基础知识精讲 一,动词的时态 英语时态共有十六种,其中常用的有八种(一般现在时,一般过去时,一般将来时,现 在进行时,过去进行时,过去完成时和过去将来时) 二,动词时态表(以 Do 为例)
时间 状态
一般 Do/does Did Will/shall do Would/should do
进行 Is/am/are doing Was/were doing Will/shall doing be
完成 Have/has done Had done Will/shall done have
完成进行 Have/has doing been
现在 过去 将来 过去将来
Had been done Will/shall have been doing Would/should have been doing
Would/should be doing
Would/should have done
三,常用时态的基本用法
  1.一般现在时
  1) 经常性或习惯性的动作,常与表示频度的时间状语连用 Eg. I leave home for school at 7 every morning.
  2) 客观真理,客观存在,科学事实 Eg. The earth moves around the sun.
  3)表示格言或警句 Eg. Pride goes before a fall.(骄必败)
  4)现在时刻的状态,能力,性格,个性 Eg. I don't want so much.
  5)某些动词,如 come, go, move, stop, leave, arrive, be, finish, continue, start 等,在一般现在时 句中可用来表示将来肯定会发生的动作 Eg The train comes at 3 o'clock.
  6)在状语从句中用一般现在时代替一般将来时 Eg. I'll help you as soon as you have problem.
  2.一般过去时 表示过去某一时刻或某一时段内所发生的动作或情况. 通常, 一般过去时带有表示动作发生 的时间的词,词组或从句,如 yesterday, the day before yesterday, last week, two days ago 等. 上下文清楚时可以不带时间状语.注意
  1) 过去经常,反复发生的动作,也可用 used to 和 would 加动词原形来表达 Eg. I used to go fishing on Sundays.
  2)used to 也可用于表示过去曾经存在过的状态 Eg. This river used to be clean.
  3.一般将来时
  1)表示将来的动作或状态 Eg. I shall attend the meeting tomorrow.
  2)表示将来反复发生的动作或存在的状态 Eg. He will go to see his mother every Saturday.
  3)表示将来的意愿,决心,许诺,命令等时常用 will;征求对方意见,主语是第一人称时, 常用 shall. Eg. I will do my best to catch up with them.

  4)be going to do 也是一种将来时的句型,表示打算,计划最近或将来要做某事(通常表示有 一定迹象) . Eg. Look at the black clouds. It's going to rain.
  5)be to do 表示有职责,义务,可能,约定,意图等 Eg. There is to be a meeting this afternoon.
  6)be about to do 表示马上,很快就要做某事. Eg. They are about to leave.
  4.现在进行时
  1)现在进行时表示说话者说话时正在发生或者进行的动作,它注重现在进行的动作,而不 管动作从什么时间开始,倒是么时候结束 Eg. I am doing my homework.
  2)表示说话时现阶段正在进行的动作或存在的状态 Eg. The students are preparing for the examination.
  3)一些动词,如 arrive, come, leave, start 等现在进行时可以表示即将发的动作. Eg. They are going to HK tomorrow.
  4)一些动词不可以用于现在进行时 ①状态类:be, have ②认知类:know, think ,hear, find, see ③情感类:like, want wish prefer
  5.现在完成时&过去完成时
  1)现在完成时表示在说话之前已经完成或刚完成的动作 Eg. I have bought a ten-speed bicycle.
  2)现在完成时表示动作从过去开始持续到现在,或者还有可能持续下去的动作或状态. Eg. We have lived here since 19
  76.
  3)有些表示瞬间的动词或短语与段时间连用要做相应变化
  1. have arrived at/in sw. got to/reached sw. come/gone/moved to sw. →have been in sw./at…相应的介词
  2. have come/gone back/returned → have been back
  3. have come/gone out →have been out
  4. have become → have been
  5. have closed / opened→ have been close/open
  6. have got up → have been up;
  7. have died → have been dead;
  8. have left sw. → have been away from sw.
  9. have fallen asleep/got to sleep → have been asleep;
  10. have finished/ended/completed → have been over;
  11. have married → have been married;
  12. have started/begun to do sth. → have done sth. ;
  13. have begun → have been on
  14. have borrowed/bought →have kept/had
  15. have lost → haven't had
  16. have put on →have worn
  17. have caught /get a cold → have had a cold;
  18. have got to know → have known

