初三系列复习资料(
  8)宾语从句考点集汇,讲解和训练 八、宾语从句 【考点扫描】 考点扫描】 中考对宾语从句的考查主要集中在以下几个方面:
  1. 引导宾语从句的连词和代词选择;
  2. 宾语从句的语序;
  3. 宾语从句的时态。 考查的主要形式是单项填空、完型填空、短文填空和完成句子。阅读理解和书面表达肯定也 要用到宾语从句。 名师精讲】 【名师精讲】 一. 宾语从句的种类 宾语从句是一种名词性从句,在句中作及物动词的宾语,或介词的宾语,或 形容词的宾语。根据引导宾语从句的不同连词,宾语从句可分为三类。
  1. 由 that 引导的宾语从句。That 只有语法作用,没有实在的意义,在口语 和非正式文体中可以省略。例如: He said (that) he wanted to stay at home. She doesn’t know (that) she is seriously ill. I am sure (that) he will succeed.
  2. 由连接代词 who, whom, whose, what, which 和连接副词 when, where, why, how 引导的宾 语从句。这些连接代词和连接副词在宾语从句中充当某个成分。例如: Do you know who (whom) they are waiting foe? He asked whose handwriting was the best. Can you tell me where the No.3 bus stop is? I don’t know why the train is late.
  3. 由 if 或 whether 引导的宾语从句。If 和 whether 在句中的意思是“是否”。例如: I want to know if (whether) he lives there. He asked me whether (if) I could help him. 宾语从句的语序 二. 宾语从句的语序 宾语从句的语序应为陈述句的语序。例如: I hear (that) physics isn’t easy. I think (that) you will like this school soon. Can you tell me how I can get to zoo? Please tell me when we’ll have the meeting. 三. 宾语从句的时态
  1. 如果主句的时态是一般现在时,宾语从句该用什麽时态就用什麽时态。 如: I don’t think (that) you are right. Please tell us where he is. Can you tell me how I can get to the railway station?
  2. 如果主句的时态是一般过去时,宾语从句只能用相应的过去时态(一般过去时, 过去 进行时, 过去将来时,过去完成时) 。例如: He asked what time it was. He told me that he was preparing for the sports meet. He asked if you had written to Peter. He said that he would go back to the U.S. soon.
  3. 如果宾语从句所陈述的是客观真理,其时态常用一般现在时。例如: Our teacher said that January is the first month of the year. Scientists have proved that the earth turns around the sun.
1
【中考范例】 中考范例】
  1. (2004 年北京市中考试题) Miss Green didn’t tell us in 20
  02. A. where does she live B. Where she lives C. where did she live D. where she lived 【解析 解析】答案:D。该题考查的是宾语从句的语序和时态。宾语从句应用陈述句的语序和 解析 时态,所以应选 D。
  2. (2004 年上海市徐汇区中考试题) Would you please tell me ? A. when did he come home B. where he would play football C. if he had seen the film D. why he didn’t watch the game 【解析 解析】答案:D。该题考查的是宾语从句的语序和时态。主句用的实际上是现在时,宾 解析 语从句在这个句子里应用陈述句的语序和一般过去时。
  3. (2004 年哈尔滨市中考试题) I don’t know when . A. will the train leave B. the train will leave C. would the train leave D. the train leave 【解析 解析】答案:B。该题考查的是宾语从句的语序和时态。只有 B 在语序和时态上符合要 解析 求。
  4. (2004 年常州市中考试题) We don’t know . It is said that he was born in Sweden. A. what he is B. if he lives here C. where he comes from D. which country is he from 【解析 解析】答案: C。该题考查的是宾语从句的语序。按照他们谈论的话题可知:他们说的是 解析 某人是哪里人。A 和 B 可以排除掉。D 的语序不对,只有 C 正确。 满分演练】 【满分演练】 一. 单项填空
  1. Do you know during the coming summer holiday? A. what will Tom do B. what did Tom do C. what Tom will do D. what Tom did
  2. I want to know. A. what is his name B. what’s his name C. that his name is D. what his name is
  3. Do you know I could pass the exam? A. that B. whether C. what D. which
  4. Jim doesn’t understand . A. which is the way to the museum B. why his wife always goes shopping C. what is the way to the museum D. why does she always go shopping
  5. Could you tell me she is looking for? A. that B. whose C. who D. which
  6. Mr. King didn’t know yesterday evening.
2
A. when does his son come home B. when his son comes home C. when did his son come home D. when his son came home
  7. Could you tell me the bike this morning? A. how does he mend B. how he mends C. how he mended D. how did he mend
  8. I’m waiting for the mail. Do you know it will arrive? Usually it comes by 4:
  00. A. how B. where C. when D. what
  9. Excuse me, would you please tell me ? Certainly. Go straight along here. It’s next to a hospital. A. how we can get to the post office B. how can we get to the post office C. how get to the post office D. how could we get to the post office
  10. Can I help you? Yes. I’d like a ticket to Mount Emei. Can you tell me take to get there? A. how soon will it B. how soon it will C. how long it will D. how long will it
  11. He wanted to know . A. whether he speaks at the meeting B. when the meeting would start C. what he’s going to do at the meeting D. where would the meeting be held
  12. Could you tell me the Bamboo Garden? The day after tomorrow, I think. A. when will you visit B. when you will visit C. when would you visit D. when you would visit
  13. Would you please tell me next, Mr Wang? A. what should we do B. we should do what C. what we should do D. should we do what
  14. You can’t imagine when they received these nice Christmas presents. A. how they were excited B. how excited they were C. how excited were they D. they were how excited
  15. I want to know you will come back at 8:00 tomorrow. A. that B. when C. where D. whether
  16. Could you tell me ? Sorry, I don’t know. I was not at the meeting. A. what does he say at the meeting B. what did he say at the meeting C. what he says at the meeting D. what he said at the meeting
  17. Could you tell me last night? Er, I was watching Euro 2004 at home. A. what you were doing B. what were you doing
3
C. what you are doing D. what are you doing
  18. The teacher asked the students . A. if they were interested in dinosaurs B. when was Albert Einstein born C. what they will do with the computers D. how many trees they have planted
  19. Every morning the patients are asked if their temperature taken. A. they had had B. have they had C. they have had D. had they had
  20. It’s up to you to decide you’ll go there, by air or by road. A. how B. why C. that D. when 二. 根据汉语句子的意思完成下列英语句子
  1. 李明说他对玩电脑游戏感兴趣。 Li Ming says interested in playing computer games.
  2. 我认为玛丽不回来了。 I don’t think Mary .
  3. 山姆给我说他准备去上海。 Sam told me that he for Shanghai.
  4. 请你告诉我去钟楼怎麽走吗? Could you tell me I can get to the Bell Tower?
  5. 父亲说他买了一台新电脑。 Father said that he a new computer..
  6. 我想知道今天晚上还有没有去北京的火车。 I want to know there is a train to Beijing.
  7. 你知道一个双人间多少钱吗? Do you know a double room ?
  8. 请你告诉我我们外出多长时间好吗? Could you tell me we’re going to be away?
  9. 叔叔说他正在写一本新小说。 Uncle said that he a new novel.
  10. 杰克说他有重要事情要做。 Jack said he something important to do.
【练习答案】 练习答案】 一.
  1.C
  2.D
  3.B
  4.B
  5.C
  6.D
  7.C
  8.C
  9.A
  10.C
  11.B
  12.B
  13.C
  14.B
  15.D
  16.D
  17.A
  18.A
  19.C
  20.A 二.
  1.he is
  2.will come
  3.was leaving
  4.how
  5.had bought
  6.if (whether)
  7.how much
  8.how long
  9.was writing
  10.had
4
 

