高一英语阅读理解专讲专练八 抓主干, 抓主干,理枝叶 长难句增加,是近年高考阅读理解试题不可忽视的现象之一.英语的长句可分为两类: 含有数量较多的定语或状语的简单句和含有数量较多的各种从句的并列句或复合句. 阅读长 句的基本方法是抓主干,理枝叶.抓主干就是抓句子的主体部分,也就是主语和谓语,它们 是传达信息的主要载体;理枝叶就是分析句子的附加部分,不论它们有多长,有多复杂,它 们都是辅助成分,我们只要明确它们与主体的关系就可以了.如: The moon is so far from the earth that even if huge trees were growing on the mountains, and elephants were walking about, we could not see them through the most powerful telescopes which have ever been invented. 这个长句的主干就是 The moon is far from the earth,其他部分,如状语从句,定 语从句等,都是为突出主题服务的. Passage A 阅读理解 The Winter Olympics, which is also called the White Olympics, were first held as a separate competition in 1924 at ChamonixMontBlanc, France. At this time, many colorful stamps are published to mark the great games. The first stamp marking the opening of the White Olympics was issued (发行) on January 25, 1932 in the United States to celebrate the third White Olympics.① From then on, issuing stamps during the White Olympics became a tradition. To observe the fourth Winter Olympic Games,② a group of stamps were published in Germany in November, 19
  35. The five rings of the Olympics were printed on the front of the sportswear. It was the first time that the symbol (象 征) appeared on stamps of the Winter Olympics. In the 1950s, the stamps of this kind became more colorful. When the Winter Olympics came, the host countries as well as the nonhost countries published stamps to mark those games. China also published four stamps in February, 1980, when the Chinese sportsmen began to march into the area of the White Olympics. Japan is the only country in Asia that has ever held the White Olympics. Altogether 14,500 million stamps were sold to raise funds(经费) for this sports meet. Different kinds of sports were printed on these small stamps. People can enjoy the beauty of the wonderful movements of some athletics.
1
根据文章内容,选择正确答案:
  1. People have published stamps marking the Winter Olympics . A. since the first White Olympics in 1932 B. when the first Olympics games started C. since the third Winter Olympics in 1932 D. on the same day of the third Olympics
  2. From the passage we can see that . A. the Chinese sportsmen began to take part in the Winter Olympics in 1980 B. it was in 1980 that the Chinese began to publish stamps C. the Chinese began to take part in the Olympics games in the 1980s D. China held the Winter Olympics in 1980
  3. Which of the following statements is NOT true? A. The third Winter Olympics opened on January 25, 19
  32. B. Publishing stamps is a way of raising money for the sports meet. C. In Asia only Japan held the Winter Olympics. D. In the 1950s all the countries published stamps to mark the games. 难句注释 ① The first stamp marking the opening of the White Olympics was issued on January 25, 1932 in the United States to celebrate the third White Olympics. Total words:226 Reading time: Reading speed: 为了庆祝第 3 届冬季奥运会,纪念其开幕的第一枚邮票于 1932 年 1 月 25 日在美国发 行. ② to observe the fourth Winter Olympic Games 为了庆祝第四届冬季奥运会.
2
observe 意为"举行;庆祝". Passage B 阅读理解 Today, roller skating (旱冰) is easy and fun, and it is popular throughout the world. People roller skate outside on paths and roads, and inside in rinks. But a long time ago, it wasn t easy at all. Before 1750, the idea of skating didn t exist. That changed because of a man named Joseph Merlin. Merlin's work was making musical instruments. In his spare time he liked to play the violin. Joseph Merlin was a man full of ideas and dreams. People called him a dreamer. One day Merlin received an invitation to attend a fancy dress ball (化装舞会). He was very pleased and a little excited. As the day of the party came near, Merlin began to think how to make a grand entrance (隆重出场) at the party. He had an idea. He thought he would get a lot of attention if he could skate into the room. Merlin tried different ways to make himself fool.