高一英语阅读理解专讲专练一 先通读,后细读 阅读一篇文章,最好采用先通读,再细读的策略.首先要快速浏览全文,这一点非常 重要.因为一篇文章是一个整体,是围绕一个中心思想组织的.如果我们了解了文章大体讲 的是什么,有了整个篇章的结构模式,就有利于我们理顺句子或段落间的关系,准确地把握 文章的主旨,同时也有利于我们在解题过程中有重点地细读部分内容. 一篇文章无论长短,要做到一口气读下来.对于生词,只要不妨碍我们理解主要内容, 可暂时放下不管.如果我们读读停停,左顾右盼,往往会把文章完整的体系读破了,有碍于 对文章整体的理解.在掌握了文章的大体内容后,我们再根据需要解答的问题逐句细读,认 真分析词义及句子结构,从而更准确地把握文章的具体内容. Passage A 阅读理解 An old friend from California called from the airport to tell me that he had arrived. I was not able to leave the office, but I had made plans for his arrival. After explaining (解释) where my new house was, I told him that I had left the key under the doormat (门垫). Since I knew it would be pretty late before I could get home, I suggested that he make himself at home and help himself to anything that was in the refrigerator(电冰箱).① Two hours later my friend phoned me from the house. At the moment, he said, he was listening to some of my records after having had a delicious meal. Now, he said, he was drinking a glass of orange juice. When I asked him if he had had any difficulty finding the house, he answered that the only problem was that he had not been able to find the key under the doormat, but luckily, the living room window by the apple tree had been left open and he had climbed in through the window. I listened to all this in great surprise.② There is no apple tree outside my window, but there is one by the living room window of my nextdoor neighbor's house! 根据文章内容,选择正确答案:
  1. An old friend of mine called . A. to tell me to meet him at the airport B. to tell me about his arrival C. to ask me to leave the office D. to ask me to make plans for his arrival