相关内容

初中英语语法专项习题??宾语从句

   初中英语语法专项习题??宾语从句 初中英语语法专项习题??宾语从句 ?? 1 ( ) 1 The girls asked if they some food and drink with them. A. took B. take C. takes D. will take ( ) 2 Catherine said that she to Guangzhou. A. has never gone B. had never gone C. has never been D. had never ...

初中英语宾语从句专项训练

   初中英语宾语从句专项训练 宾语从句专项训练 I.从下列 A、B、C、D 中选择一个正确选项填空。 1.I don't know he will come tomorrow. he comes, I'll tell you. A.if;Whether B.whether;Whether C.if;That D.if;If 2.I don't know the day after tomorrow. A.when does he come B.how will he come C.if he c ...

中考英语宾语从句专项练习题训练

   中考英语宾语从句专项练习题训练 一、中考英语宾语从句的连接词: 1、连词 that,只起连接作用,在从句中不作句子 成分,也无词汇意义,在口语中常被省略。 eg. He knew(that)he should work hard. 2、连词 if、whether,它们起连接作用,在从句 中不作句子成分,作“是否”解,在口语中多用 if。 eg. Tom doesn’t know if/whether his grandpa liked the present. He asked me whe ...

中考英语宾语从句专项练习题训练

   慧通教育网 www.chinahtwf.com 中考英语宾语从句专项练习题训练 一、中考英语宾语从句的连接词: 1、连词 that,只起连接作用,在从句中不作句子成分,也无词汇意义,在 口语中常被省略。 eg.Heknew(that)heshouldworkhard. 2、连词 if、whether,它们起连接作用,在从句中不作句子成分,作“是否” 解,在口语中多用 if。 eg.Tomdon’tknowif/whetherhisgrandpalikedthepresent. Heasked ...

英语语法专项练习--状语从句

   状语从句 1( ) 1 The meeting didn't start everyone was there. A. because B. until C. why D. if ( ) 2 The boy to bed his mother came in. A. went not; until B. didn't go; after C. went; until D. didn't go; until ( ) 3 I won't believe you I have seen it wi ...