① Finally, he decided to put two wheels under each shoe. These were the first roller skates. Merlin was very proud of his invention and dreamed of arriving at the party on wheels while playing the violin.② On the night of the party Merlin rolled into the room playing his violin. Everyone was surprised to see him. There was just one problem. Merlin had no way to stop his roller skates. He rolled on and on. Suddenly, he ran into a huge mirror that was hanging on the wall. Down fell the mirror, breaking into pieces. ③ Nobody forgot Merlin s grand entrance for a long time! 根据文章内容,选择正确答案:
  1. The text is mainly about. A. a strange man B. an unusual party C. how roller skating began D. how people enjoyed themselves in the 18th century
  2. People thought Merlin was a dreamer because he . A. often gave others surprisesB. was a gifted (有天赋的) musician
3
C. invented the roller skatesD. was full of imagination
  3. Merlin put wheels under his shoes in order to . A. draw the guests attentionB. arrive at the party sooner C. test his inventionD. show his skill in walking on wheels
  4. What is the main point the writer is trying to make in the last paragraph? A. The roller skates needed further improvement. B. The party guests took Merlin for a fool. C. Merlin succeeded beyond expectation(超出预料). D. Merlin got himself into trouble. 难句注释 ① Merlin tried different ways to make himself fool. 默林尝试不同的方法使自己看起来有点滑稽. Total words:261 Reading time: Reading speed: ② Merlin was very proud of his invention and dreamed of arriving at the party on wheels while playing the violin. 默林为他的发明感到非常骄傲,并且梦想滑着轮子演奏小提琴出现在晚会现场. be proud of 因 …… 骄傲 dream of doing sth.梦想做某事 ③ Down fell the mirror, breaking into pieces. 镜子掉了下来,摔成了碎片. Passage C 阅读理解
4
Dwight W. Morrow was an American ambassador (大使) to Mexico during the 1920s. He is remembered as a smart diplomat (外交家).① He is also remembered by his family and friends for his absentmindedness (心不在焉). Once while on a train, a conductor came to Morrow, asking for his ticket. He began to search his pockets. No ticket appeared. Morrow began searching his suitcase. "Never mind, sir." said the conductor, seeing how anxious Morrow was becoming and trying to comfort (安慰) him. "When you find your ticket just post it to the station. I'm sure you have it somewhere." "I'm sure, too." said the diplomat as he went on with his search. "But I must find it. I need to know where I'm going!" Another time Morrow got off a train in New York and hurried to a telegraph office, where, feeling not unlike a small boy who had got lost,② he sent the following to his secretary: "I am in New York but don t know why." Within minutes came the short reply: "You are not supposed to be in New York. You should be in Princeton giving a lecture." 根据文章内容,选择正确答案:
  1. The passage mainly shows Morrow's . A. cleverness as a diplomat B. foolishness C. sense of humor (幽默感) D. absentmindedness
  2. Morrow was very upset (不安) when he couldn t find the ticket because. A. he had forgotten where he was going B. he would be punished if he couldn t show his ticket C. the conductor looked impatient(不耐烦的) D. the conductor might think he was lying
  3. When Morrow got off the train in New York, . A. he forgot the address B. he forget his suitcase C. he did not know that he was in a wrong city
5