  2. My friend climbed into the room because . A. there was an apple tree outside B. the living room window was left open C. he had difficulty opening the door D. he hadn't found the key
  3. My friend telephoned me two hours later . A. from my home B. at the airport C. in his office D. from my neighbor's house 难句注释 ① I suggested that he make himself at home and help himself to anything that was in the refrigerator. 我建议他不要客气,随意吃冰箱里的东西. Total words:211 Reading time: Reading speed: ② I listened to all this in great surprise. 我很吃惊地听着这一切. in surprise 意为"吃惊地". Passage B 阅读理解 If you know me well, you know I don't like birthday parties. At least, I don't like birthday parties given for me.① I enjoy them when they re for other people, but when they re for me, I just don't like them.
I remember one birthday party some friends of mine had for me when I was a student at the university. Of course, I had told my best friend Henry that I didn't want a party and I made him promise he wouldn't do anything. He agreed. I should have known better than to believe him.② On the day of my birthday, we got home from school at about, oh, I don't know, three or half past three. We went inside and as usual I went into the bathroom and started to close the door when suddenly from behind the shower curtain (浴帘), a kind of strange female(女) voice started singing, "Happy birthday to you, happy birthday to you." And then from all over the room, people joined in. There were about fifteen people hiding everywhere in the room. They had got my roommate's key and got in earlier. They had all planned to come out of the hiding place just at the same time while singing. I guess I really upset their plans by going in just to wash my hands.③ 根据文章内容,选择正确答案:
  1. Which of the following sentences is NOT true? A. I got home from school at 3 or 3:30 on the day of my birthday. B. I dislike birthday parties held for me. C. Henry agreed that he would not do anything on my birthday. D. I knew there were some of my friends hiding in my room.
  2. I usually went into the when I got home from school. A. livingroom B. bedroom C. bathroom D. diningroom
  3. What did my friends plan to do? A. They planned to leave the room as soon as possible. B. They planned to sing as loudly as they could.
C. They planned to eat in the bathroom. D. They had planned to come out of hiding places together. 难句注释 ① At least, I don't like birthday parties given for me. 至少我不喜欢为我开的生日晚会. Total words:223 Reading time: Reading speed: ② I should have known better than to believe him. 我本应知道他要做什么而不该相信他的. should have known 是虚拟语气,意为"本应知道而未知". ③ I really upset their plans by going in... 我进去只是洗一下手,却真的打乱了他们的计划. by doing sth. 通过做某事的方式. Passage C 阅读理解 In choosing a friend, one should be very careful. A good friend can help you study. You can have fun together and make each other happy. Sometimes you will meet fairweather friends.① They will be with you as long as you have money or luck, but when you are down, they will run away. How do I know when I have found a good friend? I look for certain qualities (品质) of character, especially understanding, honesty and reliability (可靠). Above all else, I look for understanding in a friend. A good friend tries to understand how another person is feeling. He is not quick to judge. Instead, he tries to learn from others. He puts himself in the other person's place, and he tries to think of ways to be helpful. He is also a good listener.
At the same time, however, a good friend is honest. He does not look for faults (过错) in others. He notices their good points. In short, a friend will try to understand me and accept me.② Another quality of a friend is reliability. I can always depend on (信赖) a good friend. If he tells me he will meet me somewhere at a certain time, I can be sure that he will be there. If I need a favor, he will do his best to help me. If I am in trouble, he will not run away from me. There is a fourth quality that makes a friend special. A special friend is someone with whom we can have fun.③ We should enjoy our lives, and we would enjoy our friendship. That is why I especially like friends who are fun to be with. A good friend likes the same things I like. We share experience (经验) and learn from each other. A good friend has a good sense of humor (幽默), too. He likes to laugh with me. That is how we share in the joy of being friends. And I know that he is looking for the same quality in me. When I meet someone who is reliable, honest, and understanding, I know I've found a friend! 根据文章内容,选择正确答案:
  1. Which of the following qualities the writer thinks is the most important in choosing a friend? A. understanding. B. honesty. C. reliability. D. a sense of humor.
  2. If you have fairweather friends, . A. they will give you all that they have when you need help B. you will be refused when you get into trouble C. you will become rich D. you can be sure that you get real friends
  3. Good friends need to . A. always point out each other's mistakes
B. be helped with money C. understand each other's feelings D. have money or luck
  4. This passage mainly discuss . A. the qualities of a friend B. where to choose friends C. how to get along with friends D. the importance of having a friend 难句注释 ①Sometimes you will meet fairweather friends. 有时你会遇到不能与你共患难的朋友. ②In short, a friend will try to understand me Total words:362 Reading time: Reading speed: and accept me. 总之,一个朋友会尽量理解我,接受我. in short 意为"简而言之". ③A special friend is someone with whom we can have fun. 一个特殊的朋友是和我们在一起共快乐的人. with whom we can have fun 是定语从句,修饰 someone. Passage D 完形填空 There are many kinds of friends. Some are always 1 you, but don't understand you. Some say only a few words to you, but understand you. Many people will step in your life, but only 2 friends leave footprints (脚印).
I shall always recall (回忆) the autumn and the girl with the 3 . She will always bring back the friendship between us. I know she will always be my best friend. It was the golden season. I could see the yellow leaves 4 on the cool 5 . In such a season, I liked walking alone in the leaves, 6 to the sound of them. Autumn is a 7 season and life is uninteresting. The free days always get me 8 . But one day, the sound of a violin 9 into my ears like a stream (小溪) flowing in the mountains. I was so surprised that I jumped to see what it was. A young girl, standing in the wind, was 10 in playing her violin. I had 11 seen her before. The music was so nice that I listened quietly. Lost in the music,① I didn't know that I had been 12 there for so long but my existence (存在) did not seem to disturb her. Leaves were still falling. Every day she played the violin in the corner of the building 13 I went downstairs to watch her performance. I was the only listener. The autumn seemed no longer lonely and life became 14 . 15 we didn't know each other, I thought we were already good friends. I believe she also loved me. Autumn was nearly over. One day, when I was listening carefully, the sound suddenly 16 . To my astonishment (惊讶), the girl came over to me. "You must like violin." she said. "Yes. And you play very well. Why did you stop?" I asked. Suddenly, a 17 expression appeared on her face and I could feel something unusual. "I came here to see my grandmother, but now I must leave. I once played very badly. It was your listening every day that 18 me." she said. "In fact, it was your playing 19 gave me a meaningful autumn,②" I answered, "Let's be friends." The girl smiled, and so did I. I never heard her play again in my life. I no longer went downstairs to listen like before. Only thick leaves were left behind. But I will always remember the fine figure (身影) of the girl. She is like a 20 ?so short, so bright, like a shooting star giving off so much light③ that it makes the autumn beautiful. 根据文章内容,选择正确答案:
  1. A. withB. forC. againstD. to

