高一英语阅读理解专讲专练九 高一英语阅读理解专讲专练九 整体理解 我们常遇到这样的情况:句子都能看懂,但读完文章印象却不深.这就牵涉到对文章的 整体理解.首先,我们要重视文章的题目和首句.文章的题目是文章的主题,文章的内容就 是围绕这一主题展开的;而首句是文章的导入,点明作者写作意图或写作背景.文章的每个 段落的首句和尾句也是整体理解的关键,首句是开篇明义,而尾句常常是画龙点睛. 因此,我们在阅读时要养成这样一个习惯:见了文章的题目,要停顿一下,想一想这篇 文章大概写的什么.阅读时,要特别注意每段的第一句与最后一句,并用心记住.读完全文 后要将全文的主要内容快速回忆一下, 这样既把握了文章的主要内容和框架结构, 又学会了 作者的逻辑推理的方法,从而更好地理解这篇文章. Passage A 阅读理解 On October 12, 1989, some British scientists were working at the computers to look for the information they needed. Suddenly they saw a lot of very bright points crossing the computers screens. At the same time the computers were working much slower. To find out what was happening they stopped their work to check some parts of the computers. To their horror (恐怖), they found out that most of their stored information was got rid of by computer viruses (病毒) ! Clearly all these computers had been infected (感染) by computer viruses. It is said that the computer viruses were made by a group of young men fond of playing tricks. ① They all had excellent education. They created the viruses just to show their intelligence (才能) . These kinds of computer viruses are named Jerusalem Viruses. These viruses can stay in computers for a long time. When the time comes they will attack (袭击) the computers by lowering the functions (功能) , damaging their normal programs or even getting rid of all the information. ② We now come to know that Jerusalem Viruses often attack computers on Friday and that they are spreading (传播) to a lot of computers. Among the countries that were attacked by computer viruses last year are Britain, Australia, Switzerland and the U.S. But till now, how to get rid of the terrible viruses remains a problem. 根据文章内容,选择正确答案:
  1. When the viruses attack the computers, the computers will work . A. normallyB. slowly
1
C. faster D. well
  2. The group of young men created the viruses to . A. damage the computers B. test their ability C. tell people that they were intelligent D. play a trick on users of the computers
  3. According to the passage, computer viruses seem to . A. have been in nature for years B. stay in any computers C. be difficult to get rid of at present D. be able to be got rid of in the near future
  4. According to the passage, which of the following is TRUE? A. Last year four countries found their computer were infected by viruses. B. The viruses will come to a new computer after staying in the old one for some time. C. Scientists are trying to find a way to get rid of the viruses. D. The Jerusalem Viruses are dangerous to human health. 难句注释 ① It is said that the computer viruses were made by a group of young men fond of playing tricks.据说计算机病毒是由一群喜欢搞恶作剧的年轻人制造出来的. Total words:239 Reading time: Reading speed: ② When the time comes they will attack the computers by lowering the functions, damaging their normal programs or even getting rid of all the
2
information. 当时机到来时,它们就会通过减弱计算机的功能,破坏它们的程序甚至删除 所有的信息来攻击计算机. Passage B 阅读理解 Mr Jackson lived in the centre of London but he had a hotel near the airport. There a lot of foreigners stayed for night. He didn't know any other language but English and he found it difficult for him to understand the foreign visitors. ① Sometimes he had to use the body language to "talk" with them, and tried his best to make himself understood. But he was often misunderstood (误解) and it brought him a lot of trouble. A friend of his who learned a few foreign languages in a university would teach him. He was happy and studied hard. At first he learned some, but soon he found it wasn't easy to remember the words and expressions. His friend advised him to write down the useful expressions in his notebook so that he could use them when necessary. ② He did as he was told. He found it helpful for him to do so. One evening there were plenty of people in the diningroom. They were all busy eating something except a Japanese. He was walking around there and waiting for his wife who was dressing herself up upstairs. Mr Jackson thought to himself, "The man wants to eat something but he doesn t know any English. Let me help him." As he knew only a little Japanese, he had to bring out his notebook and showed it to the man, pointing to the sentence "I m hungry". The Japanese had a look at it and gave him two pounds and left. 根据文章内容,选择正确答案:
  1. Mr Jackson knew only English because . A. he was an English student B. he had never been abroad C. he couldn't learn by himself D. he hadn't studied any foreign languages
  2. As not all foreigners understood his gestures, sometimes Mr Jackson to communicate with them. A. succeededB. feared
3
C. failedD. gave up
  3. The Japanese thought , so he gave him two pounds. A. Mr Jackson was a beggar (乞丐) B. Mr Jackson was a translator C. Mr Jackson could help him D. Mr Jackson could ring his wife up 难句注释 ① He didn't know any other language but English and he found it difficult for him to understand the foreign visitors. 他除了英语其他什么语言都不懂,而且他发现自己很难听懂外国游客说些什么. Total words:250 Reading time: Reading speed: ② His friend advised him to write down the useful expressions in his notebook so that he could use them when necessary. 他的朋友建议他把有用的表达方式记在笔记本上,以便在必要的时候可以运用. Passage C 阅读理解 Comera is the only place in the world which has a whistle (口哨) language. ① We do not know how and why it began because we do not know the complete history of the island. But we can certainly imagine the reasons for the beginning of the whistle language. There are many deep valleys (峡谷) on the island. A person on one side of a valley can not easily shout to a person on the other side. But he can whistle and be heard. Some of the best whistlers can be heard from four miles away and the record is seven miles. The people who live on the island usually have good teeth, and this helps them to whistle well. They must also have good ears so that they can hear other whistlers. We can understand why the whistle language continues. It is very useful on the island, and quite easy to learn. When somebody is hurt or ill, the whistle
4
language takes the place of telephone. If the sick person is quite far away from the town, people pass the message from one to another. A boy guarding cattle (放牛) on a hillside whistles to a man fishing from his boat. The last one is able to describe the trouble fully and exactly to the doctor in town. People help one another in the same way when a car breaks or a cow is lost. The whistle language is hundreds of years old, and probably it will continue to live on for hundreds of years more. Radio and TV often kill the special ways of speaking in the different parts of a country.② But on Comera you are nobody if you cannot whistle. Perhaps soon after TV arrives on the island, the people there will be whistling the news and other facts and opinions. 根据文章内容,选择正确答案:
  1. If a person on Comera island is ill, . A. others will phone the doctors in town B. the whistle language will help pass the message to the doctor C. his family will take him to the hospital D. people will take him to town by carriage
  2. From this passage we know radio and TV at that time. A. killed the special way of speaking B. whistled all the news and opinions C. helped Comera people to communicate D. did not appear on Comera island yet
  3. Comera island is special in that . A. many visitors go there every year B. no visitors have ever been there C. people there have special ears to hear whistles D. people there use the whistle language to communicate with each other
  4. Which of the following is NOT true according to the passage?
5
A. It is not easy for a person to live on Comera island if he cannot whistle. B. The whistle language can only be found in Comera. C. The whistle language has been used for hundreds of years on the island, but will not be used any longer. D. The record shows that one best whistler can be heard by others seven miles away. 难句注释 ① Comera is the only place in the world which has a whistle language. Comera 是世界上惟一使用口哨语言的地方. Total words:313 Reading time: Reading speed: ② Radio and TV often kill the special ways of speaking in the different parts of a country. 收音机和电视机的使用常常会使一个国家的不同地区的特殊讲话方式彻底消失. Passage D 完形填空 A welldressed man entered a famous jewelry (珠宝) shop one day. He 1 to buy a pearl (珍珠) for his wife s birthday. The 2 didn't matter, since business had been good for him that year.① After 3 a number of beautiful and expensive pearls, he chose 4 black one. It would 5 5,000 dollars. He paid, took the black pearl, shook hands with the salesman and left. A few days later, the man 6 and said that his wife liked the pearl so much that she wanted another one just like this. It 7 be exactly the same size and quality (质量), 8 she wanted to have a 9 of earrings. The salesman seemed 10 . Then the man suggested that the salesman advertise (登广告) in the newspaper to 11 S|25,000 for such a pearl.② So the salesman did.
6
Many people 12 the advertisement (广告), but nobody 13 a pearl which was just the right size and quality. Just when the jeweler had given up, a little old lady came into his 14 . She took out one such black pearl 15 her purse. "I don't like to 16 with the pearl," she said sadly. "It was given to me by my mother, who had received it from her 17 mother. But I really need the
  18." The salesman was very glad and quickly paid her for the pearl. Then he called the 19 to tell him the good news. However, the man could never be 20 . Clever readers, can you guess why? 根据文章内容,选择正确答案:
  1. A. reportedB. saidC. wishedD. knew
  2. A. color B. design C. price D. size
  3. A. examining B. checking C. testing D. watching
  4. A. a big B. a good C. an expensive D. an unusual
  5. A. cost B. pay C. worth D. buy
  6. A. arrived B. came C. returned D. stopped
  7. A. could B. might C. should D. had to
  8. A. as B. if C. though D. when
  9. A. box B. lot C. number D. pair
  10. A. jobless B. homeless C. helpless D. careless
  11. A. ask B. give C. offer D. pay
  12. A. answered B. liked C. read D. saw
  13. A. bought B. had C. sold D. wanted
  14. A. room B. house C. office D. shop
  15. A. from B. of C. off D. with
7

