找寒假家教,到
阳光家教网
命题点 4 猜测词义 本类考题解答锦囊 英语的一个显著特点是它庞大的词汇数量。 即使一个拥有上万单词量的人在阅读英语读 物中也难免会遇到生词。如果每遇到生词,就查阅词典,不但会降低阅读速度,而且往往使 阅读变得索然无味。据调查,影响人们阅读理解的,首先是词汇。因此学习并掌握一些猜测 生词词义的方法,对排除阅读时某些生词的干扰,降低生词率是十分必要的。 任何一个买词,只有在一定的上下文中才能表示一个确定的词义。 NMET 阅读理解中 猜测词义的考查内容既可以是文中的生词,也可以是熟词新义、短语或句子。但都要求考生 根据上下文线索(即具体语境)作出推断。此类题的提问形式一般有:

  1. Which of the following is nearest/closest in meaning to"... "?
  2. The underlined word, means.
  3. The underlined phrase, means.
  4. The underlined sentence, means. 利用上下文的提示猜测词义的方法有如下几种:
  1.根据定义或解释猜测词义 【例题】 (
  1)A calendar is a list of the days,weeks,months of a particular year. 根据定义, calendar 的意思是日历.。 (
  2)A biography is the story of a person's life written by someone else 根据定义 biography 的意思是凡别人写的生平叫做传记。
(
  3)Some writers are no longer writing about the modern values of th USA--money, Success or expensive things to buy.
  2.破折号后而的内容是对 value 一词的具体解释。 【例题】
(
  1)He replied quickly. But after he considered the problem more carefully, h regretted having made such a hasty decision. 根 据 耻 下文 学 语 境 意 义 , 可悟 出
quickly 与 hasty 同义。 (
  2)Although people in many countries consider raw meat a delicacy( 美味), w Chinese people seldom eat any meat that is uncooked.根据上下文语境意义得知
raw meat 即是 meat that is uncooked. Raw 与 uncooked 表示相同意思生的,未 煮过的。
(
  3)--1 think we are being watched. --Really? What makes you think we are under surveillance?根据语境,可判断 出 being watched -15 under surveillance 是同义关系。
(
  4)During the concert, the children were quiet but afterwards, they becam
boiaterous. but 表示转折意思,因此 bomterous 是 quiet 的反义词,意思为吵吵嚷嚷的。 (
  5)Unlike her gregarious sister,Jane is a shy person,who does not like to go parties,or to make new friends.
找寒假家教,到
阳光家教网
【例题】 (
  1)Scientists are studying how birds such ternsmigrate. 根据举例法(such as),得知 terns 是一种鸟。 (
  2)Today young couples whoare just starting their households often spend lo of their money on appliances?for example , washing--machines , fridges an color TVs. 根据举例法(for example) ,得知 appUances 是指 washing-machines ,fridges an co1or TVs 这类家用电器。 (
  3)Several other gases,such as argon,comprise the remaining one per cent the vo1ume of dry air. SUChas 提示 argon 为某种气体。
  4.根据因果关系。 【例题】 (
  1)She did not hear what you said because she was completely engrossed in he reading. because 之前的分句表示结果,之后的分句表示原因,可推理,她没有听见的原因是她 完全被阅读吸引住了或她正全神贯注地看书。因此 engrossed 的意思是被吸引的,全神贯 注的。 (
  2)The noise was so faint that it was impossible to besure what it was or eve where it came fronL So..that.. . .,结构引导的句子也表示因果关系。因此可判断出 faint 在此句中的意 思是微弱的。声音太弱,以致不能确认是什么声音或是从哪里发出的。
(
  3)ThiS kind of flower thrives in this area because the weather is warm,the So is excellent,and there iS a lot of rain。
because 一词决定了 flower 与 warm weather,excellent sOil,a10t Of rain 之间是 因果关系。
因此 thdves 的意思是茂盛成长。
  5.根据句意或上下文语境 例 1 If he think she can invitemeout,he is all wet.I don't like to be with th them. A. drunk B.sweating C.happy D.mistaken
【解 析】 根据第二句我不喜欢跟他在一起,可推断出,如果他认为他能约我出去,那他 就错了。这两句话实际上暗含因果关系。 【答 案】 D
例 2 At the age of
  77, John was still playing a skill ful game of tennis, ran fou miles everydday and seldom missed his daily swim.For a man of his age he wa extremelyrobust. According to means. the short passage , the
word“robust” , probab
找寒假家教,到
阳光家教网
Ⅰ高考最新热门题 E )
  1. (典型例题,E 卷) T-shirts out; uniforms in School uniforms are becoming more and more popular across the U. S. A That's no surprise, because they offer many benefits. They immediately end th powerful social sorting and labeling ( 标 记 ) that come from clothing. If a students are dressed in the same way, they will not pay too much attention their clothing, and some of them will not be laughed at for wearing th "wrong'clothes. Some people are against the strict rule of school uniforms, but they do n realize that students already accept a kind of rule-- wanting to look just lik their friends. The difference is that the clothing students choose for themselve creates social barriers; school uniforms tear those barriers down. As in other places, uniforms remind the wearers of their purpose and dutie For example, when a man or woman puts on a police uniform, he or sh becomes, for a time, the symbol (象征) of taw and order. The uniform means t the wearer his or her special duties and sends the same message to everyon the wearer meets. People with different jobs wear uniforms of one kind o another. For students, the school uniform reminds them that their task for th six or seven hours they are in school is to get an education. Some parents are unhappy about uniforms, saying that school uniform will affect their children's" creativity". First, as noted above, the clothe
