比较选项) 通盘理解,上下一致。 (作者思想) 复读全文,核对答案。 (第一感觉)
二:完形填空解题技巧

  1.看清上下文(context),找准定位词 充分利用文章的上下文和前后句,找到对选择有提示作用的词或句。这些词有 时可能是同义词或反义词。例如:
  1) Some parts of the water are very shallow. But in some places it is very . A. deep B. high C. cold D. dangerous
  2)My grandmother became a widow in 19
  70.Shortly after that ,we went to the 36 shelter to pick out a dog to keep her . .(福建省检)
  36.A.animal B. toy C. fish D. blind
  37.A.business B.firm C. company D. friend
  3) Mrs O’Neill asked_ questions and she didn’t scold us either. A. no B. certain C. many D. more
  4) ① the wallet, found in the street, be put into a pocket ② turned over to the policeman? Should the extra change received at the store be forgotten or returned? ① A. Should B. Must C. Would D. Need ② A. and B. or C. then D. but
  2.寻求上下逻辑,从容确定关系 这类题主要考查考生对上下文逻辑关系的理解,如转折关系、让步关系、因 果关系、递进关系、增补关系、比较关系以及对比关系等。例如:
  1) It has been many years since I was last in London _ I still remember something that happened during that visit. A. and B. for C. but D. as
  2) 50 the drivers had braked early enough, the damage to their cars was 51 . Both officers continued the chase.
  50. A. Before B. Although C. Because D. When
  51. A. effective B. serious C. normal D. slight
  3) That was a story 25 years ago,but the effect this had on my life has lasted. I 53 had a chance to thank him personally,but the way I look at life has changed 54 those words.
  53. A.often B. seldom C. once D. never
  54. A.in search of B.in memory of C.for the purpose of D. as a result of
  3.通顺逻辑,寻求搭配
1
注意固定的搭配,包括动词与介词的搭配、动词与名词的搭配以及形容词与 名词的搭配等,同时要根据内容选择正确的短语。例如:
  1) Here’s a fellow who just walked into a bank and helped himself_so much money. A. for B. by C. to D. of
  2) It was 4 o’clock when the front doorbell rang. Mrs Clarke was tea at the time. A.cooking B. making C.burning D. serving
  3)And video cameras can be used to__ people’s actions at home. A. keep B. make C. record D. watch
  4.扎实基础,理清辨异
  1) Soon I heard a __ like that of a door burst in and then a climb of feet. A. sound B. cry C. voice D. shout
  2)‘‘ Give me a hand,’’ he shouted_ _ he got near the boat. A. while B. till C. for D. as
  5.了解生活常识,确定相关知识
  1)(Immediately)the officers jumped into their cars and rushed to thehospital. A.animal B. biggest C. plant D. nearest
  2)The space is left to let the rail expand when it gets . A. wet B. cold C. hot D. dry
  6.利用语法知识选出正确选项
  1). I realized that I had done that, I would have lost a new friend and missed all the fun we would have together.(2003 北京 53 题) A.before B.if C. while D. as
  2). As my father,worked three jobs,once told me, …(2003 北京 54 题) A.he B. that C. who D.whoever 三:实战演练 1) The world's population is becoming __7__. A. faster and faster B. more and more C. larger and larger D. more terrible 2) The city (Washington) was named __13__ George Washington, the first president of the United States. A. by B. for C. as D. after
  3) It is occurring because the weather has been a lot warmer over the past few years,which _41__ the melting(融化)of the ice in the Antarctic.This will soon cause water levels to _42__and food parts of the world.
  41.A. lies in B. results in C. suffers from D.escapes from
  42.A. reduce B. rise C. drop D. move
  4) I climbed the stairs slowly, carrying a big suitcase,my father following with two more.By the time I got to the third floor ,I was and at the same time feeling lonely. A helpless B lazy C anxious D tired
2
四:回眸真题
  1) … and then both ended up from the same high school, just three weeks before__, Bill asked Mark if they could talk.(2003 北京第 45 小题) A graduation B movement C separation D vacation
  2) Children find meanings in their old family tales. Ks5u When Stephen Guyer’s three children were growing up, he told them stories about how his grandfather, a banker, 36 all in the 1930s, but did not lose sight 37 his strong-minded 39
of what he valued most. In one of the darkest times grandfather was nearly 38
, he loaded his family into the car and
them to see family members in Canada with a 40 things in life than money. ” K)(2009 福建)
  36. A. missed Ks5u
  37. A. when
  38. A. friendless
  39. A fetched
  40. A. hope B. lost B. while B. worthless B. allowed B. promise C. forgot C. how
,“there are more important
D.ignored D. why Ks5u D. homeless s5u D. took Ks5u D. belief Ks5u
C. penniless C. expected C. suggestion

