中考英语专项复习 阅读训练 阅读训练
中考阅读题型: 中考阅读题型: 一.完形填空 二.阅读理解 三.主观阅读 四.首字母填空
联系上文 + 词义辨析
( A ) As soon as he finished his homework, Eric jumped onto his bike and rode off along the beach . While he was along , he thought about the whales . (07 年南京市中考完形填空 年南京市中考完形填空) A. riding B. running C. getting D. walking
( C ) In 2000 , the Chinese novelist Gao Xingjian won the Nobel Prize for literature (诺贝尔文学奖 诺贝尔文学奖). 诺贝尔文学奖 He was the first Chinese to win the world’s most important literary prize . A. actor B. singer C. writer D. dancer
联系下文
The Earth is moving all the time. It turns around a make-believe(想象的 想象的) through its center . 想象的 We call this make-believe line Earth’s axis (轴). 轴 ( C ) A. end B. way C. line D. point If a seagull (海鸥 flies out too far and it is too 海鸥) 海鸥 tired to fly back to the beach, it does not get frightened because it can sit and rest upon the . A seagull can even sleep on the waves . ( D ) A. ships B. trees C. rocks D. waves
通过语境 推理判断
His most famous novel is “Soul Mountain( 灵 山). The novel has changed into languages . ( D ) A. no B. few C. little D. many
It was Daniel’s birthday. But there were no presents, not even a card . He was very . ( B )
  21. A. happy B. sad C. excited D. grateful
固定搭配要牢记
a result of her hard work , the first American Mother’s Day was celebrated in Philadelphia on 10th May 19
  08. ( A ) A. As B. For C. With D. To Daniel is not good at his English. So his parents are very worried him . ( B ) A. with B. about C. at D. in
分析句子结构 “Good morning , Daniel. Hurry up, you’ll be late for school”. (A )
  20. A. or B. and C. then D. but Some people are shy they are that afraid when they meet new people . (C ) A. very B. quite C. so D. such
完形填空的解题方法: 完形填空的解题方法 联系上下文 词义辨析 固定搭配要牢记 通过语境 推理判断 分析句子结构 进行逻辑推理
Let’ Let’s have a try ! 完成第一项: 完成第一项:完形填空
Now let’s check your answers :
  1. C
  6. B
  2. D
  7. A
  3. A
  8. B
  4. A
  9. D
  5. D
  10. C
固定搭配: 固定搭配 would rather…than… Our eating habits are very important to us. Many times, most of us would rather eat sweets and ice creamthan meat and rice. ( C )
  1. A. and B. to C. than D. or
联系上文 Many times, most of us would rather eat sweets and ice cream than meat and rice. are not bad if we eat them at the end of a meal. ( D)
  2. A. Meat and sweets B. Sweets and rice C. Meat and rice D. Sweets and ice cream
联系上文, 联系上文, 巧用连词进行推理 Sweets and ice cream are not bad if we eat them But if we eat them at the end of a meal. a meal, they take away our appetite (食欲 . 食欲) 食欲 ( A )
  3. A. before C. during ( A )
  4. A. may C. should B. after D. in B. must D. need
语境理解 When we feel , our body is in need of food. ( D )
  5. A. angry C. worried B. excited D. hungry
固定搭配 A long time ago, some judges ( 法官 in 法官) England to decide whether a man was telling the truth __ giving him some…bread. ( B )
  6. A. is used B. used used to do sth.
C. was used D. use ( A )
  7. A. by B. with C. about D. to by doing sth.
联系下文( 也许很遥远) 联系下文( 也许很遥远) A long time ago , some judges in England used to decide whether a man was telling the truth by giving him some bread. …… ( B )
  8. A. sweet B. dry C. wet D. salty
A man who is worrying about has difficulty in eating anything Because dry. he is worrying , he loses his appetite and does not want to eat food . dry
联系上文 逻辑推理 Some judges in England used to decide whether a man was telling the truth by giving him some dry bread. If the man could not eat the bread, it showed that he was telling . ( D )
  9. A. truth B. facts C. lie D. lies
联系上下文 逻辑推理 A man who is worrying about has difficulty in eating anything dry. Because he is worrying , he loses his appetite and does not want to eat dry food . ( C )
  10. A. everything B. anything C. something D. nothing
完形填空解题技巧: 完形填空解题技巧: 第一遍: 通读全文, 了解大意. (选中部分答案 第一遍: 通读全文, 了解大意. (选中部分答案) 选中部分答案) 第二遍: 仔细研读, 推敲细节. (运用解题方法 第二遍: 仔细研读, 推敲细节. (运用解题方法) 运用解题方法) 第三遍: 代入答案, 检验阅读. (全面理解文章 第三遍: 代入答案, 检验阅读. (全面理解文章) 全面理解文章)
Sweets and ice cream may take away our appetite (食欲 if we eat them before a 食欲) 食欲 meal . It’s not good for us to eat sweets and ice cream before a meal , is it ? No, it isn’t .
(A)
Dear Dad I haven’t visited the Summer Palace yet . Uncle Li has promised to take me there this coming Sunday. Yesterday, Uncle Li took me to visit his factory . … Hope to hear from you soon . Yours Lin Hua
句中信息细体会, 巧用转换来答题. 句中信息细体会 巧用转换来答题 What did Lin Hua do yesterday ? She visit ed Uncle Li’s factory . Yesterday, Uncle Li took me to visit his factory . me = ? Lin Hua his= ? Uncle Li’s she /her?
(B) When an earthquake hit a small town, many houses fell down. After the earthquake, many people donated lots of money and things to help the poor people there . I decided to let my children share what they have with them . I filled a box with foods and clothes. While I was doing this , I encouraged the boys to choose their toys and donate some of their less favourite things .
分析所含信息,答题要有针对性 分析所含信息 答题要有针对性 Where did the writer put the foods and clothes ? In the box. I filled a box with foods and clothes. 包含信息: 包含信息 Who : I ( the writer) What : foods and clothes Where : in the box
There is a wonderful underground in Shanghai. So the visitors can travel around the city very easily. How can visitors travel around Shanghai easily ? By underground.
(C) Eating in space is different from eating on the earth. The food that astronauts carry with them does not look like the food we eat on the earth. … Eating in space is not easy . Astronauts must learn to eat this way .
取标题, 看头尾, 归纳中心, 确定短语. 取标题 看头尾 归纳中心 确定短语 Eating in space is different from eating The food that astronauts on the earth. carry with them does not look like the food we eat on the earth.
……
Eating in space is not easy . Astronauts must learn to eat this way .
  1. What is the best title of the passage? Eating in space.
英译汉:分析句子结构 确定主谓 优先翻译, 英译汉 分析句子结构,确定主谓 宾),优先翻译 然 分析句子结构 确定主谓(宾 优先翻译 后添加修饰成分.符合汉语习惯 切勿逐词翻译 符合汉语习惯,切勿逐词翻译 后添加修饰成分 符合汉语习惯 切勿逐词翻译!