  2. A. good B. true C. new D. old
  3. A. sound B. song C. play D. violin
  4. A. shaking B. hanging C. falling D. floating
  5. A. wind B. snow C. air D. rain
  6. A. watching B. listening C. seeing D. hearing
  7. A. lively B. lovely C. harvest D. lonely
  8. A. up B. off C. down D. over
  9. A. flowed B. grew C. entered D. ran
  10. A. lost B. active C. busy D. interested
  11. A. once B. never C. often D. usually
  12. A. waiting B. stopping C. standing D. hearing
  13. A. because B. so C. when D. but
  14. A. interesting B. moving C. encouraging D. exciting
  15. A. But B. However C. Even D. Though
  16. A. stopped B. began C. gone D. changed
  17. A. happy B. sad C. strange D. surprised
  18. A. surprised B. excited C. encouraged D. interested
  19. A. that B. which C. it D. who
  20. A. song B. dream C. fire D. sister 难句注释 ①Lost in the music"沉浸在琴声中" be lost in sth. 意为"陷入……之中". ②In fact, it was your playing that gave me a meaningful autumn. 实际上,正是你的演奏给予我一个意味深长的秋天. It was...that...是强调句型.
③...like a shooting star giving off so much light. 就像是一颗流星放射出如此灿烂的光芒. Passage A 本文讲述了一位朋友在拜访作者时误入他邻居家却浑然不觉的幽默故事.
  1. B. 由第一段第一句 "...called...to tell me that he had arrived."可知.
  2. D. 细节题,由第二段 "...he had not been able to find the key..."可知.
  3. D. 以第二段朋友所说的"apple tree"为线索,推知朋友误入邻居家. Passage B 本文讲述了作者的朋友们想为他开生日 party 以给他意外惊喜的事.
  1. D. 由第三段 "I went into the bathroom...when suddenly from behind..."可 知"我"并不知情.
  2. C. 由第二段 "We went inside and as usual I went into the bathroom..." 推 知.
  3. D. 由最后一段 "They had all planned to come out of...just at the same time" 推知. Passage C 本文论述了一个好朋友必须具备的四个品质:理解,诚实,可靠和幽默.
  1. A. 四个品质中理解最重要.above all else 意为"最重要;首先".
  2. B. 不能与你共患难的朋友在你遇到麻烦时会拒绝向你提供帮助.
  3. C. 好朋友应相互理解.
  4. A. 本文的主题是好朋友所具备的四个品质. Passage D 文章通过"我"和一个小姑娘秋天邂逅的故事体现了知心朋友的重要性.
  1. A. 结合后面一句可知,"许多人与你在一起(with you), 却不能理解你".
  2. B. 只有真正的朋友,才能留在心中.

  3. D. 结合后面的内容可知,"我"每天去听小姑娘拉小提琴.
  4. D. 金黄的树叶在秋风中随风飘动.
  5. A. 叶子是在风中飘动.
  6. B. 现在分词用作伴随状语.
  7. C. 秋天本是收获的季节,但是此处"我"却独自一人漫步在落叶之
 

相关内容

高中英语阅读教学中写作技巧的渗透

   高中英语阅读教学中写作技巧的渗透 嵊州市黄泽中学 吴义福(选自无忧无虑作文网 www.5156zuowen.cn ) 【内容摘要 内容摘要】本文从写作的基础、框架、素材和升华四个维度阐述了如何在高中英语阅读教 内容摘要 学中进行写作技巧的渗透。 在平时的阅读教学过程中, 作者把阅读材料的语言 和知识、篇章和结构、话题和体裁、主题和内涵加以分析和运用,结合案例列 举了自己在教学过程中实施的一些教学方法, 努力将阅读教学与写作教学进行 有机的结合,从而达到教学的最优化。 【关 键 词 】阅读教学 ...