  3) On a warm Monday, Jenny Neilson bought a sandwich and parked her car under some trees. Rolling down the windows to 41 in fresh air, she settled back to enjoy her lunch. Suddenly she 42 a big bald(秃顶的)man running through the parking lot. Before she came to 43 what would happen, the man was there, shouting through her window, “Get out!” Neilson
  44. Pulling open her door, the man seized her 45 out of the car onto the ground. She screamed, 北)
  41. A. bring
  42. A. recognized
  43. A. realize
  44. A. escaped
  45. A. by
  46. A. burying B. let B. watched B. understand B. struggled B. around B. forgetting C. gather C. noticed C. imagine C. refused C. with C. offering D. send D. met D. conclude D. obeyed D. on D. grabbing 46 the neck and hair, and threw her her purse and the keys.s(08 湖
3
Homework(限时 20 分钟完成 限时 分钟完成)
完型填空(共 20 小题;每小题
  1.5 分, 满分 30 分) 阅读下面短文, 掌握其大意, 然后从 36?55 各题所给的四个选项 (A、 C 和 D) 选 B、 中, 出最佳选项。
When I was in seventh grade, I was a candy striper (义工) at a local hospital in my town. I __36 about thirty to forty hours a week during the summer. Most of the time I spent there 37_ with Mr. Gillespie. He never had any 38 , and nobody seemed to care about his 39 . I spent many days there 40 his hand and talking to him, helping with 41 that needed to be done. He became a close friend of mine, 42 he responded with only an occasional squeeze of my __43 . Mr. Gillespie was in a coma (昏迷). I left for a week to have a(an) 44 with my parents, and when I came back , Mr. Gillespie was gone . I didn’t have the 45 to ask any of the nurses where he was, 46 fear they might tell me he had died. So with many 47 unanswered, I continued to volunteer there through my eighth-grade year. 48 years later, when I was a junior in high school, I was at the gas station when I noticed a __49 face. When I realized who it was, my eyes were filled with tears. He was 50 ! I asked if he was Mr. Gillespie. With an 51 look on his face, he replied yes. I explained how I knew him and that I had spent many hours talking with him in the 52 . Tears welled up in his eyes; and he gave me the warmest hug I had ever 53 . Then he told me about his life and what had 54 to him to put him in the coma. We cried for a while and exchanged a hug, said our good -byes and went our 55 ways.
  36. A. sang B. volunteered C. treated D. studied
  37. A. talked B. met C. was D. helped
  38. A. visitors B. doctors C. nurses D. neighbors
  39. A. condition B. salary C. housing D. comfort
  40. A. catching B. washing C. taking D. holding
  41. A. something B. nothing C. thing D. anything
  42. A. as if B. even though C. because D. so
  43. A. hand B. head C. leg D. arm
  44. A. interview B. communication C. vacation D. discussion
  45. A. chance B. courage. C. time D. choice
  46. A. in B. by C. for D. with
  47. A. worries B. troubles C. cautions D. questions
  48. A. Several B. Many C. Ten D. Few
  49. A. strange B. familiar C. handsome D. curious
  50. A. dead B. excited C. surprised D. alive
  51. A. uncertain B. ugly C. unconscious D. unwilling
  52. A. school B. hospital C. gas station D. town
  53. A. given B. made C. received D. exchanged
  54. A. occurred B. become C. arose D. happened
  55. A. opposite B. different C. separate D. same
4
36-40 BACDD 51-55 DCCAB
41-45 ABDCB
46-50 ADCAB
Ks5u

  41.B
  42.C
  51.A
  52.B

  43.A
  44.C
  45.A
  46.D
  47.C
  48.D
  49.B
  50.A
  53.D
  54.C
  55.D
  56.B
  57.A
  58.C
  59.D
  60.B
36??40 BCAAD
41??45 DBACB
46??50 CDABD
51?55 ABCDC
5
 

