2001 年 4 月份高自考英语语法试题及答案(全国卷) (英语本科专业) I、单项选择题(本大题共 20 小题,每题 1 分,共 20 分) Choose the best answer from the choices given:
  1. In the end , he . [ ] a. got invited b. gets invited c. was invited d. was to be invited
  2. He wore dark glasses to avoid . [ ] a. having been spotted b. to be spotted c. spotted d. being spotted
  3. A new theory before it can be put into practice. [ ] a. must be tested b. be tested c. can be tested d. to be tested
  4. Sooner than for others, she started her own business. [ ] a. working b. worked c. to work d. work
  5. I can't afford as car as this one. [ ] a. expensive a b. an expensive c. a more expensive d. a most expensive
  6. Do what I tell you --! [ ] a. or else b. or so c. and that d. and do
  7. This is the house windows were broken. [ ] a. whose b. which c. its d. of which
  8. A hot shower, a cup of milk, a bag of potato chips, and then a good sleep the luxury that he needed after the examination. [ ] a. are b. was c. were
d. is
  9. Every drop of tears, every moan out of pain and every cry for help then like knife cutting deep into his heart. [ ] a. was b. are c. were d. is
  10. I expect all the letters promptly. [ ] a. being typed b. to be typed c. having been typed d. to have been typed
  11. The information was later admitted from unreliable sources. [ ] a. to be obtained b. to have been obtained c. that it has been obtained d. that it was obtained
  12. For a child to give up less mature idea for a more sophisticate one, it requires that the child psychologically ready for the new idea. [ ] a. is b. be c. were d. would be
  13. We still have a lot of problems . [ ] a. unsolved b. unsolving c. unsolve d. to be unsolved
  14. He regretted her the truth. [ ] a. having told b. to have told c. had told d. to tell
  15. Domestic-made TV sets are not imported ones at all. [ ] a. more inferior than b. inferior to c. inferior than d. more inferior as
  16. by accident by design, he arrived too late to help us. [ ] a. Not only...but also b. Neither...nor c. Whether...or d. Both...and
  17. , he managed to remain among the top 5% of his class. [ ]
a. To work hard as he did b. Working hard as he did c. Work hard as he did d. Worked hard as he did
  18. They left the door open to hear the baby. [ ] a. so as for me b. so that me c. in order for me d. and for me
  19. New machinery arriving tomorrow. [ ] a. will be b. is c. are d. shall be
  20. The family able to come to a unanimous consent that the child must be operated on as quickly as possible. [ ] a. were b. is c. are d. was II.多项选择题(本大题共 5 小题,每题 2 分,共 10 分) Fill in the blanks with one of the items given below:
  21. From time we learned to count, of us knew how old we'd be in the Year 20
  00. the, a, every, none, all
  22. The Winter Olympics did not prove especially popular among Americans this year. First, the weather was historical disaster from the beginning of the events. snow began falling the very first day. a, the, any, some, all
  23. of us decides what to take into the future and what to leave behind. That's why arrival of the Year 2000 has become such a personal moment. each, every, all, the, a
  24. I coffee, give me some tea. will go, have gone, go, through, off, on
  25. Put the food where the cat it. Didn't come, has come, can't come, at , around, with III.填空题(本大题共 20 小题,每题 1 分,共 20 分) Fill in the blanks with an appropriate unit noun:
  26. a of coughing
  27. a of lightning
  28. a of bees
  29. a of advice Fill in the blanks with the appropriate form of the verb or verb phrase given:
  30. Jane appears as though she (know) the secret.
  31. Two players (send) off the field during last Saturday's match.