  2. Put the underlined sentence into Chinese. 宇航员带的食物和我们在地球上吃的食物 看起来是不一样的. 看起来是不一样的 The food ( that astronauts carry with them) ) does not look like the food ( eat on the earth. we
(D) Matt comes from New Year. He loves pop music. When he walks between classes he always wears earphones . His classmates are afraid of him because he’s big for his age. And he’s really noisy! In his free time he watches action films and practices Kung Fu (功夫 Today he’s 功夫). 功夫 entering a Kung Fu competition.
英译汉: 英译汉 符合中文的习惯 ; 结合文章的中心与 语境; 通顺准确. 语境 通顺准确 His classmates are afraid of him because he’s big for his age. Put the underlined sentence into Chinese : 同学们很怕他, 同学们很怕他 因为相对于他的年 龄来说, 他长的很高大. 龄来说 他长的很高大
Location(位置 位置) 位置 Opening hours Facilities(设施 设施) 设施 for visitors
(E) in the south
  1. of
Guangzhou
  2.every from 9:30 to 16:30 day public toilets
  3. car-parks
  4. shopping centre ,first-aid stations, BBQ places, public telephones Sport Centre
  5. , the Plant Garden .
Main Attraction
主观阅读答题技巧: 主观阅读答题技巧

  1. 认真审题 简洁明了. 认真审题,简洁明了 简洁明了
  2. 人称转换 注意时态. 人称转换,注意时态 注意时态
  3. 理解语境 逻辑推理. 理解语境,逻辑推理 逻辑推理
  4. 英译汉要符合汉语习惯. 英译汉要符合汉语习惯.
  5. 定标题 看头尾 找中心句 确定短语 . 定标题, 看头尾,找中心句 找中心句,
Homework : 完成《中考说明》相关练习。 完成《中考说明》相关练习。 要求: 要求 运用解题技巧限时阅读 (15分钟 分钟) 分钟
Thank you !
 

