关于山东省高职高专英语应用能力考试题型调整的说明
各高职高专院校: 根据教育部《高职高专教育英语课程教学基本要求》,结合山东省高职高专教学的实际 情况以及加强高职高专学生英语应用能力培养的需要, 决定自 2010 年 12 月高职高专英语应 用能力考试起对考试题型进行如下调整(具体详见样题): 高等教育处 二?一?年十一月二十二日 考试内容 第一部分:听力理解(Part I Listening Comprehension)共 20 题,考试时间 20 分钟。包括三 第一部分 节。 A 节(Section A)为短对话(Dialogues)或答语选择题(Choosing Proper Responses), 有 10 题,采用多项选择题型。短对话有 10 组,每组为一轮对话和一个问题,朗读一遍,要 求考生在四个选项中选出最佳答案;答语选择有 10 题,每题为一句话,朗读一遍,要求考 生听完每句话后在四个选项中选出恰当的答语。 B 节(Section B)为长对话 (Conversations) 或短文理解 (Short Passages),有 5 题,采 用多项选择题型。长对话有 2 段,每段 5-8 轮对话和 2-3 个问题,朗读两遍,要求考生在四 个选项中选出最佳答案;短文理解有 2 篇,每篇长度为 150 词左右,每篇 2-3 个问题,朗读 两遍,要求考生在四个选项中选出最佳答案。 C 节(Section C)为听写填空(Spot Dictation)5 个题或听选填空(Choosing the Missing Words)5 个题。听写填空题采用一篇 100 词左右的短文,其中有 5 个空格,要求考生根据 听到的内容在相应空格处填写所缺单词或短语,必须用原词填写。全文朗读三遍。第一遍为 全文朗读,正常语速,中间无停顿,供考生了解全文大意;第二遍放慢速度(每分钟 80 词) 朗读全文,中间无停顿,供考生填写所缺单词;第三遍再词以正常语速朗读全文,供考生进 行核对。听选填空题采用一篇 150 词左右的短文,其中有 5 个空格,要求考生根据听到的内 容为每个空格在各自对应的四个选项中选出正确答案。全文正常语速,朗读两遍。听力部分 的正常语速为每分钟 100 词左右。 第二部分:词语用法和语法结构(Part II Vocabulary and Structure),测试学生对词语和语法 第二部分 结构的掌握程度。共 20 题,考试时间 20 分钟。包括三节。 A 节(Section A)有 10 题,为语法结构题(Grammar),要求考生从每题四个选项中 选出一个最佳答案。B 节(Section B)有 5 题,为词语用法题(Vocabulary),要求考生从 每题四个选项中选出一个最佳答案。C 节(Section C)有 5 题,为同义替换(Substitution), 要求考生从每题四个选项中选出与题目中划线部分意思相当的词汇或词组。 第三部分:阅读理解(Part III Reading Comprehension),测试学生对常见题材短文的理解能 第三部分 力和对应用文的理解及初步应用能力。共 17 题,考试时间 30 分钟。包括两节。 A 节(Section A)为短文理解(Passage Understanding),包括 2 篇一般题材短文和 1 篇应 用文,要求考生根据文章内容从每题四个选项中选出最佳答案;B 节(Section B)为简答题
(Short Answer Questions),要求考生阅读 1 篇应用文(如广告、说明书、业务信函、合同等) 后,就所提问题做出简单回答。 第四部分:翻译(Part IV Translation),测试考生实际运用语言的综合能力。共 13 题,考试 第四部分 时间 20 分钟。包括两节。 A 节(Section A)为英译汉(E-C Translation),有 5 题,要求考生将 1 篇文章中有标号的 5 个划线句子译成汉语。本节考查学生对语篇理解的能力和对常用句型和词语的综合运用能 力。 B 节(Section B)为汉译英(C-E Translation),有 8 题,包括 2 个完整句翻译和 6 个句子 片段翻译。 句子片段所在句子的其他部分已用英文给出, 要求考生根据全句意思将汉语部分 的句子片段译成符合句子语法结构要求的英语。本节考查考生实际运用语言的综合能力。第 第 五部分:写作(Part V Writing),测试考生的英语书面表达能力。有 1 题,考试时间 30 分钟。 五部分 要求考生写出
  80~100 词的短文, 写作内容为日常生活题材或简单的业务交际短文。 试卷上 可能给出题目,或规定情景,或要求写请柬、个人简历、通知等应用文。 试卷结构、 试卷结构、计分和考试时间一览表 序号 I II
  21~40 III Ⅳ V 41~57
  58~70 71 合 附:听力备选题型样题 Section A Dialogues (10 points) Directions: In this section you will hear 10 short dialogues. At the end of each dialogue, a question will be asked about what was said. Both the dialogues and questions will be spoken only once. After each question there will be a pause. During the pause, you must read the 4 choices marked A),B),C) and D),and decide which is the best answer. Then mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.
  1. A) The woman is busy working.? B) The woman can’t take the message.? C) Mr. Jackson is in his office.? D) Mr. Jackson will be back soon. ?