  32. I've forgotten to return the key of the safe. People (must look) everywhere for it. Fill in the blank with an appropriate coordinator or subordinator:
  33. It was an island name I have forgotten.
  34. He carried his luggage all the way home, was actually unnecessary.
  35. He soon made it clear he had asked for a meeting.
  36. The police arrived, after the situation became calmer. Fill in the blank with an appropriate conjunct:
  37. We visited Nimes ad Arles, , two ancient cities.
  38. He has not paid his debts and, , he has no intention of paying.
  39. They'll be back in an hour. , we could play chess. Fill in the blank with an appropriate pronoun:
  40. The only thing impresses me is her directness.
  41. He is a top student at school, his brother never was. Fill in the blank with an appropriate preposition:
  42. I hid my gun the pillow.
  43. I don't go men of his type. Fill in the blank with an appropriate form of the word given:
  44. Jane is hardly (smart) than Mrs. White.
  45. She is the (tall) of the two. IV.改错题(本大题共 8 小题,每小题 1 分,共 8 分) Correct errors in the following sentences:
  46. We must hurry, other wise the meeting will begin when we get there.
  47. I think the students see too many love stories these days to be realistic.
  48. The company has promised a rise to salary for ages, but nothing has happened yet.
  49. He suddenly saw the answer to the problem that has occupied his mind for the last two years.
  50. Please do not smoke until after the plane takes off.
  51. As she is tired of working as a secretary, she thinks of finding another job.
  52. Francis Bacon wrote that reading made a full man.
  53. Go and get some fresh air! You were sitting here all morning. V.改写句子(本大题共 14 小题,每题 2 分,共 28 分) Rewrite the following sentences as required:
  54.Turning the following imperatives into the tag question form: Don't let the children stay up too late on weekends.
  55. Turning the following imperatives into the tag question form: Let's do it together.
  56. Turning the following statement into a YES-NO question: I have already finished the assignment the teacher gave us last week.
  57. Turning the singular nouns or noun phrases into plural forms wherever possible with other necessary changes: A traffic accident often occurs at a crossroads.
  58. Using subjunctive mood: A neighbour acted quickly and thus stopped the fire from spreading to the other floors.
  59. Using a non-finite verb: I don't think she would admit that she had sold the house .

  60. Combining sentences using comparative degree (more...than...): Susan is intelligent. Mary is not that intelligent.
  61. Combining the sentences into one that contains a relative clause: You sent my son an English-Chinese dictionary. Thank you very much.
  62. Combining the sentences into one that contains a relative clause: Twenty horses were put into the corral. They were to be trained for riding.
  63. Rewrite the following sentence using a disjunct: It is natural that as a beginner he isn't a good driver yet.
  64. Rewrite the following sentence as required: (Using "either you or I " as the subject) We were responsible for the mistake.
  65. Rewrite the following sentence using whatever cohesive device is appropriate: If you travel often, keep a collection of necessities pre-packed. Keeping a collection of necessities pre-packed will give you time to pare the nonessentials.
  66. Rewrite the following sentence using whatever cohesive device is appropriate: My wife and I are going to dine out this evening. In fact, we dine out every weekend.
  67. Rewrite the following sentences beginning each with anticipatory "it": a. This question is very easy to answer. b. You seem to have taken a dislike to him VI.名词解释(本大题共 2 小题,每小题 2 分,共 4 分) Define the following terms with examples:
  68. WH-question
  69. non-finite verbs VII.简答题(本大题共 5 小题,每小题 2 分,共 10 分)
  70. How is aspect related to time?
  71. What are inherent adjectives?
  72. What is the difference between reference and substitution?
  73. Identify (a) the subject, and (b) the theme, of each of the sentences below. Say whether the theme occurs as S (subject), Cs (subject complement), Od (direct object), Co (object complement), Cp (prepositional complement), P (predication) or V (verb) a. My husband will carry your suitcase. b. Not one girl in ten can a young man trust these days.
  74.Answer the question below by using (a) the information given in brackets, and (b) the passive voice as a means of achieving end-focus. Who invented the telephone? (Graham Bell, in 18
  76) 英语语法试题参考答案 I. 单项选择题(每小题 1 分,共 20 分)
  1、a
  2、d
  3、a
  4、d
  5、a
  6、a
  7、a
  8、c
  9、a
  10、b
  11、b
  12、b
  13、a
  14、a
  15、 b
  16、c
  17、b
  18、c
  19、b
  20、a II. 多项选择填空题(每小题 2 分,共 10 分, )
  21. the , all
  22. a, Some
  23. Each, the
  24. have gone off
  25. Can't come at III. 填空题(每题 1 分,共 20 分)
  26. fit
  27. flash
  28. swarm
  29. piece
  30. had known
  31. were sent
  32. must have been looking
  33. whose
  34. which
  35. why
  36. which
  37. that is
  38. worse still
  39. Meanwhile
  40. that (用 which 应看作错误)
  41. which (用 who 应看作错误)
  42. under
  43. for
  44. smarter
  45. taller
IV. 改错题(每小题 1 分,共 8 分) Correct errors in the following sentences:
  46. We must hurry, otherwise the meeting will have begun when we get there.
  47. I think the students are seeing too many love stories these days to be realistic.
  47. The company has been promising a rise to salary for ages, but nothing has happened yet.
  49. He suddenly saw the answer to the problems that had occupied his mind for the last two years.
  50. Please do not smoke until after the plane has taken off.
  51. As she is tired of working as a secretary, she is thinking of finding another job.
  52. Francis Bacon wrote that reading makes a full man.
  53. Go and get some fresh air! You have been sitting here all morning. V. 改写句子(每题 2 分,共 28 分)
  54. Don't let the children stay up too late on weekends, will you?
  55. Let's do it together, shall we?
  56. Have you finished the assignment the teacher gave us last week yet?
  57. Traffic accidents often occur at crossroads.
  58. If it had not been for the quick action of a neighbour, the fire would have spread to the other floors.
  59. I don't think she would admit selling the house .
  60. Susan is more intelligent than Mary.
  61. Thank you very much for the English-Chinese dictionary you sent my son.
  62. Twenty horses that were to be trained for riding were put into the corral.
  63. Naturally, as a beginner, he isn't a good driver yet.
  64. (Either you or I was) responsible for the mistake.
  65. (...That will give you time to pare the nonessentials.)
  66. (... In fact, we do it/so every weekend.)
  67. a. It is very easy to answer... b. It seems that you have taken... VI. 名词解释(每题 2 分,共 4 分)
  68. A WH-question is a question that normally begins with a WH-word, eg. What did you do last night?
  69. The non-finite verbs are verbs that are not marked for tense or for subject-verb concord. VII. 简答题(每小题 2 分,共 10 分)
  70. Aspect reflects the way in which the verb action is regarded or experienced with respect to time.
  71. Generally speaking, adjectives denoting inherent qualities characterize the referent of the noun. e.g. A big house refers to a house whose size is big.
  72. The difference between reference and substitution is that reference is a relation between meanings, whereas substitution is a relation between linguistic items, such as words, phrases or clauses. The reference item and its referent (i.e. what is referred to) are assumed to be semantically equivalent (i.e. of the same thing; e.g. Jack hates himself.) while substitution is a relation in wording rather than in meaning, which constitutes the cohesive relation between a substitute and the item it replaces (e.g. Jack bought a big house but Jane rented a smaller one.).
  73. a. both (a) and (b) are "my husband" which occurs as S. b. (a): a young man; (b): not one girl in ten which occurs as Od.
  74. Telephone was invented by Graham Bell in 18
  76.(此题答对得 2 分。 )
 