  19. have/has gone to → have been in
  20. have joined/have taken part in the league/the Party/the army →have been a member of/ have been in/have been the Party's member/the league member/the soldier…
  6.过去进行时 表示过去某时刻正在做的事 Eg. I was watching TV when she came to see me.
  7.过去完成时 表示过去某一时刻之前发生的事或状态,即"过去的过去"句中一定要有过去时作衬 托或有 By +过去某一时刻才能使用. Eg. We had already learned two thousand words by the end of last year. 时态专项训练 1( ) 1 -He came early this morning, didn't he? -Yes, he did. He often to school early. A. come B. comes C. came D. has come ( ) 2 Ann her hair every week. A. is going to wash B. wash C. washes D. is washing ( ) 3 They usually TV in the evening. A. watch B. will watch C. are watching D. watches ( ) 4 The sun in the east and in the west. A. raises; set B. rise; sets C. rises; sets D. rises; set ( ) 5 Miss Gao English on the radio every morning. A. had studied B. studies C. study D. studied ( ) 6 Our teacher will return by the time school A. will begin B. began C. is beginning D. begins 2( ) 1 -I usually have milk and bread for breakfast. What about you, Jim? -So do I, but my sister . A. hasn't B. doesn't C. didn't D. won't ( ) 2 -That ten pound note belongs to me. A. Yes, it belongs B. No, it doesn't C. Yes, it is D. No, it isn't ( ) 3 She will go if it tomorrow. A. isn't rain B. don't rain C. doesn't rain D. didn't rain 3( ) 1 - they often these old men? -Yes, they. A. Do; help; are B.Are; helping; are C. Do; help; do D. Are; helped; are ( ) 2 - he to work on foot? -Yes, he. A. Do; go; do B. Does; go; does C. Is; going; does D. Does; go; is ( ) 3 you some speaking in English every day? A. Is; speaking B. Do; do C. Do; does D. Does; do 4( ) 1 How it in English? A. you say B. do you say C. to speak D. about talk
( ) 2 you to school every day? A. When; go B. When do; go . C. When did; go D. Does; go ( ) 3 the girl to school? A. Where does; go B. How do; go C. How does; goes D. How does; go 5( ) 1 you how to get the bus stop? A. Have; know B. Do; know C. Are; knowing ' D. /; know ( ) 2 I what the old man said is right. A. am thinking B. is thought C. think D. thought ( ) 3 These little boys playing football. A. are liking B. like C. likes D. were liking 6( ) 1 We won't go to the Great Wall if it tomorrow. A. snows B. snowed C. snow D. will snow ( ) 2 We won't come back until we the work. A. shall finish B. have finished C. will finish D. finish ( ) 3 Could you ring me up as soon as he ? A. arrived B. would arrive C. arrives D. will arrive ( ) 4 I will not help you with your English if I time tomorrow. A. don't have B. will not have C. am not D. won't ( ) 5 The next time you his parents, tell them I want to see them as soon as possible. A. meet B. will meet C. are going to meet D. met ( ) 6 The key will be left on the table when I . A. left B. leave C. will leave D. am leaving ( ) 7 When you used to the weather here, you will this place. A. will get; like B. have got; like C. get; liked D. get; will like 7( ) 1 Our classes at 7: 30 tomorrow morning. A. begin B. begins C. is beginning D. were beginning ( ) 2 The train at five this afternoon. A. leave B. leaving C. leaves D. are leaving ( ) 3 Next month my father to China from America. A. returns B. are returning C. are going to return D. would return 8( ) 1 Look, inour maths teacher. A. is coming B. came C. come D. comes ( ) 2 -Have you seen my pen? . A. Here is it B. Here it is C. Here they are D. Here are they ( ) 3 Under the table. A. a ball are B. is a ball C. are a ball D. has a ball 9( ) 1 He lived there before he to China. A. come B. comes C. came D. coming ( ) 2 I very hard when I was young. A. study B. studied C. had studied D. shall study ( ) 3 A girl the wallet and . A. found; turns it in B. would find; has turned in it
C. found; turned it in D. has found; turned in it ( ) 4 I the blackboard but nothing on it. A. looked at; saw B. have looked; saw C. saw; looked at D. was looking at; was seeing ( ) 5 I have no idea what while I was asleep. A. has happened B. was happened C. happened D. had happened ( ) 6 He said he would help me with my maths if he free. A. was B. will be C. would be D. is 10( ) 1 When to learn English? A. does she begin B. did she begin C. has she begun D. she began ( ) 2 -I have finished my homework. -When you it? A. have; finished B. do; finish C. did; finish D. will; finish ( ) 3 My younger brother the army 19