相关内容

中考英语词汇专项复习课件

   中考词汇专项复习 A Quick-answering Game A30分 分 词汇大比拼 B50分 分 游戏规则( 游戏规则(game rules): ): 本游戏共有四种题型, 本游戏共有四种题型,各占不同的分值 (其中 四种题型 其中 A、B部分各两题,C、D部分各有三题),分 部分各两 部分各有三 , 、 部分各 、 部分各有 成两组进行抢答 每组有500分基础分,答对 抢答, 分基础分, 成两组进行抢答,每组有 分基础分 加上相对应的分值,答错扣分。 加上相对应的分值,答错扣分。 C ...

中考英语复习计划

   中考英语复习资料 中考英语复习计划 行成于思而毁于随 中考是一门艺术,取得好成绩,既要靠考生自身的努力,也要讲究方法和策略, 中考是一门艺术,取得好成绩,既要靠考生自身的努力,也要讲究方法和策略, 中考冲刺到了关键期要注意以下三个方面。首先,巩固夯实基础知识,查漏补缺。要根据教材的章节目录 中考冲刺到了关键期要注意以下三个方面。 对知识点进行梳理,对重点知识进行归纳、分类,更加系统地掌握中考的常考点和必考点。其次,考前冲 刺避免做大量试卷,中考 80%?90%的分数分布在基础题和中等难度题上 ...

英语学习_阅读_必备

   弃我去者, 弃我去者,昨日之日不可留 乱我心者, 乱我心者,今日之日多烦忧 Plumper How does the country’s economy compare with those of the EU? SOME of the concerns surrounding Turkey’ application to join the European Union, s to be voted on by the EU’s Council of Ministers on Decembe ...

英语专业四级复习计划

   本文由Joyce040贡献 doc文档可能在WAP端浏览体验不佳。建议您优先选择TXT,或下载源文件到本机查看。 英语专业四级复习计划 其实由于每个人的具体情况不同, 没有办法给你制定具体几点到几点的复习计划。 我也曾是个英语专业生,专业四级花了很多精力,老实说真的很难,要是想在一 两个月内有很大的提高不太可能,当然,要看你的英语基础了。但我觉得我的复 习方法有的你还时可以借鉴的,你可以看看,希望有所帮助。 怎么将这么多内容的复习融为一体呢。 制定一个详细的复习计划就变的非常必 ...

英语语法副词专项复习

   简单学习网 (中国高考网络视频辅导专家) www.etlearning.cn 注册即可免费试听 20 讲的课程 第 4 天:副词 01 28 副词的类别 方式副词:bravely 勇敢的 fast 快 happily 愉快地 hard 艰难地 quickly 快 well 好 地点副词:by 近旁 down 下 here 这里 near 附近 there 那里 up 上 时间副词:now 现在 soon 不久 still 仍然 then 那里 today 今天 yet 迄今 频度副词:alw ...

名师指导高考英语作文写作专项复习

   选校网 www.xuanxiao.com 高考频道 专业大全 历年分数线 上万张大学图片 大学视频 院校库 选校网 www.xuanxiao.com 高考频道 专业大全 历年分数线 上万张大学图片 大学视频 院校库 选校网 www.xuanxiao.com 高考频道 专业大全 历年分数线 上万张大学图片 大学视频 院校库 (按 ctrl 点击打开) 高考英语作文写作专项复习 试题集锦 本部分有以下内容组成: 第一部分 第二部分 第三部分 高考作文分类复习题精选(2-17页17道) 历届高考英 ...

2011高考英语专项复习精编(2.省略、插入语)

   高考资源网(ks5u.com) 您身边的高考专家 第二部分.高考英语复习专练 省略 省略、 第二部分.高考英语复习专练-省略、插入语 从 A、B、C、D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。 、 、 、 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。 1. I still remember the name of the village__we visited last year. A.what B./ C.where D.when 2. ? I usually go there by t ...