相关内容

英语_2010年高考英语试题下载-+全国卷+II+[word版]

   英语周报网 http://www.ew.com.cn/ 2010 年普通高等学校招生全国统一考试(全国二卷) 英语 第一卷(选择题) 第一部分 英语知识运用 第一节 语音知识(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分) 从 A、B、C、D 四个选项中,找出其 划线部分与所给单词的划线部分读音相同的选项,并 在答题卡上将该项涂黑。 1. Come A. cold B. cock C. comfort D. improve 2. dead D. health A. eager B. great ...

英语试题同步练习题考试题教案七年级英语Wheres your pen pal from单元测试2

   Unit 1 Where’s your pen pal from? Section A 课前漫步 A good beginning is half done. 良好的开端是成功的一半。 I.温故 根据图片完成句子。注意 be from 与 come from 的用法。 1. The boy (be) from Jilin. 2. The computer comes Zhejiang. 3. The flowers (be) from Yunnan. 4. The fruits (be) f ...

高二英语试题

   听力: 一 听力:(20X1.5=30) 维克多英语听力 2?1 小题; 第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分) 1. What do we know about the man? A.He’d like to have the windows open. B.He rarely leaves the windows open. C.He’ll help the woman close the windows. 2. Where does the conversati ...

中考英语试题

   阳光家教网 阳光家教网 www.ygjj.com 西安家教 青岛家教 郑州家教 家教 苏州家教 天津家教 中国最大找家教, 家教平台 中国最大找家教,做家教平台 家教 江苏省连云港市 2010 年高中段学校招生统一文化考试英语试题 一,单项选择 (共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分) 从每题所给的 A,B,C,D 四个选项中,选出最佳选项 1.My best friend Neil is honest boy. You can believe him. A. a B. an C. ...

六年级英语试题

   六年级英语试题 Unit 2 My days of the week 一、将下列单词补充完整,并写出汉语意思。 将下列单词补充完整,并写出汉语意思。 1.m__th ( 4.M__day( 7.Ch__nese ( 9. Fr__day ( ) ) ) ) 2. T__sday ( 5. c__mp__ter ( ) ) 3.m__s__c ( 6.t__day ( ) ) ) 8.Th__rsday ( 10.__rt ( ) 二、判断下列单词划线部分发音是否相同,相同的打“√” ,不同的 ...