  90. A. joined; at B. joined; in C. has joined; in D. has joined; since ( ) 4 The train from Tianjin an hour ago. A. arrived B. has arrived C. was arriving D. arrived at ( ) 5 I my homework at about nine at night. A. finished B. would finish C. was finishing D. finish 11( ) 1 -Sorry, but your address again, please. I catch it. -It's 28 Zhongshan Road. A. didn't B. don't C. won't D. wouldn't ( ) 2 -Did you wait for your father very long? -Yes, I to bed until two in the morning. A. did go B. didn't go C. had gone D. went ( ) 3 -Tom didn't go to see the film with you last night, did he? A. No, he did B. No, he doesn't C. Yes, he did D. Yes, he didn't ( ) 4 -Excuse me. Look at the sign: NO SMOKING! -Sorry, Iit. A. don't see B. didn't see C. haven't seen D. won't see 12( ) 1 here and ask him about it yesterday? A. Did you come B. Would you not go C. You didn't come D. Aren't you go ( ) 2 he a good time last Sunday? A. Were; were B. Did; do C. Did; has D. Did; have ( ) 3 The students hardly studied the English language, they? A. did B. didn't C. were D. weren't ( ) 4 - the bus just now? -Yes, but it has left. A. Has; come B. Did; come C. Is; come D. Does; come 13( ) 1 He came in, his coat and sat down. A. took down B. took off C. taking down D. taking off ( ) 2 We carried some water, dug some holes and to plant these trees. A. begin B. began C. beginning D. begins ( ) 3 The old lady cleaned the tables, some dirty clothes and did some cooking. A. washing B. washed C. washes D. wash
14( ) 1 When he was a child, he in the garden in the morning. A. always plays B. always played C. plays always D. played always ( ) 2 He is good at maths and he hard. A. always study B. always is studying C. is always studying D. studies always ( ) 3 Tom to school. A. never is late B. never come C. never comes D. is never 15( ) 1 When he was young he swim in the river. A. used B. used to C. uses D. use ( ) 2 He at six, but now at five. A. used to get up B. used to getting up C. used get up D. was used to get up ( ) 3 The old man out for a walk in the evening. A. used to going B. go C. is used to going D. will go 16( ) 1 -My father will be here tomorrow. -Oh, I thought that he today. A. will come B. comes C. is coming D. was coming ( ). 2 -He has been in the next room. -Sorry, I thought that he in Shanghai. A. was B. is C. will be D. has been ( ) 3 Oh, you are here? I thought you on the playground. A. ran B. runs C. are running D. run 17( ) 1 -What is he doing now? -He a picture. A. draws B. drew C. is drawing D. was drawing ( ) 2 Look! An elephant this way. A. was coming B. is coming C. came D. comes ( ) 3 Look! The children kites over there. A. flew B. fly C. are flying D. were flying ( ) 4 Be quiet! I'm trying to hear what the man A. is saying B. has said C. will say D. says ( ) 5 Don't talk with each other. The baby. A. was sleeping B. is sleepping C. was sleepping D. is sleeping 18( ) 1 When we came in, they their lessons. A. are not doing B. weren't doing C. not were doing D^ have done ( ) 2 My father his clothes, but he is repairing his car. A. doesn't wash B. isn't washing C. is washing D. wasn't washing 191 you your homework now? A. Do; doing B. Are; doing C. Were; doing D. Does; do 2 your mother shopping at the moment? A. Are; doing B. Is; doing C. Is; taking D. Are; taking 3 the children the radio? A. Is; listening B. Is; listening to C. Are; listening to D. Are; listening
20( ) Who at the door? A. do knock B. is knocking C. knock D. knocking ( ) 2 What she when I entered? A. is; doing B. does; do C. was; doing D. did; do ( ) 3 Which car he when the accident happened? A. is; repairing B. was; repairing C. did; repair D. does; repair 21( ) 1 Could you tell me when? A. he is coming B. he was coming C. will he come D. is he coming ( ) 2 I going to London next month. A. will think of B. am thinking of C. think of D. am thought of ( ) 3 My uncle to see me. He'll be here soon. A. is coming B. comes C. has come D. came ( ) 4 They uncle Wang this evening. A. is meeting B. meets C. meet D. are going to meet ( ) 5 We for Shanghai tonight. A. are starting B. have started C. started D. start 22( ) 1 Listen! Someone at the door of the meeting-room. A. knocked B. knocks C. is knocking D. was knocking ( ) 2 The swimming pool is closed toda
 