中考英语语法复习专题----宾语从句

   中考英语语法复习专题宾语从句 中考英语语法复习专题 宾语从句 【考点扫描】 中考对宾语从句的考查主要集中在以下几个方面: 1. 引导宾语从句的连词和代词选择; 2. 宾语从句的语序; 3. 宾语从句的时态. 考查的主要形式是单项填空,完型填空,短文填空和完成句子.阅读理解和书面 表达肯定也要用到宾语从句. 【名师精讲】 一. 宾语从句的种类 宾语从句是一种名词性从句,在句中作及物动词的宾语,或介词的宾语,或 形容词的宾语.根据引导宾语从句的不同连词,宾语从句可分为三类. 1. 由 that ...

英语语法专项练习定语从句(免费下载)

   更多语法资料, 更多语法资料,请点击贡献者 vic_yyh2009 进入免费下载 专题十 定语从句专练 1. When I couldn’t avoid meeting him, I faced an embarrassing situation only keep silent. (2009?海淀区高三年级第一学期期末练习) A.who B.which C.when D.where I could 2. This is one of the best films A. they have ...

初中英语语法:定语从句语法专项训练

   用适当的关系词填空: 1. I still remember the night I first came to the house. 2. I'll never forget the day we met each other last week. 3. Mr Black is going to Beijing in October, is the best season there. 4. I will never forget the days I spent with your fa ...

2011届英语高考口语专项训练题

   状元源 http://zyy100.com/ 免注册、 免费提供中学高考复习各科试卷下载及高中学业水平测试各科资源下载 口语训练题 模拟题二 Part A It’s a hard place to police, but Andrea’s very presence in the area does make events like this less frequent than they’d otherwise be, Andrea wants local people to unders ...

慧通文府 中考英语宾语从句专项练习题训练

   慧通教育网 www.chinahtwf.com 中考英语宾语从句专项练习题训练 一、中考英语宾语从句的连接词: 1、连词 that,只起连接作用,在从句中不作句子成分,也无词汇意义,在口语中常被省略。 eg.Heknew(that)heshouldworkhard. 2、连词 if、whether,它们起连接作用,在从句中不作句子成分,作“是否”解,在口语中多用 if。 eg.Tomdon’tknowif/whetherhisgrandpalikedthepresent. Heaskedme ...

热门内容

会计专业英语词汇

   accelerated depreciation method 加速折旧法 account 账户 account payable 应付账款 account receivable 应收账款 accountant 会计师、会计人员 accounting 会计 accounting cycle 会计循环 accounting equation 会计等式 accounting information system 会计信息系统 accrual-basis accounting 应计制会计、权责发生制会 ...

新东方英语4级CET4重要实例分析笔记

   1-1 学习词汇注意的问题 1、单词的英文解释和例句 、 [A] 例:The oppressed freedom. A. demand B. require C. request oppress→op+press → press 挤,压→pressure 压力 op=against 压迫”的意思→ 因此 oppressed 为“压迫”的意思→oppressed 被压迫的 the+形容词表示一类人 形容词表示一类人 被压迫的人自由”那么 ABC 选项应选择什么? 自由” 选项应选择什么? “被 ...

高考英语听力解题技巧

   选校网 www.xuanxiao.com 高考频道 专业大全 历年分数线 上万张大学图片 大学视频 院校库 高考英语听力解题技巧 高考英语听力试题从听的角度测试考生接受语言,尤其是掌握并获取语言交流中核心信息的能力。 它由第一节单项听力(第 1-5 段,每段材料仅读一遍)和第二节整体听力(第 6-10 段,每段材料读两遍) 两部分组成。单项听力对话材料简短,语言信息量小,所设问题大部分都为直接性的表层理解题,同学 们往往通过认真读题,捕捉听力材料中的相关信息即能找到正确答案。而整体听力以成段 ...

一年级期末英语试卷

   2010?2011 学年度第一学期期末考试卷 ? 学年度第一学期期末 期末考试卷 ………………………装……………………订………………………线………………………………………… 一年级英语 年级英语 单词选意, (40 一.单词选意,我最棒! 单词选意 我最棒! ( 分) ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( )1.apple )2. one )3.come )4.six )5.go )6.orange )7.school )8.ruler )9.hel ...

2009年河南中考最新模拟试卷英语(四 )

   2009 年河南中考最新模拟试卷英语(四 ) 年河南中考最新模拟试卷英语( 英 语 试 题 分钟) (总分 120 分,考试时间 100 分钟) 题号 分数 一 二 三 四 五 六 七 总分 一,听力理解(20 小题,每小题 1 分,共 20 分) 第一节 听下面 5 段对话.每段对话后有一个小题,从所给的 A,B,C 三个 选项中选出最佳答案,将其标号填入提前括号内.每段对话读两遍. 分) (5 ( ) 1. Where does the dialogue probably happen? ...