高级商务英语试题

   I. Complete each of the following sentences with the correct forms of the given words. Section one 1. The film, which was _producted by the leading film studio in Italy, has been applauded as a of geniuses in their most productive years. (productio ...

中考英语试题评析

   2007年中考英语试题评析 北京师范大学 程晓堂 2007年12月14日 西安 主要内容 2007年中考英语试题总体趋势分析 题型使用情况 考试形式存在的主要问题 典型试题分析 一、2007年中考英语试题总体 趋势分析 考试内容:既考查技能,又考查基础知 识;既考查综合能力,也考查微观知识 与技能; 考试形式:题型多样,新题型增多,使 用范围扩大;非选择题增加,所占分值 提高(平均占37.2%); 命题技术有所提高,但还存在不少问题。 评分标准有改进:主要观测点为实际书 面表达能力;标点符合 ...

中考英语试题命制的基本要求

   中考英语试题命制的基本要求 初中毕业生英语学科学业考试命题指导 课改实验区初中毕业 生英语学业 考试命题指导项目组 1997 年,教育部基础教育司 组织专家,就义务教育课程实施状况对 9 个省(市) 的 16 000 多 名学生、2 000 多名校长、教师进行了抽样调查。调查结果显示, 初中毕业、升学考试对教师的教学行为、教师布置作业的内容与 数量、学生的学习方式等都有重大的影响。调查结论认为,当时 的考试评价制度存在着较大问题,严重制约了学生的全面发展, 甚至影响到青少年的身心健康,已成为 ...

2002年7月商务英语试题

   2002 年 7 月商务英语试题 课程代码:0796 课程代码 (阅读与写作部分 阅读与写作部分) 阅读与写作部分 注意: 注意:写在答题纸上的答案为有效答案 《商务英语》试题词汇注释(阅读部分) 商务英语》试题词汇注释(阅读部分) PART ONE Questions 1-5 1.quotation 3.adjust Questions 6-10 4.job vacancies 6.retailing Questions 11-15 8.constant 10.fluctuation PA ...

08高考英语试题讲解江苏卷

   08 高考英语试题讲解江苏卷 英语试题参考答案及解析: 第一部分: 第一部分:听力 1. B 11.C 解析略 2. A 12. C 3. C 13. B 4. A 5. B 6. A 16. a 7. C 17. B 8. C 9. A 10. A 20.C 14. B 15. C 18. B 19. A 第二部分: 第二部分:英语语言知识运用 第一节:单项选择 21. B 解析:by sea 是固定词组,用作状语,表示方式,意为“乘船”。类似词组还有 by air (乘飞机),by la ...

热门内容

《义务教育小学英语新课程标准》

   《义务教育小学英语新课程标准》 目 录 第一部分 前言 一、课程性质 二、基本理念 三、设计思路 第二部分 课程目标 第三部分 内容标准 一、语言技能 二、语言知识 三、情感态度 四、学习策略 五、文化意识 第四部分 实施建议 一、教学建议 二、评价建议 三、课程资源的开发与利用 四、教材的编写和使用建议 附录 一、语音项目表 二、语法项目表 三、功能意念项目表 四、话题项目表 五、技能教学参考表 六、课堂教学用语 七、词汇表 第一部分 前 言 社会生活的信息化和经济的全球化,使英语的重要性 ...

新视野大学英语视听说第三册TASK2

   Task 2: You forget my toast! An 80-year-old couple was having problems remembering things, so they decide to go to their doctor to see what was wrong with them. They explained to the doctor about the problems they were having with their memory. Aft ...

英语试题

   I.Phonetics ( )1. A.horrible B.horse C.sort D.northern D.however ( )2. A.hospital B.honour C.hotel ( )3. A.manage B.matter C.madam D.many ( )4. A.gather B.government C.geography D.garden ( )5. A. bathroom B. eleventh C. breathe D. maths II. Vocabul ...

PEP小学英语五年级上册各单元测试题

   小学英语(PEP)五年级上册测试题 Unit One My New Teachers 题号 一 二 三 四 五 六 七 八 九 十 总分 得分 大声朗读,找出画线部分读音与前面所给单词画线部分相同的单词. 一. 大声朗读,找出画线部分读音与前面所给单词画线部分相同的单词. (4 分) ( ( ( ( )1.no )2.eraser A. now A. lamp B. how B. lady C. know C. library )3.umbrella A. fun )4.like A. fi ...

初三英语完形填空3

   O A shop owner closed his shop and went home.He was very 1. But just as he went to bed the telephone 2. A man asked,“What time do you open your shop?” The shop owner was 3 about this phone call. He put down the receiver without answering and went 4 ...