  2. A) Stella should go home immediately.? B) Stella should not worry about her family.? 计 题号
  1~20 名称 题数 20 题 20 题 计分 20 分 20 分 时间 20 分钟 20 分钟
听力理解 词语用法和语法结构 阅读理解 翻译 写作
17 题 13 题 1 题 71 题
30 分 20 分 10 分 100 分
30 分钟 20 分钟 30 分钟 120 分钟
C) Stella should write home more frequently.? D) Stella should phone her family. ?
  3. A) He is a businessman. B) He is the boss of a company.? C) He is a bus driver. D) He is a professor. ?
  4. A) Whether the woman is in good health.? B) Whether the woman has written to her parents recently.? C) Whether the woman is about to write a letter to her friends.? D) Whether the woman still receives a lot of letters. ?
  5. A) The class usually begins at
  3. B) Professor Smith didn’t have class today.? C) The woman’s class ended ahead of time. D) The woman wasn’t with her classmates.
  6. A) He thought the questions were very easy. B) He wanted to know what the woman thought.? C) He had difficulties with the exam. D) He didn’t want to think about the exam. ?
  7. A) Collect papers for the man. B) Do the typing once again.? C) Check the paper for typing errors. D) Read a newspaper. ?
  8. A) It is wiser to take more than four courses. B) The man will take five courses next term.? C) There are too many courses offered to students. D) The woman should take fewer courses next term. ?
  9. A) She took somebody to hospital. B) Something was wrong with the bus.? C) She didn’t catch the bus. D) She went to hospital on foot. ?
  10. A) Ten o’clock. B) Nine-thirty.? C) Nine o’clock. D) Five o’clock. ? Section B Short Passages (5 points) Directions: In this section you will hear 2 short passages. After each passage you will be asked some questions. The passage will be read twice. When you hear a question, you should decide on the correct answer from the 4 choices marked A), B), C) and D), then mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center. Passage 1 Questions 11 to 12 are based on the passage you have just heard.? ?
  11. A) Multiple choice questions. B) Comprehensive question. C) Five essay questions. D) Midterm test. ?
  12. A) All day next Thursday. B) Last day of exam week.? C) All day next Wednesday. D) All day next Tuesday. Passage 2 ? Questions 13 to 15 are based on the passage you have just heard. ?
  13. A) The more we study them, the more we like them.? B) The more we study them, the more important they seem to us.? C) The more we study them, the more they seem to be like us.? D) The more we study them, the more differences there are. ?