相关内容

英语六级完型填空解题方法及复习策略

   本文由kelu1314贡献 doc文档可能在WAP端浏览体验不佳。建议您优先选择TXT,或下载源文件到本机查看。 英语六级完型填空解题方法及复习策略 完型填空的具体解题方法, 也就是我们在解完型填空题时应遵循的模式以及所应 注意的问题。 1.完型填空的具体解题模式 完型填空的具体解题模式,大致是这样几个步骤: 首先是通读题干,把握文章的脉络,了解文章的大意,为进一步的分析题目 作准备; 其次是仔细阅读考题,对答案进行分析判断; 最后再一次通读全文,检查所做的题目。 以下我将以 ...

2010年12月大学英语六级完型填空解题方法及复习策略

   2010年12月大学英语六级完型填空解题方法及复习策略 来源:青年人(Qnr.Cn) 2010-10-11 10:20:21 【青年人:中国教育考试第一门户】 购买 资料下载 教材 完型填空的具体解题方法, 也就是我们在解完型填空题时应遵循的模式以及所应注意的问 题。 1.完型填空的具体解题模式 完型填空的具体解题模式,大致是这样几个步骤: 首先是通读题干,把握文章的脉络,了解文章的大意,为进一步的分析题目作准备; 其次是仔细阅读考题,对答案进行分析判断; 最后再一次通读全文,检查所做的题目 ...

高中英语完型填空解题技巧

   分析2009英语 分析2009英语高考最新 2009英语高考最新 动态,备战2010英语 动态,备战2010英语高考 2010英语高考 研讨有实效的完形填空备考策略 突破词汇 掌握解题技巧 突破词汇 一词多意现象 动词的固定搭配 构词法在猜词中的作用 一词多意现象 1. I saw a saw saw a log in two. 2. Last spring, I saw a tension spring spring high and then into a hot spring. 3. ...

中考前英语解题方法指导

   中考英语解题方法指导 中考英语解题方法指导 一)单项选择 属于考查各项基础知识的传统题型,此题内容涉及语法、词汇、惯用法、句型、口语 功能等方面。此题灵活,覆盖面广,但多数题目源于课本或化于课本。答题时要注意: 1. 题目有语境,吃透语境,把握题干的全部信息,并从词法、语法、惯用法、词的搭 配等多方面考虑。 2. 对话构成题干,更生活化,更灵活,要根据实际情况来断定答案。 3. 注意综合性的知识,切记“语不离句,句不离文,语法不离语境”。 语不离句,句不离文,语法不离语境 语不离句 用排除法 ...

英语翻译方法和技巧归纳

   英语翻译方法和技巧归纳 这里把英语翻译的方法和技巧做个归纳,便于大家记忆和运用。 一、词汇方面 ㈠.词义选择 大多数英语词汇是多义的,翻译时必须选择正确的词义。词义选择的方法有三:根据上 下文和词的搭配选择、根据词类选择、根据专业选择。 ㈡.词义转换 在理解英文词汇的原始意义基础上,翻译时可根据汉语的习惯按引伸义译出;或用反 义词语译出,即所谓的正文反译、反文正译。 ㈢.词类转换 英语中很多由动词转化而成的名词、以及动名词、非谓语动词等,汉译时可将它们转 换成动词。 ㈣.补词 是指原文已有某 ...

专升本:《大学英语》完型填空复习题(二)

   年重庆普通专升本《大学英语》完型填空复习题( 2010 年重庆普通专升本《大学英语》完型填空复习题(二) Many teachers believe that the responsibilities for learning lie with the student. If a long reading assignment is given, instructors expect students to be with the __1__ in the reading even if t ...

英语复习:完形填空解题思路与技巧

   Warming Up 1. Mr. Brown is a teacher; he works in the school . 2. KFC staff work not only in the day, but night also during the . no 3. It is so urgent that he has time to explain more. slipped 4. Linda and fell down the stairs value because the fl ...

高中英语完型填空应试与解题技巧

   高中英语完形填空应试与解题技巧 完形填空题对考生们来讲一直是难度较大的语言能力测试题, 但同时也被认为是当今比 较可行的, 能较好体现区分度的英语测试题. 它要求考生能够去领悟一篇有残缺的文章语篇 大意,根据已学知识,整体理解,通篇考虑,推导"未知"内容.它具有主观性测试和客观 性测试的双重优点.它既可以在篇目中考查学生的英语基础知识即语法,词汇知识;又可以 考查学生的运用所学语言知识的能力,如词义辨析,词语搭配;习惯用法,语言交际,文化 背景和社会风俗等等, 同时还要求 ...

