计算机专业英语试题
词汇)(30 分) Ⅰ. Vocabulary(词汇 词汇
(一).Translate the following words and expressions into Chinese(写出下列词组的汉 汉 语.)(共 10 分,每题 1 分) 共
  1. operating system
  2. requirements analysis
  3. network security
  4. data structure
  5. decision support system
  6. relational database
  7. software crisis
  8. computer virus
  9. email attachment
  10.central processing unit ( CPU ) (二).Fill in the blanks with the corresponding English abbreviations.(根据汉语写出相应的 英语缩写.) (共 10 分,每题 1 分) 英语缩写 共
  1.数据库管理系统
  3.多文档界面
  5.只读存储器
  7.计算机辅助设计
  9.通用串行总线
  2.传输控制协议
  4.面向对象编程
  6.数字视频光盘
  8.结构化查询语言
  10.企业之间的电子商务交易方式
(三)Match the following words and expressions in the left column with those similar in meaning in the right column.(将左列的词汇与右列相应的汉语匹配.)(10 分,每空 1 分) 将左列的词汇与右列相应的汉语匹配. 将左列的词汇与右列相应的汉语匹配
字处理器

  1. multimedia
  2. software life cycle
  3. structured programming
  4. functional testing
  5. word processor
  6. code windows
  7. firewall
  8. LAN
a. b. c. d. e. f. g. h.
交换机 多媒体 局域网 结构化程序设计 软件生命周期 功能测试
代码窗口
1

  9. hacker
  10. switch
i. j.
黑客 防火墙

  1.
  2.
  3.
  4.
  5.

  6.
  7.
  8.
  9.
  10.
Ⅱ. Comprehension(阅读理解 阅读理解) 阅读理解
(一)Fill in the blanks with suitable words or expressions from the list given below, and
( ) change the form where necessary. (从下面方框中选择合适的词或表达,以其适当的形式 从下面方框中选择合适的词或表达, 方框中选择合适的词或表达
填空.) 填空.)(10 分, 每空 2 分) .) requirements disciplined maintain coding modify
Software Engineering, which means the application of engineering to software, is a method to develop, operate and software. That is, the development of software is on a
systematic, , quantitive basis. Before starting the development of software, you have to systematically approach the problem. You have to understand the (what the software is supposed to do), carry out the design, do the , carry out a rigorous testing and if the software is as per the requirements, release the software to the customer. Subsequently, if the customer wants some changes--refinements or enhancements then the software has to be .
Passage A The central processing unit (CPU) is the heart of the computer systems. Among other things, its configuration determines whether a computer is fast or slow in relation to other computers. The CPU is the most complex computer system component, responsible for directing most of the computer system activities based on the instructions provided. As one computer generation has evolved to the next, the physical size of the CPU has often become smaller and smaller, while its speed and capacity have increased tremendously. Indeed, these changes have resulted in microcomputers that are small enough to fit on your desk or your lap. The CPU comprises the control unit and the arithmetic / logic unit (ALU).
2
The control unit is responsible for directing and coordinating most of the computer systems activities. It determines the movement of electronic signals between main memory and the arithmetic/logic unit, as well as the control signals between the CPU and input/output devices. The ALU performs all the arithmetic and logical (comparison) functions ? that is, it adds, subtracts, multiplies, divides, and does comparisons. These comparisons, which are basically "less than", "greater than", and "equal to", can be combined into several common expressions, such as "greater than or equal to". The objective of most instructions that use comparisons is to determine which instruction should be executed next. (二)Tell whether the following statements are true(T) or false(F) according to the passage A.(根据上文的内容判断下列句子的正误)( 分,每题 2 分) (根据上文的内容判断下列句子的正误)(10 每题 )(
  1. With the development of computer, the physical size of the CPU has often become bigger and bigger. ( )

  2. The movement of electronic signals between main memory and the ALU as well as the control signal between the CPU and input /output devices are controlled by the control unit of the CPU.
  3. The CPU comprises the control unit and memory. ( ) ( )