  14. A) Because they live in the human society.? B) Because they like us human beings.? C) Because they live in societies in which they depend on one another.? D) Because they live through a series of societies. ?
  15. A) Kings, queens and workers. B) Queens, males and workers.? C) Queens and male workers. D) Kings and male workers. ?? Section C Choosing the Missing Words (5 points)? ? Directions: In this section you will hear a recorded short passage. The passage is printed on the test paper, but with some words or phrases missing. The passage will be read twice. The first reading is for you to get the general idea. During the second reading, you are required to choose the missing words or phrases from the 4 choices marked A),B),C),and D) according to what you hear. Then you should mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center. Now the passage will begin. ?? Since World War Two, especially in the last few decades of the 20th century, large groups of foreigners have come and settled in the United States. The (
  16) is that many Americans speak a foreign language at home. Today, one in seven Americans speaks a language (
  17) than English. Spanish is the (
  18) foreign language spoken by 17 million Americans. All together,
  31.8 million Americans speak 329 foreign languages in the household. That means there is an (
  19) of 34 percent in foreign language usage since 19
  80. Asian languages are used by 14 percent of foreign language speakers. That (
  20) the new wave of immigrants from Asian India, Japan, Korea and the Philippines. However, fewer European countries such as languages are spoken by American families than before.?
  16. A) result B) resort C) resource D) reason
  17. A) farther B) rather C) another D) other
  18. A) lead B) leading C) reading D) leader
  19. A) introduce B) decrease C) increase D) insurance
  20. A) relax B) reacts C) refresh D) reflects 听力备选题型答案 Part I Listening Comprehension (1~20 每题 1 分,共 20 分)?
  1. B
  2. D
  3. A
  4. B
  5. C
  6. C
  7. C
  8. D
  9. B
  10. A
  11. B
  12. D
  13. C
  14. C
  15. B ?
  16. A
  17. D
  18. B ?
  19. C
  20. D 听力备选题型录音文本 听力备选题型录音文本 Section A Dialogues
  1. M: Would you please give Mr. Jackson a message? W: Sorry. Mr. Jackson is having a holiday in Chicago.? Q: What can we learn from the conversation? ?
  2. W: Stella looks worried. She hasn’t heard from her family for quite some time.? M: Why didn’t she call her parents? Overseas mail is often slow.? Q: What does the man suggest? ?
  3. M: Has George returned from his business trip to Liverpool yet?
W: Yes, but he was home only for two days before his boss sent him to London.? Q: What does George do? ?
  4. W: You haven’t written home for quite a while, have you? M: No. How about you? Q: What does the man want to know? ?
  5. M: I thought you would be in class till 3 o’clock today.? W: I usually am. But Professor Smith let us out earlier.? Q: What can we learn from the conversation? ?
  6. W: The questions in the exam were easy, weren’t they? M: That’s what you think. Q: What does the man mean? ?
  7. M: Are you sure you have corrected all the typing errors in the paper? W: Perhaps. I’d better read it through again.? Q: What should the woman do after the conversation?
  8. W: I’m thinking of taking five courses next term. M: Wouldn’t four be wiser? Q: What does the man mean? ?
  9. M: What happened to you? You are so late. W: The bus I took broke down in the front of hospital and I had to walk from there.? Q: Why was the woman late?
  10. M: When does the next train leave for New York? W: Trains leave for New York every half hour. You just missed the nine-thirty train by five minutes.? Q: When will the next train leave for New York? Section B Short Passages Passage One ? Now I’d like to talk to you about the final exam. The exam will be held next Thursday, the last day of the exam week. Unlike the midterm, this test will not include multiple choice questions. It will consist entirely of essays. You will have to answer three of the five essay questions. The exam will be comprehensive, which means you will be responsible for all of the subject matter we’ve covered in class. I would suggest you review your midterms as well as the textbook and your class notes. I’ll be in my office almost all day on Tuesday of next week. If you run into any problems, please feel free to step in.? Questions 11 to 12 are based on the passage you have just heard.
  11. What will be included in the final exam?
  12. When will the speaker be in the office? Passage Two ? Human beings are extremely interested in the study of ants. The more we study them, the more they seem to be like ourselves. Our dictionary tells us that the ant is a social insect. That means that ants live in societies in which they depend on one another. The societies are not all exactly the same. There are differences because there are ants of many kinds ? more than 15 000 kinds, in fact. But in general each kind of ant has three main types: queens, males, and workers.?
Questions 13 to 15 are based on the passage you have just heard.
  13. What do we find when we study the ants more?
  14. Why do we say the ant is a social insect?
  15. What are the three main types of ants in each kind? ? Section C Ch
 