  16. A. deal B. go C. part D. talk
  17. A. dear B. poor C. old D. own
  18. A. price B. money C. pound D. interest
  19. A. old lady s office B. rich man s hotel C. his neighbor s house D. television station
  20. A. found B. bought C. paid D. heard 难句注释 ① The price didn t matter, since business had been good for him that year. 因为那年他生意做得很好,所以价格对他来说不成问题. ② Then the man suggested that the salesman advertise in the newspaper to offer S|25,000 for such a pearl. 然后那个人建议珠宝商在报纸上登一则广告,说提供 25000 美元买这样的一颗珍珠. Passage A 从一九八三年计算机病毒首次被确认以来, 至今全世界已发现近数万种病毒. 本文介绍 了一种被称为 Jerusalem Viruses 的计算机病毒的产生背景,发作时间及其后果.
  1. B. 感染病毒的计算机速度减慢.
  2. C. 由 "just to show their intelligence" 推知.
  3. C. 本文最后一句暗示,现在人们还未找到消除计算机病毒的好办法.
  4. C. 科学家们正在想办法消除病毒. Passage B 本文讲述了 Mr Jackson 学习使用外语的幽默故事.
  1. D. 从"He didn t know any other language but English."可以看出他没学 过外语.
  2. C. 根据"he was often misunderstood"可知,Mr Jackson 有时不能正确地和 外国朋友交谈.fail to do 意为" 不能做某事".
8