中考英语完形填空解题方法及技巧[1]

   胡向东 My sister and I grew up in a little village in England. Our father was a struggling 36, but I always knew he was 37. He never criticized us, but used 38 to bring out our best. He’d say,“If you pour water on flowers, they flourish. If you don’t ...

高中英语完形填空解题技巧与指导总结

   高中英语完形填空解题技巧与指导总结 一. 阅读技能与试题设计 2003 年颁布的《普通高中英语课程标准(实验)》明确提出“高中阶段要着重提高学生用英语获取信息和处理信息,分 析问题和解决问题的能力”,这就要求学生要不断地提高相应的阅读技能。新课标规定的阅读技能测试要点如下: 1. 理解主旨大意; 2. 寻读具体信息; 3. 理解细节; 4. 根据上下文提供语境推测生词词义,进而加深对文段的理解; 5. 简单的判断和推理; 6. 理解文段的基本逻辑结构; 7. 理解作者的意图和态度; 8. 理 ...

热门内容

湘少版小学英语三下教案

   湘少版小学英语教师用书 (三年级下册) 三年级下 Contents 1 How are you?………………………………1 2 What’S your number?………………………………8 3 How old are you?………………………………15 4 What’s the time?………………………………22 5 How many pens a#e there?………………………………28 6 What colour is this ball06n?…………………………………… ...

试论英语动物词汇的隐喻认知意义

   2005 年 10 月 第5期 江西科技师范学院学报 Journal of Jiangxi Science & Technology Normal University Oct.,2005 No.5 试论英语动物词汇的隐喻认知意义 于家杰 ( 义乌工商学院, 浙江义乌 摘 322000) 要: 本文从认知思维的角度出发, 分析英语动物词汇的隐喻认知意义, 从几方面谈了对动物词汇隐喻的认识, 如: 动词性隐喻, 名词性隐喻性, 名词转动词隐喻和形容词性隐喻等, 说明了隐喻的生成和理解来自于人们 ...

2破解单音节英语单词的记忆密码

   细说英文单词连载一:破解单音节英语单词的记忆密码 破解单音节英语单词的记忆密码 为什么我们记不住英语单词?因为一个英语单词从形象上看上去,或者从声音上读出来, 似乎与这个英语单词的含义之间没有任何必然的关系,甚至你会说,别说必然的关系,好 像连丝毫的瓜葛都没有,在人们普遍的、历来的思维中,由于英语单词的不可理解,导致 它无厘头,进而无聊,进而可恨。 其实我们错怪英语单词了!英语单词的形象或者声音与它的含义之间,存在着巨大的 联系,每个英语单词都不是凭空捏造而成的,都是语言学家和哲学家或者劳动 ...

特色英语教育概论

   特色英语教育概论 21 世纪什么最重要-人才!那么人才是怎么来的,是培养起来的,是谁培养 起来的,是一位又一位园丁工作者。那么重点就来了,老师如何去培养如今的人 才呢?换句话来说老师传道授业解惑得有一套自己的教学理念, 而这个理念也就 是教学特色。特色的教育不能造就百分之百的人才,但是足可以吸引这些可育之 才的兴趣。所以总结来说 21 世纪谁最重要,特色最重要!那么问题也就来了, 怎么才叫特色?什么样的特色可以吸引这些心高气傲的世纪之子们呢?首先我 们来解决第一个问题。 什么叫特色?就是说你 ...

小学英语六年级上册SUCCESS

   小学英语六年级上册SUCCESS WITH ENGLISH 小学英语六年级上册 广州市花都区新华棠澍小学 彭伟杏 November 19, 2005 无法显示图像。计算机可能没有足够的内存以打开该图像,也可能是该图像已损坏。请重新启动计算机,然后重新打开该文件。如果仍然显示红色 “x”,则可能需要删除该图像,然后重新将其插入。 无法显示图像。计算机可能没有足够的内存以打开该图像,也可能是该图像已损坏。请重新启动计算机,然后重新打开该文件。如果仍然显示红色 “x”,则可能需要删除该图像,然后重 ...