相关内容

高职高专英语答案

   孝感学院新技术学院 …………………………………………密……………………………………封………………………………线………………………… 2009 学年度第二学期期末考核试卷 2009?2010 学年度第二学期期末考核试卷 考核课程: 大学英语(二) 考核类型: 学生所在院系: 年级: 考试 考核形式: 闭卷 试 卷: 09 级专科 A 卷 题号 得分 I II III IV V VI 总分 学 号: 注:请各位同学将姓名班级学号写好,并将答题卡撕下! 答案写在答题卡 上方才生效! 上方才生效! ...

高职高专英语说课课件

   Unit1 TextA You’ve Got to Find What You Love YuJuan Steve Jobs Speech Contents Teaching Material Teaching Methods Speech Contents Teaching contents Teaching Procedure Part One Analysis of the Teaching Material (Ⅰ) STATUS AND FUNCTION This part is T ...

《高职高专英语》教学大纲

   《高职高专英语》教学大纲 高职高专英语》 英语 学时:240 层次:专科 学分:16 适用专业:国贸专业 第一部分 大纲说明 一、课程的性质、目的和任务 课程的性质、 性质 本大纲适用于参加普通高考入学的非英语专业的学生。 学生入学时一般掌握 基本英语知识(语音知识和语法), 掌握英语单词 1,600 个, 有一定的听、 说、 读、 写、译的基本语言能力。 目的及任务 本课程的教学目的是经过 240 左右学时的教学, 使学生掌握一定的英语知识 和技能,具有一定的听、说、读、写、译的能力,从而 ...

高职高专英语单选题库

   高职高专英 高职高专英语 AB 级补考题库 1. the students in our class is 58. A. The number of B. A number of C. A lot of D. Lots of 2. These are important ways heart problems. A. to prevent B. preventing C. prevented D. prevent 3. Making preparations very important f ...

高职高专英语语法目录

   目录 第1章概论 章概论 第1节语法的内容 节语法的内容 第2节词类 节词类 3节基本句型 第3节基本句型 第2章名词 章名词 第1节名词的分类 节名词的分类 第2节名词的数 节名词的数 下一页 返回 目录 第3节名词的格 节名词的格 第4节典型分析 节典型分析 第3章冠词 章冠词 1节冠词概略 第1节冠词概略 第2节不定冠词的用法 节不定冠词的用法 第3节定冠词的用法 节定冠词的用法 第4节冠词的省略 节冠词的省略 上一页 下一页 返回 目录 第5节用冠词与不用冠词的情况 节用冠词与不用冠 ...

高职高专英语-大纲词汇表

   《高职高专英语》 大纲词汇表(部分) 说明:本词汇表依据教育部 高等教育司《高职高专教育英语 课程教学基本要求(试行) 》拟 定,其中有*号者为 A 级词汇, 无标记的为入学需要掌握的词 汇和 B 级词汇。 association* n 协会,社团; 联合;联想 assume* astonish* atmosphere attach attend v 假定;承担 v 使惊讶 n 大气;气氛 v 贴;使附属;使依恋 v 出席;照料;专心于 n 服务员 a 陪同的 abandon* absolu ...

南外的英语能力测试小升初

   南外的英语能力测试小升初 考试招生: 每年有 2240 名考生参加考试,统招生按照男女 1:1 的比例录取 280 名。其中英语学生 236 名(男女各 118 名) ,小语种 44 名(德语 16 名,法语 16 名,日语 12 名) 。 优录工作 4 月份将逐步展开,具体工作会按照市招办的工作部署进行。 考试日程: 5 月报名,6 月 21 号电脑派位,6 月 24 号通过电脑派位取得外语考试资格的学生到校报名, 6 月 28 号组织考试。7 月 3 日公布测试成绩。 考试内容: 共 1 ...