相关内容

小学英语动词时态练习

   美阶英语 SBS 一册综合训练 3 用所给词的适当形式填空: 1.Maria 2.She 3. They 4.I 5.Yesterday I 6.Tom 7.The robot (take) some mud and (build) a fire and (be) happier than we now. (like)the story of Monkey King better than Robin Hood . (write) a letter to my friend. (send) ...

7.动词时态二(中考英语语法及练习题)

   时态 (二) 二 一般过去时和过去完成时的比较 1. 一般过去式只是表示事情发生在过去,陈述一个事实,现在完成时表示某一完成的 动作对现在造成的影响或结果, 强调的是现在的情况, 所以它不能和确定的表示过去的时间 状语连用。 如: We have seen that film. 我们已看过那部电影。对现在造成的影响是我们对 影片已有所了解。We saw the film last night. 昨天晚上我们看了那部电影。只说明昨天晚上 看电影这一事实。 一般过去时通常和确定的表示过去的时间状 ...

高中英语动词时态

   英语动词的时态 及物动词 a.动词后要求有宾语,否则意思不完整的 动词后要求有宾语, 动词后要求有宾语 动词.及物动词可有被动结构. 动词.及物动词可有被动结构. She studies English very hard. I always review my lessons in the evening. b. 及物动词的另两种结构 及物动词中有少数动词要求一个宾语(直 及物动词中有少数动词要求一个宾语( 接宾语) 还要求有一个宾语( 接宾语)外,还要求有一个宾语(间接宾 ), ...

高中英语动词时态

   英语动词的时态 及物动词 a.动词后要求有宾语,否则意思不完整的 动词后要求有宾语, 动词后要求有宾语 动词。及物动词可有被动结构。 动词。及物动词可有被动结构。 She studies English very hard. I always review my lessons in the evening. b. 及物动词的另两种结构 及物动词中有少数动词要求一个宾语(直 及物动词中有少数动词要求一个宾语( 接宾语) 还要求有一个宾语( 接宾语)外,还要求有一个宾语(间接宾 ), ...

初中英语动词时态填空

   动词时态填空专练 158 题 1. I? going to listen to the radio. Please (not talk) any more. 2. The students (do) their homework from four to five this afternoon. 3. The students (be) busy now. They (have) an English exam next Monday. 4. Mary must (look) after h ...

高考英语动词时态练习

   选校网 www.xuanxiao.com 高考频道 专业大全 历年分数线 上万张大学图片 大学视频 院校库 高考英语动词时态练习 1 Here the bus! A is coming B comes C has come D has been coming 2 It's the third time I him this month. A had seen B see C saw D have seen 3 If you go to the western suburbs of the c ...