students choose to wear do not necessarily express their individuality ( 个性 They just copy their classmates. Second, students have the rest of the day to b
as creative as they like. While they're in school, their job is to master readin writing, and math; this should take up all the creativity they have. Mastery those skills will be good for the students to build up their creativity in every way
  1. In Paragraph 1, the word "benefits"probably means. A. tasks B. messages C. differences D. advantages
  2. From the passage we learn that uniforms in general. A. prevent the wearers from being laughed at B. help the wearers keep their duties in mind C. are seen as a symbol of power D. help to create social barriers
  3. Some people are against school uniforms because . A. they fail to realize that students have accepted the uniforms B. they believe that uniforms will make students less creative C. they don't agree that uniforms can remove social barriers
找寒假家教,到
阳光家教网
C. students' creativity is related to' the clothes they choose D. school uniforms help to create equality among students 命题目的与解题技巧:本文有关题考查学生猜测词义能力。做这类题的关键是学生根据上 下文线索(即具体语境)作出推断。 【解 析】 本文是一篇关于是否该穿校服的争论的议论文。有人认为校服会扼杀孩子的 创造性,但很显然作者是同意穿校服的,认为穿校服可以在学生中间培养公平意识。 【答 案】
  1.D 猜测词义。从下文看,作者例数校服的诸多好处,显然“benifits"在此 有“优点,好处”之义。其他三词 tasks(任务),messages(信息),differences(不同), 意 思相差甚远。
  2. 细节推断。 B 从第三段第一句话“AsinOtherplaces, uni forms remind the wearer of their purpose and duties"可推知,制服(unifontt)帮助穿衣者时刻记住其职责。
  3.B 细节题。从最后一段第一句:“Someparents.. .,sayin8 that school uniform will affect their children'screatiVity"可直接选出答案。
  4.D 主旨推断题。纵览全文,作者的观点是认为学生穿校服可以培养公平意识,对于创 造性可以在其他时间和事件中培养。 Passage 1( 1(典型例题 B) These days a green building means more than just the color of the pain Green building can also refer to environmentally friendly houses, factories, an offices. Green building means "reducing the impact (影响) of the building on th
land" Taryn Holowka of the U.S Green Building Council in Washington, D. C said.
According to Holowka, buildings account for(占了) 65 percent of total U. $ electricity use.
But green buildings can reduce energy and water use. Also, the building are often located near public transportation such as buses and subways, so th people can drive their cars less. That could be good for the environmen because ears use lots of gas and give off pollution. Green buildings are ofte built on developed land, so that the buildings don't destroy forests.
Marty Dettling is the project manager for a building that put these idea into action. The Solaire has been called the country's first green high-ris building. According to Dettling, "We've reduced our energy use by one-third an our water by 50 percent. '
The Solaire cuts energy in part by using so]ar power. "On the lace of th building we have solar panels which change the sun's energy int
electricity,'Dettling explained. The Solaire also has lights that automatically turn off when people leav the room. In addition, the building has lots of windows, allowing people to us the sun for light during the day. The Solaire cuts water by reusing it.
找寒假家教,到
阳光家教网
to. A. an ordinary building B. an. energy-saving building C. a green-colored building D. a building in Washington, D. C. : 答案: A 指导:文章第一段第二句首先介绍了当今的 Green building 的概念是环保型的 houses,factories 和 offices。第二段第一句指出环保型建筑就是要减少 thebuilding 所 造成的(不良)影响。由此町判断 thebuiding 为普通建筑。
  2. A green building is often built on an area of land. A. which has thick forests around
  13. which has already been used for building C. where people of high income live D. where traveling around by car is most convenient : 答案: B 指导:根据第四段倒数第一句可知。第四段讲了 green buiding 对于环境等的优 点,A、C、D 项内容本段未提及。