高中英语阅读理解技巧及其习题答案

   阅读理解方法及技巧 (一)阅读的方法 (二)不同体裁文章的特点及解题技巧 (三)不同类型问题的解题方法与技巧 (一) 阅读是获得更综合、更复杂、更精确信息的必要手段,考生在做阅读理解时,不仅要看懂文章的 字面意思,还需要针对不同题材和体裁的篇目运用不同的方法作出正确的选择。一般来说,词汇、阅读速度和理 词汇、 词汇 解能力是阅读理解中三个最重要并且有相互联系的因素。 解能力 阅读的方法可以使用以下几种: 阅读的方法可以使用以下几种: 跳读: 找关键词。 用这种阅读方法回答 who、 what ...

英语阅读理解技巧

   详细是:阅读的三大层次; 做题九个技巧; 文章的四大总结; 一般来说,阅读一篇文章可以分为三个层次。 第一,从文章的整体结构上来把握文章的大意。这个阶段,需要做 到的事把文章所想要阐述的事物弄清楚, 比如这篇文章说明的什么样的 社会问题, 或者介绍了什么样的风土人情, 或者描述了个什么样的事件。 当然,很多情况下不可能马上就把文章所希望阐述的问题具体搞清楚, 但是起码要找到关键的名词, 也就是说起码要弄清楚文章的目的事物或 目的事件。这样子看文章才能有的放矢。要做到这点其实只需要找到一 两个 ...

英语阅读理解技巧

   公共英语阅读技巧 阅读理解文章基本上是说明文,议论文。而这类体裁的文章少不了用例子,事实来说明观点。因此我们往往会碰到要求猜测文章举例的目的??这些例子要说明什么观点??的题目。如:   The example of … is given to show/illustrate that.   What can be inferred from the author's example of ?   The experiment/study sugge ...

英语高考阅读技巧

   考试题中,阅读部分所占比例较大, 而学生在这个方面失分又相对较多。因此, 我们怎样在平时的训练中培养学生的解题方法,提高学生的解题能力呢? 一,首先,要了解《考试大纲》对阅读理解的主要要求: 1.掌握所读文章的主旨和大意以及用以说明主旨和大意的事实和细节; 2.既理解具体的事实,也理解抽象的概念; 3.既理解字面意思,也理解根据字面意思可以推断出来的没有明确说出的 深沉含义,包括作者的态度、意图等; 4.既理解某句、某段的意义,也理解全篇的逻辑关系,并据此进行推理和 判断; 5.既能根据文章 ...

初三英语阅读完型练习

   初三英语阅读完型练习 练 习 六 I. Reading comprehension (阅读理解) : 阅读理解) (A) Today there are 6 billion people on the earth. By the year 2050 there may be 12.5 billion. There are a lot of people to feed. We need more food. One way to produce more food is by growing ...

英语四级阅读技巧推荐

      一、阅读理解方法 阅读理解是综合读者各方面知识的过程。要想快捷,准确的理解所阅读的语篇,我们要清具备什么样的能力,理解的过程,阅读的层次,阅读的目的,阅读技能等。 学会阅读意味着我们具备以下的能力: 理解作者的思想和观点。 看出文章的叙事或推论过程。 看出并思考所读文章的细节,获的详细的信息。 把已获得的信息保在大脑中以便随时使用。 看出作者的主要意图和文章的基调。 从有关资料中汲取有用的东西。 对非重要情节或信息一带而过。 根据阅读目的和材料的难 ...

大学英语四级阅读技巧

   本文由第四百零一天贡献 doc文档可能在WAP端浏览体验不佳。建议您优先选择TXT,或下载源文件到本机查看。 (一)选项中含有不十分肯定的语气词一般是正确答案项。这些语气词有: can, could, ma 一 选项中含有不十分肯定的语气词一般是正确答案项 这些语气词有: 选项中含有不十分肯定的语气词一般是正确答案项。 y, should, usually, might, most(大多数 ,more or less, relatively, be likely to, p 大多数 ...