高职高专英语语法第1章概论

   第1章概论 章概论 第1节语法的内容 节语法的内容 第2节词类 节词类 第3节基本句型 节基本句型 第1节语法的内容 节语法的内容 语法是研究词形变化和句子结构的科学. 语法是研究词形变化和句子结构的科学.研究词形变化的部 分称为词法;研究句子结构的部分称为句法 研究句子结构的部分称为句法. 分称为词法 研究句子结构的部分称为句法. 一,词法 词法包括10种词类 名词 代词,形容词,副词,动词, 词法包括 种词类:名词,代词,形容词,副词,动词,数 种词类 名词, 冠词,介词,连词, 词,冠 ...

高职高专英语AB级补考题库

   高职高专英 高职高专英语 AB 级补考题库 1. the students in our class is 58. A. The number of B. A number of C. A lot of D. Lots of 2. These are important ways heart problems. A. to prevent B. preventing C. prevented D. prevent 3. Making preparations very important f ...

当代高职高专英语第一册教案

   Unit1 College Life Text A The key to a happy college life Ⅰ. Discussion: 1) What kind of college students do you expect to be? 2) What do you hope to do at college? Ⅱ. Language points 1). New words 1. advice: a piece of ~ advise +that+(should) eg: ...

热门内容

2009高考英语20分钟专题突破(8):动词时态和语态

   英语 20 分钟专题突破:动词时态和语态 1.The number of people, who have access to their own cars, decade. A.rose B.is rising C.have risen your work? D.has risen sharply in the past 2. ??Will you come to my office when you ??Sure. A.finished 3. The problems A.discuss ...

2009?2010学年度第二学期,六年级英语期中试卷(答案)

   …………………………………………密…………………………封…………………………线……………………………………………… …………………………………………密…………………………封…………………………线 2009? 2009?2010 学年度第二学期 六年级英语期中测试试卷 (考试时间:40 分钟,满分:100 分) 考试时间: 分钟, 满分: 评分: 评分: 座号: 座号: 一,写出下列字母的左邻右舍.(注意大小写 12 分) 1, b 2, H 3, t 4, Q 二,仿照例词,写一写.(8 分 ...

海淀2010.6初三2摸英语答案

   海淀区九年级第二学期期末练习 英语参考答案 2010. 6 ( 一、听对话,选择与对话内容相符的图片。 共 4 分,每小题 1 分) 听对话,选择与对话内容相符的图片。 1. A 2. B 3. C 4. C 听对话或独白 选择最佳选项。 或独白, (共 二、听对话或独白,选择最佳选项。 共 12 分,每小题 1 分) ( 5. A 6. C 7. A 8. A 9. B 10. A 11. C 12. B 13. B 14. C 15. B 16. C 对话,记录关键信息。 (共 三、听对 ...

专家领衔2011考研英语全程复习

   专家领衔2011考研英语全程复习   进入4月份,考生就应该开始着手复习了。这个时候可以从英语和专业课入手,尤其是英语,作为研究生考试的公共科目之一,每年有很多人都是因为英语成绩达不到要求,而被拒之门外。   英语是每天都要看的科目,作为一种语言,即使每天看可能也不是很快就能感觉到提高,但是,只要几天不看,必然会感到生疏。所以,提高英语的方法就是要坚持不懈,进步会在不知不觉中产生。   海天教育考研专家为考生提供一个全程的英语复习规划:   3月-4月:看基础词汇   选一本觉得适合自己胃口的 ...

(江苏专版)2011高考英语一轮复习巩固提升:Unit 1 Other countrie(详细解析)(牛津译林版?模块9)

   高考资源网(ks5u.com) 您身边的高考专家 牛津译林江苏专版 2011 高考英语一轮复习巩固提升 模块 9 Unit 1 Other countries, other cultures Ⅰ.单词拼写 1. Thanks to our f schedule, we got our task accomplished ahead of time. sense of smell, so they can help find the wanted. 2. Dogs have an a 3. W ...