高中英语语法(1)-动词时态

   动词时态( 第一章 动词时态(一) 在英语中,不同时间发生的动作或存在的状态,要用不同的动词形式来表示,这就叫做动词 的时态。 一、一般时 一般时包括一般现在时、一般过去时、一般将来时和一般过去将来时。 A.一般现在时 1. 一般现在时的构成 一般现在时主要用动词原形来表示。主语是第三人称单数时,动词后面要加-s 或-es。 They want good jobs. 他们想要好的工作。 The coat matches the dress. 外衣和裙子很相配。 This work does ...

中考英语语法总结及练习

   英语总结 (一)八种时态 一,一般现在时: 概念:经常,反复发生的动作或行为及现在的某种状况. 时间状语: always, usually, often, sometimes, every week (day, year, month…), once a week, on Sundays, etc. 基本结构:①be 动词;②行为动词 否定形式:①am/is/are+not;②此时态的谓语动词若为行为动词,则在其前加 don't,如主语为第三人称单数,则用 doesn't,同时还原行为动词. ...

英语16种时态及练习题附答案

   英语的 16 种时态 英语共有十六种时态,其表现形式如下(以 study 为例): 时态 一般时 现在 过去 将来 过去将来 study studied will study would study 进行时 be studying be studying will be studying would be studying 完成时 have studied had studied will have studied would have studied 完成进行时 have been stu ...

上海高二英语知识点,语法及练习

   高二英语教材知识点总结及重难点解析 Unit1-2 【短语归类】 【考点 1】含 difference 的短语 ① make a / no / some, etc. difference (to sb / sth) (对某人/某事物有/没有/有些关系(影响) ② make a difference between 区别对待 ③ make some difference to 对……有些(没有)关系 ④ have a difference in character 在性格上有差别 [例句] I ...

热门内容

中学英语常见词组

     a few (表示肯定)有些,几个   a good deal (接不可数名词)许多,大量   a little (表示肯定)一些,一点点   a lot of 大量的,许多   a number of 若干,许多   a series of 一系列,一连串   according to 根据   account for 说明(原因等)   after all 毕竟,终究   ...

如何学习英语12

   如何学习英语 如何学习英语 最牛英语口语培训模式:躺在家里练口语,全程外教一对一,三个月畅谈无阻! 最牛英语口语培训模式:躺在家里练口语,全程外教一对一,三个月畅谈无阻! 太平洋英语,免费体验全部外教一对一课程 体验全部外教一对一课程: 太平洋英语,免费体验全部外教一对一课程:http://www.pacificenglish.cn 2007-10-22 15:43:15 这篇文章非常长,但个人认为写的非常好, 这篇文章非常长,但个人认为写的非常好,建议分十几次看完 我也是看了别人的论坛 转 ...

常用英语口语8000句之31

   购物时 我们去(商店)逛逛吧! Let's go window-shopping. I'm flat broke. (我身无分文。) Let's go window-shopping anyway. (不管怎么说,我们去逛逛吧。) Why don't we go window-shopping? Shall we go window-shopping? (去逛商店吗?) 人多得要命! What a crowd! It's so crowded! What a big crowd! 商店几点开 ...

2009电大开放英语(2)形成性考核册最新答案

   学 前 准备 1.B 2.B 3.B 4.B 5.A 6.B 7.C 8.B 9.C 10.A 学习记录卡 1 三种时态之 1:一般过去时从你学过的动词中 各找出两个规则动词和不规则动词,写出动词原形和过去式: 规 则 动 词 :work worked 不 规 则 动 词 :go went finish finished is was 写出下面句子的否定句和疑问句: Tom went to see his parents in the country. 否定句: Tom didn’t go ...

英语单词表(4)

   合计 心烦意乱的 不理睬,忽视 平静,镇定 平静下来 不得不,必须 担忧涉及关系到 关心挂念 遛狗 松的 经历经受 记下放下 连续系列 一系列 在户外在野外 故意 为了 黄昏,傍晚 在黄昏时刻 打雷 整个的完全的 完全地 能力力量 面对面 窗帘门帘 积满灰尘的 不再 伙伴,合作者 安家安居 遭受忍受 遭受患病 公路大路 痊愈,恢复 对。。厌烦 捆扎,包装 add up upset ignore calm calm down have got to concern be concerned a ...