  3. A. 根据文章的最后一句话可猜出这位日本人的想法. Passage C 本文讲述了 Comera 岛是全世界惟一一个运用口哨语言的地方,这种传统已有几百年 并且还将继续流传下去.
  1. B. 由第二段可知,如果在哪个地方有人受伤或生病的话,人们会用口哨语言通知医 生.
  2. D. 由本文最后一句可知,这个地方还没有收音机或电视机.
  3. D. Comera island 之所以特殊是因为当地的人用口哨语言来互相交流.
  4. C. 根据第三段第一句话可知 C 选项与作者观点相悖. Passage D 本文讲述了一个人精心策划骗局来骗钱的故事.
  1. C. 他想给妻子买生日礼物.
  2. C. 价格对他来说不成问题.
  3. A. 这里 examine 是"仔细看"的意思.
  4. D. 根据下文可知, 这粒黑
 

相关内容

英语阅读技巧

   高考英语阅读理解题主要是由阅读短文和短文后的试题组成的。阅读理解的短文选材广泛,内容丰富,往往涉及日常生活、人物传记、国内外风土人情、故事传说、社会文化、政治经济、史地科技、自然现象、新闻报道、体育活动、广告说明、书信通知、目录等许多方面的内容。文体多采用记叙、幽默故事、科技说明及应用文等形式。近年来,高考阅读理解题都由五篇短文组成,一般分易、中、难三种难易程度。掌握高考英语阅读理解题的应试技巧,正确地理解和分析问题,考生应从以下几个方面人手:   一、抓住文章的首段与末段及段落的首句和末句 ...