D. his secretary wasn t there to meet him 难句注释 ① He is remembered as a smart diplomat. 在别人的记忆中,他是个精明的外交家. Total words:202 Reading time: Reading speed: ② ...feeling not unlike a small boy who had got lost... 感觉不啻于一个迷路的小男孩…… Passage D 完形填空 "A robbery (抢劫案)..." a voice came from the radio. John was driving home late last night from a trip, and now he was having trouble staying 1 .① He turned 2 the radio and tried to fix his attention on the 3 , but his eyes kept on closing. It was 4 that he noticed the hitchhiker (搭便车者) by the road.② 5 even thinking about what he was doing, he stopped the car. "To Midrille?" "Get in." The hitchhiker got in and immediately John was 6 that he had picked him up. The young man 7 a strange face and long hair. When John asked him questions about himself, he changed the 8 . John 9 the news. He began to sweat (出汗) and his thoughts 10 nervously (紧 张地) to all the money he was 11 . At the next small town he stopped his car and said, "I m sorry. I m so 12 that I can t drive you to Midrille. I think I ll find a 13 and spend the night." The young man slowly 14 into his pocket. "This is it!" thought John. At that 15 moment he considered shouting for help, but instead of a gun, the hitchhiker pulled out several 16 . "Oh, no. I don't want your money. Just get out. Okay?"
6
The young man looked 17 . He insisted on 18 John the money. John watched until his 19 had disappeared from sight, then stepped on the 20 and drove out of town.③ 根据文章内容,选择正确答案:
  1. A. asleepB. earlyC. strongD. awake
  2. A. on B. offC. up D. over
  3. A. outside B. news C. speed D. way
  4. A. there B. earlier C. then D. moment
  5. A. Without B. After C. By D. For
  6. A. happy B. sad C. angry D. sorry
  7. A. wore B. owned C. had D. made
  8. A. place B. subject C. question D. face
  9. A. remembered B. thought C. heard D. forgot
  10. A. got B. arrived C. changed D. turned
  11. A. paying B. having C. carrying D. borrowing
  12. A. afraid B. hungry C. cold D. sleepy
  13. A. restaurant B. shop C. hotel D. station
  14. A. reached B. forced C. got D. put
  15. A. important B. very C. long D. short
  16. A. knives B. photos C. handkerchiefs D. bills
  17. A. frightened B. puzzled C. worried D. curious
  18. A. giving B. offering C. handing D. returning
  19. A. driver B. friend C. passenger D. thief
  20. A. door B. gas C. window D. motor 难句注释
7
①...and now he was having trouble staying awake. 现在他很难保持清醒. ② It was then that he noticed the hitchhiker by the road. 就在那时他注意到马路边有个搭便车者. 此句是 It is/was...that...的强调句型. ③ John watched until his passenger had disappeared from sight, then stepped on the gas and drove out of town. 约翰一直注视着他的乘客直到他消失在视线之外,然后踩足油门驶出了小镇. Passage A 本文介绍了为庆祝冬季奥运会的召开,各国常发行一些纪念邮票.
  1. C. 根据文章的第三句可知.
  2. A. 中国在 1980 年第一次参加冬奥会.
  3. D. 其他三项原文都有提到. Passage B 本文介绍了滑旱冰这一体育运动的由来.
  1. C. 本文的话题是旱冰运动的起源.
  2. D. 一个充满梦想的人.
  3. A. 目的是为了引人注目.
  4. C. 根据"Nobody forgot Merlin s grand entrance for a long time!"可知 Merlin 取得了超出他预想的成功. Passage C 本文介绍了一位精明的外交家心不在焉的两个轶事,从侧面反映其不拘小节.
  1. D. 根据本文所举的几个例子可以看出本文主要讲 Morrow 的 absentmindedness.
  2. A. 从"I need to know where I m going!"可得出正确答案.
  3. C. 本文最后一句话表明了这一点. be supposed to...应该……
8
Passage D 本文记叙了 John 在旅行回家途中让一个人搭便车,却误认为他会抢劫而在半路让其下 车的事.
  1. D. stay awake 指"保持清醒的状态",下文有暗示.
  2. C. 开大音量以驱去睡意.注意收音机已开.
  3. B. 收音机播放有关抢劫的新闻.
  4. C. 强调时间"then",意为"就在那时候".
  5. A. without thinking 意为"不假思索".外国人有让人搭便车的习惯.
  6. D. 他立刻觉得后悔了.
  7. C. had 此处意为"长着……".
  8. B. subject 意为"谈话的主题".改变话题.
  9. A. 记起了刚才的新闻.
  10. D. 思想转向身上的钱.
  11. C. carry 意为"携带的".
  12. D. 根据第一小节中"he was having trouble staying awake"得出 sleepy (瞌睡 的).
  13. C. 根据后文的"spend the night"来推测应是找"旅馆".
  14. A. reach into his pocket 意为"把手伸进口袋".
  15. B. very 在此处用来加强语气,意为"正是;就是".
  16. D. bill 意为"纸币",英国人常用 note.
  17. B. looked puzzled 意为"看上去迷惑不解".他不明白为什么司机不要他的钱.
  18. A. giving 意为"给";offering 意为"主动提供",往往是出于帮助而行善.
  19. C. 此空格根据 his 应选 passenger 意为"他的乘客".
  20. B. step on the gas 意为"踩油门"
9