2011年中考英语复习走出中国式作文的误区

   2011 年中考英语复习走出中国式作文的误区 “为什么我的词汇量如此丰富却仍然写不出能让阅卷老师满意的作 文?”相信不少同学都曾有过这样的疑问。对此,英语老师分析指出, 词汇量的多寡往往并不是一篇英语作文质量好或者坏的关键。 许多同 学即便很努力地去准备作文,但最终分数仍然不理想,这很可能是因 为他们陷入了某种写作的误区。 英语老师特为我们列举了比较常见的 三种英语写作误区,希望能帮广大学生“对号入座”,并施以针对性的 改进。 误区一:用中文思维串联英文词汇 一些同学在绞尽脑汁也写不出英语作 ...

2006-2007八年级下英语期末专项复习 作文

   2006学年第二学期厦门一中英语八年级期末专项复习五书面表达 厦门一中英语八年级期末专项复习 2006-2007 学年第二学期厦门一中英语八年级期末专项复习五书面表达 一、请写一篇短文,词数 60-90 字左右,描述自己最喜欢的一样物品,比如:手表,围巾, 书包,自行车,MP3 等等。内容应包括以下几点: 1. 物品的来历(自己买的,别人送的。。 。) 2. 物品的简单特征。 3. 你喜欢它的原因。 二、 假如你是李新。 根据所给的英文提示词, 给你在美国的笔友 Bob 写一封信, ...

2008届高考英语二轮专项复习单项选择题及详解68 (4)

   2008 届高考英语二轮专项复习单项选择题及详解 4 1. It's a lovely day, isn't it? Yes. I love when the weather is like this. Why don't we sit outside and have our lunch? A. this B. that C. it D. one 选 C.本题主要考查 it 作形式宾语的句型. 动词 love, like, hate, dislike, enjoy, prefer, app ...

热门内容

商务英语之(13. SEEING OFF)道别-20050120

   SURVEY OF COMMERCIAL ENGLISH FOR 商R儆???渤谈? 之 Chapter 13. Seeing Off 第十三章 . 道R% 1 一. 要用英文的想法来思考 工作交易或接待时, 分离(parting)是下次步骤的开始. 所以要多注意 几个在告辞时应注意的语言表达. 我们常说”多多关照” 在英语中并没有 类 似 说 法 . 一 般 来 说 Thank you very much for everything you’ve done for us. (谢谢你为我们 ...

2011最新版考研英语词汇下载(免费下载)

   外语下载中心 http://down.tingroom.com 20112011-2012 考研英语词汇 第一部分 考研英语核心词汇 ??Z 记单词时不要采用从 A?? 的顺序,而是要灵活搭配,比如 A 和 J, B 和 O,C 和 ?? 的顺序,而是要灵活搭配, , , N,D 和 L 等,这样记起来既不觉得累又有成就感。一定记住吴老师的建议:每天晚上看 这样记起来既不觉得累又有成就感。一定记住吴老师的建议: , 1-2 页,把自己已经记住的暂时划出来,第二天早上无论多忙都要把前一天晚上看 ...

2011年卫生类职称英语教材新增文章

   卫生类职称英语教材新增文章下载 2011 年卫生类职称英语教材新增文章下载 阅读理解新增文章 Be Alert to1 Antimicrobial Resistance The ability of micro-organisms to find ways to evade the action of the drugs used to cure the infections they cause is increasingly recognized as a global public h ...

接待英语口语

   接待英语口语 有关酒店前厅接待常用的 27 句英语口语! 1.I'd like to book a double room for Tuesday next week.下周二我想订一个双人房间。 2.What's the price difference?两种房间的价格有什么不同? 3. double room with a front view is 140 dollars per night, with a rear view is 115 dollars per night. A on ...

21世纪大学英语第三册课后习题答案

   1单元 TEXT A III 1.compulsory 2.relish 3.confidence 4.consequences 5.incentive 6.henceforth 7.invest 8.perceive 9.passion 10.scheming IV 1.going steady with Richard 2.in time 3.played into his enemy's hands 4.beyond her wildest dreams 5.hung on Michae ...