  4. The control unit performs all the arithmetic and logical (comparison) functions
  5. The central processing unit (CPU) is the heart of the computer systems. ( )
Passage B In order to solve a computational problem, its solution must be specified in terms of a sequence of computational steps, each of which may be performed by a human or a digital computer . If you want to solve the computational problem with a computer, you should learn how to program. The task of developing programs for the solution of computational problems is referred to as programming. Computer programming is the process of planning and creating a sequence of steps for a computer to follow. In general, this process will help us resolve a problem, which is either too tedious or difficult to work out otherwise . So programming is breaking a task down into small steps. Programming is sometimes contrasted with coding. Coding generally refers to the writing of programs for given program specification, while programming includes the task of preparing the program specification as well as that of writing the program. The text of a program is sometimes referred to as code, and lines of program text are referred to as lines of code, especially in the case of machine-language programs. The term coder is used to describe a person engaged exclusively in implementing program specifications prepared by others. What's actually involved in programming - the actual process of writing programs? Here's a quick overview of the process: Write a program.
3
Compile the program. Run the program. Debug the program. Repeat the whole process until the program is finished. (三),choose the best answer according to the passage B.(根据上文的内容选择正确的答 三, 根据上文的内容选择正确的答 案.(10 分,每题 2 分) .(
  1.If you want to solve the computational problem with a computer, you should learn how to A. calculate B. program . C. add D. subtract for

  2. Computer programming is the process of planning and creating a sequence of a computer to follow. A. steps B. process C. lines D. graphics . D. person

  3. The term coder is used to describe A. machine B. computer C. keyboard

  4. In order to solve a computational problem, you can let a person or a A. machine B. computer C. keyboard D. mouse
to do it.

  5. Which of the following is not the stages of programming? A. Write a program. B. Debug the program. C. Print the program. D. Compile the program.
Passage C A computer virus is a computer program that is created to make and spread copies of itself. The program may however also be designed to have other effects on the systems it infects, ranging from the annoying to the disastrous. Virus attacks are growing rapidly these days. According to BusinessWeek, the 76,404 attacks reported in the first half of 2003 nearly match previous year's total number . As new antivirus tools are more powerful than before, the virus writers are getting a lot smarter with newer and creative ways to attack network systems. Let's first examine some common virus types: Basic Virus - a piece of software code that is developed to attack computers and network systems via email or Internet connections. It quickly replicates itself and gradually attaches to files, programs or the hard drive. Trojan Horses - This is a program that doesn't replicate when entering a system but can be effectively used to open 'back doors.' Trojan Horses allow hackers to take control over a particular system or to steal very important data.
4
Worm - this type of virus is able to spread itself automatically over the network from one computer to the next. During a worm attack, users' computers get infected without even having to click open email attachment or any program, etc. Since it is very difficult to avoid the virus, your best defense is a powerful antivirus program. In order to fight with such viruses, the software vendors should focus on making their products more robust. This may ask for a trade-off between user-friendliness and security. In specific cases it may require line-by-line inspection, code retooling and even systems automation to defend the installed programs. (四),choose the best answer according to the passage B.(根据上文的内容选择正确的答 四, 根据上文的内容选择正确的答 案.10 分,每题 2 分)

  1.A computer virus is a computer program that is created to make and spread
A.programs B.virus C. copies D.files
of itself.

  2.Worm spread itself except by A.network
.
D.hardware
B.E-mail
C.program

  3.Antivirus program can scan and A.clean
  4.Trojan Horses
virus.
D.make
B.produce C.replicate
.
A.quickly replicate itself and gradually attache to files, programs or the hard drive.
B.infect the computer without even having to click open email attachment or any program.
C.allow hackers to take control over a particular system or to steal very important data. D.avoid the virus to attack computer.
  5.According to BusinessWeek, the match previous year's total number . A. 86,404 B. 76,404 C.56,354 D.34,876 attacks reported in the first half of 2003 nearly
翻译(30 分) Ⅲ.Translation.翻译 翻译
(一) Translate the following sentences into Chinese.(将下列句子翻译成汉语.)(共 20 一 .)(共 (将下列句子翻译成汉语.)( 分,每题 5 分)
  1. For developing a software product, the development process is divided into 5 stages: Requirements Analysis & Specification, Design, Coding, Testing, and Maintenance.
5

  2. Functional testing tests whether the output is the expected result with the valid input.

  3. EDI refers to the electronic exchange of business information between two companies using a specific and structured format over private networks.