  1. When the Winter Olympics came, the host countries as well as the nonhost countries published stamps to mark those games. 当冬季奥运会来临 时,主办国以及非主办国都要发行邮票来纪念冬奥会.(Line 17, Passage A) 英语中可用 as well as 来表示"也;和"的概念.如:
 

相关内容

英语阅读技巧

   高考英语阅读理解题主要是由阅读短文和短文后的试题组成的。阅读理解的短文选材广泛,内容丰富,往往涉及日常生活、人物传记、国内外风土人情、故事传说、社会文化、政治经济、史地科技、自然现象、新闻报道、体育活动、广告说明、书信通知、目录等许多方面的内容。文体多采用记叙、幽默故事、科技说明及应用文等形式。近年来,高考阅读理解题都由五篇短文组成,一般分易、中、难三种难易程度。掌握高考英语阅读理解题的应试技巧,正确地理解和分析问题,考生应从以下几个方面人手:   一、抓住文章的首段与末段及段落的首句和末句 ...

高中英语阅读技巧及练习8

   阳光家教网 阳光家教网 www.ygjj.com 西安家教 青岛家教 郑州家教 家教 苏州家教 天津家教 中国最大找家教, 家教平台 中国最大找家教,做家教平台 家教 高一英语阅读理解专讲专练八 抓主干, 抓主干,理枝叶 长难句增加,是近年高考阅读理解试题不可忽视的现象之一.英语的长句可分为两类: 含有数量较多的定语或状语的简单句和含有数量较多的各种从句的并列句或复合句. 阅读长 句的基本方法是抓主干,理枝叶.抓主干就是抓句子的主体部分,也就是主语和谓语,它们 是传达信息的主要载体;理枝叶就 ...

立仁东方MBA英语翻译技巧及练习题

   MBA 培训中心 www.lirenmba.com 010-62751161 Translation Skills and Practice 2010 MBA 英语翻译 一 .MBA 翻译题的特点和趋势 l l l l 特点: 题型: 05,06 之前划线句子,07,08,09 短文翻译 题材: 07 创新,08 计算机,09 经济 重点: 二.翻译的标准 l l l 信(忠诚)faithfulness 达(达意)expressiveness 雅(优雅)gracefulness 三.翻译的译 ...

英语阅读理解技巧

   公共英语阅读技巧 阅读理解文章基本上是说明文,议论文。而这类体裁的文章少不了用例子,事实来说明观点。因此我们往往会碰到要求猜测文章举例的目的??这些例子要说明什么观点??的题目。如:   The example of … is given to show/illustrate that.   What can be inferred from the author's example of ?   The experiment/study sugge ...

初三英语阅读完型练习

   初三英语阅读完型练习 练 习 六 I. Reading comprehension (阅读理解) : 阅读理解) (A) Today there are 6 billion people on the earth. By the year 2050 there may be 12.5 billion. There are a lot of people to feed. We need more food. One way to produce more food is by growing ...

英语考试阅读技巧浅谈

   1.考拉的阅读经历 很早的时候就开始读英文的东西了,初中的时候妈妈就跑到新华书店买了整个一套书虫,大家都知道那 套书吧,绿色的磨砂皮的,很薄,基本是外国大部分名著的精简版,词语都很简单。这里要再次感谢妈 妈对我的要求从来都是有求必应,全世界最好的妈妈!所以阅读英文原著的兴趣是从初中培养起来的。 最初开始读的时候,被满篇不认识的生词打击的够呛,现在我翻开这些书,看到自己标的密密麻麻的生 词,都觉得很感动……那个时候劲头那么足呢?!那个时候发现竟然连“excited“这种词都不认识,哈哈~ 初中的 ...

英语四级阅读技巧推荐

      一、阅读理解方法 阅读理解是综合读者各方面知识的过程。要想快捷,准确的理解所阅读的语篇,我们要清具备什么样的能力,理解的过程,阅读的层次,阅读的目的,阅读技能等。 学会阅读意味着我们具备以下的能力: 理解作者的思想和观点。 看出文章的叙事或推论过程。 看出并思考所读文章的细节,获的详细的信息。 把已获得的信息保在大脑中以便随时使用。 看出作者的主要意图和文章的基调。 从有关资料中汲取有用的东西。 对非重要情节或信息一带而过。 根据阅读目的和材料的难 ...

大学英语四级快速阅读技巧

   题型简介 " 这种题型考察的是在有限时间内(15分钟) 找到指定信息(10道题目)的能力。 " 前7个题目可能是多项选择题,也可能是 是非判断题,而后3个题目一般是句子填 空或完成句子,填入部分通常为名词短语, 其长度一般不超过7个单词。 文章的体裁一般为说明文,有时有小标题, 说明的层次也非常清楚。内容以科普知识居 多。 1000~1200词 基本要求 不要求完全理解,只要求能够通过略读或 查读的方式找到题干的信息,并根据原文 内容做出正确选择。文章中有很多信息是 无用的,根据题目去找其 ...