四级英语阅读技巧

   " 1.首先解题时要充满自信。由于平时有些同学对做阅读理解时 存在一种畏惧心理,因此考试做题时心理就难免会产生紧张感 ,特别是阅读时再遇到几个生词就头脑发胀,从而使自己的思 路更加模糊不清。其实这是完全没有必要的,因为阅读中遇到 几个生词或几个难以理解的句子是常有的事,也是正常现象。 因为按大纲要求,试卷中允许有不超过3%的生词,只要认真分 析,仔细阅读,这些生词和句子很可能并不影响你的解题。所 以答题之前首先要有必胜的信心。 " 2.扫读全文,理解全文主旨大意。拿到一篇文章,首先要快速 ...

英语阅读技巧攻略

   英语阅读技巧攻 英语阅读技巧攻略 英语四级阅读技巧 你知道是阅读速度和理解阅读两个方面在影响着你的阅读能力吗?除了掌握大量 的词汇量之外,你有没有注意到自己的阅读速度,你的方法正确、合理吗?检查一下你 有没有以下的阅读习惯,新东方的老师在告诉你,改掉它们你的阅读理解就会迎来奇 迹! (1)“指读”,即为了“集中注意力”,用手指或笔尖指着文章细细的逐词阅读。 一遇到生词,便停顿下来,无法在通篇理解的基础上继续进行阅读。也影响整句或整段 的意思的理解。 (2)“唇读”,即有的学生在阅读中寺喜欢读 ...

英语高考阅读技巧

   考试题中,阅读部分所占比例较大, 而学生在这个方面失分又相对较多。因此, 我们怎样在平时的训练中培养学生的解题方法,提高学生的解题能力呢? 一,首先,要了解《考试大纲》对阅读理解的主要要求: 1.掌握所读文章的主旨和大意以及用以说明主旨和大意的事实和细节; 2.既理解具体的事实,也理解抽象的概念; 3.既理解字面意思,也理解根据字面意思可以推断出来的没有明确说出的 深沉含义,包括作者的态度、意图等; 4.既理解某句、某段的意义,也理解全篇的逻辑关系,并据此进行推理和 判断; 5.既能根据文章 ...

英语考试阅读技巧浅谈

   1.考拉的阅读经历 很早的时候就开始读英文的东西了,初中的时候妈妈就跑到新华书店买了整个一套书虫,大家都知道那 套书吧,绿色的磨砂皮的,很薄,基本是外国大部分名著的精简版,词语都很简单。这里要再次感谢妈 妈对我的要求从来都是有求必应,全世界最好的妈妈!所以阅读英文原著的兴趣是从初中培养起来的。 最初开始读的时候,被满篇不认识的生词打击的够呛,现在我翻开这些书,看到自己标的密密麻麻的生 词,都觉得很感动……那个时候劲头那么足呢?!那个时候发现竟然连“excited“这种词都不认识,哈哈~ 初中的 ...

英语四级阅读技巧推荐

      一、阅读理解方法 阅读理解是综合读者各方面知识的过程。要想快捷,准确的理解所阅读的语篇,我们要清具备什么样的能力,理解的过程,阅读的层次,阅读的目的,阅读技能等。 学会阅读意味着我们具备以下的能力: 理解作者的思想和观点。 看出文章的叙事或推论过程。 看出并思考所读文章的细节,获的详细的信息。 把已获得的信息保在大脑中以便随时使用。 看出作者的主要意图和文章的基调。 从有关资料中汲取有用的东西。 对非重要情节或信息一带而过。 根据阅读目的和材料的难 ...

大学英语四级阅读技巧

   本文由第四百零一天贡献 doc文档可能在WAP端浏览体验不佳。建议您优先选择TXT,或下载源文件到本机查看。 (一)选项中含有不十分肯定的语气词一般是正确答案项。这些语气词有: can, could, ma 一 选项中含有不十分肯定的语气词一般是正确答案项 这些语气词有: 选项中含有不十分肯定的语气词一般是正确答案项。 y, should, usually, might, most(大多数 ,more or less, relatively, be likely to, p 大多数 ...

大学英语四级快速阅读技巧

   题型简介 " 这种题型考察的是在有限时间内(15分钟) 找到指定信息(10道题目)的能力。 " 前7个题目可能是多项选择题,也可能是 是非判断题,而后3个题目一般是句子填 空或完成句子,填入部分通常为名词短语, 其长度一般不超过7个单词。 文章的体裁一般为说明文,有时有小标题, 说明的层次也非常清楚。内容以科普知识居 多。 1000~1200词 基本要求 不要求完全理解,只要求能够通过略读或 查读的方式找到题干的信息,并根据原文 内容做出正确选择。文章中有很多信息是 无用的,根据题目去找其 ...