  3. When Holowka says in the last paragraph, "It's going to be big", she means that green buildings. A. will be more comfortable B. will become popular in the future C. will be more environmentally friendly D. will take the place of traditional buildings : 答案: B 指导:根据前面几段对于 green buiding 优点的介绍,再根据最后一句中的 anyhow 所表达的逻辑关系进行推理,可知答案。
  4. What is the main subject discussed in the text?
A. Dettling designed the first green building in the U. S. B. Energy shortage calls for buildings of new design. C. Green buildings help save environment. D. The Solaire serves as a model of high buildings. : 答案: C 指导:文章第一段介绍 greenbuilding 是环保型的,下面又分段分绍它的优点 最后一段介绍其前景,因此可判断 C 为正确答案。 Passage 2( 2(典型例题 E)
Every year more people recognize that it is wrong to kill wildlife for "spor Progress in this direction is slow because shooting is not a sport for watchin and only those few who take part realize the cruelty and destruction. The number of gunners, however, grows rapidly. Children too young
develop proper iudgments through independ- ent thought are led a long wa away by their gunning parents. They are subjected to advertisements of gu producers who describe shooting as good for their health and guncarrying as way of putting redder blood in the veins (血管). They are persnaded by gunne
找寒假家教,到
阳光家教网
Wildlife is disappearing because of shooting and because of the loss wildland habitat (Jfl~,~,J~). Habitat loss will contin- ue with our increasin population, but can we slow the loss of wildlife caused by shooting? The doesn't seem to be any chance if the serious condition of our birds is n improved. Wildlife belongs to everyone and not to the gunners alone. Although mo people do not shoot, they seem to forgive shooting for sport because the know little or nothing about it. The only answer, then, is to bring the truth abo sport shooting to the great majority of people. Now, it is time to realize that animals have the same right to life as we d and that there is nothing fair or right about a person with a gun shooting th harmless and beautiful creatures. The gunners like to describe what they do a character- building, but we know that to wound an animal and watch it g through the agony of dying can make nobody happy. If, as they would have yo believe, gun-carrying and killing improve human character, then perhaps w should encourage war.
  1. According to the text, most people do not seem to be against huntin because. A. they have little
 

相关内容

高中英语考点精析精练:猜测词义(阅读理解)

   高考资源网(ks5u.com) 命题点 4 猜测词义 本类考题解答锦囊 您身边的高考专家 英语的一个显著特点是它庞大的词汇数量。即使一个拥有上万单词量的人在阅读英语读物中也难免会遇 到生词。如果每遇到生词,就查阅词典,不但会降低阅读速度,而且往往使阅读变得索然无味。据调查,影 响人们阅读理解的,首先是词汇。因此学习并掌握一些猜测生词词义的方法,对排除阅读时某些生词的干扰, 降低生词率是十分必要的。 任何一个买词,只有在一定的上下文中才能表示一个确定的词义。NMET 阅读理解中猜测词义的考查内 ...

MBA英语阅读理解(精读精解)18

   09 年 MBA 英语阅读理解(精读精解)18 英语阅读理解( 精读精解) [日期:2008-10-16] 来源:太奇 MBA 网 作者: [字体:大 中 小] 背景: Hello back there! This is me, in the future. It's great here. We finally have robots that do things for us, although none of them are very attractive, at least not ...

高考英语阅读理解词义猜测题解题技巧

   猜测词义 Lead-in(导入 Lead-in(导入) 导入) 词义猜测题常用的提问方式有: 词义猜测题常用的提问方式有: 1. The word “…” refers to / probably means / could best be replaced by . 2.The word “…” is most likely to mean . 3. What do you think the expression “…” stands for? 4. The underlined wor ...

09年中考英语阅读理解猜测词义及细节理解题

   HuGangMiddleSchool LiXiaoyuan Who can guess more ? 1. (2006年福建省南平 ) 年福建省南平 Even a child knows that nodding(点头) the head means" Yes". But some people will probably be puzzled( 迷惑的)when they first come to India. When they talk to an Indian ...