高中英语阅读技巧及练习6

   阳光家教网 西安家教 阳光家教网 www.ygjj.com 西安家教 青岛家教 郑州家教 家教 苏州家教 天津家教 中国最大找家教, 家教平台 中国最大找家教,做家教平台 家教 高一英语阅读理解专讲专练含答案及解析六 扩大视幅: 扩大视幅: 扩大视幅是高效阅读的一种技巧,它是指在阅读过程中,我们要扩大眼睛在阅读材料上 每停留一次所能感知的文字的广度.阅读的过程,实际上是一个积极思维,迅速将文字符号 转换为词义的过程.一般说来,我们的视幅总长度可达到 4-5 厘米.所以我们在阅读过程 中,要尽 ...

高中英语阅读技巧及练习5

   高一英语阅读理解专讲专练五 注意阅读速度: 注意阅读速度: 一个人的阅读能力的高低决定了他能否快速高效地吸收有用信息. 合理的快速阅读可以使 阅读者思想高度集中,在阅读中积极思维,不时作出归纳,演绎,对比,推测,正确理解篇 章大意.没有一定的阅读速度,就不能顺利地输入信息,阅读理解的成效也会大大地降低. 高考要求每分钟读 60 个字,但我们在平常练习时应达到并超过这个基本标准,以便在高 考中能给自己挤出更多时间去进行思考.我们要培养快速阅读的能力,就必须克服指读,回 读,重读等不良习惯,不要 ...

热门内容

2008年--2010年安徽英语高考英语试卷分析

   浅析安徽省高考英语试卷 刘慧 在做了安徽省近三年的英语高考试卷后,我把 2008 年?2010 年的试卷做了一个纵向的 分析,在此跟大家分享一下,欢迎大家提出更好的建议! 首先,分题型进行分析。 一、单项选择 2008 年:考查要点突出,覆盖面广,强调考生在各方面的实际运用能力,将语法、词 汇、习惯用语等语言项目的测试融入真实的情景之中,体现了语言的交际功能。涉及动词的 时态与语态、非谓语动词、动词短语辨析、名词、副词、介词、连词、代词、名词性从句、 定语从句、省略句、交际用语等方面考查,几 ...

2010年日照职业技术学院商务英语专业建设指导委员会

   2010 年日照职业技术学院商务英语专业建设指导委员会年会 一、会议宗旨: 为加强我院商务英语专业内涵建设,促进工学结合和校企合作,发挥 商务英语专业在服务地方经济建设中的作用,扩大其影响力,我院特举办 商务英语专业建设指导委员会 2010 年年会。 会议主要目的在于听取与会领 导和专家对商务英语专业人才培养方案和商务英语专业建设的意见和建 议;商谈深度开展商务英语专业工学结合、校企合作的思路和途径、修订 商务英语专业人才培养方案等。 二、参会人员: 1、特邀专家代表 5 人:教育部高职高专 ...

大学英语六级考试(CET6)历年阅读试题译文

   大学英语六级考试(CET6)历年阅读试题译文 历年六级试题阅读译文 1999 年 1 月六级试题译文 Passage one 译文 很多美国人对有关食物的多数危险持极度歪曲,夸张的观点. 马萨诸塞?阿姆赫特大学食品科学及营养系主任佛卡斯克拉斯代 尔直率地说,如果被细菌污染的鸡肉的危险像一些人认为的那样 大,"大街上就会到处躺满中毒的人." 虽然公众越来越要求安全食品,但世界上没有这样的东西. 伯克利的加里福尼亚大学生物化学系主任布鲁斯阿密兹指出,一 棵植物中多达 10%的 ...

小学英语五年级阅读周周练(第八周)

   小学五年级英语阅读周周练(第八周) A Letter from A Pen Pal Hi Jessica, I’m very happy that you are coming to the USA. Here are some interesting places to go. Washington D. C. is the capital of the USA. There you can visit the White House. It’s the home of the Presi ...

八年级广州版英语周报复习专刊2010-2011答案

   八年级广州版英语周报复习专刊 2010-2011 学年上,全部答案 U1 词汇 Library consider activities lonely Pay Pubish pleaseed suggest return design 短语 一` Takes charge of Are free for Trying her best In on week’s time 二` Paid,for Get on well Once a week For free 句型 Paid,for Ought ...