高中英语阅读技巧及练习6

   阳光家教网 西安家教 阳光家教网 www.ygjj.com 西安家教 青岛家教 郑州家教 家教 苏州家教 天津家教 中国最大找家教, 家教平台 中国最大找家教,做家教平台 家教 高一英语阅读理解专讲专练含答案及解析六 扩大视幅: 扩大视幅: 扩大视幅是高效阅读的一种技巧,它是指在阅读过程中,我们要扩大眼睛在阅读材料上 每停留一次所能感知的文字的广度.阅读的过程,实际上是一个积极思维,迅速将文字符号 转换为词义的过程.一般说来,我们的视幅总长度可达到 4-5 厘米.所以我们在阅读过程 中,要尽 ...

高中英语阅读技巧及练习5

   高一英语阅读理解专讲专练五 注意阅读速度: 注意阅读速度: 一个人的阅读能力的高低决定了他能否快速高效地吸收有用信息. 合理的快速阅读可以使 阅读者思想高度集中,在阅读中积极思维,不时作出归纳,演绎,对比,推测,正确理解篇 章大意.没有一定的阅读速度,就不能顺利地输入信息,阅读理解的成效也会大大地降低. 高考要求每分钟读 60 个字,但我们在平常练习时应达到并超过这个基本标准,以便在高 考中能给自己挤出更多时间去进行思考.我们要培养快速阅读的能力,就必须克服指读,回 读,重读等不良习惯,不要 ...

热门内容

看似简单 但是全部背完后 你会发觉你的英语明显提高

   但是全部背完后你会 看似简单 但是全部背完后 你会 发觉你的英语明显提高 1. I see. 我明白了. 2. I quit! 我不干了! 3. Let go! 放手! 4. Me too. 我也是. 5. My god! 天哪! 6. No way! 不行! 7. Come on. 来吧(赶快) 8. Hold on. 等一等. 9. I agree. 我同意. 10. Not bad. 还不错. 11. Not yet. 还没. 12. See you. 再见. 13. Shut up! ...

大学英语写作模板

   模版 2 people hold different views about x. some people are of th e opinion that 观 点 1, while others point out that 观 点 2. as far as i am concerned, the former/latter opinion hol ds more weight. for one thing, 论据 1. for another, 论据 2. the last but no ...

疯狂英语(教师版)杂志

   疯狂英语(教师版) 疯狂英语(教师版)征稿 刊 名:疯狂英语(教师版) Crazy English(Teachers) 主 办:江西教育出版社 周 期:月刊 出 版 地:江西省南昌市 语 种:中文 开 本:大 16 开 国际刊号:ISSN 1006-2831 国内刊号:CN 36-1292/H 邮发代号:44-17 曾用刊名:英语辅导(疯狂英语教师版) 创刊时间:2004 ASPT 来源刊 中国期刊网来源刊 2004 年度核心期刊 《疯狂英语教师版》面向中国英语教学专业人士,她把中国英语教学 ...

广交会英语口语(常用)

   广交会上和外国客户交谈最多的英语句子: Nice to meet you . I’ve heard a lot about you. 很高兴认识你,久仰大名。 We offer you our best prices, at which we have done a lot business with other customers.我们 向你们报最优惠价,按此价我们已与其他客户做了大批生意。 Will you please tell us the specifications, quant ...

2011年全国大学生英语竞赛报名表

   2011年全国大学生英语竞赛报名汇总表 年全国大学生英语竞赛报名汇总表 报名日期: 报名日期: 参赛学校 参赛总人数 参赛费总金额 年 月 日 通讯地址 电话号码 邮政编码: 邮政编码: 联系人 序号 (考 号) 姓名 级、班 性别 指导教师 序号 (考 号) 姓名 级、班 性别 指导教师 第 1 页,共 21 页 2011年全国大学生英语竞赛报名汇总表 年全国大学生英语竞赛报名汇总表 报名日期: 报名日期: 参赛学校 参赛总人数 参赛费总金额 年 月 日 通讯地址 电话号码 邮政编码: 邮 ...