大学英语四级快速阅读技巧

   题型简介 " 这种题型考察的是在有限时间内(15分钟) 找到指定信息(10道题目)的能力。 " 前7个题目可能是多项选择题,也可能是 是非判断题,而后3个题目一般是句子填 空或完成句子,填入部分通常为名词短语, 其长度一般不超过7个单词。 文章的体裁一般为说明文,有时有小标题, 说明的层次也非常清楚。内容以科普知识居 多。 1000~1200词 基本要求 不要求完全理解,只要求能够通过略读或 查读的方式找到题干的信息,并根据原文 内容做出正确选择。文章中有很多信息是 无用的,根据题目去找其 ...

高中英语阅读技巧及练习6

   阳光家教网 西安家教 阳光家教网 www.ygjj.com 西安家教 青岛家教 郑州家教 家教 苏州家教 天津家教 中国最大找家教, 家教平台 中国最大找家教,做家教平台 家教 高一英语阅读理解专讲专练含答案及解析六 扩大视幅: 扩大视幅: 扩大视幅是高效阅读的一种技巧,它是指在阅读过程中,我们要扩大眼睛在阅读材料上 每停留一次所能感知的文字的广度.阅读的过程,实际上是一个积极思维,迅速将文字符号 转换为词义的过程.一般说来,我们的视幅总长度可达到 4-5 厘米.所以我们在阅读过程 中,要尽 ...

热门内容

2010年中考英语试题分类汇编专题一(单项选择)

   为您服务教育网 http://www.wsbedu.com/ 年中考英语试题分类汇编( 专题一 " 2010 年中考英语试题分类汇编(130 套)专题一 "单项选择 考点一、名词 考点一 (2010 湖南省娄底市 6. 1)?It’s said that you have moved into a new house. ?Yeah, and we need to buy some in the mall nearby. A. food B.furniture C. hamburger  ...

PEP小学三年级英语上册教材分析

   PEP 小学三年级英语上册教材分析(1-6 单元) 小学三年级英语上册教材分析( 单元) Unit1 教材分析 单元教学目标与要求(A、 B 部分) 1.能听懂,会说 Hello./ Hi.Goodbye./ Bye-bye.I'm .... What's your name? My name's ...., 并能够在实际情景中进行运用。 2.能够听说、认读 crayon, pencil, pen, eraser, ruler, pencil-case, book, sharpener, b ...

四川省大学英语三级考试09年

   四川省大学英语三级考试 SCET3 0906 PartⅠ Listening Comprehension (15%) t Section A Directions:In this section, you will hear 10short conversations. At the end of conversation, a question will be asked about what was said. Both the conversation and the question ...

小学英语疑问句

   英语疑问句大全 疑问句(questions)指提出问题,请对方回答的句子。疑问句句末要用问号。 按结构可分为四种:一般疑问句、特殊疑问句、选择疑问句、反意疑问句。 一 、 一般疑问句 (1) 一般疑问句也可称为 “yes / no questions”,因这种问句通常用 yes / no 来回答,相当于汉语中的“……吗?”其语序是:系动词 be / 助 动词/ 情态动词+主语+其他成分?如: Are you from Japan Yes I am. / No I'm not. Is her ...

初中三年该如何具体规划英语学习

   初中三年该如何具体规划英语学习 2010-08-24 17:05:42 作者:未知 来源:e 度中考网 浏览次数: 356 文字大小: 【大】 【中】 【小】 对所有中国家长来说,一个 不置可否的事实是:中学阶段是一个孩子未来发展中最重要的环节 (并不需要用之一进行修饰) 这其中的重要性简单说体现在两方面: 。 一方面,中、高考的两份试卷,严格地将我们的孩 ... 对所有中 国家长来说,一个不置可否的事实是:中学阶段是一个孩子未来发展 中最重要的环节(并不需要用之一进行修饰) 。这其中的重要 ...