考研英语阅读理解精读100篇(高分版) UNIT 3

   大耳朵英语 www.ebigear.com 更好的英语互动平台 UNIT THREE TEXT ONE Scores of workers from MTV Networks walked off the job yesterday afternoon, filling the sidewalk outside the headquarters of its corporate parent, Viacom, to protest recent changes in benefits. Th ...

考研英语阅读理解精读100篇(高分版) UNIT 5

   大耳朵英语 www.ebigear.com 更好的英语互动平台 UNIT FIVE TEXT ONE Boosted by booming international financial markets, the City of London has not had it so good since the end of the dotcom bonanza in the late 1990s. Basking in double-digit growth rates, London's l ...

考研英语阅读理解精读100篇(高分版) UNIT 8

   大耳朵英语 www.ebigear.com 更好的英语互动平台 UNIT EIGHT TEXT ONE New York is in the middle of a culture fest celebrating Berlin, a 17-day marathon of music, film, architecture, literature and photography that began on November 2nd. "Berlin In Lights" ...

2010新东方考研英语阅读理解精读100篇高分版_(10)

   UNIT ELEVEN TEXT ONE “WHANG?Boom?Boom?cast delicacy to the winds.” Thus Ezra Pound in a letter to his father, urging the old man to help promote his first published collection. It might have been the poet's manifesto. Pound is as divisive a figure ...

2010新东方考研英语阅读理解精读100篇高分版 (10)

   UNIT ELEVEN TEXT ONE "WHANG?Boom?Boom?cast delicacy to the winds." Thus Ezra Pound in a letter to his father, urging the old man to help promote his first published collection. It might have been the poet's manifesto. Pound is as divisive ...

电大大学英语B阅读理解精练版

   阅读理解 Passage 1. . Tom worked in a factory and was busy all day long. CCBBC Passage 2: Do you forget to turn off the lights and heatersCDBDA Passage 3: Here is a piece of history. People don’t learn BCCAB Passage 4: One way that scientists learn man ...

热门内容

小学英语课堂有效教学理念与实践

   小学英语课堂有效教学理念与实践 (2009.05) ) luyun@gxtc.edu.cn Guangxi Teachers Education University 广西师范学院 一、总体目标 小学英语教学的总体目标: 小学英语教学的总体目标: 通过对学生进行听说读写, 尤其是听和说的基 通过对学生进行听说读写, 本训练, 本训练,激发学生学习英语的兴趣, 激发学生学习英语的兴趣,培养学生学习 英语的良好习惯, 英语的良好习惯 , 帮助学生树立学好英语的自信 心;使学生获得对英语的感性认识 ...

初中英语人称代词与物主代词表

   初中英语人称代词与物主代词表 MADE BY:RAIN DATE:2010-12DATE:2010-12-16 人称代词 单数 人称 主格 第一人称 第二人称 I you he 第三人称 she it 例句: 1、主格=主语:表示谁怎么样了、干什么了。 I am a teacher. You are student. He is a student.They are students. 2、宾格=宾语:表示动作行为的对象。 Give it to me. Let's go(=Let us go ...

大学生求职简历--河西学院英语系3班马彩霞

   本文由mlwangxueru贡献 doc文档可能在WAP端浏览体验不佳。建议您优先选择TXT,或下载源文件到本机查看。 个人简历 姓 名 政治面貌 爱好特长 求职意向 教育经历 马彩霞 共青 团员 看书 跳舞 性 别 民 族 身 高 女 汉 163cm 出 生 籍 贯 专 业 1985 年 9 月 甘肃 民勤 英语教育 愿从事教育、文秘、行政、助理等能胜任的工作 2002 年 9 月??2006 年 7 月 在武威师范学习 2007 年 9 月??2011 年 6 月 ...

初三英语知识点整理

   初三英语知识点整理 7A 1-2 1. be on the school basketball team 2. at weekends=at the weekend 3. link-verb: 感官: . (..上去)look, sound, taste, smell, feel 变得:become, get, grow, turn, go 不变:stay, remain, keep *seem, appear 感官动词后接形容词 如:The music sounds good. *I fe ...

精品九年级(上)期末考试英语试题(12)

   九年级英语第一学期期末试题(一) 年级英语第一学期期末试题( 第一学期期末试题 题 号 得 分 一、 ABC D 二 (15) 三 (10) 四 (30) 五 (10) 六 (10) 七 (10) 八 (15) 合 计 第一卷( 第一卷(75 分) 一、听力理解(20 分) A、听句子,根据句子意思和所给问题选出正确的图画。(5 分) 、 ( )1. Where is Tony going on Sunday? ( A. B. )2. When will Mr. Smith go to LA ...