  4.Some applications, such as Word, allow for several windows in a special mode called MDI in which you can open multiple documents within the same application.
(二) Translate the following paragraph into Chinese.(将下段文章翻译成汉语.)(共 10 .)(共 二 (将下段文章翻译成汉语.)( 分)
A high-level language is an artificial language with which we can write various instructions. This is possible not because computer processors are now so technologically advanced that they can 'understand' these languages. You should translate from programming languages into machine language which can be understood by the computer processors. Compilers can accomplish this task. This does mean that a high-level language program is not directly executable: it must be compiled to produce processor program, which is executable.
6
计算机专业英语试题 2 答案
词汇)(30 分) Ⅰ. Vocabulary(词汇 词汇
(一).Translate the following words and expressions into Chinese(写出下列词组的汉 汉 语.)( 共 10 分,每题 1 分)
  1. 操作系统
  2. 需求分析
  3. 网络安全

  4. 数据结构
  5. 决策支持系统
  6. 关系数据库
  7. 软件危机
  8. 计算机病毒
  9. 邮件附件
  10. 中央处理器(单元)
7
(二).Fill in the blanks with the corresponding English abbreviations.(根据汉语写出相应的 英语缩写.) (共 10 分,每题 1 分) 英语缩写 共
  1.DBMS
  6.VCD
  2.TCP
  7.CAD
  3.MDI
  4.OOP
  8.SQL
  5.ROM
  10.B2B

  9.USB
(三)Match the following words and expressions in the left column with those similar in meaning in the right column.(将左列的词汇与右列相应的汉语匹配.)(10 分,每空 1 分) 将左列的词汇与右列相应的汉语匹配. 将左列的词汇与右列相应的汉语匹配

  1. c
  2. f
  3. e
  4. g
  5. a

  6.
h

  7. j
  8.
  9. d i

  10. b
阅读理解) Ⅱ. Comprehension(阅读理解 阅读理解
(一)Fill in the blanks with suitable words or expressions from the list given below, and
( ) change the form where necessary. (从下面方框中选择合适的词或表达,以其适当的形式 从下面方框中选择合适的词或表达, 方框中选择合适的词或表达
填空.) 填空.)(10 分, 每空 2 分) .)
maintain
disciplined
requirements
coding
modified
(二)Tell whether the following statements are true(T) or false(F) according to the passage A.(根据上文的内容判断下列句子的正误)( 分,每题 2 分) (根据上文的内容判断下列句子的正误)(10 每题 )(
  1.F
  2.T
  3.F
  4.T
  5.F
(三),choose the best answer according to the passage B.(根据上文的内容选择正确的答 三, 根据上文的内容选择正确的答 案.(10 分,每题 2 分) .(
  1.B
  2.A
  3.D
  4.B
  5.C
(四) Choose the best answer according to Passage C.( 根据上文的内容选择正确的答案.10 四 ( 根据上文的内容选择正确的答案. 分,每题 2 分)
  1.C
  2. D
  3. A
  4. C
  5. B
翻译(30 分) Ⅲ.Translation.翻译 翻译
8
(一) Translate the following sentences into Chinese.(将下列句子翻译成汉语.)(共 20 一 .)(共 (将下列句子翻译成汉语.)( 分,每题 5 分)
  1.开发一个软件产品,开发过程分为五个步骤:需求分析和说明,设计,写代码,测试
 

相关内容

计算机专业英语2模拟4试题及答案

   计算机专业英语模拟试题 计算机专业英语模拟试题 一、Vocabulary(词汇,30 分) Vocabulary(词汇, (一)Translate the following words and expressions into Chinese.(写出下列词组 的汉语,共 10 分,每题 1 分) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. operating system 操作系统 requirements analysis 需求分析 network security 网络安全 ...

计算机专业英语模拟试题

   计算机专业英语模拟试题 计算机专业英语模拟试题 模拟 词汇)(30 分) Ⅰ. Vocabulary(词汇 词汇 (一).Translate the following words and expressions into Chinese(写出下列词组的汉 汉 语。)(共 10 分,每题 1 分) 共 1. central processing unit(CPU) 2. operating system 3. electronic spreadsheet 4. management info ...

计算机专业英语

   中等职业教育“十一五”规划教 材 计算机专业英语 杨利 方风波 科学出版社 主编 目录 第1章 第2章 第3章 第4章 第5章 第6章 第7章 第8章 计算机专业英语简介 计算机专业英语的词汇学习 屏幕英语 计算机说明书 计算机专业论文 网络英语 计算机专业英语试题汇编 阅读材料 第1章 计算机专业英语简介 1.1 计算机专业英语与普通英语的异同 " 1.1.1为什么要学习计算机专业英语 1.1.1为什么要学习计算机专业英语 " 1.1.2计算机专业英语与普通英语的相同点 1.1.2计算机 ...

计算机专业英语

   中等职业教育“十一五”规划教 材 计算机专业英语 杨利 方风波 科学出版社 主编 目录 第1章 第2章 第3章 第4章 第5章 第6章 第7章 第8章 计算机专业英语简介 计算机专业英语的词汇学习 屏幕英语 计算机说明书 计算机专业论文 网络英语 计算机专业英语试题汇编 阅读材料 第1章 计算机专业英语简介 1.1 计算机专业英语与普通英语的异同 " 1.1.1为什么要学习计算机专业英语 1.1.1为什么要学习计算机专业英语 " 1.1.2计算机专业英语与普通英语的相同点 1.1.2计算机 ...

计算机专业英语翻译

   计算机专业英语词汇 PC personal computer 个人计算机 IBM International Business Machine 美国国际商用机器公司的公司简称,是最早推出的个人 计算机品牌。 Intel 美国英特尔公司,以生产 CPU 芯片著称。 Pentium Intel 公司生产的 586 CPU 芯片,中文译名为“奔腾”。 Address 地址 Agents 代理 Analog signals 模拟信号 Applets 程序 Asynchronous communica ...

计算机专业英语翻译

   初学者的 BIOS 1.介绍 1.介绍 在基本输入输出系统(BIOS)是一个在 PC,它是基于主板上的芯片存储程序 本质集。它作为一间计算机的硬件和操作系统的媒介。如果没有 BIOS 中,电脑 的操作系统将没有办法沟通,或利用,对硬件的控制。 换句话说,在 BIOS 是任何计算机的重要组成部分。如果它的选项设置不当, 可能会减缓的 BIOS 多达 40%的个人电脑了。不幸的是,新的处理器和主板芯片 组的发布,BIOS 选项继续变得更加混乱。因此,许多经验丰富的技术人员仍然 感到困惑的术语股价 ...

青岛中考英语试题及答案

   二○○九年山东省青岛市初级中学学业水平考试 ○○九年山东省青岛市初级中学学业水平考试 英语试题 (考试时间:120 分钟;满分:105 分) 友情提示:Hi,亲爱的同学,欢迎你参加本次考试,祝你答题成功! 1.请务必在指定位置填写座号,并将密封线内的项目填写清楚。 2.请将第一卷的 1?50 小题的答案涂在答题卡上。请将第 IV 大题的答案写在 第二卷的相应位置上。 第一卷(共 60 分) 第一部分 听力测试 (25 分) I.听句子,选择最佳答语。每个句子读一遍。你将有 10 秒钟的时间完 ...

2011海淀一模英语试题及答案

   海淀区高三年级第二学期期中练习 英 语 参考答案及评分标准 第一部分:听力理解(共三节, 第一部分:听力理解(共三节,30 分) 第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,共 7.5 分) 1. C 6. C 2. A 7. A 3. B 8. C 4. B 9. B 5. A 10. A 11. B 12. C 13. A 14. B 15. C 第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,共 15 分) 第三节(共 5 小题;每小题 1.5 分,共 7.5 分) ★每小题超过一个词不计分 ...

2010年陕西中考英语试题及答案

   中国最大的教育门户网站 合并自:AoShu.com(奥数)、ZhongKao.com(中考)、GaoKao.com(高考)、ZuoWen.com(作文)、 YingYu.com(英语)、 YouJiao.com(幼教)、BBS.eduU.com、Home.eduU.com 等站 http://www.eduU.com E 度教育网 中国最大的教育门户网站 合并自:AoShu.com(奥数)、ZhongKao.com(中考)、GaoKao.com(高考)、ZuoWen.com(作文)、 Yin ...

2010年宁德中考英语试题及答案

   中国最大的教育门户网站 合并自:AoShu.com(奥数)、ZhongKao.com(中考)、GaoKao.com(高考)、ZuoWen.com(作文)、 YingYu.com(英语)、 YouJiao.com(幼教)、BBS.eduU.com、Home.eduU.com 等站 http://www.eduU.com E 度教育网 中国最大的教育门户网站 合并自:AoShu.com(奥数)、ZhongKao.com(中考)、GaoKao.com(高考)、ZuoWen.com(作文)、 Yin ...

热门内容

初中英语必会词组,句法,语法,和练习题

   【初中英语词组总结】 1、 (see 、hear 、notice 、find 、feel 、listen to 、 look at (感官动词)+do EG:I like watching monkeys jump I saw the thief escape from the shop. The thief was seen to escape from the shop by me. 2、(比较级 and 比较级) 表示越来越怎么样 More and more beautyful ...

2011高考英语动词词组辨析

   动词词组辨析 ask for answer for call for punish for sent for look for 要求, 请求, 寻找 要求 请求 负责, 对…负责 承受 的结果 负责 承受…的结果 要求, 提倡, 要求 提倡 为…叫喊 叫喊 惩罚, 惩罚 处罚 召唤; 召唤;传唤 寻找, 期待 寻找, (到某地 拜访 停泊 到某地) 拜访; 到某地 召回; 收回; 取消; 撤销; 回想, 召回 收回 取消 撤销 回想 回忆; 回忆 回电话 call for 需求; 要求; 为 ...

四年级英语抽考试卷

   四年级英语抽考试卷( 四年级英语抽考试卷(五) (一)听力部分(40 分) 一.听录音,把你所听到的单词,短语的序号填在括号内。读一遍。 (共 8 分,每小题 1 分) ( )1.A.cake B.car C.cat ( )2.A.horse B.house C.how ( )3.A.potatp B.tpmato C.carrot ( )4.A.twelve B.fifteen C.twenty ( )5.A.pears B.pairs C.peaches ( )6.A.tail B.ta ...

2011年重庆一中高2011级高三下期第一次月考英语试题卷

   2011 年重庆一中高 2011 级高三下期第一次月考英语试题卷 2011.3 (时间 120 分钟;满分 150 分) 一、听力(共三节,满分 30 分) 第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分) 听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选 项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅 读下一小题。每段对话仅读一遍。 1. What does the woman ask the man ...

2010-2011学年度第二学期上佳市小学英语科组工作计划

   2010 学年度上佳市小学第二学期英语科组工作计划 学年度上佳市小学第二学期英语科 一、指导思想:本学期英语科组将以学校工作计划为指导,结合英语科的 指导思想:本学期英语科组将以学校工作计划为指导, 教学实际,开展多方面的英语教学活动 多方面的英语教学活动, 教学实际,开展多方面的英语教学活动,不断提高教师的师德水平和 业务水平,提高教师的课堂教学水平,进一步提高全校的 校的英语教学质 业务水平,提高教师的课堂教学水平,进一步提高全校的英语教学质 量。 二、工作要点: 工作要点: 1、抓好课 ...